Fietsvakantie Loire - 8 dagen

8 dagen
niveau 1 van 3
eigen vervoer
beoordeling: 8.2
vanaf € 829,- p.p.
Prijs per persoon gebaseerd op vertrekdatum
31-10-2024. Excl. reserveringskosten (€ 17,50 p.p.,
max. € 30,- per boeking), bijdrage SGR (€ 5,00 p.p.) en calamiteitenfonds (€ 2,50 per boeking).
Bekijk prijzen

langs de beroemdste kastelen in hartje Frankrijk
inclusief bagagevervoer
verblijf in kleinschalige hotels 

route: afwisselend vlak langs de rivieren de Loire en de Cher tot glooiend op de plateaus, over rustige weggetjes en soms over vrijliggende fietspaden. Per fietsdag wordt ca. 27 tot 65 km afgelegd.
minimum aantal reizigers: 2
aankomst: dagelijks van 1 maart t/m 31 oktober

Fietsreis door het land van koningen en kunstenaars  
De Loire-streek in hartje Frankrijk is niet te ver, niet te warm en niet te druk. Zoals het in de tijd van koningen en kunstenaars een geliefde streek was om te verpozen, is de streek nu nog altijd vrij rustig. De vele landelijke weggetjes en ook de steeds meer vrijliggende fietspaden maken dat u weinig autoverkeer tegenkomt. Het reliëf is glooiend. Op de plateaus is veel akkerbouw, de rivierdalen zijn meer bebost. Tegen de heuvels groeien de druiven die de wijnen uit de Loire zo speciaal maken; de witte wijn van de Touraine is bij kenners vermaard. Omdat u niet dagelijks van hotel wisselt, is er in de praktijk voldoende tijd om rustig fietsend fraai en historisch Frankrijk te ontdekken.

Leonardo da Vinci en Catharina de Medici 
De vele kastelen en kasteeltuinen in het rivierengebied van de Loire en de Cher zijn beladen met een boeiende geschiedenis. In de driehoek Chenonceaux-Amboise-Chambord liggen de allerbekendste kastelen, monumentaal en uitbundig gebouwd in opdracht van de Franse koningen. Ook Leonardo da Vinci woonde er aan het einde van zijn leven; in het Manoir du Clos Lucé in Amboise vindt u een verzameling maquettes die een goede indruk geeft van zijn bijzondere creaties en uitvindingen. Het kasteel van Chenonceau werd eens bewoond door Catharina de Medici, koningin van Frankrijk omstreeks 1550.

Hotels
Het hotel in Bracieux ligt enkele kilometers fietsen van de tuinen van het beroemde kasteel van Chambord, eens een koninklijk jachtterrein van vele honderden hectaren, en van het Kuifje-kasteel (Molensloot!) Cheverny. In de departementshoofdstad Blois ligt het hotel in het centrum. In het stadje Amboise verblijft u in een centraal gelegen hotel. In Chenonceaux logeert u tegenover het "dameskasteel", met de kenmerkende verdiepingenbrug die zich over de Cher spant.  

Dag 1
Heenreis
Start van de fietsvakantie in de Loire. U reist op eigen gelegenheid naar Bracieux (afstand Utrecht-Bracieux ca. 680 km). De hotelhouder geeft u informatie over waar precies (in de buurt) u uw auto gratis en veilig kunt parkeren. Bracieux is gelegen aan aan de rand van de Sologne, een bebost gebied met vele kleine weggetjes.

Dag 2
Rondje Bracieux-Cheverny-Bracieux (ca. 27 km/ca. 1,5 uur)
De eerste fietstocht van deze reis gaat naar het kasteel van Cheverny. Het kasteel is een toonbeeld is van symmetrische verhoudingen. De route gaat door loofbossen en langs kleine meertjes. Vanuit Cheverny fietst u weer terug naar Braxieux, eventueel via het kleinere kasteel Chateau Villesavin (3 kilometer van Bracieux). U kunt ook kiezen voor een langere fietstocht. 
 

Dag 3
Fietstocht Bracieux-Blois (ca. 27 km/ca. 1,5 uur)
De route gaat via het kasteel van Chambord met het omliggende park met vele oude bomen. Het kasteel van Chambord is gebouwd in opdracht van Koning Francois I en ontworpen door Leonardo da Vinci. Het is het grootste en meest statige kasteel van de Loirestreek. Gezien de relatief korte route van deze dag is er ruimschoots gelegenheid om het interieur en het park te bezoeken. Vervolgens gaast de route naar de departementshoofdstad van Loire-et-Cher: Blois. Gelegen in het hart van de Loirevallei kent deze stad over een fantastische geschiedenis en biedt het een levendig stadscentrum en mooie gebouwen. Bezoek tijdens een rondwandeling de kathedraal Saint Louis (1680) en het fraaie Château Royal de Blois in renaissancestijl. Het kasteel, met een wel heel bijzondere wenteltrap, is absoluut een bezoek waard.    

