De 10 mooiste fietsroutes in Nederland

Nederland is een echt fietsland. Wist u dat er in ons landje bijna 40.000 kilometer aan fietspaden is? Met zoveel kilometers aan fietsplezier kan het niet anders dan dat je alle mooie plekjes van ons land met de tweewieler kunt aandoen.

In deze blog delen we de 10 mooiste fietsroutes in Nederland die u meenemen langs de meest bezienswaardige plekjes van ons land. Van de duinen op Texel tot aan de heuvels in Zuid-Limburg en alles daartussenin. Of u nu een fanatieke fietser bent of gewoon lekker wilt ontspannen in de natuur, deze fietsroutes in Nederland zijn zeker de moeite waard.

Pak uw fiets en ontdek met Aktiva Tours de schoonheid van ons land tijdens een fietsvakantie in Nederland!
 

Top 10 fietsroutes in Nederland

De top 10 fietsroutes in Nederland is gebaseerd op onze voorkeuren en ervaring. Maar we weten, ook wij hebben nog lang niet alle mooie plekjes van Nederland gezien. Elke keer worden we weer verrast.

Om een mooie mengelmoes van fietsroutes te maken en ieder wat wils voor te schotelen, bestaat onze top 10 routes uit lange afstand fietsroutes in Nederland, meerdaagse fietsroutes door Nederland en enkele korte dagroutes.

Onze top 10 fietsroutes door Nederland:

 1. Eilandhoppen over de Wadden
 2. De Elfstedentocht
 3. De Hollandse Waterlinieroute
 4. Veluwezoom fietsroute
 5. De Maasroute
 6. De Mergellandroute
 7. De Zuiderzeeroute
 8. Hunebedden fietsroute
 9. LF kustroute
 10. Pieterpad op de Fiets

Mist u nog een fietsroute die absoluut in dit rijtje thuishoort? Laat het ons dan weten.

Fietsroute 1 – Eilandhoppen over de Wadden

Eilandhoppen over de Wadden

Zodra we in Den Helder de boot naar Texel opstappen, hebben we meteen het vakantiegevoel te pakken. Eilandhoppen over de Wadden is echt een aanrader wanneer u op zoek bent naar meerdaagse fietsroutes door Nederland. Hoewel Texel, Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog op steenworp afstand van elkaar liggen, is elk van de vijf eilanden uniek.

Fiets langs uitgestrekte stranden, spot bijzondere wadvogels en rustende zeehonden, lunch in uitnodigende dorpen en geniet vooral van rust en ruimte. Op de Wadden voelt u zich één met de natuur.   

Fietsroute 2 – De Elfstedentocht

Hopen op vorst en ijs is helemaal niet nodig om de ‘tocht der tochten’ te ondernemen. Op de fiets is de Elfstedentocht minstens zo leuk. 265 kilometer aan fietsplezier leiden u door het weidse Friese land dat bestaat uit polders, kronkelige dijkjes, bossen en heel veel watertjes met bootjes. Op de route liggen uiteraard de Friese Elfsteden, zoals Leeuwarden, Sneek, Hindeloopen en Bolsward.

Tip: koop bij de Afûk in Leeuwarden de enige echte Elfstedentocht-stempelkaart en laat deze bij alle info-/VVV punten afstempelen. Een leuk aandenken en hét bewijs dat u de Elfstedentocht heeft voltooid.

Fietsroute 3 – De Hollandse Waterlinieroute

Deze route is misschien wel de minst bekende lange afstand fietsroute van Nederland. Ondanks dat deze in 2022 is genomineerd tot fietsroute van het jaar. Juist daarom willen we de LF Waterlinieroute een podium geven in deze blog met de mooiste fietsroutes van Nederland.

De route is in totaal 410 kilometer lang en loopt van Edam naar Bergen op Zoom. Onderweg doorkruist u aantrekkelijke natuurgebieden en kunt u de fiets even aan de kant zetten voor cultureel erfgoed van wereldniveau. Proef de sfeer van weleer in oude vestingstadjes en kastelen. En ontdek forten, sluizen, batterijen en stellingen waarmee men in vroegere tijden de vijand buiten de deur probeerde te houden. Een fietstocht boordevol geschiedenis!

Doe enkele trekpleisters van de Hollandse Waterlinieroute aan tijdens deze fietsvakanties:

 

Fietsroute 4 –Veluwezoom fietsroute

Iedereen weet dat het op de Veluwe prachtig fietsen is. Maar wat zijn nu echt mooie fietsroutes in Midden Nederland? Ons hart gaat vooral sneller kloppen van de Veluwezoom, het oudste Nationale Park van ons land. Net boven Arnhem bestaat dit 5.000 hectare grote Nationale Park uit heuvels, bossen, heidevelden en stuifzandvlaktes.

