Fietsvakantie Altmühltal van Rothenburg naar Regensburg

8 dagen
niveau 1 van 3
trein óf
eigen vervoer
beoordeling: 8.3
vanaf € 565,- p.p.
Prijs per persoon gebaseerd op vertrekdatum
06-10-2024. Excl. reserveringskosten (€ 17,50 p.p.,
max. € 30,- per boeking), bijdrage SGR (€ 5,00 p.p.) en calamiteitenfonds (€ 2,50 per boeking).
Bekijk prijzen

gemakkelijk te verlengen in Rothenburg of Regensburg!
diverse entrees inbegrepen
bagagevervoer van hotel naar hotel

route: de eerste etappe is glooiend tot licht heuvelachtig, op de overige trajecten is de route vlak. Per fietsdag wordt ca. 38-62 km afgelegd, grotendeels over geasfalteerde fietspaden langs de rivier.
minimum aantal reizigers: 1
aankomst: iedere donderdag t/m zondag van 27 april t/m 6 oktober

Historische fietsroute door het dal van de Altmühl
Deze fietsreis door het dal van de rivier de Altmühl volgt Duitslands eerste officiële lange-afstandsfietsroute van het middeleeuwse Rothenburg tot Regensburg, waar de Altmühl inmiddels is samengevloeid met de Donau. De route volgt het rivierdal dat diep in de Fränkische Alb is gesneden. U fietst over vlakke weggetjes dicht bij de loop van de rivier.

Onderweg heeft u de mogelijkheid diverse burchten en kastelen te bezichtigen die in de kleurrijke bouwstijlen van barok en rococo zijn uitgevoerd. De rustige omgeving van groene natuur wordt afgewisseld met oude stadjes die dateren uit de middeleeuwen en ruïnes van oude Romeinse nederzettingen.

Reist u liever per trein naar uw bestemming? Het is ook mogelijk om treintickets vanaf elk Nederlands of Belgisch station naar Rothenburg bij ons te boeken. Vanuit Regensburg reist u aan het einde van uw vakantie weer comfortabel terug naar het door u opgegeven station.

 title=

Dag 1
Heenreis
Vandaag begint uw fietsvakantie Duitsland. Op eigen gelegenheid reist u naar Rothenburg ob der Tauber (afstand Utrecht-Rothenburg ca. 585 km). De auto kan gratis geparkeerd worden op een onbewaakte parkeerplaats. Verken de betoverende oude binnenstad van Rothenburg met zijn middeleeuwse architectuur en smalle geplaveide straatjes. Een bezoek aan de St. Jakob's Kerk, het Plönlein en de Maktplatz met het historische stadhuis mogen niet overgeslagen worden tijdens een wandeling door de Altstadt. 

Treinreis
Wanneer u de treinreis bij ons boekt dan reist u vandaag vanaf elk Nederlands of Belgisch station naar Rothenburg ob der Tauber. Vanaf het station van Rothenburg ob der Tauber reist u op eigen gelegenheid (niet inbegrepen, ter plaatse te betalen) naar het hotel.

Dag 2
Rothenburg-Ansbach (ca. 49 km/4 uur)
Wanneer u fietsen hebt gehuurd, neemt u deze vandaag in ontvangst. De eerste etappe van de reis gaat naar de bron van de Altmühl en over de Altmühltal-Radweg naar Colmberg, waar u langs het imposante Hohenzollern-kasteel komt. Na een korte pauze fiets u verder door schilderachtige dorpjes zoals Lehrberg naar Ansbach. Ansbach heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de middeleeuwen. Het was ooit de residentiestad van de markgraven van Brandenburg-Ansbach en heeft daardoor een historisch centrum met prachtige architectuur. Het rococo-slot van Ansbach is een van de meest opvallende bezienswaardigheden. Het is een prachtig voorbeeld van rococo-architectuur en heeft maar liefst 240 kamers! De entree tot het kasteel is inbegrepen (maandag gesloten) en de prachtige barokke tuin is ook zeker een bezoek waard.

