De 10 mooiste fietsroutes in Duitsland

Fietsen in Duitsland is echt voor iedereen. Jong en oud, de recreatieve en sportieve fietser, voor wie graag individueel op pad gaat of liever in een groep fietst… ons aanbod fietsvakanties in Duitsland is er voor een breed publiek.

Maar waarom kiezen voor Duitsland hoor ik u denken. Ook dáárop is het antwoord: vanwege de veelzijdigheid. Er is ruim 70.000 kilometer aan lange afstand fietsroutes in Duitsland uitgestippeld. Om nog maar te zwijgen over de oneindig veel korte fietsroutes in Duitsland.

Door schitterende natuurgebieden als de Eifel en het Altmühltal, langs de uitgestrekte Oostzeekust en bekende rivieren en door vergeten vakwerkdorpen en cultuurparels als Dresden en Berlijn. 

De spreekwoordelijke krenten uit de pap, die ontdekt u in deze blog ‘De 10 mooiste fietsroutes in Duitsland’.

Waar kun je goed fietsen in Duitsland?

Waar kun je goed fietsen in Duitsland? Heeft u even? Er zijn namelijk heel wat aantrekkelijke fietsgebieden in Duitsland. Bekende fietsstreken zijn o.a. de Moezel, het Altmühltal, het Münsterland en de Bodensee. Uiteraard vindt u deze fietsgebieden terug in onderstaande top 10 mooiste fietsroutes in Duitsland.

Top 10 fietsroutes in Duitsland

Fietsroute 1 – Fietsroute Elbe Radweg

1.300 kilometer vol verrassingen en fietsplezier. De Elbe Radweg is misschien wel de meest aantrekkelijke lange afstand fietsroutes van Duitsland. Tussen de bron in het Reuzengebergte en Cuxhaven waar de Elbe in de Noordzee uitmondt, is zoveel moois te zien.

Bijvoorbeeld de bizarre rotsformaties van de Sächsische Schweiz, de eindeloze gaarden rond Meissen waar de lekkerste wijnen hun oorsprong vinden en de fruitgaarden van het Alte Land. Maar ook boeiende steden met een rijke historie, zoals Hanzestad Hamburg, Lutherstadt Wittenberg, porseleinstad Meissen, Maagdenburg en Dresden, het ‘Florence aan de Elbe’.

En besef: dan hebben we alleen nog maar de bezienswaardigheden in Duitsland opgesomd, want wie ervoor kiest om ook het Tsjechische deel van de route te fietsen geniet van nog veel meer moois, waaronder de Gouden Stad Praag.

De Elbe Radweg is geschikt voor iedereen met een basisconditie. De route is vrijwel volledig vlak, grotendeels geasfalteerd, vaak autovrij en prima bewegwijzerd.

Bij Aktiva Tours bieden wij de volgende fietsreizen over de Elbe Radweg aan:

Uit onze reviews: “Een super reis die voor elke fietser te doen is. Wij hebben genoten.”

Fietsroute 2 – Fietsroute Moezel / Mosel Radweg

De Moezelstreek is het Duitsland dat u kent van de plaatjes en ansichtkaarten. Kleurige vakwerkdorpen, groene wijnbergen en middeleeuwse burchten die hoog boven de rivier uittorenen. Langs deze rivier loopt één van de populairste meerdaagse fietsroutes in Duitsland: de Mosel Radweg.

De Mosel Radweg (vertaald Moezel Fietsroute) is ongeveer 250 kilometer lang en kronkelt evenals de rivier zich een weg door de heuvels van de Duitse Moezelvallei. Bekende hoogtepunten onderweg zijn o.a. Werelderfgoedstad Trier en sfeervolle wijnstadjes als Bernkastel-Kues, Zell en Cochem.

Hier de fiets even aan de kant zetten voor een portie cultuur en een lunch of pauzemoment met een goed glas Riesling wijn is een perfect idee. De route eindigt in Koblenz, waar de Moezel en Rijn samenvloeien bij de ‘Deutsche Ecke’.