Een fantastisch thuis voor duizenden dieren, en juist die staan centraal in de ‘Fietsroute Dieren Veluwezoom’ van Natuurmonumenten. Deze 30 kilometerlange route voert door dorpjes langs de IJssel en de heuvels van de Veluwezoom. Ja, er zit een stevige klim in, maar de inspanning wordt beloond met een adembenemend uitzicht. Onderweg maakt u kans om Schotse hooglanders, edelherten en wilde zwijnen te spotten. Het start- en eindpunt ligt in Dieren.

Wilt u naast Nationaal Park Veluwezoom nog veel meer moois ontdekken, dan wordt onze afwisselende 7-daagse fietsvakantie ‘Van de Achterhoek tot de Veluwe’ misschien wel uw volgende actieve uitje!
 

Fietsroute 5 – De Maasroute

Het is niet moeilijk raden wat de rode draad van deze populaire lange afstandsfietsroute in Nederland is… Juist, de Maas. Een van de belangrijkste rivieren die dwars door Nederland kronkelt. De route start waar de rivier (ongeveer) Nederland binnenkomt, in het altijd gezellige Maastricht, en leidt naar Hoek van Holland, waar de Maas uitmondt in de Zee. Als ‘toetje’ maakt de route hierna nog rechtsomkeer voor een kort traject naar Maasstad Rotterdam.

Deze meerdaagse fietsroute door Nederland is officieel opgeknipt in 8 dag etappes, met een totale lengte van 480 kilometer. Veelvuldig (maar liefst 16 keer!) wordt er gebruikgemaakt van pontjes, wat de route extra karakter geeft. Evenals de eeuwenoude vestingstadjes, de vruchtbare fruitgaarden en de oer-Hollandse vergezichten met dijken en grazende koeien.

 

Fietsroute 6 – De Mergellandroute

Proeft een lekker streekbiertje of een flink stuk vlaai pas écht goed wanneer u de grenzen heeft verlegd? Kies dan voor de Mergellandroute. Deze 155 kilometer lange route slingert dwars door de heuvels van Zuid-Limburg en rijgt statige kastelen, karakteristieke stadjes, vakwerkhuizen, wijngaarden mergelgroeven en Mariakapelletjes aaneen.

De klimmetjes met 11% stijgingspercentage gaat u ongetwijfeld voelen in de kuiten. Maar met voldoende horecagelegenheden en picknickplaatsen onderweg is kracht opdoen in dit bourgondische stukje Nederland geen probleem. En mag het van u toch ietwat meer ontspannen, dan trotseert u het heuvelland toch gewoon met de E-Bike?

 

Fietsroute 7 – De Zuiderzeeroute

Naast de Elfstedentocht is de Zuiderzeeroute één van de meest geliefde en mooiste fietsroutes in Nederland. Hoe dat komt? Wie al eens in Hoorn of Enkhuizen is geweest weet het antwoord vast.

In deze en andere oude handelsstadjes die op deze fietsroute liggen hangt een unieke, maritieme sfeer. Hier is het fijn ontdekken en ontspannen, daartussenin is het ongelooflijk mooi fietsen. Door weidse polders en groene bossen. En over rustige dijkjes en waterbouwkundige werken. Aan u de keuze of u het IJsselmeer met de boot oversteekt of dat u fietst* over de Afsluitdijk, de ‘dijk der dijken’.


*Let op: tot eind 2023 is de dijk afgesloten voor fietsers en wordt u per transferbus naar Makkum gebracht.


Fietsroute 8 – Hunebedden Fietsroute

Nu weer een kort tussendoortje: een dagroute door Drenthe, dat zichzelf betiteld als ‘dé natuurprovincie van Nederland’. Daar zijn we het niet geheel mee oneens, maar wat Drenthe voor ons óók speciaal maakt zijn die mysterieuze hunebedden. In totaal zijn er 52 bewaard gebleven in Drenthe.

Stichting Het Drentse Landschap heeft een hele mooie route (ca. 39 km) langs 12 hunebedden uitgestippeld, over het noordelijke deel van de Hondsrug en langs het beekdal van de Drentsche Aa.

Liever langer dan één dagje deze mooie provincie verkennen? Dan is de Hunebed Highway, de Route 66 van Drenthe, een echte aanrader. Met de goede hotels en het fijne bagagetransport dat wij aan dit arrangement hebben gekoppeld, wordt het gegarandeerd genieten.