Dag 3
Ansbach-Wettelsheim/Weißenburg (ca. 62 km/5 uur)
Langs de Altmühlsee en de meanderende oevers van de rivier fietst u vandaag naar het middeleeuwse Gunzenhausen. Onderweg passeert u Karlsgraben, een plaats waar Karel de Grote al meer dan 1200 jaar geleden droomde van een kanaal dat de Rijn met de Donau zou verbinden. Door het steeds nauwere rivierendal bereikt u de de bestemming van de dag; Wettelsheim of Weißenburg.

Dag 4
Wettelsheim/Weißenburg-Eichstätt (ca. 50 km/4 uur)
Na het ontbijt stapt u op de pedalen voor een fietstocht door het schilderachtige natuurpark Altmühltal. Via talrijke bochten en lussen bereikt u via het prachtige dal van de Fränkischen Alb de voormalige bisschopsstad Eichstätt. Een absolute must-see is de Residenzplatz, een historisch plein omringd door prachtige barokke gebouwen. Neem de tijd om rond te wandelen en te genieten van de architectuur. Strijk neer op een van de terrassjes om daarna naar de Willibaldsburg te wandelen. Via een korte maar steile klim bereikt u het imposante kasteel dat boven de stad uittorent. Het uitzicht vanaf de top is de inspanning zeker waard!

Dag 5
Eichstätt-Beilngries (ca. 44 km/3,5 uur)
De route gaat verder langs de oevers van de Almühl. Via de charmantje dorpjes Walting en Arnsberg bereikt u het vakantieoord Kipfenberg. Het stadje ligt te midden van groene heuvels en is een uitstekende plek om de benen even te strekken met een wandeling naar Burg Kipfenberg. Na deze tussenstop fietst u verder naar Beilngries, een parel met de imposante Frauenkirche en een middeleeuwse vesting die roept om ontdekt te worden.

Dag 6
Beilngries-Kelheim (ca. 48 km/ca. 4 uur)
Verder over de kronkelende wegen van het Altmühltal naar Riedenburg. Onderweg komt u langs het Kristallmuseum (entree inbegrepen). Na een bezoek aan het museum gaat de reis verder langs het Main-Donau-Kanaal met haar moderne sluizen totdat u Kelheim binnen fietst. In Kelheim vloeien de Altmühl en de Donau samen en staat bekend om de imposante Befreiungshalle.

Dag 7
Kelheim-Regensburg (ca. 38 km/3,5 uur)
Vanmorgen kunt u eventueel een mooie boottocht maken naar het klooster van Weltenburg (niet inbegrepen, kosten ca. € 16,- per persoon). Daarna stapt u weer op de fiets voor de afsluitende route via Saal en Bad Abbach naar de mooie stad Regensburg met de beroemde Dom. Regensburg is een havenstad met vele scheepswerven. De binnenstad werd niet verwoest tijdens de Tweede Wereldoorlog en is daarmee een van de best bewaarde middeleeuwse steden van Duitsland, waarmee het op de werelderfgoederenlijst van UNESCO staat. Wandel de prachtige stad binnen via de Steinerne Brücke uit de 12e eeuw. Aan het einde van de brug staat een klokkentoren, met aan iedere kant een pakhuis. Ook erg leuk om te bezoeken is St. Emmeram, een eeuwenoud kasteel gebouwd in 739. 

Dag 8
Terugreis
Vandaag komt er een einde aan deze fietsvakantie Duitsland en reist u op eigen gelegenheid weer naar huis. Tegen een toeslag kunt u een transfer per bus of trein boeken (direct bij boeking op te geven). Voor meer informatie zie het tabblad 'In- en Exclusief'.

  • Transfer per bus: De bustransfer kan bijgeboekt worden wanneer uw reis eindigt op een zaterdag. In de maanden mei t/m zondag rijdt de bus ook op zondag. U wordt dan 's ochtends bij uw hotel opgehaald. Aankomst in Rothenburg is om ca. 13:40 uur. De kosten bedragen € 54,- per persoon.
  • Transfer per trein: Op alle overige dagen kunt u een treinticket bijboeken. Houd er rekening mee dat u zowel uw bagage als eigen fiets mee dient te nemen! De kosten bedragen € 25,- per persoon (excl. meenemen eigen fiets).
  • Transfer eigen fiets: Transport terug van uw eigen fiets naar Rothenburg is mogelijk wanneer uw reis eindigt op een donderdag, vrijdag, zaterdag of zondag. De kosten bedragen € 36,- per fiets.