Tip: neem hier de gondel en zweef over de rivier naar de vesting Ehrenbreitstein voor een fantastisch uitzicht en het mooiste slotakkoord van deze fietsvakantie.

Deze fietsroutes langs de Moezel in Duitsland zijn geschikt voor iedereen met een basisconditie. De route loopt grotendeels direct langs de rivier over geasfalteerde fietspaden en oude jaagpaden en is overwegend vlak.

Bij Aktiva Tours bieden we de volgende fietsvakanties langs de Moezel aan:

Uit onze reviews: ”De omgeving is echt schitterend, met schilderachtige dorpjes. Een aanrader!”

Fietsroute 3 – Fietsroute Bodensee

In het hart van Europa, deels door Duitsland, ligt het fietsparadijs Bodensee. Een bestemming die geliefd is om zijn bijna subtropische klimaat, overweldigende bloemenpracht en gezellige oeverstadjes. Voeg hierbij zo’n 270 kilometer aan vlakke fietspaden toe en u weet dat u een heerlijke week tegemoet gaat.

De Bodensee Radweg loopt door Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland. Highlights op de route zijn o.a. het bloemeneiland Mainau, de watervallen van Schaffhausen en de pastelkleurige havenstadjes Lindau en Bregenz.

De Bodensee Radweg is geschikt voor iedereen; de geasfalteerde fietspaden zijn uitstekend bewegwijzerd en grotendeels vlak.

Uit onze reviews: “Prachtig complete fietsvakantie rond de Bodensee met uitstekende hotels en perfect geregeld bagagevervoer.”

Fietsroute 4 – Fietsroute Vennbahn Radweg

Er wordt veel gevraagd en gezocht naar fietsroutes in de Eifel in Duitsland. En dat snappen we, want deze streek is prachtig. Maar door het heuvelachtige karakter is het hier helemaal niet zo eenvoudig fietsen.

Voor wie tóch wil fietsen door de Eifel (al dan niet met E-Bike), biedt de Vennbahn uitkomst. Deze 125 kilometer lange fietsroute doorkruist Duitsland, België en Luxemburg. Bijzonder aan de Vennbahn is dat deze een historische spoorlijn tussen Aken en Troisvierges volgt. Hierdoor worden de hoogteverschillen grotendeels geleidelijk overbrugd en leidt het oude spoortraject u echt dwars door de natuur.

Charmante plaatsen, verlaten stationnetjes en oude spoorbruggen volgen elkaar in rap tempo op en het landschap verrast telkens opnieuw.

Uit onze reviews: “Beslist een natuurreis. Veel groen en weinig bebouwing.”

Fietsroute 5 – Fietsroute Lahn Radweg

Maar liefst 4 van de 5 sterren! Daarmee is de Lahn Radweg bekroond door de Duitse fietsersbond. De Lahn Fietsroute strekt zich uit over ongeveer 200 kilometer. Nabij de bron van de rivier in het Rothaargebergte slingert de route zich door het Wittgersteinerbergland naar de Rijn.

Onderweg is het met name geniet van kabbelend water en vergezichten. Een echte route voor rustzoekers dus. Uiteraard liggen er ook heel wat mooie bezienswaardigheden aan de route, waaronder imposante kastelen en ruïnes, het keizerlijke kuuroord Bad Ems, vakwerkstad Wetzlar en wijnstad Koblenz.

De Lahn Radweg is een van de vlakke fietsroutes in Duitsland. Goed bewegwijzerd en grotendeels gebruikmakend van rustige wegen en fietspaden.

Bij Aktiva Tours bieden we de volgende fietsvakantie over de Lahn Radweg aan:

Uit onze reviews: “Mooie fietstocht, veel afwisseling & prima hotels.”

