Pieterpad op de fiets - 11 dagen

11 dagen
niveau 1.5 van 3
eigen vervoer
beoordeling: 9.3
vanaf € 1.125,- p.p.
Prijs per persoon gebaseerd op vertrekdatum
21-09-2024. Excl. reserveringskosten (€ 17,50 p.p.) en bijdrage SGR (€ 5,00 p.p.).
Bekijk prijzen

van de noordelijke wadden tot de zuidelijke Limburgse heuvels
bagagevervoer van hotel naar hotel
overnachten in 3- en 4-sterrenhotels
route: per fietsdag fietst u ca. 45-81 km met behulp van uitstekende routebeschrijvingen en kaartmateriaal.  
minimum aantal reizigers: 1
aankomst: elke donderdag, vrijdag en zaterdag vanaf 1 april t/m 21 september

Pieterpad op de fiets
Een 500 km lange fietsroute vanaf de Waddenzee bij het Groningse Pieterburen tot aan de Pietersberg nabij Maastricht. Het speerpunt van het Pieterpad is natuur: de Maasplassen, Maasduinen, de Mookse heide, de Ooijpolder, Montferland, het Dinkeldal, de Drentse Aa, de Waddenzee, Fochteloërveen, de Weerribben-Wieden, het Kootwijkerzand, de Betuwe, de Loonse en Drunense Duinen en het Limburgse Heuvelland. Een waaier aan verschillende landschappen, uiteenlopende natuurgebieden, dialecten en levensstijlen. Een sportieve manier om landelijk, oostelijk Nederland van top tot teen te ontdekken. De fraaie gids 'Fietsen langs het Pieterpad' vormt de leidraad van een tocht, die op de bucketlist van iedere vakantiefietser hoort te staan.
 
 title=

Dag 1
heenreis
Vandaag begint uw fietsvakantie Nederland. Aankomst in Pieterburen, het startpunt van het Pieterpad op de Fiets. Bent u op tijd? Dan kunt u een bezoek brengen aan het zeehondencentrum, een terrasje pakken of met de fiets een kijkje gaan nemen op de zeedijk voor een blik over het altijd veranderende wad. 's Avonds kunt u gezellig uit eten in het dorp.

Tijdens deze reis is het mogelijk om de zogenaamde 'auto-transport service' te boeken. Hierbij wordt uw auto voor u naar het eindpunt van de fietsreis gebracht. De vanafprijs van deze comfortabele service bedraagt €475,-. Indien u hier gebruik van wenst te maken kunt u dit bij ons aanvragen. De voorwaarden van de auto-transport service vindt u hier

Dag 2
Pieterburen – Zeegse (ca. 57 km)
Het fietsavontuur begint in het Groningse wierdenland dat wordt doorsneden door vele kreken. Om u heen vindt u weids en vlak land met op verhogingen gelegen, fraaie dorpen als Eenrum en Winsum. De route voert langs het Reitdiep, het oudste cultuurlandschap van West-Europa, om uit te komen in de historische binnenstad van Groningen, met zijn fraaie monumenten en stedelijke genoegens. Al in de stad volgt u de oevers van de Drentsche Aa, die tijdens de rest van de tocht telkens zal opduiken en zo een kronkelende, waterige leidraad vormt. Geniet van het fraaie landschap rond het Paterwoldsemeer en op de Hondsrug, een 20 meter hoge 'megaflute', met een mooi uitzicht over het beekdal. De tocht eindigt in het esdorp Zeegse, dat deel uitmaakt van het Nationaal beek- en esdorpenlandschap Drenthse Aa.

Dag 3
Zeegse – Coevorden (ca. 78 km)
Deze Drenthse dag begint met een tochtje langs de 'velden', zoals het stille en uitgestrekte Ballooërveld. Het zijn woeste gronden met vennetjes, heidevelden en bossen. Na Rolde, voormalig hoofddorp van Drenthe, passeert u een tweetal hunebedden. De ruim 20 meter hoge Rolderrug voert u door het zogenoemde 'Hart van Drenthe', een 5000 hectare verlaten bosrijk natuurgebied. Na 'De Kielse Keien' kunt u een ommetje maken naar het Schoonoordse Openluchtmuseum van Ellert en Brammert. De tocht voert verder door het Sleenerzand, waar u op zoek gaat naar 'De Papeloze Kerk' en 'De Galgenberg'. Stop na het esdorpje Den Hool nog even op het 'Driftplein' nabij Dalen, het noordelijkste kunstwerk van de 'Kunstwegen' route. Het is nu niet ver meer naar ganzenstad Coevorden.