Treinreis
Indien u de treinreis via Aktiva Tours reserveert reist u vandaag vanaf Regensburg terug naar het door u opgegeven station in Nederland of België.

Fietsvakantie Altmühltal van Rothenburg naar Regensburg

Tijdens deze reis verblijft u in goede 3-sterrenhotels (4-sterrenhotel in Regensburg) inclusief ontbijt. Tegen een toeslag kunt u ook 5 x diner bijboeken (geen diner in Ansbach en Kelheim). Hieronder vindt u de meestgebruikte hotels tijdens deze reis. Deze hotels zijn onder voorbehoud van wijzigingen. Wanneer een hotel niet meer beschikbaar is, wordt er een gelijkwaardig alternatief voor u gereserveerd (in de genoemde plaats of in de nabije omgeving). De definitieve hotellijst ontvangt u bij uw reispapieren.

Verlengen van de reis
Deze reis is gemakkelijk uit te breiden met extra overnachtingen in Rothenburg en Regensburg. Deze kunt u direct bij boeken opgeven. Mocht u het reisverloop willen wijzigen en kan dat niet via de website? We helpen u graag, u kunt dit telefonisch aan ons doorgeven via 088-633 20 60 of een mail sturen naar info@aktivatours.nl.
 
Dag(en) Plaats Hotel Prijzen verlengingsnacht **
dag 1 Rothenburg * Hotel Goldenes Fass 2-persoonskamer € 68,-
toeslag 1-persoonskamer € 22,-
dag 2 Ansbach * Hotel Fantasie  
dag 3 Wettelsheim of Weißenburg * Hotel Rose  
dag 4  Eichstätt * Hotel Adler  
dag 5 Belngries * Hotel zur Krone  
dag 6 Kelheim * Dormero Hotel Kelheim  
dag 7 Regensburg* * Hansa Apart Hotel 2-persoonskamer € 74,-
toeslag 1-persoonskamer € 24,-
* inclusief Donaucruise (45 min.) bij extra overnachting in Regensburg
** de genoemde prijzen voor de verlengingsnachten zijn per persoon per nacht inclusief ontbijt


mei 2024 | jun 2024 | jul 2024 | aug 2024 | sep 2024 | okt 2024 |
inclusief:
* 7 overnachtingen in een 2-persoonskamer
* 7 x ontbijt
* bagagevervoer van hotel naar hotel
* gedetailleerde Duitse fietskaart en Nederlandstalige routebeschrijving
* GPS-data op aanvraag
* entree Schloss Ansbach (op maandag gesloten)
* entree Kristallmuseum Riedenburg (op maandag gesloten)
* gebruik dubbele fietstas, ook voor uw eigen fiets
* gratis onbewaakte parkeerplaats

optioneel (direct bij boeking te reserveren):
* treinreis elk station Nederland of België-Rothenburg en Regensburg-elk station Nederland of België (incl. zitplaatsreservering) € 295,-
* toeslag halfpension € 125,- (let op: 5 x diner, géén diner in Ansbach en Kelheim en niet altijd in het restaurant van het hotel, kan ook in een plaatselijk restaurant zijn)
* toeslag 1-persoonskamer € 188,-
* huur toerfiets met 7 of 21 versnellingen € 95,-
* huur e-bike € 195,-
* transfer Regensburg-Rothenburg per bus* € 54,-
* transfer Regensburg-Rothenburg per trein** € 25,-
* transport eigen fiets naar Rothenburg*** € 36,-  (let op: maximale bandenmaat 5 cm en alleen mogelijk in combinatie met de personentransfer per trein of bus)

