De 10 mooiste fietsroutes in Europa

Als fietsliefhebbers weten we als geen ander hoe fantastisch het is om nieuwe plekken te ontdekken op de fiets. En mooie plekken en fietsroutes, die zijn er in Europa genoeg. Of u nu een ervaren fietser bent en wel wat uitdaging ziet zitten of liever geniet van een ontspannen fietsvakantie.

Enkele voorbeelden van de mooiste fietsroutes in Europa zijn de Alpe Adria Radweg (die van de Oostenrijkse Alpen naar de Adriatische Zee leidt), de Donau Fietsroute (één van de meest populaire fietspaden in Europa) en de Vennbahn (die maar liefst 3 landen doorkruist!). Lees snel verder en ontdek nog meer prachtige fietsroutes in Europa die vast op uw verlanglijstje komen te staan.

Top 10 mooiste Europese fietsroutes

Dit lijstje top 10 mooiste fietsroutes Europa hebben we samengesteld op basis van onze eigen ervaringen, kennis en persoonlijke voorkeuren. We hebben met plezier en passie vele fietsroutes in Europa verkend en zijn tot deze selectie (in willekeurige volgorde) gekomen. Alle benoemde routes vindt u terug in ons huidige aanbod fietsvakanties.

Fietsroute 1 – de Alpe Adria Fietsroute

Als fietsliefhebber is het overwinnen van de Alpen per fiets een droom. Althans, voor ons wel. De Alpe Adria Radweg brengt deze droom binnen handbereik, voor iedereen die over een goede basisconditie beschikt. Door het aanleggen van speciale trajecten, fietsbruggen en fietstunnels, fietst u op een redelijk ontspannen manier door de bergen.

Door frisgroene valleien en sfeervolle stadjes als Villach en Udine fietst u naar de lagune van Grado voor het ‘toetje’ aan de Adriatische kust. Tel daarbij de overheerlijke Italiaanse keuken op en de Adria Alpe fietsroute is er eentje voor hoog op het vakantielijstje.

Meer weten? Lees ons blog fietsroutes Italië of het blog Alpe Adria Fietsroute.

Fietsroute 2 – de Donau Fietsroute

Het is misschien wel de populairste, maar zeer zeker één van de meest vlakke fietsroutes Europa: de Donau Radweg. Vooral het traject tussen Passau en Wenen is geliefd. Langs de ‘schöne blaue Donau’ is het heerlijk relaxt fietsen, tussen bossen en groene heuvels vol wijnstokken. Pauzeer onderweg in sfeervolle pastelkleurige barokstadjes en proef de rijke historie van dit hart van Europa in eeuwenoude burchten en abdijen.

Naast een populaire fietsvakantie Donau waarbij u van hotel naar hotel fietst (inclusief bagagevervoer!), bieden we ook een fietscruise aan. Ideaal voor wie het zich graag gemakkelijk maakt en de koffer niet iedere dag in en uit wil pakken.

Fietsroute 3 – de Rijn Fietsroute

Bijna 1.250 kilometer lang en door maar liefst vier landen! Over een lange afstand fietsroute Europa gesproken… De Rijn fietsroute (ook bekend als de EuroVelo 15) volgt een van de langste rivieren – de Rijn uiteraard! – van de bron in de Zwitserse Alpen tot de monding in de Noordzee in Nederland. Het landschap waarvan u onderweg geniet is zoals u zult begrijpen heel veelzijdig.

De route start uitdagend met trajecten door de bergen in Zwitserland, met als letterlijke hoogtepunt de Oberalp Pas (2.046m). Daarna is het vooral vlak fietsen. Langs de Bodensee, de watervallen van Schaffhausen, door het wijnbouwgebied van het Markgräflerland of de Elzas, door het tot UNESCO Werelderfgoed benoemde Midden-Rijndal en door twee van Nederlands trekpleisters: de Biesbosch en Kinderdijk.

In het blog top 10 fietsroutes Duitsland leest u meer over fietsen door het Midden-Rijndal én vindt u nog negen andere mooie fietsroutes door Duitsland.