Fietsroute 9 – LF Kustroute

De LF Kustroute is de crème de la crème van fietsroutes langs de kust van Nederland. Een top fietsroute van 610 kilometer die is ontstaan door meerdere lange afstand fietsroutes samen te voegen en die u de mogelijkheid geeft om de hele kustlijn van Nederland op de fiets te verkennen.

Op de Zeeuwse eilanden en langs de Noord- en Zuid-Hollandse kust fietst u veelal door langgerekte duinstroken. Heerlijk met de wind door de haren en de zilte zeelucht in de neus. Levendige badplaatsen en historische steden zoals Vlissingen,  Domburg, Scheveningen, Zandvoort, Haarlem, Callantsoog en Den Helder zorgen voor leuke tussenstops.

Bijvoorbeeld om een vuurtoren te beklimmen en vanaf grote hoogte te genieten van de kustlijn. Om te smullen van Zeeuwse specialiteiten zoals bolussen, babbelaars en de mooiste producten uit de zee. Of om wat cultuur te proeven. Langs de Waddenkust loopt de route door één van de dunbevolktste en rustige delen van het land, met authentieke terpdorpen en vissersstadjes.

De totale LF Kustroute bieden wij niet aan, maar enkele van onze fietsvakanties bevatten wel een gedeelte van deze populaire fietsroute langs de kust van Nederland:

 

Fietsroute 10 – Pieterpad op de Fiets

Het Pieterpad is een van de meest bekende wandelroutes van Nederland. Maar wist u dat u deze ook op de fiets kunt afleggen? De ‘Pieterpad op de Fiets-route’ is ongeveer 500 kilometer lang en leidt u dwars door de mooiste natuurgebieden van ons land, van Pieterburen in Groningen naar de Sint-Pietersberg bij Maastricht.

Omdat u Nederland echt van top tot teen doorkruist, kent het landschap onderweg een enorme variatie. Groningen wordt opgevolgd door het fraaie beekdal van de Drentse Aa. Via de Sallandse heuvelrug en het golvende Montferland fietst u verder zuidwaarts, waar de Millingerwaard, de Nijmeegse stuwwal en de Maasvallei voor uw wielen komen. En dan is daar het ‘sjoene’ Limburg met zijn bochtige Maasdal, groene heuvelland, mergelgrotten en ‘Mestreech’, de stad van de goede smaak.

Het Pieterpad op de Fiets is over het algemeen een vrij lichte route, op een traject rond Nijmegen en de heuvels van Limburg na. U kunt ervoor kiezen om de tocht in één keer te fietsen, maar maakt u er liever een paar weekendjes weg van, dan is het fijn te weten dat wij deze route hebben opgeknipt in drie delen van vier dagen.

 

Uw fietsvakantie begint bij Aktiva Tours

Bijna net zo leuk als vakantie zelf, is vakantievoorpret. Tenminste, dat vinden wij. Beleeft u ook graag online vakantievoorpret op uw fietsvakantie, dan smult u vast van onze blogs vol ervaringen, tips en inspiratie.

Hieronder enkele blogs die u als fietsvakantieliefhebber vast kunnen bekoren. Of snuffel met een kop thee of koffie door onze complete blogbibliotheek op zoek naar leuke fietsroutes door Nederland en meer.

 • Fietsvakantie tips
 • Paklijst fietsvakantie
 • Populairste vakantiebestemmingen in Nederland
 • De mooiste fietsroutes in Drenthe

 

Mooie fietsroutes in Nederland vindt u bij Aktiva Tours

Wij van Aktiva Tours nodigen u uit om samen met ons de vele mooie fietsroutes Nederland te verkennen. Of u nu spontaan een weekendje ertussenuit wilt of lekker lang op fietsvakantie wilt.

Al onze fietsvakanties in Nederland zijn inclusief duidelijke fietsroutes en verblijf in goede accommodaties met ontbijt. Laat u zich graag ontzorgen, dan is het bij veel arrangementen ook mogelijk om diner bij te boeken en te genieten van bagagevervoer.

Heeft u nog vragen over (één van) onze fietsvakanties of wilt u graag persoonlijk contact voor het boeken van een reis? Neem dan telefonisch contact met ons op via +31 (0)88 633 20 60 of stuur een e-mail naar info@aktivatours.nl. Onze reisadviseurs helpen u graag verder!

Ervaringen van reizigers

Reizigers beoordelen ons gemiddeld met een:
9,3

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang elke week onze digitale nieuwsbrief met reistips en weetjes!