Dag 4
Coevorden – Hellendoorn (ca. 61 km)
Eenmaal onderweg passeert u nog enkele objecten van de 'Kunstwegen' route, de langste laan van hedendaagse beeldende kunst in West-Europa. Over smalle weggetjes fietst u door het dal van de kronkelende Overijsselse Vecht, de kleinste van onze grote rivieren. Langs wuivend riet, door statige beukenlanen, langs door houtwallen omgeven, bolle enken, waar rode boerderijdaken nog net bovenuit steken. U komt door het fraaie esdorp Rheeze met zijn authentieke brink. Het wordt tijd voor koffie en een afscheidsblik over de Vecht als u het gezellige Ommen bereikt. Voorbij het fraaie Huize Het Laer verandert het landschap dramatisch en begint u aan de 'klim van de week' over de Archemer en Lemelerberg, tezamen een 78 meter hoge bult in het verder vlakke land. Geniet van de uitzichten en de afwisseling van zandvlaktes, heide, jeneverbessen en bossen. Nog even een plat stukje en dan over de Hellendoornse berg naar de eindbestemming: het 'IJsdorp' Hellendoorn.

Dag 5
Hellendoorn - Almen/Vorden (ca. 45/55 km)
Eerst wat eenvoudig klimmen en dalen naar de levendige textielstad Nijverdal. Dan door het grootste, droge heidegebied van Europa: de Sallandse heuvelrug, leefgebied van bijzondere vogels zoals roodborsttapuit, nachtzwaluw en de iconische korhoen. Over de golvende, slingerende paadjes is het heerlijk fietsen. Geniet van weidse uitzichten en bezoek op de Holterberg het natuurmuseum met zijn unieke diorama's. Na Holten begint de feodale Graafschap: een historisch, bosrijk landschap in vorige eeuwen vormgegeven door de adel. Nabij het fraaie 18e eeuwse Huis Vervolde, met zijn smaakvolle theetuin, gaat u op zoek naar de dikke boom, een 450 jaar oude eik. U passeert het Twentekanaal en arriveert in Almen, een rustiek dorpje in de Achterhoek en bekend door de gedichten van de dichter Staring.

Dag 6
Almen/Vorden – Ooij (ca. 60/81 km)
Eerst met een zelfbedieningspontje over de Berkel en dan even Huize Enzerinck bewonderen voor u het 8-kastelendorp Vorden binnen fietst. Via een prachtig fietspaadje naar kasteel Vorden, een imposant middeleeuwse bouwwerk met een gezellige theetuin. Dan verder door het hier zo karakteristieke coulissenlandschap van bosjes, bomenlanen, kleine akkers en weidevelden, gescheiden door houtwallen. Bewonder het 18e eeuwse Huis de Kiefskamp in Lodewijk XVI-stijl en Huis 't Zelle, met haar unieke, 18e eeuwse lanenstelsel. Na Zelhem, met zijn oudheidkundig museum Smedekinck, doemt na enige tijd in de verte het heuvelachtige Montferland op. Fiets door het hoge Bergherbos om vervolgens na het Duitse plaatsje Elten af te dalen naar de Gelderse Poort, de bijzondere plek waar de Rijn de stuwwal heeft doorbroken. Door de waterrijke Ossenwaard en de nieuwe, vogelrijke natuur van Revensweert, bereikt u tenslotte de brede rivier. Een fietsveerpontje brengt u naar de overkant, naar Millingen aan de Rijn. U fietst verder op pad door de ruige natuur van de Millingerwaard en het fraaie, fotogenieke Ooyse polderland met zijn grazige weiden, dijkjes, strangen en wielen. Maak een late stop in de bloemrijke Millinger theetuin of strijk wat later neer op het gezellige terras van Oortjeshekken.

LET OP: Deze lange etappe is in te korten tot twee etappes met tussendoor een overnachting in Vethuizen, net onder Doetinchem. De dagafstanden worden dan 48 km en 37 km. U kunt bij boeking aangeven dat u tussendoor in Vethuizen wilt overnachten. 

Dag 7
Ooij – Boxmeer (ca. 45 km)
Verder op pad door de ruige natuur van het fraaie en fotogenieke Ooyse polderland met zijn grazige weiden, dijkjes, strangen en wielen. Maak een vroege stop in de bloemrijke Millinger theetuin of strijk wat later neer op het gezellige terras van Oortjeshekken. In de verte verschijnen de contouren van de Nijmeegse stuwwal, dat wordt klimmen en dalen over de 'zeven heuvelen' om Groesbeek te bereiken. De Canadese erebegraafplaats, het Bevrijdingsmuseum en de replica van een geallieerde glider op Klein Amerika herinneren u hier aan de laatste bloedige dagen van de Tweede Wereldoorlog. Door het schitterende Zevendal daalt u af naar de Maasvallei, waar u vlak voor het levendige Gennep de ruïne van het historisch Genneperhuis, een voormalige burcht en versterkte vesting aan de monding van de Niers in de Maas aantreft. Het is nu niet ver meer naar Boxmeer.

