De 8 mooiste fietsroutes in Italië

Bella Italia! Wat een land, wat een vakantie. Hier gaat u niet naartoe voor een eenzijdige zonvakantie. Hier gaat u naartoe voor een beleving. Want dat is wat een fietsvakantie in Italië is; een beleving.

Opeens fietst u middenin zo’n landschap dat u kent van de reisbrochures. Staat u voor de wereldberoemde Scheve Toren. Vaart u door de kanalen van Venetië en proeft u de lekkerste pasta die u ooit hebt gehad.

Voor ons en u als fietsliefhebber in hart en nieren is het goed te weten dat er ontzettend veel mooie fietsroutes in Italië zijn. Waar het mooi fietsen is in Italië? Dat behandelen we in deze blog met de 8 mooiste fietsroutes in Italië.

Fietsroutes in Noord-Italië

Noord-Italië is misschien wel het meest veelzijdige stukje van de laars. Wie niet kan kiezen tussen bergen en strand, doet er goed aan om zich te richten op fietsroutes in Noord-Italië. Naast ruige bergketens, goudgele stranden en de diepblauwe zee maken ook de uitgestrekte meren Noord-Italië tot een geliefde vakantiebestemming. En op de oever van die meren is het leven goed in pastelkleurige stadjes met fotogenieke straatjes en gezellige terrasjes.

1. Fietsroute Alpe Adria Radweg

De Alpe Adria Radweg has it all! De route start op grote hoogte in de Oostenrijkse Alpen. Door bergen, frisgroene valleien en sfeervolle stadjes als Villach en Udine fietst u naar de lagune van Grado voor een ontspannen finale op het strand.

Wat de Alpe Adria Radweg bijzonder maakt is het feit dat dankzij deze mooie fietsroute Italië iedereen met een gemiddelde conditie de Alpen per fiets kan trotseren. Er zijn speciale trajecten, fietsbruggen en fietstunnels aangelegd die het fietsplezier door deze bergketen voor de recreatieve fietsliefhebber absoluut verhogen.

Lees hier alles over de Alpe Adria Fietsroute.

2. Fietsroute Giro Veneto

Een fietsroute in Noord-Italië die stad en natuur combineert, en hieraan nog een flinke dosis geschiedenis toevoegt, is de Giro Veneto. Aan de hand van een hele handige fiets-app ontdekt u het achterland van Venetië.

Trap over oude handelsroutes door een vlak laagland met uitgestrekte olijfboomgaarden en wijngaarden waar de fruitige streekwijnen hun oorsprong vinden. Natuurlijk voert de fietsroute u naar het wereldberoemde Venetië. Maar we weten zeker dat ook minder bekende stadjes als Bassano del Grappa, Padova en Vicenza u zullen bekoren.

Lees hier alles over de Fietsvakantie Veneto met bagagevervoer.        

3. Fietsroute Adige & Gardameer

Onze fietsvakantie Adige & het Gardameer (van Nauders naar Verona) wordt beoordeeld met een dikke 8. Het zegt alles over hoe leuk de fietsroute is en hoe mooi en interessant het landschap is. De route start in Oostenrijk. Over vrijwel vlakke fietspaden dicht langs de rivier de Etsch fietst u richting Italië, met links en rechts de grillige toppen van de Dolomieten als decor.

Kilometer na kilometer wordt het landschap vlakker en wanneer u aan de oever van het Gardameer staat is het landschap vrijwel vlak. Zin in een espresso aan het meer? Wie geen genoeg kan krijgen van de sfeer en kunstschatten in Italiaanse stadsharten, kan deze fietsroute Italië verlengen met een dagroute naar operastad Verona.

4. Fietsroute van Venetië naar Poreç

Stiekem vinden we dit een van de mooiste fietsroutes in Italië. Én door Slovenië én Kroatië. De fietstocht langs de Adriatische kust van Venetië naar Poreç is prima te doen voor iedereen met een goede conditie. Met onderweg heel veel mogelijkheden om te luieren op het strand en een verfrissende duik te nemen in zee.

Naast de romantische waterstad Venetië en het sfeervolle Poreç zijn ook de voormalige Romeinse stad Aquileia, het beschermde moerasgebied van de Isonzo-delta, het kuststadje Koper, de zoutmeren van Secovije en koffiestad Triëst toffe highlights tijdens deze fietsvakantie.

