Misschien heeft u ook wel eens zitten genieten van de krachtmetingen tussen de wielrenners. Misschien dacht u wel: “oef, dat fietsen in België is mooi, maar veel te zwaar”. Dat eerste is waar, het tweede absoluut niet. Ook als recreatieve fietser is het in België heerlijk fietsen. Bijvoorbeeld door fietsstad Brugge, langs de Noordzeekust en door de natuurgebieden van Belgisch Limburg.
En weet u wat we óók zo fijn vinden als we fietsroutes België afstrepen van ons lijstje? Dat we na afloop zonder schuldgevoel kunnen genieten van de bourgondische levensstijl en Belgische keuken met haar rijke, zeer vullende gerechten.
Ontdek de 10 mooiste fietsroutes van België in deze vakantie-inspiratieblog.
Evenals Nederland bezit België een uitgebreid fietsknooppuntennetwerk. Fijn om zelf een aantrekkelijke dag route of een meerdaagse fietsroute in België uit te stippelen. Maar, maakt u het zich graag gemakkelijk, dan staan hieronder de 10 mooiste fietsroutes voor u op een rijtje. Met voor ieder wat wils, van korte etappes tot meerdaagse fietsroutes.
Er zijn heel wat mooie fietsroutes in Vlaanderen. Sterker nog, er zijn zelfs 9 icoonroutes. Eén daarvan willen we graag als eerste uitlichten: de Vlaanderenroute. Een ‘best-of-route’ langs alle hoogtepunten van het noordelijke deel van België.
De route is volledig bewegwijzerd en telt bijna 1.000 kilometer aan fietsplezier. Kunt u niet kiezen tussen de andere 8 icoonroutes, dan is het fietsen van de Vlaanderenroute de beste keuze, aangezien deze route een aaneenschakeling is van trajecten van de andere routes. De Noordzeekust, de Scheldevallei, de Kempen, historische steden als Brugge en Gent, de Vlaamse Ardennen, ze komen allemaal voorbij tijdens deze XXL fietsroute.
We noemen het een fietsroute, maar het is eigenlijk een netwerk: de RAVeL Fietsroutes België. Fietsliefhebbers maken maar al te graag gebruik van dit netwerk. Onder andere omdat dit één van de weinige fietsroutes in België is die oude spoorlijnen en jaagpaden als basis heeft. Fijn, want dat betekent meestal dat u echt dwars door de natuur rijdt én dat het autovrij fietsen is.
Het RAVeL fietsnetwerk voert dwars door de Ardennen, langs kastelen van Wallonië en naar karakteristieke oeverstadjes als Bouillon en Dinant. Zónder dat kuitenbijters een verplicht onderdeel van de route uitmaken, want de RAVeL-paden gaan vrijwel nooit steil omhoog of omlaag.
Eén fietsroute uitzoeken in Belgisch Limburg is onmogelijk. Wat wil je met zo’n 2.000 kilometer aan veilige, verharde en grotendeels autovrije fietspaden. We maken dan ook graag een uitzondering en selecteren in deze alinea meerdere fietsroutes in België-Limburg en fietsroutes in Genk-België.
Spiksplinternieuw (verwachte opening vóór zomer 2025) is de ondergrondse route door het Mergelland. Ja, u leest het goed! Een spannend parcours tot wel 30 meter onder de grond voert u door de typisch Limburgse mergelgroeves langs het Albertkanaal in Riemst.
Van ondergronds naar grote hoogte; ‘fietsroute door de bomen’ is een unieke fietsbeleving waarbij u tot op 10 meter hoogte tussen de bomen fietst. Het pad is in totaal 700 meter lang en voert u naar de toppen van het dichtbeboste Bosland.
Nóg zo’n fietsroute België-Limburg die het labeltje ‘uniek’ op zich mag plakken is de ‘Fietsen door het Water Route’ in Bosrijk. Het pad voert u dwars door een vijver. Zie, voel en ruik het water en wordt echt één met het landschap.
Nog eentje dan: ‘Fietsen door de Heide’ in het Nationaal Park Hoge Kempen. Een houten fietsbrug van 300 meter lengte is de topattractie op dit traject, naast de uitgestrekte dennenbossen en eindeloze heidelandschappen van de Hoge Kempen natuurlijk.
Eerlijk is eerlijk, de Belgische kustlijn is qua lengte niet indrukwekkend. Maar, het landschap is dat wel. Fiets vanuit Natuurreservaat Het Zwin op uw gemak langs de zandstranden met zicht op zee naar Natuurreservaat De Westhoek. Verken duinen, bossen en uitgestrekte polderlandschappen. Onderweg proeft u de maritieme sfeer en natuurlijk verse oesters en garnaalkroketjes. Bijvoorbeeld in Nieuwpoort met zijn mooie jachthaven en historische centrum en de gezellige badplaatsen Oostende, Blankenberge en Knokke-Heist.
Wie het blog ‘Top 10 Fietsroutes Nederland’ heeft gelezen heeft deze route al eerder voorbij zien komen: de Maasroute. Ook in België kent deze internationale fietsroute (bekend als de EuroVelo 19) enkele fantastische trajecten die we graag aanprijzen.
Slingerend langs de rivier rijgen historische dorpjes zich aaneen. Auto’s ziet u op de dijk niet, fotogenieke plaatsjes des te meer. Zoals het schaduwrijke marktplein van Maaseik en het mooiste dorp van Vlaanderen: Oud-Rekum. De baas hier? Dat is de Maas. Dat merkt en ziet u aan alles. De rivier is hier onbevaarbaar en mag hier onverstoord zich een weg door het Maasland banen, wat een unieke, ongerepte natuur oplevert. Het Belgische deel van de Maasroute is vrijwel vlak en is 63 km lang.