Fietsroute 6 – Fietsroute Oostzeekust / Ostsee Radweg

Wij kunnen zelf enorm genieten van fietsen langs de Oostzeekust. De zilverwitte stranden, duinen, steile krijtrotsen, baaien gezellige badplaatsen, baksteenrode Hanzesteden, vissershuisjes met rieten daken en zelfs krijsende meeuwen hebben nu eenmaal een enorme aantrekkingskracht op ons.

Daarom is de Ostsee Radweg voor ons een topper en ook voor vele anderen een van de meest geliefde fietsroutes in Noord Duitsland. De route is in totaal maar liefst 1.100 kilometer en loopt van Flensburg aan de Deense grens naar Ahlbeck op het eiland Usedom.

Wat ons betreft liggen de mooiste trajecten op de eilanden Rügen en Usedom. Maar ook de Hanzesteden Stralsund en Greifswald met zijn fraaie baksteengotiek zijn een vermelding waard.

De route is vlak tot lichtglooiend; weinig hoogteverschillen en (wanneer u de route fietst van west naar oost) vrijwel altijd wind mee. Klinkt dat niet als een heerlijke vakantie?

Uit onze reviews: “Niet zwaar, heel afwisselend en verrassend. Wij raden het elke natuur-/cultuurliefhebber aan.”

Fietsroute 7 – Fietsroute Altmühltal Radweg

Fietsen door het Altmühltal staat synoniem voor natuurreis. Deze Beierse streek betovert zijn bezoekers met wonderlijke rotsformaties, geurende jeneverbessenvelden, groene bossen en het rivierlandschap van de Altmühl.

Wat de route zo uniek maakt is de combinatie van natuurlijke schoonheid en historische bezienswaardigheden. Stop onderweg bij middeleeuwse kastelen en charmante dorpjes zoals Eichstätt en Kelheim.

Maar naast de natuur de échte trekpleisters zijn Regensburg en Rothenburg ob der Tauber.  Met name de laatstgenoemde is een echte tijdscapsule. Dikke stadsmuren, stadspoorten, vakwerkhuizen, kerken en winkels met nostalgische ijzeren uithangborden geven je het gevoel dat je een stap terug in de tijd naar de middeleeuwen hebt gedaan.

De Altmühltal Radweg loopt veelal direct langs de Altmühl, waardoor het eenvoudig en vlak fietsen is. De fietspaden zijn grotendeels autovrij en overal uitstekend bewegwijzerd.

Uit onze reviews: “Mooi landschap, fijne fietspaden, goede fietsafstanden en prima hotels.”

Fietsroute 8 – Fietsroute Weser Radweg

De Weser Radweg is een onvergetelijke fietsroute door het hart van Duitsland. De route loopt van Hannoversch Münden naar Cuxhaven aan de Noordzeekust en strekt zich uit over 500 kilometer, waarbij de Weser de rode draad vormt.

Het startpunt, Hannoversch Münden, ligt aan de samenvloeiing van de rivieren de Fulda en de Werra, waar de Weser begint. De route gaat verder langs middeleeuwse steden en charmante dorpjes, zoals Hameln - de stad van de rattenvanger - en Höxter, met zijn prachtige historische stadskern.

De Weser Radweg biedt fietsers ook een spectaculair uitzicht op het schilderachtige Weserbergland, een gebied met glooiende heuvels, bossen en rivierlandschappen. Onderweg fietst u langs de beroemde kastelen van Sababurg en Fürstenberg, die beide een pauzestop meer dan waard zijn.

De Weser fietsroute kent vrijwel geen stijgingen of dalingen en is daardoor zeer eenvoudig te fietsen. Grotendeels wordt er gebruikgemaakt van geasfalteerde fietspaden of met steenslag verharde wegen. Regelmatig wisselt u met een veerpontje van oever, wat zorgt voor veel afwisseling. Wie wil kan zelfs één of meerdere trajecten afleggen met een rondvaartboot.

Uit onze reviews: “Prachtige tocht door een mooie omgeving. Goede hotels. Genoten!”

