De 10 populairste vakantiebestemmingen in Nederland

Als je op zoek bent naar een populaire vakantiebestemming in Nederland, dan zijn er tal van mogelijkheden. Geen drukte en stress, maar simpelweg genieten. Van de natuur. Van elkaars gezelschap. Van gastvrijheid en bijzonder lekkere maaltijden. Voor deze genietmomentjes is een fietsvakantie of wandelweekend naar een van de mooie plekken in Nederland een uitgelezen manier.

Voor iedereen die op een actieve manier wil genieten van het mooiste van ons eigen land, presenteren we in deze blog de top 10 populairste vakantiebestemmingen in Nederland.

Top 10 vakantiebestemmingen in Nederland

Fietsen en wandelen zijn geweldige manieren om Nederland te ontdekken. Of u nu op zoek bent naar rustige landweggetjes, stijgende heuvels, dichte bossen of lange stranden, er is voor ieder wat wils.

Nederland staat bekend om zijn uitgebreide fiets- en wandelroutes die door de prachtige natuur leiden. Onderweg kunt u genieten van mooie uitzichten en interessante bezienswaardigheden ontdekken.

1. De Veluwe

Midden in Nederland ligt een van de bekendste natuurparken en volgens velen een van de mooiste vakantiebestemmingen van Nederland: de Veluwe. De Veluwe is een aaneenschakeling van heide en bos, waar zomaar een ree of edelhert uit tevoorschijn kan komen.

Gaat u een stevige klim niet uit de weg? Ga dan naar de heideheuvels op Veluwezoom. Hier wordt doorbijten beloond met geweldige uitzichten over paarse velden. Een oase van rust vindt u in het Deelerwoud, een onbekend stukje Veluwe tussen de Veluwezoom en Nationaal Park Hoge Veluwe. En dat laatste park heeft geen aanbeveling meer nodig toch?

2. Friesland

Friesland behoort wat ons betreft niet alleen tot de mooiste, maar ook de leukste vakantieplekken in Nederland. Zeker in de zomer wanneer terrasjes de karakteristieke stadsharten vullen en er volop bedrijvigheid heerst op vaarten en in haventjes.

Zo eenvoudig als het is om in Friesland de gezelligheid op te zoeken, zo gemakkelijk ervaar je hier ook rust in de uitgestrekte groene polders. Doen: op de fiets de Elfstedentocht beleven, een fietsvakantie voor iedereen naar o.a. Leeuwarden, Sneek en Bolsward.

3. De Waddeneilanden

Welk seizoen het ook is, de Waddeneilanden behoren het hele jaar door tot de populairste vakantiebestemmingen in Nederland. Ervaar het ultieme eilandgevoel op Texel, Vlieland, Terschelling, Ameland of Schiermonnikoog. Wadlopen, de lammetjesroute fietsen op Texel, wandelen over de zandvlakte van Vlieland… en dat alles met een zuivere zeelucht in de neus en de zilte zeewind door je haren. Wie weet spot u wel zeehonden.

Na een dag actief in de buitenlucht hebben de Wadden voor de fijnproevers onder ons nog wat lokale specialiteiten in petto: cranberries, zeekraal, kokkels en mosselen. Tip: wat langer ertussenuit? De Waddeneilanden laten zich perfect combineren met Noord-Holland en Friesland.

4. Zuid-Limburg

Wanneer u hier fietst of wandelt lijkt het haast alsof u in het buitenland bent. Maar het is toch echt ons eigen Limburg. Het landschap met glooiende heuvels, weides vol grazende koeien, bossen en kleine watertjes leent zich uitstekend voor lange fiets- en wandeltochten.

Hier en daar geven kruisen en kapelletjes het landschap extra karakter. En na de inspanning, is het nergens zo bourgondisch genieten als hier. Proef een echte Limburgse vlaai op het Vrijthof in Maastricht en ontdek de mergelgrotten in Valkenburg. Vervelen is in Zuid-Limburg onmogelijk!

5. De Zeeuwse eilanden

Brede zandstranden, spectaculaire kustlijnen, levendige stadjes, charmante dorpjes, de beroemde Deltawerken én… altijd de wind door uw haren. Een actief verblijf op de Zeeuwse eilanden is een heerlijke ervaring.

Hoewel de Zeeuwse eilanden allemaal verschillend zijn, is er iets wat hen bindt: water. Schouwen-Duiveland is met zijn schone stranden, dijken, schorren, polders en uitstekend onderhouden paden ontzettend populair onder fiets- en wandelliefhebbers. Het echte eilandgevoel ervaart u het meest op Noord-Beveland. De lekkerste mossels eet u in Yerseke op Zuid-Beveland. Walcheren heeft de perfecte mix van strand en stad (met o.a. Middelburg, Vlissingen en Domburg). Terwijl u op Tholen en Sint Philipsland rust en een bijzondere flora en fauna ervaart.

Last but not least: Zeeuws-Vlaanderen, het beste wat Zeeland te bieden heeft gecombineerd met de bourgondische levenswijze van onze zuiderburen.