Dag 4
Fietstocht Blois-Amboise (ca. 40 km/ca. 4 uur)
De route naar Amboise gaat via kleine dorpjes en stadjes en passeert o.a. het kasteel van Chaumont-sur-Loire. Dit mooie kasteel ligt op een heuvel hoog boven het plaatsje, en kijkt uit op de rivier Loire. Vooral vanwege de pracht staat dit kasteel op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Vanuit Chaumont-sur-Loire vervolgt u de route naar Amboise waar u 2 nachten verblijft. Amboise was enige tijd de woonplaats van Leonardo da Vinci; in het Château du Clos Lucé vindt u een verzameling maquettes die een goede indruk geeft van zijn bijzondere creaties en uitvindingen.

Dag 5
Rondje Amboise-Vouvray-Amboise (ca. 48 km/ca. 5 uur)
Een rustige fietstocht aan de andere kant van de Loire door een zacht, groen landschap naar de wijnstreek Vouvray. Gelegen aan de noordelijke oever van de rivier de Loire is deze regio een van de bekendste als het gaat om de witte Loire-wijnen. Wanneer u tussen de wijngaarden fietst, kunt u kiezen uit tientallen wijnhuizen waar u wijn kunt proeven en kopen. Onderweg komt u langs Chateau de Vouvray. Dit kasteel staat bekend om zijn prachtige architectuur en de aangelegde tuin, die bestaat uit terrassen en prachtig vormgegeven formele tuinen. Deze tuinen zijn beroemd om hun wijngaarden, waar druiven worden geteeld voor de productie van Vouvray-wijnen, waaronder de beroemde mousserende wijn.

Dag 6
Fietstocht Amboise-Chenonceaux (ca. 42 km/ca. 4 uur)
Voordat u Amboise achter u laat, kunt u eerst nog gaan naar de momumentale Pagode de Chanteloup, een bijzonder monument uit 1775 in een park van 14 hectare. Als u de 149 treden beklimt, wordt u beloond met een schitterend uitzicht over het Loiredal. Vervolgens via de wijngaarden van Montlouis-sur-Loire naar de Cher-vallei. Met de rivier aan uw zijde fietst u naar het kasteel van Chenonceau. Wat het kasteel zo bijzonder maakt, is dat het deels over de rivier de Cher is gebouwd. Een bezoek is zeker de moeite waard. De afstand tot het kasteel vanuit het hotel is maar een paar honderd meter.

Dag 7
Fietstocht Chenonceaux-Bracieux (ca. 60 km/ca. 5 uur) 
Tijdens de laatste etappe van deze reis fietst langs de oevers van de Cher naar het middeleeuwse stadje Montrichard. Neem wat tijd om een wandeling te maken over de geplaveide straten of fiets naar het kasteel dat over het stadje uitkijkt. Daarna fietst u door het binnenland van de Touraine via het kasteel van Fougères-sur-Bièvre terug naar Bracieux.

Dag 8
Terugreis
Na het ontbijt komt deze fietsvakantie Frankrijk ten einde. Vertrek vanuit Bracieux op eigen gelegenheid.

Noot
Hierboven is de reis beschreven met start- en eindpunt in Bracieux. Het is echter ook bij uitzondering mogelijk dat uw reis start en eindigt in Blois (afhankelijk van de beschikbaarheid van de hotels).

Fietsvakantie Loire - 8 dagen

Tijdens deze reis verblijft u in de hierbij genoemde hotels. De opgave is onder voorbehoud van wijzigingen. Wanneer een accommodatie niet meer beschikbaar is, zullen we een gelijkwaardig alternatief voor u reserveren. Alle kamers zijn voorzien van douche en toilet. Het ontbijt is inbegrepen. Toeristenbelasting is inbegrepen. Tegen een toeslag kunt u het diner bijboeken (halfpension).

dag 1 t/m 3 • 2 nachten  • Hotel du Cygne • Bracieux
Kleinschalig en rustig gelegen hotel in het midden van het stadje Bracieux. Ontbijtrestaurant (indien u het diner heeft bijgeboekt, gebruikt u dat in een ander restaurant dichtbij). Eigen grote binnenplaats, tuin en zwembad. Fietsen kunnen geparkeerd worden in een overdekte fietsenstalling.

dag 3 t/m 4 • 1 nacht  • Hotel Anne de Bretagne or Hotel Le Monarque in Blois
Zowel Hotel Anne de Bretagne als Hotel Le Monarque liggen in het centrum van Blois en vlakbij het kasteel. Beide hotels beschikken over een restaurant. Alle kamers hebben bad of douche en toilet.

