Fietsvakantie Vennbahn

8 dagen
niveau 3
eigen vervoer
vanaf
€ 630 per persoon
Prijs per persoon gebaseerd op
vertrekdatum 24-09-2021.
Excl. reserveringskosten (€ 12,50 p.p.), bijdrage SGR (€ 5,00 p.p.) en calamiteitenfonds (€ 2,50 per boeking).
Bekijk prijzen

op de pedalen door Nederland, België, Luxemburg en Duitsland
unieke fietsroute over een voormalig spoortracé
verblijf in 3-/4-sterrenhotels inclusief ontbijt

route: heuvelachtig, zo veel mogelijk over geasfalteerde fietspaden en soms over rustige asfaltweggetjes. Per fietsdag wordt gemiddeld ca. 32-65 km afgelegd.
minimum aantal reizigers: 2.
aankomst: iedere vrijdag van 7 mei t/m 24 september en tevens iedere donderdag van 1 juli t/m 20 augustus. 
tip! Om optimaal te genieten van deze reis gebruikt u het beste een fiets met 24 versnellingen of een e-bike

Fietsvakantie door vier landen "tussen de rails" over de Vennbahn
Sinds 2013 is de 125 kilometer lange ‘Vennbahn’, één van de langste en mooiste tot fietspad omgebouwde spoorlijnen in Europa. Voor de Belgische Oostkantons en de aangrenzende gebieden in Nederland, Luxemburg en Duitsland is dit een mijlpaal in de toeristische geschiedenis. Meer dan een eeuw lang was de ‘Vennbahn’ de eerbiedwaardige spoorwegverbinding tussen Aken en Ulflingen, zoals vroeger de naam was van Troisvierges, in het noorden van Luxemburg. Op dit voormalige spoortracé geniet u continue van het landschap van Eifel en Ardennen. Het ‘Vennbahn’-fietspad werd tijdens de ‘Fiets- en Wandelbeurs 2014’ in Amsterdam uitgeroepen tot Fietsroute van het jaar 2014.

Groene Hart van Europa 
Door het ‘Vennbahn’-fietspad (maximale stijging 2%) te koppelen aan het reeds jarenlang bekende fietstraject, ontwikkeld door de Amsterdamse geograaf Paul Benjaminse, tussen de Nederlandse stad Maastricht en Luxemburg, is een unieke en prachtige 8-daagse rondreis ontstaan, door het heuvelachtige landschap van Ardennen en Eifel.

De ‘Benjaminse’ route is 25 jaar geleden ontwikkeld en is sinds die tijd een populaire Noord-Zuid verbinding door Eifel en Ardennen. Fietsers vanuit Nederland op weg naar verre bestemmingen als b.v. Rome en Barcelona kiezen bij voorkeur deze route vanwege de prachtige fietspaden door het Belgische natuurreservaat ‘De Hoge Venen’ en de aansluitende rustige weggetjes naar de mooiste plekken in het ‘Groene Hart van Europa’. Als een ware ontdekkingsreiziger is Benjaminse er in geslaagd een route te vinden, waarbij de hoogteverschillen zo geleidelijk mogelijk worden overbrugd. Toch zijn er op sommige dagen enkele langere stijgingen en heeft deze prachtige, natuurrijke fietstocht een over het geheel genomen heuvelachtig karakter. Geoefende fietsers zullen echter iedere dag optimaal genieten! Voor belangrijke toeristische en historische hoogtepunten tijdens deze fietsreis staan de steden Maastricht en Aken (D) garant.

Benieuwd naar een korte video impressie over de Vennbahn: klik dan hier.

 

Dag 1
Aankomst in Maastricht*, de oudste stad van Nederland. De auto kunt u gratis parkeren bij het hotel. Als welkom ontvangt u hier koffie/thee en Limburgse vlaai!

Dag 2
Maastricht-Eupen(B)(ca. 59 km/4 uur)
Na vertrek uit Maastricht staat u al snel in België. Via ’s-Gravenvoeren, Hombourg en het voormalige dwergstaatje Moresnet (van 1816-1920) naar Raeren, waar in een burcht  een pottenbakkersmuseum is gevestigd. Genoeglijk ‘peddelend’ wordt daarna Eupen bereikt. Start u in ’s-Gravenvoeren, dan is de route vandaag ca. 14 km korter (totaal 45 km).
 