Stiekem hebben we de Hoge Kempen al een beetje behandeld bij route 3, want de routes ‘Fietsen door het Water’ en ‘Fietsen door de Heide’ gaan door dit Nationale Park. De streek is echter zo’n magneet voor fietsers, dat we er ook graag een aparte alinea aan willen wijden.
Nationaal Park Hoge Kempen strekt zich uit tussen Antwerpen en Maasmechelen en beslaat ruim 12.000 hectare. Een groot gedeelte hiervan bestaat uit uitgestrekte bossen, paarse heidevelden, spiegelende waterplassen, veengebieden en stuivende duinen die je alleen in de Sahara verwacht. Maar ook industrieel mijnerfgoed die herinneren aan het rijke mijnverleden en onderdeel uitmaken van een oud kolenspoor.
Met het uitgebreide fietsknooppuntennetwerk kunt u zelf een route uitstippelen, maar één van de mooiste fietsroutes Kempen is toch wel de icoonroute. Deze Kempenroute is ruim 200 kilometer lang en door zijn vlakke karakter prima geschikt voor iedere fietsliefhebber.
Drie landen, één route. De Vennbahn is een van de langste tot fietspad omgebouwde spoorlijnen in Europa en doorkruist drie landen: België, Luxemburg en Duitsland. Fietsroutes in België langs oude spoorlijnen zijn geliefd, omdat op deze trajecten hoogteverschillen geleidelijk worden overbrugd, de paden dwars door de natuur leiden en ze zijn voorbehouden voor niet-gemotoriseerd verkeer.
De Vennbahn is in totaal 125 kilometer lang en volgt een historische spoorlijn tussen Aken en Troisvierges. Tussen de Eifel en de Ardennen fietst u grotendeels door Belgische Oostkantons, waar verlaten stationnetjes, charmante plaatsjes en oude spoorbruggen elkaar in rap tempo opvolgen.
Citytrip of fietsvakantie? De Kunststedenroute biedt twijfelaars uitkomst. Kiezen hoeft namelijk helemaal niet, want tijdens deze lange fietsroutes België liggen de leukste steden van onze zuiderburen gewoon op de route.
De icoonroute start (of eindigt) in Brussel en loopt via Leuven, Mechelen, Antwerpen, Gent en Brugge naar Oostende aan de Noordzeekust. In de steden is het genieten van historische centra, cultureel erfgoed en stadse gezelligheid. Daartussenin van veel groen, waterwegen, markante landschappen en scheldedorpjes. De Kunststedenroute is maar liefst 342 kilometer lang en heeft een gemiddeld moeilijkheidsniveau.
Het Zwin is een van de mooiste natuurgebieden van België met een unieke flora en fauna. Het is het leefgebied van ooievaars, nachtegalen, zeearenden en tientallen andere vogelsoorten. En het gebied waar o.a. de paarse lamsoor, de rode zeekraal en het gele Jacobskruiskruid de natuur kleuren. Door dit natuurgebied, tussen Knokke-Heist, Sluis, Damme en Brugge loopt de 60 km lange fietsroute ‘Verdwenen Zwinhavens’.
De fietsroute voert u langs charmante dorpjes als Retranchement en Cadzand, waar u kunt genieten van lokale lekkernijen en de authentieke sfeer van de streek. Fietsend langs de stranden van de Noordzee en door de duinen ontdekt u verloren havens die in de middeleeuwen voor gouden tijden zorgden.
De VR-kijkers langs de route helpen u verbeelding een eind op weg. Voor u het weet staat u zomaar middenin een bruisende middeleeuwse haven. De benodigde fietskaart is te downloaden via de website van Visit West-Vlaanderen.
Zegt u in Vlaanderen ‘fietsen’, dan zegt elke Vlaming ‘Eddy Merckx’. Een legende die in het hart zit van elke (Vlaamse) wielerliefhebber. Voor wie fietsen ook een passie is en een sportieve uitdaging niet uit de weg gaat, ligt door het Vlaamse land een sportieve fietslus, die in het teken staat van Eddy Merckx.
De heuvelachtige route van 70 km kent wat kuitenbijters, maar wat geeft dat? Fiets over dezelfde wegen waar Eddy in zijn jonge jaren zijn eerste fietservaring opdeed en passeer het geboortehuis van ‘de Kannibaal’. De route is gratis te downloaden via Toerisme Vlaams-Brabant.
Als specialist in fietsvakanties inspireren we onze klanten graag. Daarom delen we regelmatig tips, top 10-lijstjes en vakantie-ervaringen met u via ons blog. Hieronder enkel populaire blogs onder fietsliefhebbers. In onze complete blogbibliotheek vindt u nog veel meer vakantieleesvoer.
Wij nodigen u graag uit om met Aktiva Tours de vele mooie fietsroutes België te verkennen. Of u nu spontaan een weekendje ertussenuit wilt of kiest voor een lange fietsvakantie.
Al onze fietsvakanties België zijn inclusief duidelijke fietsroutes en verblijf in goede accommodaties met ontbijt. Daarnaast zijn er vele extra’s bij te boeken zoals diner, fietshuur, enzovoort. Fietst u van hotel naar hotel, dan regelen wij kosteloos het bagagevervoer voor u.
Heeft u nog vragen over (één van) onze fietsvakanties of wilt u graag persoonlijk contact voor het boeken van een reis, neem dan telefonisch contact met ons op via +31 (0)88 633 20 60 of stuur een e-mail naar info@aktivatours.nl. Onze reisadviseurs helpen u graag verder!