De 7 mooiste fietsroutes in Oostenrijk

Fietsen in Oostenrijk verveelt nooit! Het machtige bergdecor, de heldere meren, de frisgroene alpenweiden, de lieflijke dorpen, de houten huizen met kleurrijke bloembakken, de gemütliche berghutten – en zo kunnen we nog wel even doorgaan – maken een fietsvakantie Oostenrijk meer dan aantrekkelijk.

Over die bergen gesproken; fietsroutes Oostenrijk zijn echt niet alleen voor wielerprofessionals weggelegd. Er lopen ook heus vlakke fietsroutes door het hart van Europa. Bijvoorbeeld langs de schöne, blaue Donau, langs de Bodensee en fietsroutes in Oostenrijk Tirol.

En kunt u het tóch niet laten om te kiezen voor wat uitdaging, dan is het meenemen of huren van een E-bike een perfecte oplossing om enigszins comfortabel het Oostenrijkse berglandschap te bedwingen.

Fietsroute 1: Van Passau naar Wenen

Al jaren op nummer 1 bij fietsliefhebbers: de Donau Radweg. En dat heeft meerdere redenen. Allereerst natuurlijk het landschap. Tijdens deze mooie fietsroute Oostenrijk geniet u van bossen, wijnhellingen en natuurlijk de blauwe Donau. Ook op cultureel gebied is er genoeg te zien en te beleven; barokstadjes, burchten en abdijen liggen verspreid op de route. En dan is daar natuurlijk nog de romantische wereldstad Wenen.

Een ander belangrijk element dat de Donau Radweg populair maakt, is dat dit een vlakke fietsroute door Oostenrijk is. U fietst vrijwel elke dag over een vrijliggend, geasfalteerd fietspad zónder last te hebben van gemotoriseerd verkeer.  

Een greep uit ons aanbod Fietsvakanties Donau Radweg:

Fietsroute 2: Van Wenen naar Boedapest

Passau-Wenen is het populairste deel van de Donau Radweg. Maar minstens zo mooi is het vervolg: van Wenen naar Boedapest. Op dit traject wordt een oneindig lijkend heuvellandschap afgewisseld met interessante steden en karakteristieke boerendorpen.

Hoogtepunten op deze mooie fietsroute door Oostenrijk, Slowakije en Hongarije zijn Schlos Schönbrunn, Bratislava, de Donauknie, de oude koningsburcht Visegrád, kunstenaarsstadje Szentendre en natuurlijk Boedapest.

Tip: de complete Donau Radweg op een unieke manier beleven? Boek een fietscruise! U heeft een comfortabele hut aan boord van het MS Primadonna, die met u meevaart terwijl u overdag lekker fietst langs de oevers van de Donau.  

Een greep uit ons aanbod Fietsvakanties Donau Radweg:

Fietsroute 3: Bodensee Radweg

De Bodensee is een echt fietsparadijs! Dat mogen we met een gerust hart zeggen, want langs dit meer in het hart van Europa vindt u bijna 270 kilometer aan fietspaden. En dan hebben we de ruim 300 kilometer aan paden door het achterland niet eens meegeteld.

Fietsen langs de Bodensee is niet zwaar, deze Radweg is een vlakke fietsroute door Oostenrijk. En Zwitserland en Duitsland, want de Bodensee vormt de grens tussen deze drie landen. Hier hebben we meteen twee factoren te pakken die de Bodensee een populaire fietsbestemming maken. Andere factoren die meespelen zijn het klimaat en het landschap.

Misschien mogen we die laatste twee factoren zelfs aan elkaar koppelen, want het bijna subtropische klimaat dat hier heerst zorgt voor een uitbundige bloemenpracht die het landschap kleur en sfeer geven. Bijvoorbeeld op het eiland Mainau, waar sinaasappelbomen, bananenbomen en andere tropische begroeiing het mediterrane beeld bepalen. Kleur vinden we ook in de havenstadjes Lindau en Bregenz, maar dan door de pastel geschilderde huizen langs het meer.

Kortom, fietsen langs de Bodensee is een week vol zon, kleur en sportiviteit!

Een greep uit ons aanbod Fietsvakanties Bodensee Radweg:

Fietsroute 4: Alpe Adria Radweg

De Alpe Adria Radweg heeft het allemaal! Deze fietsroute door Oostenrijk en Italië start in de machtige Alpen. Door bergen, groene valleien en sfeervolle stadjes als Villach en Udine fietst u naar de Adriatische kust. Wat de Alpe Adria fietsroute uniek en aantrekkelijk maakt is het feit dat ook de recreatieve fietser op een relatief eenvoudige manier de Alpen per fiets kan trotseren. Dankzij de aanleg van speciale trajecten, fietsbruggen en fietstunnels.