Dag 3
Eupen (B)-Sankt Vith (B) (ca. 59 km/5 uur)
Vandaag staat er een lange route op het programma, maar u fietst weg van het gemotoriseerde verkeer wat de route extra aantrekkelijk maakt. Door de unieke natuur van de Hoge Venen ‘klimt’ u geleidelijk naar een hoogte van 660m. In Kalterherberg pakt u de Vennbahn op, die u door de heiden van Natuurpark Hoge Venen-Eifel leidt. Voorbij het goed bewaard gebleven stationsgebouw van Sourbrodt baant de Vennbahn zich een weg tussen het meer van Robertville en het meer van Bütgenbach naar Waimes. De overnachting staat gepland in St. Vith.

Dag 4
Sankt Vith (B)-Clervaux (L) (ca. 32 of 50 km/3 of 5 uur)
Na het ontbijt pakt u d Vennbahn op in St. Vith. Op weg naar Luxemburg zijn, evenals gisteren, riviertjes en beekjes in grote getale aanwezig. Ongemerkt steekt u de grens met Duitsland over, om na enkele kilometers weer België binnen te fietsen. Hier verschijnt plots de fraai gelegen kapel van Weweler boven op de Ourberg. Een bezoek aan de nabijgelegen burchtruïne van Reuland is een stop meer dan waard. Even verderop wordt de grens met Luxemburg gepasseerd en Troisvierges bereikt, wat tevens het einde van de Vennbahn is. Hier is de keus: met een treintje verder naar Clervaux of via een schitterende route naar dit eindpunt van vandaag. Wél met een paar maal ‘bergop’, maar dus ook een paar verrukkelijke afdalingen.

Dag 5
Clervaux (L)-Bütgenbach (B) (ca. 65 km/5,5 uur)
Via het drielandenpunt Luxemburg-België-Duitsland, nabij het plaatsje Ouren. Vandaar door het dal van het riviertje de Our terug in noordelijke richting langs o.a. Schönberg. Het is een prachtige route. Vanuit het Ourdal klimt de route dan weer naar een hoogte van ca. 600 meter en is het laatste deel van het traject naar Bütgenbach rijk aan panorama’s.

Dag 6
Bütgenbach (B)-Aken (D) (ca. 69 km/6 uur)
Via en over de stuwdam van Robertville. Verder via de Hoge Venen naar Kalterherberg en het eifelstadje Monschau. Verder bergaf naar de domstad Aken, historische stad van Karel de Grote. 

Dag 7
Aken (D) - Maastricht (NL) / ’s Gravenvoeren (ca.50 km/5 uur)
Vanaf Aken naar Lemiers en volgens volgt u de LF13 door het prachtige Zuid Limburgse heuvellandschap naar Maastricht. 

Dag 8
Na het ontbijt op eigen gelegenheid naar huis.

Fietsvakantie Vennbahn ****

Tijdens deze reis verblijft u in uitstekende 3- en 4-sterrenhotels. Alle kamers beschikken over douche en toilet. Hieronder vindt u de meestgebruikte hotels tijdens deze reis. Deze hotels zijn onder voorbehoud van wijzigingen. Wanneer een hotel niet meer beschikbaar is, wordt er een gelijkwaardig alternatief voor u gereserveerd (in de genoemde plaats of in de nabije omgeving). De definitieve hotellijst ontvangt u bij uw reispapieren.

Verlengen van de reis
Deze reis is gemakkelijk uit te breiden met extra overnachtingen in Maastricht. Deze kunt u direct bij boeken opgeven. Mocht u het reisverloop willen wijzigen en kan dat niet via de website? We helpen u graag, u kunt dit telefonisch aans ons doorgeven via 088-633 20 60 of een mail sturen naar info@aktivatours.nl.
 
