10 praktische fietsvakantie tips

Een eerste fietsvakantie, dat kan best voor wat vakantiekriebels zorgen. Telefonisch, per e-mail en persoonlijk krijgen we vaak de vraag: “hoe bereid ik me het beste voor op een fietsvakantie?”. Een goede vraag, want het treffen van de juiste voorbereidingen verhoogt het vakantieplezier. Vandaar deze blog met 10 fietsvakantie tips!

Zelf gaan we bij Aktiva Tours veelvuldig op fietsreis. Bijvoorbeeld om nieuwe routes uit te stippelen of om zelf een streek/route te ontdekken. Op deze manier kunnen we u blijven verrassen en voorzien van het beste reisadvies.

Op basis van deze ervaringen hebben we een lijst met  ’10 fietsvakantie tips voor een fijne fietsvakantie’ samengesteld. Een handige checklist voor iedereen; of u nu voor het eerst op fietsvakantie gaat of u al wat ervaring heeft en uw kennis wilt opfrissen met onze tips voor een fietsvakantie in Europa.

10 tips voor een fijne fietsvakantie

Om op vakantie met volle teugen te kunnen genieten, is het voortraject heel belangrijk. Het kiezen van een passende fiets en fietsroute spelen hierin een grote rol. Maar ook wat kleinere voorbereidingen dragen bij aan een fijne fietsvakantie.

De fietsvakantie tips die we behandelen zijn:

  1. Kies de juiste fiets
  2. Kies de fietsvakantie die bij u past / bepaal het aantal kilometers
  3. Fietsen met of zonder bagage
  4. Ervaar het gemak van vooraf reserveren
  5. Op fietsvakantie met kinderen
  6. Word fietsmaker in de dop
  7. Neem proviand voor onderweg mee
  8. Kaartlezen of GPS-navigatie?
  9. Zorg voor valbescherming
  10. Voorkom zadelpijn

Tip 1. Kies de juiste fiets

We trappen even een open deur in: het belangrijkste deel voor een geslaagde fietsvakantie is een goede fiets. Een fiets die aan uw wensen voldoet en bovendien de juiste maat heeft. De juiste frame-maat is belangrijk, maar ook de afstelling van het zadel, stuur en pedalen is van belang.

Afhankelijk van het aantal te fietsen kilometers per dag, het terrein dat u gaat verkennen en uw conditie betekent het kiezen van de juiste fiets ook of u op een toerfiets, mountainbike of E-bike van start gaat.

Voor onze huurfietsen maken we gebruik van lokale, gespecialiseerde organisaties en fietsverhuurbedrijven zoals Donau Touristik. Zij bezitten goede kwaliteit fietsen in diverse framehoogtes met minimaal 7, maar meestal 21 of 24 versnellingen.

Bent u verknocht aan uw eigen stalen ros dan is het ook fijn te weten dat u kunt kiezen voor een fietsvakantie met eigen fiets.

Tip 2. Kies de fietsvakantie die bij u past / bepaal het aantal kilometers 

Hoeveel kilometer per dag heeft uw ideale fietsvakantie? Leuk om te weten is dat dit heel erg verschilt. De één vindt 30 kilometer prima, de ander trapt dagelijks 150 kilometer weg. Gemiddeld fietsen onze reizigers zo’n 70 kilometer per dag.

Dat is aardig wat! Omdat we bij Aktiva Tours u ook de mogelijkheid willen geven om onderweg op uw gemak te lunchen, een terrasje te pikken en highlights te bewonderen, is de gemiddelde dagafstand van onze fietsvakanties plusminus 45 kilometer per dag.

Fietst u van hotel naar hotel, dan zijn de dagkilometers vooraf bepaald. Wanneer u liever zelf het aantal kilometers bepaalt, is een fietsvakantie met verblijf in één hotel een perfecte match. Aan de hand van een fietskaart kunt u dan zelf de routes uitstippen en bepalen hoeveel kilometer u per dag fietst.

Tip 3. Fietsen met of zonder bagage

Sjouwen? Dat is geen vakantie! Daarom regelen we voor al onze fietsvakanties waarbij u van hotel naar hotel fietst bagagevervoer. Zo kunt u ontspannen fietsen, zónder een zware tas op uw rug. Een dagrugzak of fietstas met kleine praktische zaken en wat proviand voor onderweg is voldoende.

Lijkt dit u ook een ideale manier van vakantievieren? Bekijk dan onze fietsvakanties met bagagevervoer.