Fietsroute 4 – het Pieterpad op de fiets

Het Pieterpad is een beroemde wandelroute door Nederland. Maar wat veel mensen niet weten, is dat deze route ook op de fiets kan worden afgelegd. De ‘Pieterpad op de fiets-route’ is ongeveer 500 kilometer lang en doorkruist Nederland van top tot teen; van Pieterburen in Groningen tot aan de Sint-Pietersberg in Maastricht. Dat belooft een XL-fietsweek vol variatie aan landschappen te worden.

Na Groningen is het al snel de beurt aan het fraaie beekdal van de Drentse Aa. Via de Sallandse heuvelrug en het golvende Montferland fietst u verder zuidwaarts, waar de Millingerwaard, de Nijmeegse stuwwal en de Maasvallei voor uw wielen komen. Het slotakkoord wordt gevormd door Limburg, met zijn bochtige Maasdal, groene heuvelland, mergelgrotten en de stad Maastricht waar het altijd bourgondisch genieten is.

Nog meer prachtige plekjes in ons eigen fietsland ontdekken? Lees dan het blog Top 10 fietsroutes Nederland.

Fietsroute 5 – de Vennbahn Fietsroute

De Vennbahn is een echte natuurreis. Weinig bebouwing en heel veel groen vallen fietsliefhebbers ten deel tijdens deze internationale fietsroute door België, Duitsland en Luxemburg. Dat u echt dwars door de natuur fietst komt doordat er voor deze route gebruik wordt gemaakt van een oud spoortracé. Bijkomend voordeel hiervan is dat op deze trajecten hoogteverschillen geleidelijk worden overbrugd én dat het autovrij fietsen is.

De Vennbahn beslaat in totaal 125 kilometer, van Aken in Duitsland tot Troisvierges in Luxemburg. Het grootste deel van de route loopt door de Belgische Oostkantons, tussen de Eifel en de Ardennen, waar oude spoorbruggen, verlaten stationnetjes en charmante plaatsjes elkaar in rap tempo opvolgen.

De leukste fietsroutes van België? Die vindt u in ons blog top 10 fietsroutes België.

Fietsroute 6 – de Elbe Fietsroute

Persoonlijk vinden we de Elbe Radweg één van de mooiste lange afstand fietsroutes in Europa. Tussen de bron in het Reuzengebergte (Tsjechië) en Cuxhaven (Duitsland) waar de Elbe in de Noordzee uitmondt, ligt 1.300 km aan fietsplezier, natuur en cultuur voor uw wielen.

Neem bijvoorbeeld de bijzondere rotsformaties van de Sächsische Schweiz en de geurende fruitgaarden van het Alte Land. Rond porseleinstad Meissen is het zowel op de fiets, als wanneer de fiets geparkeerd staat genieten van wijn(gaarden). Steden die meer dan bijzonder zijn en waar een week nog te kort zou zijn, zijn Dresden en Gouden Stad Praag.

De Elbe Radweg is geschikt voor iedereen met een basisconditie. De route is vrijwel volledig vlak, grotendeels geasfalteerd, vaak autovrij en prima bewegwijzerd.

Fietsroute 7 – de Moezel Fietsroute

Fietsen langs rivieren is altijd een goed idee. Zeker als u op zoek bent naar een lichte fietsvakantie. De Mosel Radweg is een van die vlakke fietsroutes in Europa. En een hele mooie bovendien. Het is het Duitsland dat u kent van de ansichtkaarten en romantische plaatjes. Vakwerkstadjes vol kleurige huizen, groene wijnbergen en middeleeuwse ruïnes en burchten die hoog boven het blauw van de rivier uittorenen.

De Moezelroute is ca. 250 kilometer lang en volgt de kronkelende loop van de rivier door de heuvels van de Duitse Moezelvallei. Bekende trekpleisters onderweg zijn o.a. de oude Romeinse stad Trier en sfeervolle wijnstadjes als Zell, Bernkastel-Kues en Cochem. Goed idee om hier even van de fiets te stappen en op uw gemak door het centrum te slenteren én te lunchen met een glas Riesling wijn. De route eindigt in Koblenz, waar de Moezel en Rijn samenvloeien bij de Deutsche Ecke.