Fietsroutes in Midden-Italië

Cultuurparels en een karakteristiek heuvelland, dat is Midden-Italië in een notendop. De zomers in Toscane en Umbrië zijn warm, dus fietsliefhebbers doen er goed aan om in het voorjaar of najaar dit hart van Italië te ontdekken. Ten opzichte van de routes door Noord-Italië zijn de fietsroutes door Midden-Italië een tikje zwaarder. Een stevig klimmetje hier en daar moet dan ook geen probleem zijn.

5. Fietsroute Toscane

Toscane heeft de wauw-factor. Er is zoveel moois te zien. Laten we beginnen met het landschap; de groene heuvels, eindeloze rijen cipressen en wuivende zonnebloemvelden kent iedereen van de plaatjes. Hoe bijzonder is het als u dit jaar midden in dit plaatje staat?

Even herkenbaar en karakteristiek als het Toscaanse heuvellandschap zijn de steden die deze streek bezit. Pisa met zijn beroemde Scheve Toren, openluchtmuseum Florence en het ommuurde Lucca zijn enkele hoogtepunten tijdens onze fietsvakantie Toscane.

Goed om te weten: verdwalen? Zeker niet! Deze fietsroutes in Italië Toscane zijn inclusief digitale fietskaart en routebeschrijving met GPS-app.

6. Fietsroute Umbrië

Hoe kunt u het groene hart van Italië (want zo wordt Umbrië genoemd) beter verkennen dan per fiets? Umbrië is minstens zo fotogeniek als het naastgelegen Toscane, maar gek genoeg minder bekend bij toeristen. Kortom, de perfecte fietsstreek wanneer u op zoek bent naar rust en ruimte.

Het landschap is heuvelachtig, maar met een E-bike is het opvallend eenvoudig genieten van dichte bossen, olijfboomgaarden en middeleeuwse steden. Umbrië is ook de streek voor fijnproevers: de regio staat bekend om zijn overheerlijke truffels, wijnen en olijfolie.

Fietsroutes in Zuid-Italië

In de zomermaanden is het zuiden van Italië vanwege de hoge temperaturen een gewilde zonbestemming. Bent u niet zo’n stilzitter, kies dan het vroege voorjaar of het late najaar om te gaan fietsen in Zuid-Italië. Ook voor dit gedeelte van Italië geldt: er moet soms geklommen en gedaald worden, maar over het algemeen is het prima te doen voor de recreatieve fietser. En betekent vakantie voor u rustig aan doen, dan huurt u toch gewoon een E-bike.  

7. Fietsroute Puglia

Apulië (in het Italiaans Puglia) is een verrassende streek in de hak van de Italiaanse laars. Hier leiden de wegen niet naar Rome, maar naar het bijzondere trullistadje Alberobello. Al fietsend door wijngaarden, graanvelden en olijfboomgaarden stuit u op middeleeuwse stadjes en cultuurparel Lecce.

Eenmaal aan de kust nemen hoge kliffen die ver uitsteken in de blauwe zee het landschap over. En de stranden? Die zijn volgens de Italianen de mooiste van het land. Met trots mogen we zeggen dat onze fietsvakantie Puglia door uw voorgangers is beoordeeld met een dikke 8 als cijfer.

8. Fietsroute Sicilië

Onder fietsen in Zuid-Italië valt ook het eiland Sicilië. Rijk aan een fantastische kustlijn, kristalheldere zee, natuurreservaten, barokke architectuur en een rijke keuken is Sicilië een ontzettend veelzijdige fietsbestemming.

Hoogtepunten tijdens deze fietsvakantie Sicilië zijn o.a. Palazzo Acreide, Modica en Noto. De schoonheid van deze baroksteden leverde de vallei Val di Noto een plaats op de UNESCO Werelderfgoedlijst op. Extra aandacht is er voor Siracusa. Een hele mooie stad met een ontspannen sfeer.

Boek uw fietsvakantie in Italië bij Aktiva Tours

Van de schacht tot de hak, van het Gardameer tot Sicilië, van noord naar zuid… voor een fietsvakantie in Italië moet u bij Aktiva Tours zijn.

Misschien heeft u nog wat vragen over het fietsniveau van een van bovenstaande fietsroutes of hoe het bagagevervoer precies is geregeld. Wij helpen u graag! U kunt uw vragen e-mailen naar info@aktivatours.nl of ze telefonisch aan ons voorleggen via het telefoonnummer +31 (0)88 633 20 60.

Toch een ander stukje van Europa per fiets beleven? Bekijk dan ons complete aanbod fietsreizen in Europa.

Ervaringen van reizigers

Reizigers beoordelen ons gemiddeld met een:
9,3

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang elke week onze digitale nieuwsbrief met reistips en weetjes!