Tip 4. Ervaar het gemak van vooraf reserveren

Kunt u pas rustig achterover leunen als u weet dat uw vakantie tot in de puntjes is geregeld? Dan bent u bij Aktiva Tours aan het juiste adres. Vakantie staat bij ons synoniem voor onbezorgd genieten. Daarom bieden we bij boeking vele opties aan om uw reis zo compleet mogelijk te maken. Denk aan het bijboeken van halfpension of een transfer van het eindpunt naar het beginpunt van de fietsroute. En ook het regelen van een (fiets)verzekering is bij ons snel en makkelijk te doen.

Tip 5. Op fietsvakantie met kinderen

Hier vindt u tips voor een fietsvakantie met kind. Pas het niveau en de dagafstand aan naar het niveau van je gezin. Een bepaalde dagafstand of de top van een berg halen is leuk, maar niet tegen elke prijs. Het gaat om een fantastische fietsvakantie beleven met elkaar.

Wanneer de routes te uitdagend zijn voor je kind, kies dan voor een fietskar, aanhangfiets, een follow-me of een tandem. Het nemen van voldoende pauzes is sowieso een goede fietsvakantie tip, maar wanneer je met kinderen op fietsvakantie gaat absoluut noodzakelijk. Picknicken, een duik in een warm zwemmeer, een kasteel bekijken... leuk voor iedereen!

Tip 6. Word fietsmaker in de dop

Een onmisbaar accessoire voor in je fietstas of dagrugzak is een reparatie- of bandenplaksetje. Met dit, een extra binnenband en een fietspomp bent u al een fietsenmaker in de dop. Andere praktische items voor onderweg zijn een rol duct tape en tie-wraps of colsonbandjes.

Tip 7. Neem proviand voor onderweg mee

Bent u een wielerliefhebber dan heeft u ongetwijfeld wel eens van een hongerklop gehoord.  De oorzaak van deze gevreesde vijand is een te laag bloedsuikergehalte, waardoor de energie ineens op is. Voorkomen is eenvoudig; neem voldoende (sport)voeding mee en start op tijd met eten en drinken.

Tip 8. Kaartlezen of GPS-navigatie?

Vlot de weg vinden verhoogt het fietsplezier. Als nummer 8 in onze fietsvakantie tips raden we aan dat u kiest voor een navigeerwijze die bij u past.

Bij Aktiva Tours ontvangt u standaard een uitgebreide (Nederlandstalige) fietsroute en bijbehorend kaartmateriaal. Volgt u liever de route aan de hand van een fietscomputer of GPS-apparaat, dan is het fijn te weten dat voor vele fietsvakanties deze bestanden gratis op te vragen zijn bij ons.

Tip 9. Zorg voor valbescherming

In sommige landen is tijdens het fietsen het dragen van een fietshelm verplicht. Maar ook wanneer dit niet het geval is kunnen we het dragen van deze hoofdbeschermer alleen maar aanraden. Heeft u er nog geen in huis, shop dan bij voorkeur een felgekleurde helm. Dan valt u ook goed op in het verkeer.

Tip 10. Voorkom zadelpijn

Zadelpijn… au! Gezien het aantal uren dat u tijdens de vakantie op de fiets doorbrengt, is zadelpijn iets waar u echt niet op zit te wachten. Een goede kwaliteit fietsbroek voorkomt zadelpijn.

Een wondermiddel om zadelpijn te voorkomen is zadelcrème. Het beschermt uw zitvlak tegen irritaties en voorkomt frictie tussen huid en fietsbroek.

Regelmatig stretchen, een goede fietshouding en tijdig pauzeren zorgen ook voor comfort op de fiets.

Op fietsvakantie met Aktiva Tours

Met bovenstaande fietsvakantie tips bent u helemaal klaar voor een geslaagde, fijne fietsvakantie. Kan wat u betreft de voorpret niet snel genoeg beginnen? Fiets dan eens door ons complete aanbod fietsreizen.

Liever gericht zoeken? We sommen onze meest populaire fietsreizen graag voor u op:

Heeft u nog vragen over bijvoorbeeld het bagagevervoer of wilt u wat meer weten over de fietsniveaus die wij hanteren? Bel ons dan op het telefoonnummer +31 (0)88 633 20 60. Mailen naar info@aktivatours.nl mag natuurlijk ook. Wij helpen u graag op weg!

Ervaringen van reizigers

Reizigers beoordelen ons gemiddeld met een:
8,9

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang elke week onze digitale nieuwsbrief met reistips en weetjes!