dag 4 t/m 6 • 2 nachten  • Hotel Le Chaptal • Amboise
Aan een rustig straatje in het centrum van het stadje Amboise gelegen hotel. Ruim ontbijtrestaurant, tevens zitruimte (indien u het diner heeft bijgeboekt, gebruikt u dat in een ander restautant op loopafstand). Fietsen kunnen geparkeerd worden binnen in het hotel. Alle kamers hebben bad of douche en toilet. 

dag 6 t/m 7 • 1 nacht  • Hotel Le Relais de Chenonceaux • Chenonceaux
Het hotel ligt op slechts 200 meter afstand van Château de Cheonceaux en beschikt over een restaurant en een terras. Alle kamers hebben bad of douche en toilet.

dag 7 t/m 8 • 1 nacht  • Hotel Du Cygne • Bracieux
zie dag 1 t/m 3. jul 2024 | aug 2024 | sep 2024 | okt 2024 |
inclusief:
* 7 overnachtingen in een 2-persoonskamer
* 7 x ontbijt
* bagagevervoer
* gedetailleerde Engelstalige routebeschrijving met kaarten

optioneel (direct bij boeking te reserveren):
* toeslag halfpension (6 x diner) € 286,-
* toeslag 1-persoonskamer € 441,-
* huur toerfiets € 110,- (uitsluitend damesmodellen voor gebruik door dames en heren)
* huur e-bike € 230,- (uitsluitend damesmodellen voor gebruik door dames en heren)
* het "Chateaux" pakket € 130,-

Het Chateau-pakket is een totaalpakket van zes uitgebreide entrees aan de zes beroemdste kastelen van de Loirestreek:
 • dag 1 of 2 of 7: Domaine de Chambord (kasteel en tuinen): het grootste kasteel van de Loire-streek, gebouwd in opdracht van Koning Francois I, met 440 kamers aen 282 schoorstenen, een grote Franse tuin rondom.
 • dag 1 of 2 of 7: Chateau de Cheverny: indrukwekkend kasteel door haar grootte en 100% symetrische bouw, het gebouw was voor Hergé exemplarisch voor Kasteel Molensloot van Kapitein Haddock in de stripboekenserie Kuifje.
 • dag 4: Chateau Chaumont sur Loire (kasteel en tuinen): hooggelegen kasteel boven de Loire en het plaatsje Chaumont, eens bewoond door koningin Catherina de Médicis. 
 • dag 4 of 5: Chateau du Clos Lucé (kasteel en tuinen): een groot herenhuis waar op verzoek van Koning Francois 1 Leonardo da Vinci zijn laatste 3 jaren doorbracht, bezoek aan zijn atelier met een expositie van zijn belangrijkste uitvindingen, een flink park rondom. 
 • dag 5 of 6: Chateau de Valmer (inclusief wijnproeverij): bekend om zijn prachtige architectuur en de aangelegde tuin, die bestaat uit terrassen en prachtig vormgegeven formele tuinen. Deze tuinen zijn beroemd om hun wijngaarden, waar druiven worden geteeld voor de productie van Vouvray-wijnen, waaronder de beroemde mousserende wijn.
 • dag 6 of 7: Chateau de Chenonceau, ook genoemd 'Chateau des Dames', met als bijzonderheid dat het kasteel deels over de rivier de Cher gebouwd is, een grote bloementuin rondom,
exclusief:
* bijdrage SGR € 5,- per persoon en Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking
* reserveringskosten € 17,50 per persoon (max. € 30,- per boeking)
 
8

anoniem, reisperiode juni 2024
8

Hotel Du Cygne is mooi afgewerkt en heeft een leuk zwembad. Alleen hotel Le Monarque heeft een beperkt ontbijt, de rest heeft prijs kwaliteit een redelijk uitgebreid ontbijt. De bedden zijn bij alle hotelletjes aan de kleine kant. De keuze van de Chateaus is goed doordacht in variatie. De fietsroutes zijn goed aangegeven en je kunt dus gemakkelijk voor een langere route kiezen.

anoniem, reisperiode juli 2023
8

Zeer aantrekkelijke gevarieerde fietsroutes. Hotels: van fantastisch tot goed. Altijd op fijne plekken.

anoniem, reisperiode juni 2023
10

Fantastische kastelen met mooie dorpen en stadjes verspreid over een glooiend landschap met druiventeelt langs de Loire. Een echte aanrader.