dag 1                                                                     Maastricht                                                           NH Hotel Maastricht****                                                                                                                                                    NH hotel Maastricht is gelegen naast het Maastrichts Expositie en Congres Centrum (MECC) en station Randwyck, en gelijk naast het historische centrum van de stad. De Garden, ons verfijnde restaurant, is gespecialiseerd in gezonde ontbijt maaltijden, lunches en diners. Geniet overdag in onze gecombineerde bistro/bar, van high tea of ’s avonds van cocktails. Tour de omgeving rond op de fiets en ervaar het historische stadscentrum en het schilderachtige omliggende platteland
dag 2 Eupen Ambassador Hotel Boston**** Gelegen in Eupen, naast het stadscentrum en de bossen, vindt u Best Western Ambassador Hotel Boston. Ruime, smaakvol ingerichte kamers en de vriendelijke atmosfeer van het hotel verzekeren u een plezierig verblijf. Restaurant "Le Gourmet" biedt connaisseurs de verfijnde Franse Cuisine, met de bijbehorende karakteristieke wijnen.
dag 3 Sankt Vith Hotel Pip Margraff*** In het hart van het romantische stadje Sankt Vith vindt U het familiebedrijf Pip-Margraff, in een sfeer die het midden houdt tussen traditie en modernisme. Ons hotel is uitgerust met alle comfort dat de veeleisende klant van een eersterangshotel verwacht.
Voor wie aan ontspanning toe is, bieden wij een complete infrastructuur om de zorgen van de dagelijkse sleur te vergeten. Neem een duik in onze wellness-wereld en geniet van het rotszwembad.
dag 4 Clervaux Hotel Koener*** Hotel Koener biedt zijn gasten alle faciliteiten voor gezonde ontspanning in de Luxemburgse Ardennen. Het hotel ligt midden in het voetgangersgebied in het centrum van Clervaux en is al sinds 1886 eigendom van de familie Koener. Het hoogtepunt is het ontspannings- en wellness-centrum (800m2) met een Sauna Wereld, Espace Thalgo, een fitness- en ontspanningsruimte, een wellnessboetiek en een zwembad met whirlpool.
dag 5 Bütgenbach Hotel Bütchenbacher Hof**** Welkom in het bütgenbacher hof, een paradijsje te midden van de ongerepte natuur!
dag 6 Aachen Aken - Mercure Hotel Aachen Europaplatz**** Dit aangename hotel heeft een gunstige ligging in het mooie Aken en beschikt over een zwembad en wellness.
dag 7 Maastricht NH Hotel Maastricht**** NH hotel Maastricht is gelegen naast het Maastrichts Expositie en Congres Centrum (MECC) en station Randwyck, en gelijk naast het historische centrum van de stad. De Garden, ons verfijnde restaurant, is gespecialiseerd in gezonde ontbijt maaltijden, lunches en diners. Geniet overdag in onze gecombineerde bistro/bar, van high tea of ’s avonds van cocktails. Tour de omgeving rond op de fiets en ervaar het historische stadscentrum en het schilderachtige omliggende platteland


inclusief:
* 7 overnachtingen in hotels logies/ontbijt
* welkom met koffie en vlaai op dag 1
* Nederlandstalige routebeschrijving incl. kaartmateriaal
* bagagevervoer van hotel naar hotel
* GPS op aanvraag beschikbaar
 
optioneel (direct bij boeking te reserveren):
* toeslag halfpension € 220,-
* toeslag 1- persoonskamer € 280,-
* huur toerfiets met 24 versnellingen € 105,-
* huur e-bike € 160,- 
* reis- en annuleringsverzekering

exclusief:
* toeristenbelasting
* bijdrage SGR en Calamiteitenfonds
* reserveringskosten
 
Mooie afwisselende routes.Soms klopte de routebeschrijvingen niet helemaal.Ook een uitstekende pechhulp.De hotels waren prima en goed ingesteld op fietsers.
J.Mertens
Wij (mijn/vrouw, zeventigers) met eigen fiets, waarvan 1 e-bike, hebben deze reis gemaakt in september. Zwaar maar goed te doen. Hotels prima. In het begin, steeds langs de Vehnbahn, werd het wat saai. Veel te lang rechtdoor. De laatste trip naar Maasticht vonden wij vervelend, omdat we in Kerkrade met de trein moesten en dan ook nog overstappen (heel ongunstig i.v.m. de treintijden). Wij hadden graag gezien dat er voor het laatste stuk een alternatieve route mogelijk was, waardoor Kerkrade en eventueel Aken (er was toch te weinig tijd voor deze stad) werd gemist. Misschien kunnen er tussendoor mogelijkheden worden gewezen voor alternatieve, of verkorte routes. Groet, Ria en Ruud
Vd Beitel
Het landschap is prachtig .Maar ik had een voorstelling gemaakt van een tocht die meer over de Vennbaan zou gaan.De klimmetjes waren pittiger dan ik mij had voor gesteld.
bram klinkenberg
Het was een mooie tocht, die met een e-bike goed te doen was. De meeste hotels waren comfortabel (vaak met een heerlijk zwembad), maar de fietsenstalling was vaak veel te krap. De routebeschrijving was lastig om te lezen door te veel gebruik van allerlei symbolen en te veel informatie. Jammer dat er weinig horeca was onderweg, en dan ook nog vaak gesloten. Ik ben vergeten te melden dat de fietspaden vaak vrijliggend waren, vooral de Vennbahn fietste heerlijk
Wim en Ria Tervoert
Bekijk prijzen

Anderen bekeken ook