Fietsvakantie Maasfietspad en Vennbahn

10 dagen
niveau 2.5 van 3
eigen vervoer
beoordeling: 8.2
vanaf € 999,- p.p.
Prijs per persoon gebaseerd op vertrekdatum
04-09-2024. Excl. reserveringskosten (€ 17,50 p.p.,
max. € 30,- per boeking), bijdrage SGR (€ 5,00 p.p.) en calamiteitenfonds (€ 2,50 per boeking).
Bekijk prijzen

verblijf in 3- en 4-sterrenhotels
fiets door maar liefst 5 landen
inclusief bagagetransport

route: afwisselend vlak tot licht of flink heuvelachtig, zo veel mogelijk over geasfalteerde fietspaden en soms over rustige asfaltweggetjes. Per fietsdag wordt tussen de 36 en 74 km afgelegd (1 dag 83 km, in te korten tot 50 km). Een E-bike is aan te raden voor deze reis.
minimum aantal reizigers: 1
aankomst: op woensdag 15, 22 en 29 mei / 5, 12, 19 en 26 juni / 3, 10, 17 en 31 juli / 7, 14, 21 en 28 augustus / 4 september

Vijf-landen fietsreis door Nederland, België, Frankrijk, Luxemburg en Duitsland
Twee prachtige routes langs de rivier de Maas en over het ‘Vennbahn’ fietspad zijn de basis voor een mooie fietsvakantie vanuit Maastricht. De ‘Internationale Maasroute’ is een fietstocht langs de Maas tussen Nederland en Noord- Frankrijk. Van Maastricht naar de Franse stad Sedan, met de grootste burcht van Europa als belangrijkste historische bezienswaardigheid.

Meer dan 200 kilometer fietspad door adembenemend mooie natuur, langs kastelen en forten, door prachtige dorpjes. En steeds langs de afwisselend rechte of bochtige Maas. U overnacht op dit deel van de route in de Belgische provinciehoofdplaatsen Luik en Namen, in het pittoreske stadje Givet en in Charleville-Mézières in Frankrijk. 

Op het verbindingstraject naar de ‘Vennbahn’, in het zuiden van België (Wallonië) volgt u rustige weggetjes over een golvende hoogvlakte. Hier flankeren uitgestrekte akkers en weiden uw route. Verspreid over dit agrarische landschap getuigen imposante boerenhoeves van de welvaart in deze streek. U zult genieten van unieke vergezichten en karakteristieke Ardeense dorpjes en stadjes. Het historische kleinood Bouillon, en het stadje Bastogne, bekend van het Ardennenoffensief in de nadagen van WO II, zijn enkele van de vele historische hoogtepunten tijdens deze reis en daarom ook overnachtingsplaatsen op de route. Van Bastogne naar de Belgisch- Luxemburgse grens volgt u, als ‘aanloop’ naar de ‘Vennbahn’, de RAVeL 163, ook een voormalig spoorlijntje, en een van de mooiste fietspaden van het Waalse fietsroute- netwerk!

Het ‘Vennbahn’ fietspad is aangelegd op een oud spoorwegtracé dat door drie landen gaat, met een lengte van 125 km. Het leidt, met een gemiddeld stijgingspercentage van 2%, vanaf Troisvièrges, in het noorden van Luxemburg, door het schilderachtige Ourdal naar het Duits-Belgisch natuurpark "Hoge Venen-Eifel". Sankt-Vith (België) en Monschau (Duitsland) zijn de overnachtingsplaatsen op dit deel van de route. Aken is niet alleen het eindpunt van de ‘Vennbahn’, maar vooral toch een stad met een belangrijke geschiedenis. De Dom en het gotische stadhuis zijn hiervan het architectonische bewijs in het historische hart van de stad.