Meer weten? Lees ons blog over de Alpe Adria Radweg of bekijk de volgende fietsvakanties:

Fietsroute 5: Tauern Radweg

Midden in de Oostenrijkse Alpen ligt een van de meest indrukwekkende Nationale Parken: de Hohe Tauern. Het is het startpunt van de 320 kilometer lange Tauern Radweg tussen Krimml en Passau. Misschien weet u wel dat Krimml behoorlijk hoog ligt (op 1.067 m), maar wie houdt van lichte fietsetappes kan opgelucht ademhalen, want hoger dan dit punt komt de fietsroute niet. Klimmen is er nauwelijks bij, integendeel zelfs, het is veelal dalen of vlak fietsen.

Na het natuurschoon van de Krimmler watervallen en de majestueuze bergen nemen de culturele hoogtepunten het over in de vorm van Mozartstad Salzburg, de zoutmijnen van Hallein en 3-rivierenstad Passau. Ook als u van lekker eten en drinken houdt is deze fietsroute Oostenrijk een aanrader: meer dan 100 Via Culinaria horecagelegenheden op de route schotelen fijnproevers de lekkerste streekgerechten voor.

Boek nu uw fietsvakantie Tauern Radweg:

Fietsroute 6: Drau Radweg

Wanneer in Karinthië de sneeuw gesmolten is, maken wintersporters plaats voor wandel- en fietsliefhebbers. Hier, aan de zonnige zuidzijde van de Alpen ligt een van de mooiste fietsroute van Oostenrijk: de Drau Radweg. Deze 366 km lange route begint in Italië, kronkelt door het merenlandschap van Karinthië, om uiteindelijk in Slovenië te eindigen.

De mooiste 200 kilometers van de Drau Radweg hebben we opgenomen in ons aanbod, te vinden onder fietsroutes Oostenrijk Karinthië. Fiets langs de Faaker See, Millstätter See en Wörther See naar gastvrije stadjes als Spittal, Villach en Klagenfurt, waarbij glooiende alpenweiden en grillige bergtopper uw decor vormen. Even rusten onderweg? Picknick op een strandje of neem een duik in één van de meren die in de zomermaanden een aangename temperatuur hebben.

Fiets, zwem en ontspan in Karinthië:

Fietsroute 7: Van Praag naar Wenen

Een klassieker door het culturele hart van Europa. Zo mogen we fietsroute van Praag naar Wenen zeker noemen. Eeuwenlang waren ze de zetel van Tsjechische en Oostenrijkse vorstenhuizen. Beide hoofdsteden bezitten dan ook talloze monumenten en culturele bezienswaardigheden. Eenmaal Praag achter u gelaten wordt het landschap stiller en stiller. In de lappendeken van heuvels, bossen, boerenland en karpervijvers geniet u van spectaculaire uitzichten op kastelen, wijngaarden en historische stadjes.

Onderweg zijn er tal van hoogtepunten, waaronder het oude handelsstadje Tabor, het rode kasteel Cervana Lhota, het kleurrijke Jindrichuv Hradec, wijnstad Retz, het Donaudal en natuurlijk de betoverende stad Wenen. Smul onderweg van Tsjechische bieren, Oostenrijkse wijnen en lokale specialiteiten bij gezellige cafés en restaurants langs de route. Een unieke manier om de rijke cultuur en geschiedenis van Centraal-Europa te ontdekken.

Uw fietsvakantie begint bij Aktiva Tours

Heeft u al eens op de pedalen nieuwe landen ontdekt of wordt dit uw allereerste fietsvakantie door het buitenland? We beloven u, het wordt onvergetelijk.

Voor wie een eerste keer per fiets nieuwe landen, streken en plaatsen gaat ontdekken, hebben we een aantal handige blogs geschreven, namelijk ‘fietsvakantie tips’ en ‘paklijst fietsvakantie’. Ook handig voor de ervaren fietsvakantieliefhebbers overigens.

Boek uw fietsvakantie in Oostenrijk bij Aktiva Tours

De organisatie van uw fietsreis uit handen geven? Goed plan! Bij Aktiva Tours verzorgen we uw fietsvakantie Oostenrijk met liefde en plezier. We reserveren comfortabele accommodaties, arrangeren het bagagevervoer en voorzien u van uitgebreide Nederlandstalige fietsroutes. Daarnaast kunt u uw vakantie zo compleet mogelijk maken, door bijvoorbeeld ook de fietshuur, transfers en maaltijden door ons vast te laten leggen. Onbezorgd genieten, dat is pas vakantie!

Misschien heeft u nog vragen over het fietsniveau van een van bovenstaande fietsroutes Oostenrijk of wilt u graag weten hoe het bagagevervoer precies is geregeld. Wij helpen graag! U kunt uw vragen e-mailen naar info@aktivatours.nl of ze telefonisch aan ons voorleggen via het telefoonnummer +31 (0)88 633 20 60.

Ervaringen van reizigers

Reizigers beoordelen ons gemiddeld met een:
9,3

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang elke week onze digitale nieuwsbrief met reistips en weetjes!