Fietsroute 9 – Fietsroute Rijn – Rhein Radweg

Van de Alpen naar de Noordzee. Wacht, is er een fietsroute die zo lang is? Jazeker, de Rhein Radweg of Rijn Fietsroute. Onder internationale fietsliefhebbers ook wel bekend als de EuroVelo Route 15.

De Rhein Radweg volgt de gelijknamige rivier vanaf de bron, hoog in de Alpen, tot aan de monding in de Noordzee. Maar liefst 4 landen worden er tijdens deze internationale lange afstand fietsroute doorkruist, namelijk: Zwitserland, Frankrijk, Duitsland en Nederland.

De route is in totaal zo’n 1.233 kilometer lang, waarvan zo’n 970 kilometer door Duitsland gaat. Wanneer we dit stuk onder de loep nemen, pikken we het traject tussen Mainz en Keulen eruit.

Wie van plan is om slechts een gedeelte van de Rijn fietsroute te doen, kiest vaak voor dit traject door het Midden-Rijndal. Deze streek is benoemd tot UNESCO Werelderfgoed vanwege de prachtige natuur, vergezichten op kastelen, zonovergoten hellingen met oude ruïnes zoals de Drachenburg op de top en wijnbergen.

De Rijn fietsroute is grotendeels vlak, met uitzondering van de bergachtige etappes in Zwitserland.

Fietsroute 10 – Fietsroute Münsterland

Als laatste een fietsroute die net over de Nederlandse grens ligt, namelijk de ‘100 Schlösser Route’ door het Münsterland. Een route met 960 kilometer aan fietsplezier door een groen parklandschap vol romantische burchten, waterkastelen, herenhuizen en strak aangelegde kasteeltuinen.

De ‘100 kastelen fietsroute’ is opgedeeld in 4 parcoursen: noord, oost, zuid een west. Het zuidelijke parcours is hiervan de kortste en de tocht die de meeste historische bouwwerken aan elkaar rijgt. De Erbdrostenhof en het Schlöss van Münster bijvoorbeeld. En ook de kastelen van Westerwinkel, Nordkirchen en Vischering.

Zelf vinden we ook de noordbaan van de 100 kastelenroute uiterst interessant en mooi om te fietsen. Van het vlakke parklandschap en het dal van de Ems leidt deze fietslus u naar de heuvelachtige landschappen van het Tecklenburger Land, dat als bijnaam ‘het balkon van het Münsterland’ heeft. Met onderweg tal van sfeervolle stadsharten, statige boerderijen, kloosters, muurhagen en prachtige panorama’s. 

Uw fietsvakantie begint bij Aktiva Tours

Meer leuke blogs over fietsvakanties of vol fietsinspiratie lezen? Bekijk onze complete blogbibliotheek of lees de volgende blogs:

Mooie fietsroutes in Duitsland vindt u bij Aktiva Tours

De bovenstaande 10 routes zijn wat ons betreft de mooiste fietsroutes in Duitsland, maar uiteraard zijn er nog veel meer mooie fietsroutes. Gaat u ze met Aktiva Tours ontdekken? Een fantastische keuze!

Al onze fietsvakanties in Duitsland zijn inclusief verblijf in comfortabele accommodaties, uitgebreide (Nederlandstalige) fietsroutes, GPS-routes (op aanvraag) en wanneer nodig bagagevervoer.

Daarnaast kunt u uw vakantie extra ontspannen beginnen door bijvoorbeeld ook de fietshuur, transfers en maaltijden door ons vast te laten leggen. Onbezorgd genieten, dat is pas vakantie!

Heeft u nog vragen over (één van) onze fietsvakanties of wilt u graag persoonlijk contact voor het boeken van een reis, neem dan telefonisch contact met ons op via +31 (0)88 633 20 60 of stuur een e-mail naar info@aktivatours.nl. Onze reisadviseurs helpen u graag verder!

Ervaringen van reizigers

Reizigers beoordelen ons gemiddeld met een:
8,9

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang elke week onze digitale nieuwsbrief met reistips en weetjes!