Om optimaal te genieten van deze unieke 10-daagse fietsvakantie adviseren we u bij voorkeur een e-bike of een hybride fiets met minimaal 24 versnellingen te gebruiken.

 title=

Dag 1
Aankomst Maastricht of 's Gravenvoeren en fietsroute naar Luik (ca. 36 km/3,5 uur)
Vandaag begint uw fietsvakantie door Nederland, België, Frankrijk, Luxemburg en Duitsland. Aankomst per eigen vervoer in Maastricht of ’s Gravenvoeren. Start van de fietstocht van Maastricht naar Luik (B), ook wel ‘De Vurige Stede’ genoemd. Op weg naar België fietst u door het dal van de Jeker (welke in Maastricht in de Maas uitmondt) naar het schilderachtige dorpje Kanne. Kort daarop zult u geboeid zijn door de scheepvaart in de nieuwe sluis van Ternaaien/Lanaye, 225 meter lang en 25 meter breed. Vanaf hier over de RAVeL <la Meuse à vélo>, via het gezellige stadje Visé, naar Luik. 

Dag 2
Luik - Namen (ca. 74 km/6 uur)
Eerst over het ‘spoor’ van ijzerbaron John Cockerill. Even verder is de ‘shop’ van kristalfabriek ‘Val St. Lambert’ een pauze waard. Vervolgens fietst u over rustige weggetjes, langs typisch Waalse dorpjes (op korte afstand van de Maas) richting Huy. De ‘Grand Place’ in Huy is daarna een ideale plek voor een middagpauze. Daarna is de route langs de Maas naar Namen weer meer omgeven door natuur.

Dag 3
Namen - Givet (ca. 55 km/5 uur)
Vanaf Namen tot in Dinant volgt u de Maas. U passeert o.a. het aardbeiendorp Wépion. Ook de ‘Tuinen van Annevoie’ zijn zeker een bezoekje waard. In Dinant moet u beslist de tijd nemen om van het stadje en één van de vele terrasjes langs de Maas te genieten. Voorbij Dinant passeert u het prachtige ‘Chateau Freyr’. Even verder fietst u in Hastière over het voormalige spoorlijntje L156 van Hastière naar Mariembourg en verder naar het Franse Givet, met het indrukwekkende ‘Fort van Charlemont’.

Dag 4
Givet - Charleville-Mézières (ca. 83 km/7 uur, in te korten per trein)
Vervolg van de fietstocht langs de Maas op de ’Voie Verte Trans Ardennes’ richting Charleville-Mézières. Een van de figuurlijke hoogtepunten op deze dag is het bezoek aan het charmante plaatsje Monthermé. Eindpunt vandaag is Charleville-Mézières, bekend vanwege het prachtige historische centrum. Vindt u dit traject te lang dan is dit in te korten per trein. Tussen Givet en Charleville-Mézières loopt er een spoorlijn vrijwel parallel aan de Maas zodat u uw reis naar wens kunt inkorten. 

Dag 5
Charleville-Mézières - Bouillon (ca. 50 km/5 uur)
Door een schilderachtig landschap volgt u de Maas naar Sedan, wereldberoemd vanwege de grootste burcht van Europa. Verder naar het stadje Bouillon met het imposante kasteel van Godfried van Bouillon en over een rustig weggetje richting Frans-Belgische grens (gemiddeld stijgingspercentage 3%). Boven op het plateau aangekomen passeert u de grens met België en volgt de afdaling naar Bouillon. 

Dag 6
Bouillon - Bastogne (Bastenaken) (ca. 71 km/6 uur)
Vanuit Bouillon over rustige wegen (met twee pittige klimmetjes) naar het dorpje Cugnon. Hier staat in Hotel des Roches een beloning voor de geleverde inspanningen voor u klaar, in de vorm van een kopje koffie/thee en een heerlijk stuk versgebakken appeltaart. Verder via rustige weggetjes over een golvende hoogvlakte, geflankeerd door een agrarisch landschap, met veel karakteristieke dorpjes waar de tijd lijkt stil gestaan te hebben. Aan het einde van de etappe volgt u weer een stukje RAVeL-route (op het voormalige spoorlijntje Ligne 163 van Libramont via Bastogne naar Gouvy). In Bastogne zijn veel monumenten welke herinneren aan het Ardennenoffensief aan het einde van WO II.