Fietsroute 8 – de Loire Fietsroute

Al eeuwen geleden wist de Franse adel waar het goed toeven was: de Loirestreek. Niet te warm, niet te druk en weelderig begroeid. Nog steeds is de Loirevallei een fantastische vakantiestreek. Nu nog een beetje meer dan toen: door de indrukwekkende kastelen die koningen en kunstenaars hier als vakantieverblijf lieten bouwen. Bijvoorbeeld Chateau Chambord, Chateau Blois en Chateau Chenonceau.

Fiets lekker vlak langs de rivier over vrijliggende fietspaden en rustige weggetjes. Door akkerbouw, bossen en wijngaarden. Maak evenals als de Fransen tijd om op een terras in een slaperig dorp een uitgebreide lunch te nuttigen. Want fietsen in Frankrijk is genieten met al uw zintuigen.

Fietsroute 9 – de Bodensee Fietsroute

In het hart van Europa, precies op de grens van Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland, ligt nog zo’n mooie fietsroute Europa: de Bodensee Radweg. De route is ca. 270 km lang en vrijwel overal loopt het pad direct langs het meer. Vlak én autovrij.

Aan de Bodensee heerst een subtropisch klimaat, wat zorgt voor een uitbundige bloemenpracht die het landschap kleur en sfeer geeft. Hoogtepunt hiervan is het eiland Mainau met sinaasappelbomen, bananenbomen en andere tropische begroeiing. Over kleur en sfeer gesproken: neem vooral de tijd voor de havenstadjes Lindau en Bregenz met hun sfeervolle centra en pastel geschilderde huizen in de haven. De grootste attractie volgt bij Schaffhausen. Hier stort de waterval Rheinfall maar liefst 23 meter de diepte in. Een spektakel!

Fietsroute 10 – de Tauern Fietsroute

Voor de laatste route van dit top 10-lijstje blijven we nog even in Oostenrijk. In het hart van de Oostenrijkse Alpen bevindt zich het Hohe Tauern National Park. Hier start de Tauern Radweg, een lange afstand fietsroute in Europa tussen Krimml en Passau met een totale lengte van 320 kilometer.

Hoewel Krimml op een hoogte van 1.067 meter ligt, hoeft u niet bang te zijn voor zware fietstochten, want de paden waarvan gebruik wordt gemaakt zijn overwegend vlak of dalend.

Geniet van de adembenemende natuur van de Krimmler watervallen en de uitzichten op imposante bergtoppen. Cultuur is er onderweg ook genoeg, onder meer in de vorm van Mozartstad Salzburg, de zoutmijnen van Hallein en 3-rivierenstad Passau.

Ook als u van lekker eten en drinken houdt is de Tauernroute een aanrader: meer dan 100 Via Culinaria horecagelegenheden langs de fietspaden schotelen smulpapen maar al te graag hun streekgerechten voor.

Op de fiets genieten van de puurheid van Oostenrijk? We verzamelden de leukste routes in het blog top 10 fietsroutes Oostenrijk.

Mooie fietsroutes in Europa vindt u bij Aktiva Tours

Bent u geïnspireerd geraakt door onze ‘Top 10 mooiste fietsroutes in Europa’ en wilt u zelf deze prachtige plekken per fiets ontdekken? Boek dan nu een fietsvakantie Europa bij Aktiva Tours. Bij ons bent u verzekerd van een ontspannen fietsvakantie. Alles wordt tot in de puntjes voor u verzorgd.

Heeft u nog vragen over (één) van onze fietsvakanties of wilt u graag persoonlijk contact voor het boeken van een reis? Neem dan telefonisch contact met ons op via +31 (0)88 633 20 60 of stuur een e-mail naar info@aktivatours.nl. Wij denken met u mee voor de perfecte reis.  

Ervaringen van reizigers

Reizigers beoordelen ons gemiddeld met een:
8,9

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang elke week onze digitale nieuwsbrief met reistips en weetjes!