Dag 8
Boxmeer – Venlo (ca. 56 km)
Eerst heerlijk fietsen door het Maasheggengebied, het oudste cultuurlandschap van Nederland; een mozaïek van weilandjes, oude bomen en heggetjes, waar in het voorjaar de mei- en sleedoorn uitbundig bloeit. Vervolgens langs fraaie boerendorpjes en door de bossen van Landgoed Geijsteren met zijn verscholen gelegen Willibrorduskapel; al sinds de 17e en 18e eeuw een geliefd pelgrimsoord. Dat geldt ook voor het bedevaartsplaatsje Tienray, met zijn replica van de Lourdesgrot. Zoals u wellicht kunt merken, bent u nu echt in het katholieke zuiden beland. Na het rozenstadje Lottum brengt een pontje u naar de andere oever van de Maas. Bezoek hier de kapel van Onze Lieve Vrouw van Genooi, de beschermheilige van het nabije Venlo. Deze oude Hanzestad, gelegen op de overgang van laagland naar heuvelland, is de eindbestemming van vandaag. Zorg dat u op tijd bent voor een wandeling over de gezellige Maasboulevard of door de historische binnenstad.

Dag 9
Venlo - Sittard (ca. 71 km)
Eerst fietst u over de Jammerdaalse heide dat zijn naam schijnt te danken aan het geweeklaag van Ceasars soldaten, die hier door Ambiorix in de pan werden gehakt. De eeuwenoude kleiputten met hun steile oevers vormen een eldorado voor de zeldzame rugstreeppad en oeverzwaluw. Het verhaal van de 'Gekke Moandaagvierder' maakt duidelijk dat 'gij hier in Limburg zijt'. Dan over de Prinsendijk, dat naast dat het een geologische grens vormt, ook ooit deel uitmaakte van een oude Romeinse heirbaan als wel van in 1944 de Duitse Maas-Roersstelling. Na de natuur rond de kronkelende Swalm beek bereikt u het imposante kasteel van Hillenraad. Een heerlijk golvend fietspad voert over de Melickerheide, deel van het terrassenlandschap van Nationaal Park de Meinweg met droge duinen en drassige moerassen. Nabij de kronkelende Roer passeert u de hogerop gelegen Basiliek van H.H. Wiro, Plechelmus en Otgerus. De oude kloosters in Sittard's centrum zijn het einddoel, maar stop nog wel even bij de indrukwekkende, Middeleeuwse kasteelruïne van Montfort.

Dag 10
Sittard - Maastricht (ca. 45 km)
De laatste etappe voert door het groene, glooiende Limburgse heuvelland met zijn snelstromende beken, mergelgrotten, kalkstenen huizen en hier en daar een kapelletje of kruis. De dag begint met het trotseren van de Kollenberg, de noordelijkste uitloper van de Ardennen. Een steile helling met zeven 'voetvallen' voert naar het hoogste punt, naar de 17e eeuwse Sint Rosakapel. Stap af bij Kasteel Gerlach, bewonder hier de beeldentuin en drink koffie bij Burgemeester Quicx, in de kloosterhoeve. Tussen Rothem en Geulhem fietst u langs de rand van het lieflijke Geuldal. Rijd over de spiksplinternieuwe 'Groene Loper', omgeven door ruim tweeduizend lindebomen, de Maastrichtse binnenstad binnen met zijn meer dan 1650 monumenten. De route volgt een paar mooie, oude straten, maar het is meer dan de moeite waard om aan het einde van deze fietsdag hier te voet op verkenning te gaan. Maar eerst naar de Pieterberg, een plateau ingeklemd tussen de dalen van de Maas en de Jeker. Een panoramisch uitkijkpunt vormt hier het eindpunt van uw 'Pieterpad op de Fiets'.

Dag 11
terugreis
Na het ontbijt eindigt uw fietsvakantie Nederland. U vertrekt op eigen gelegenheid vanuit Maastricht naar huis.

Pieterpad op de fiets - 11 dagen

Tijdens deze reis verblijft u in 3- en 4-sterrenhotels inclusief ontbijt. Hieronder vindt u de meestgebruikte hotels tijdens deze reis. Deze hotels zijn onder voorbehoud van wijzigingen. Wanneer een hotel niet meer beschikbaar is, wordt er een gelijkwaardig alternatief voor u gereserveerd (in de genoemde plaats of in de nabije omgeving). De definitieve hotellijst ontvangt u bij uw reispapieren.