Dag 7
Bastogne (Bastenaken) - Sankt Vith (ca. 62 km/5,5 uur)
Vanaf het ‘Gare du Sud’ in Bastogne richting Gouvy en de Belgisch-Luxemburgse grens. Verder over een licht golvend Luxemburgs landschap naar Huldange, het hoogste punt van Luxemburg (558 m boven zeeniveau). De landschappelijk prachtige route, nu weer in België, leidt u naar Burg Reuland. De burchtruïne van Reuland torent op indrukwekkende wijze hoog boven het dorp uit. Verder via Hemmeres, een Duitse enclave, naar Sankt Vith.

Dag 8
Sankt Vith - Monschau-Rohren (ca. 53 km/4,5 uur)
Over het nieuwe geasfalteerde fietspad tussen Sankt Vith en Waimes naar het Duits-Belgisch Natuurpark Ardennen-Eifel. Via Montenau (rokerij Ardenner ham) en Sourbrodt (voormalig station aan de ‘Vennbahn’) komt u in Kalterherberg waar diverse mogelijkheden zijn voor een smakelijke lunchpauze. Iets verder verlaat u het ‘Vennbahn’-fietspad om enige kilometers door het Rurdal te fietsen op weg naar het Eifelstadje Monschau met de gezellige terrasjes en goede restaurants. U overnacht in Rohren, enkele kilometers buiten Monschau.

Dag 9

Monschau-Rohren - Maastricht/'s Gravenvoeren (ca. 85 of 61 km/7 of 6 uur, in te korten per trein )
Op de slotdag vanuit het centrum van Monschau terug naar de Vennbahn. Een bezoek aan het monumentale stadje Kornelimünster is een ’must’. Na een lange afdaling bereikt u de stad van Karel de Grote: Aken. Na een bezoek aan deze stad weer terug naar Nederland en vanaf Lemiers over de LF6 door het Zuid-Limburgse heuvellandschap naar Maastricht of 's Gravenvoeren. U kunt deze route inkorten: vanaf Kerkrade per trein naar Maastricht.

Dag 10
Terugreis
Na het ontbijt komt uw fietsvakantie door Nederland, België, Frankrijk, Luxemburg en Duitsland ten einde en keert u vanuit Maastricht of ’s Gravenvoeren op eigen gelegenheid huiswaarts.

Fietsvakantie Maasfietspad en Vennbahn ***

Tijdens deze reis verblijft u in uitstekende 3- en 4-sterrenhotels inclusief ontbijt. Hieronder vindt u de meestgebruikte hotels tijdens deze reis. Deze hotels zijn onder voorbehoud van wijzigingen. Wanneer een hotel niet meer beschikbaar is, wordt er een gelijkwaardig alternatief voor u gereserveerd (in de genoemde plaats of in de nabije omgeving). De definitieve hotellijst ontvangt u bij uw reispapieren.

Verlengen van de reis
Het is mogelijk om deze reis te verlengen in Maastricht of 's-Gravenmoeren (op aanvraag). Deze kunt u direct bij boeken opgeven in het veld "opmerkingen" tijdens stap 3 van het boekingsproces. Mocht u het reisverloop willen wijzigen en kan dat niet via de website? We helpen u graag, u kunt dit telefonisch aan ons doorgeven via 088-633 20 60 of een mail sturen naar info@aktivatours.nl.
 