6. Drenthe

Nergens in Nederland komen natuur en cultuur zo perfect samen als in Drenthe. De provincie kent heel wat Nationale Parken, zoals de Drentsche Aa en het Drents Friese Wold. Struin door veen- en moerasgebieden, ervaar rust en ruimte in paarsgekleurde heidevelden en maak eindeloze tochten door bossen.

En onderweg is er altijd wel iets moois, unieks of interessants te zien. Denk aan de mysterieuze hunebedden, het monumentendorp Orvelte, het ‘Venetië van het Noorden’ Giethoorn en het indrukwekkende Kamp Westerbork.

7. De Loonse en Drunense Duinen

Op de paden blijven? Juist niet! Struinen door de de ‘Brabantse Sahara’ is een fantastische beleving. De Loonse en Drunense Duinen zijn een van de grootste stuifzandgebieden van West-Europa. Gelukkig zijn de wandelroutes goed gemarkeerd, aangezien u door het stuivende zand en de eindeloze vlaktes zomaar zou kunnen verdwalen. Naast wandelaars, rustzoekers en natuurliefhebbers is het ook een populaire plek voor fanatieke mountainbikers.

Even wat anders? Het nabijgelegen vestingstadje Heusden is met zijn stadswallen, gerestaureerde gevels, pittoreske straatjes en sfeervolle restaurantjes een van de pareltjes in Nederland. Of ga lekker shoppen in Den Bosch.

8. Twente

Twente is een bijzonder stukje Nederland en verdient absoluut een plaatsje tussen de populaire vakantiebestemmingen van Nederland. Het is een plek om even helemaal op adem te komen, weg van alle drukte.

De fiets is bij uitstek hét vervoersmiddel om Twente te verkennen. Er lopen honderden kilometers aan fietsroutes langs karakteristieke boerderijen en kastelen. Daarnaast leiden ze je door prachtige coulisselandschappen met heuvels, uitgestrekte bossen en met houtwallen omringde weilanden.

Wat Twente naast het landschap ook eigen maakt zijn de streekspecialiteiten en typische gebruiken.  Heeft u klootschieten wel eens geprobeerd? Proef op de markt in Delden het lekkerste van Twente zoals droge worst en krentewegge. En neem zeker wat mee voor thuis om nog even fijn na te genieten.

9. De Zaanstreek & bollenstreek

Iedere keer als we in de Zaanstreek zijn, worden we er weer een beetje meer verliefd op. Dat heeft alles te maken met de kleuren en het typisch Hollandse karakter van de streek. Denk aan de kleurrijke bollenvelden, fotogenieke voormalige Zuiderzeestadjes als Hoorn en Enkhuizen en dé kaasstad van Nederland: Alkmaar.

Plan tijdens uw uitje zeker een fietstocht, wandeling of vaartocht naar en door de Zaanse Schans. Een uniek dorp vol schattige groene huisjes, molens en werkplaatsen. Binnenkijken in onder meer het bakkerijmuseum, de klompenwerkplaats, de houtzaagmolen en de kaasmakerij is niet alleen leuk, maar ook leerzaam.

10. Het IJsselmeergebied

Het is een van de meest gewilde en best beoordeelde fietsvakanties Nederland. Vandaar dat we de Fietsvakantie IJsselmeer ook een plekje hebben gegeven in dit rijtje vol populaire vakantiebestemmingen Nederland.

Een 400 kilometer tellende lange-afstand-fietsroute die u terugvoert in de tijd. Geniet van een ongerepte natuur en ontdek bijzondere waterwerken, oer-Hollandse vissersdorpen als Volendam en oude VOC-steden als Hoorn en Enkhuizen. Hier is het lekker bijkomen op een terrasje aan het water. Maar deze plaatsjes vertellen u ook hun verhaal over de walvisvangst en de komst van de gigantische dijk, waardoor de Zuiderzee veranderde in het IJsselmeer.

Eenmaal het water over liggen Nationaal Park De Weerribben en Hanzestad Kempen voor uw wielen. Gezelligheid en historie geven kleur aan deze leuke vakantiebestemming in Nederland.

Bekijk het reisaanbod van Aktiva Tours

Nederland staat bol van prachtige stadjes, stille natuurgebieden en andere mooie plekjes. Wat de mooiste vakantiebestemming van Nederland is? Trek eropuit en oordeel zelf! Aan ons complete reisaanbod in Nederland zal het zeker niet liggen…

Dus, bent u op zoek naar een actieve en avontuurlijke vakantie in eigen land? Dan zijn onze fietsvakanties in Nederland en wandelvakanties in Nederland zeker de moeite waard om te bekijken. Of wil je samen met andere singles de mooiste plekjes ontdekken? Bekijk dan onze singlereizen in Nederland.

Ervaringen van reizigers

Reizigers beoordelen ons gemiddeld met een:
9,3

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang elke week onze digitale nieuwsbrief met reistips en weetjes!