* Noot: De bustransfer kan bijgeboekt worden wanneer uw reis eindigt op een zaterdag. In de maanden mei t/m zondag rijdt de bus ook op zondag. U wordt dan 's ochtends bij uw hotel opgehaald. Aankomst in Rothenburg is om ca. 13.40 uur.
** Noot: wanneer u het treinticket van Regensburg naar Rothenburg boekt heeft u met het ticket een vrije treinkeuze. Houd er rekening mee dat u zowel uw bagage als eigen fiets dient mee te nemen! Wie gebruik maakt van een huurfiets, kan deze in het laatste hotel achterlaten. Een kaartje voor de eigen fiets moet u zelf aanschaffen. Houdt er rekening mee dat er maar beperkt fietsen mee kunnen op de treinen. Er is geen transfer van uw hotel naar het treinstation inbegrepen. Houd er dus rekening mee dat u in de meeste gevallen nog een taxi naar en van het treinstation moet nemen of een stuk met bagage moet fietsen.
*** Noot: Transport terug van uw eigen fiets naar Rothenburg is mogelijk wanneer uw reis eindigt op een donderdag, vrijdag, zaterdag of zondag. Afhankelijk van de dag waarop uw reis eindigt wordt er bepaald hoe het transport van de eigen fietsen verloopt:
  1. Op de dagen dat de transfer terug naar Rothenburg met de bus wordt uitgevoerd (zaterdag en in mei t/m september ook op zondag) worden de fietsen achter de bus getransporteerd.
  2. Wanneer de laatste dag van de reis valt op een donderdag, vrijdag of zondag (in april en oktober) vindt er een nachttransport plaats en moeten de eigen fietsen uiterlijk om 17.00 uur op de voorlaatste dag klaar staan in het hotel.

exclusief:
* overige maaltijden
* lokale toeristenbelasting ca. € 3,- per persoon per nacht
* bijdrage SGR € 5,- per persoon en Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking
* reserveringskosten € 17,50 per persoon (max. € 30,- per boeking)

goed om te weten:
* indien u fietsen heeft gehuurd staan deze op de 2e dag van de reis voor u klaar.
9

prima fietsvakantie met uitstekende huurfietsen . Jammer dat de mooie fietsbrochure niet in het Nederlands was . De meegeleverde vertaalde wegbeschrijving klopte soms niet helemaal of moeilijk uitgelegd . Gelukkig waren er talrijke bordjes langs de baan !!

Vercaigne -De Pelsemaker, reisperiode juli 2023
8

leuke trip, goede hotels, historische stadjes, de reis is aan te bevelen.

anoniem, reisperiode juni 2023
8

Jammer van de dubbele hoeveelheid papieren via en Aktiva Tours en Donau Touristiek. Ook waren de vouchers niet echt in duidelijke vorm aangereikt. Maar verder een prachtige en verder goed verzorgde reis.

anoniem, reisperiode mei 2023
Een heel mooie afwisselende route over goede paden. Het laatste traject veel grindpaden. Hotels onderweg erg goed, op ??n na (Braugasthof Trompete in Eichst?tt: lawaai?ge kamers en erg slechte fietsenkelder, echter wel een goed restaurant). Een pluim voor het personeel van Aktiva Tours, zij hebben de terugreis van Regensburg naar Rothenburg met de trein i.p.v. met de bus, heel goed opgelost. Ook het personeel van de plaatselijke touroperator Donau Touristik heeft het probleem met een niet geboekt hotel goed opgepakt en heeft daarnaast gezorgd dat onze fietsen en bagage weer heelhuids en tijdig in Rothenburg zijn afgeleverd. Volgende vakantie overwegen we zeker weer bij Alktiva Tours te boeken.
De Ruiter
Al met al een hele mooie fietstoer gehad. Het weer was dit jaar wat minder, maar tocht was heel mooi. Mooi landschap, fijne fietspaden, goede fietsafstanden en prima hotels. Halfpension ook een aanrader. Wel jammer dat de hotellijst en het boekje "Servus Rad" pas 10 dagen voor vertrek en dus nadat de boeking definitief is verstuurd worden. Wij hadden na afloop een extra nacht in Regensburg geboekt en nadrukkelijk gevraagd om een hotel in het centrum. Telefonisch werd gezegd dat alle hotels in het centrum liggen. Pas bij ontvangst van de reisbescheiden zagen we dat ons hotel 1,2 km buiten het centrum lag. Ook hadden wij gekozen voor de busreis terug van Regensburg naar rothenburg (tegen extra betaling). Na ontvangst van de reisbescheiden zagen we dat de bus er 2 uur langer over doet dan de trein. Het zou handiger zijn dat hierover vooraf wat meer duidelijkheid gegeven wordt, zodat je hiermee rekening kunt houden bij de boeking. Dit zijn mogelijke verbeterpunten. Al met al een hele mooie reis gehad.
Fam. van Beek
inclusief:
* 7 overnachtingen in een 2-persoonskamer
* 7 x ontbijt
* bagagevervoer van hotel naar hotel
* gedetailleerde Duitse fietskaart en Nederlandstalige routebeschrijving
* GPS-data op aanvraag
* entree Schloss Ansbach (op maandag gesloten)
* entree Kristallmuseum Riedenburg (op maandag gesloten)
* gebruik dubbele fietstas, ook voor uw eigen fiets
* gratis onbewaakte parkeerplaats