Dag Plaats Hotel
dag 1  Luik Mercure Hotel Liege City Centre of Ibis Liege Guillemins
dag 2 Namen Ibis Namur Centre
dag 3 Givet Hotel les Reflets Jaunes
dag 4 Charleville Mézières Kyriad Charleville Mézières
dag 5 Bouillon Hotel de la Poste
dag 6 Bastenaken Hotel Leo at Home
dag 7 Sankt-Vith Relaxhotel Pip Margraff of Hotel Steineweieher
dag 8 Monschau Hotel Alt Montjoie of Hotel de Lange Man
dag 9 Maastricht of 's-Gravenmoeren Buitenplaats Vaeshartelt in Maastricht of Hotel Blanckthys in 's-Gravenmoeren


jul 2024 | aug 2024 | sep 2024 |
inclusief:
* 9 overnachtingen in 3- en 4-sterrenhotels
* 9 x ontbijt 
* bagagevervoer van hotel naar hotel
* Nederlandstalige routebeschrijving inclusief kaartmateriaal
* koffie/thee en vlaai bij aankomst in Maastricht 
* koffie/thee en appeltaart in Cugnon (dag 6)
* GPS tracks op aanvraag beschikbaar

optioneel (direct bij boeking te reserveren):
* toeslag 1- persoonskamer € 450,-
* huur toerfiets met 24 versnellingen € 150,-
* huur e-bike € 200,-

exclusief:
* toeristenbelasting (in totaal ca. € 15,- per persoon)
* bijdrage SGR € 5,- per persoon
* treinkaartje Kerkrade - Maastricht (ca. € 15,- per persoon)
8

anoniem, reisperiode juni 2024
8

Hotels waren prima, wij hadden half pension en dat was ook goed geregeld. Alleen jammer dat wij de routes niet digitaal hadden gekregen, gelukkig medereizigers die via een andere organisatie hadden geboekt wel en die hebben deze met ons gedeeld.

anoniem, reisperiode augustus 2023

Reactie van Aktiva Tours:
Hartelijk dank voor uw reactie en fijn dat u een goede reis heeft gehad. De GPX-tracks sturen wij niet standaard toe, maar zijn bij deze reis wel op aanvraag beschikbaar. Deze hadden we dus vooraf zeker naar u door kunnen sturen als u daar om had gevraagd.
9

Prachtige route door Zeer afwisselde omgevingen. De sluizen met de schepen, de rotsformaties langs de Maas met mooie wijdse vergezichten. De afwisselende steden van mondiaal Luik, Bastogne en Aken en het pittoreske Sint-Vith en Monschau samen met de prachtige natuur van de Ardenne maakt dit een onvergetelijke ervaring die met n E-bike ontzettend goed te doen is

anoniem, reisperiode augustus 2023
8

Relaxte fietsreis door een mooie omgeving. Ook enkele (voor ons) verassende steden zoals Luik en Namur Veel vlakke routes. Enkele klimmetjes maar goed te doen. Zeker met een e bike.

Birgitte van de Water, reisperiode augustus 2023
8

Een afwisselende, wel pittige fietsreis met goede hotels onderweg. Van belang is om voldoende proviand voor onderweg mee te nemen, je komt soms weinig horeca tegen.

anoniem, reisperiode augustus 2023
8

We hebben een goede reis gehad, prettig gefietst, mooie dingen gezien en de hotels waren doorgaans in orde. Er zijn enkele verbeteringen mogelijk in het bijzonder met betrekking tot de reisroute. Sommige keuzes die daarin zijn gemaakt waren onlogisch en onpraktisch.

anoniem, reisperiode juni 2022
inclusief:
* 9 overnachtingen in 3- en 4-sterrenhotels
* 9 x ontbijt 
* bagagevervoer van hotel naar hotel
* Nederlandstalige routebeschrijving inclusief kaartmateriaal
* koffie/thee en vlaai bij aankomst in Maastricht 
* koffie/thee en appeltaart in Cugnon (dag 6)
* GPS tracks op aanvraag beschikbaar

optioneel (direct bij boeking te reserveren):
* toeslag 1- persoonskamer € 450,-
* huur toerfiets met 24 versnellingen € 150,-
* huur e-bike € 200,-

exclusief:
* toeristenbelasting (in totaal ca. € 15,- per persoon)
* bijdrage SGR € 5,- per persoon
* treinkaartje Kerkrade - Maastricht (ca. € 15,- per persoon)
Bekijk prijzen

Anderen bekeken ook