Verlengen van de reis
Deze reis is op aanvraag uit te breiden met extra nachten. Deze kunt u direct bij boeken opgeven in het veld "opmerkingen" tijdens stap 3 van het boekingsproces. Mocht u het reisverloop willen wijzigen en kan dat niet via de website? We helpen u graag, u kunt dit telefonisch aan ons doorgeven via 088-633 20 60 of een mail sturen naar info@aktivatours.nl.
 
Dag(en) Plaats Hotels Prijzen verlengingsnacht**
dag 1 Pieterburen Waddenhoes Gastenverblijven of Hotel Waddengenot Op aanvraag
dag 2 Zeegse Fletcher Hotel De Zeegser Molen Op aanvraag
dag 3 Coevorden Hotel Talens Op aanvraag
dag 4 Hellendoorn Landgoed de Uitkijk of Fletcher Hotel Hellendoorn Op aanvraag
dag 5 Almen Hotel de Hoofdige Boer of Hotel Landgoed Ehzerwold Op aanvraag
dag 6 Ooij  Hotel Oortjeshekken of Fletcher de Gelderse Poort Op aanvraag
dag 7 Boxmeer Hotel de Baronie Op aanvraag
dag 8 Venlo Theaterhotel Venlo of Bilderberg Hotel de Bovenste Molen Op aanvraag
dag 9 Sittard Hotel Merici Op aanvraag
dag 10  Maastricht NH Maastricht of Novotel Maastricht Op aanvraag
**De genoemde prijzen voor de verlengingsnachten zijn per persoon per nacht o.b.v. logies/ontbijt

De lange etappe op dag 6 (van Almen naar Ooij) is in in te korten tot twee etappes met tussendoor een overnachting in Vethuizen, net onder Doetinchem. De dagafstanden worden dan 48 km en 37 km. U kunt bij boeking aangeven dat u tussendoor in Vethuizen wilt overnachten. De kosten voor deze extra overnachting incl. ontbijt en diner bedragen v.a. € 125,- per persoon in een 2-persoonskamer. 

apr 2024 | mei 2024 | jun 2024 | jul 2024 | aug 2024 | sep 2024 |
inclusief:
* 10 overnachtingen in een 2-persoonskamer incl. ontbijt
* Nederlandstalige routebeschrijving inclusief kaartmateriaal
* bagagevervoer van hotel naar hotel
* toeristenbelasting
 
optioneel (direct bij boeking te reserveren):
* toeslag 1-persoonskamer € 430,-
* huur toerfiets € 130,-
* huur e-bike € 270,-
* auto-transport service v.a. € 475,-

exclusief:
* overige maaltijden en dranken
* parkeerkosten 
* bijdrage SGR € 5,- per persoon
* reserveringskosten € 17,50 per persoon (max. € 30,- per boeking) 
9

De tocht was Prachtig! Fijn dat er (goede ) hotels waren geboekt.

anoniem, reisperiode augustus 2023
9

Fietstour Het Pieterpad. In 9 etappes, varierend van 50 tot 90 km per etappe. Totaal ruim 600 km. Mooie tour door veel natuurgebieden en langs kleine dorpjes/stadjes . Doorgaans vlak terrein. Bij Nijmegen en in Limburg heuvelachtig. Maar met E-bikes zeer goed te doen. Overnachting in comfortabele hotels. Routebeschrijving, met enkele uitzonderingen, duidelijk en goed. Een echte aanrader voor iedere fietsliefhebber.

G. van Tets, reisperiode mei 2023
10

11 prachtige gevarieerde hotels 11 verschillende originele ontbijten 10 heerlijke verschillende diners 9 prachtige fiets tochten door prachtige landschappen kortom een geweldige fiets vakantie

Herman en Corry Donders, reisperiode september 2022
9

Heerlijke relaxte fietsvakantie in Nederland. En Nederland is heel mooi. Voor een mooie fietsvakantie hoef je de grens niet over.

anoniem, reisperiode juni 2022
inclusief:
* 10 overnachtingen in een 2-persoonskamer incl. ontbijt
* Nederlandstalige routebeschrijving inclusief kaartmateriaal
* bagagevervoer van hotel naar hotel
* toeristenbelasting
 
optioneel (direct bij boeking te reserveren):
* toeslag 1-persoonskamer € 430,-
* huur toerfiets € 130,-
* huur e-bike € 270,-
* auto-transport service v.a. € 475,-

exclusief:
* overige maaltijden en dranken
* parkeerkosten 
* bijdrage SGR € 5,- per persoon
* reserveringskosten € 17,50 per persoon (max. € 30,- per boeking) 
Bekijk prijzen

Anderen bekeken ook