optioneel (direct bij boeking te reserveren):
* treinreis elk station Nederland of België-Rothenburg en Regensburg-elk station Nederland of België (incl. zitplaatsreservering) € 295,-
* toeslag halfpension € 125,- (let op: 5 x diner, géén diner in Ansbach en Kelheim en niet altijd in het restaurant van het hotel, kan ook in een plaatselijk restaurant zijn)
* toeslag 1-persoonskamer € 188,-
* huur toerfiets met 7 of 21 versnellingen € 95,-
* huur e-bike € 195,-
* transfer Regensburg-Rothenburg per bus* € 54,-
* transfer Regensburg-Rothenburg per trein** € 25,-
* transport eigen fiets naar Rothenburg*** € 36,-  (let op: maximale bandenmaat 5 cm en alleen mogelijk in combinatie met de personentransfer per trein of bus)

* Noot: De bustransfer kan bijgeboekt worden wanneer uw reis eindigt op een zaterdag. In de maanden mei t/m zondag rijdt de bus ook op zondag. U wordt dan 's ochtends bij uw hotel opgehaald. Aankomst in Rothenburg is om ca. 13.40 uur.
** Noot: wanneer u het treinticket van Regensburg naar Rothenburg boekt heeft u met het ticket een vrije treinkeuze. Houd er rekening mee dat u zowel uw bagage als eigen fiets dient mee te nemen! Wie gebruik maakt van een huurfiets, kan deze in het laatste hotel achterlaten. Een kaartje voor de eigen fiets moet u zelf aanschaffen. Houdt er rekening mee dat er maar beperkt fietsen mee kunnen op de treinen. Er is geen transfer van uw hotel naar het treinstation inbegrepen. Houd er dus rekening mee dat u in de meeste gevallen nog een taxi naar en van het treinstation moet nemen of een stuk met bagage moet fietsen.
*** Noot: Transport terug van uw eigen fiets naar Rothenburg is mogelijk wanneer uw reis eindigt op een donderdag, vrijdag, zaterdag of zondag. Afhankelijk van de dag waarop uw reis eindigt wordt er bepaald hoe het transport van de eigen fietsen verloopt:
  1. Op de dagen dat de transfer terug naar Rothenburg met de bus wordt uitgevoerd (zaterdag en in mei t/m september ook op zondag) worden de fietsen achter de bus getransporteerd.
  2. Wanneer de laatste dag van de reis valt op een donderdag, vrijdag of zondag (in april en oktober) vindt er een nachttransport plaats en moeten de eigen fietsen uiterlijk om 17.00 uur op de voorlaatste dag klaar staan in het hotel.

exclusief:
* overige maaltijden
* lokale toeristenbelasting ca. € 3,- per persoon per nacht
* bijdrage SGR € 5,- per persoon en Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking
* reserveringskosten € 17,50 per persoon (max. € 30,- per boeking)

goed om te weten:
* indien u fietsen heeft gehuurd staan deze op de 2e dag van de reis voor u klaar.
Bekijk prijzen

Anderen bekeken ook