Jan Overduin, reisperiode mei 2023
7

mooie reis, erg warm (35graden),kastelen bijgeboekt, maar eigenlijk bleken dat er te veel, er was nml voor iedere dag een kaartje om een kasteel te bezoeken. Een enkel hotel (Chenonceaux) was erg oud en warm. Diner over t algemeen redelijk verzorgd ivm lactose intolerantie.

anoniem, reisperiode juli 2022
Mooie reis met nette hotels. Halfpension was ook prima. Goede elektrische fietsen en mooie routes. In Bracieux lekker zwembad bij het hotel, het weer was prachtig dus een dag verlenging was heerlijk daar!
Yvonne van Mierlo
Prima fietsvakantie in de Loirestreek gehad. Het informatiepakket was op orde, hoewel het kaartmateriaal ietwat beperkt was. De huurfietsen waren uitstekend. Het hotel in Chenonceaux was zeer matig, in Amboise prima en in Bracieux fantastisch. In het eerste hotel was men z? vriendelijk dat we de matigheid voor lief namen, maar eigenlijk kan dat achterstallige onderhoud daar niet meer. Zo goedkoop is de reis nou ook weer niet.
Marjolein
Mooie fietsreis kastelenroute, langs de Loire. Soms slecht aangeven route, misschien een tip, GPS systeem voor de fietsers&#128522,zou toch wel ideaal zijn. Verder alles prima.
A. Somhorst
Wij hebben genoten van onze 8-daagse kastelenfietstocht. De informatie vooraf en de kaarten waren perfect verzorgd, de hotels goed. We hebben wel 1 tip: graag een goede, meer gedetailleerde kaart voor bij de fietstochten. Tijdens de tocht naar Bracieux was er een grote ?d?viation? en dan is het heel lastig weer op de goede route te komen. De laatste tocht naar Chenonceaux was zonder kaart vervelend, zeker als je geen kilometerteller op je (huur)fiets hebt. Verder: niets dan lof!
Annelies de Roo
het was een mooie reis door de Loire streek (niet speciaal langs de Loire rivier) zeer afwisselend op gebied van -landelijk door het agrarisch landschap -stedelijk en cultuur -kastelen -natuur hotels op goede locaties -hostel Du Roy in Genonceaux wat gedateerd maar vriendelijke eigenaars -hotel Chaptal in Amboise op een mooie locatie in de stad - hoyel du Cygne in een mooi plaatsje (Cheverny) met zwembad en uitermate vriendelijke en behulpzame hotel eigenaar overall een goede ondersteuning door Aktiva medewerker ter plaatse met tips en bagagevervoer en pro-actief bij probleempjes
Frans Valkenaars
inclusief:
* 7 overnachtingen in een 2-persoonskamer
* 7 x ontbijt
* bagagevervoer
* gedetailleerde Engelstalige routebeschrijving met kaarten

optioneel (direct bij boeking te reserveren):
* toeslag halfpension (6 x diner) € 286,-
* toeslag 1-persoonskamer € 441,-
* huur toerfiets € 110,- (uitsluitend damesmodellen voor gebruik door dames en heren)
* huur e-bike € 230,- (uitsluitend damesmodellen voor gebruik door dames en heren)
* het "Chateaux" pakket € 130,-

Het Chateau-pakket is een totaalpakket van zes uitgebreide entrees aan de zes beroemdste kastelen van de Loirestreek:
 • dag 1 of 2 of 7: Domaine de Chambord (kasteel en tuinen): het grootste kasteel van de Loire-streek, gebouwd in opdracht van Koning Francois I, met 440 kamers aen 282 schoorstenen, een grote Franse tuin rondom.
 • dag 1 of 2 of 7: Chateau de Cheverny: indrukwekkend kasteel door haar grootte en 100% symetrische bouw, het gebouw was voor Hergé exemplarisch voor Kasteel Molensloot van Kapitein Haddock in de stripboekenserie Kuifje.
 • dag 4: Chateau Chaumont sur Loire (kasteel en tuinen): hooggelegen kasteel boven de Loire en het plaatsje Chaumont, eens bewoond door koningin Catherina de Médicis. 
 • dag 4 of 5: Chateau du Clos Lucé (kasteel en tuinen): een groot herenhuis waar op verzoek van Koning Francois 1 Leonardo da Vinci zijn laatste 3 jaren doorbracht, bezoek aan zijn atelier met een expositie van zijn belangrijkste uitvindingen, een flink park rondom. 
 • dag 5 of 6: Chateau de Valmer (inclusief wijnproeverij): bekend om zijn prachtige architectuur en de aangelegde tuin, die bestaat uit terrassen en prachtig vormgegeven formele tuinen. Deze tuinen zijn beroemd om hun wijngaarden, waar druiven worden geteeld voor de productie van Vouvray-wijnen, waaronder de beroemde mousserende wijn.
 • dag 6 of 7: Chateau de Chenonceau, ook genoemd 'Chateau des Dames', met als bijzonderheid dat het kasteel deels over de rivier de Cher gebouwd is, een grote bloementuin rondom,
exclusief:
* bijdrage SGR € 5,- per persoon en Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking
* reserveringskosten € 17,50 per persoon (max. € 30,- per boeking)
 
Bekijk prijzen

Anderen bekeken ook