Singlereis Fietsen Kop van Noord-Holland

5 dagen
niveau 1
eigen vervoer
beoordeling: 7,5
vanaf € 449,- p.p.
Prijs per persoon gebaseerd op
vertrekdatum 03-10-2022.
Excl. reserveringskosten (€ 12,50 p.p.) en bijdrage SGR (€ 5,00 p.p.).
Bekijk prijzen

4 x ontbijt, lunchpakket en uitgebreide avondmaaltijd inbegrepen
koffie of thee met iets lekkers
uitsluitend 1-persoonskamers met eigen sanitair

route: vlak. Per fietsdag wordt gemiddeld ca. 55 km (op de aankomstdag ca. 35 km) afgelegd.
groep: minimaal 10 / maximaal 13 reizigers.

Natuurschoon aan de rand van het IJssel- en Markermeer
In West-friesland, gelegen aan het IJsselmeer tussen Hoorn, Alkmaar, Schagen en Enkhuizen, wordt er veel aan gedaan om het voor toeristen en andere bezoekers aantrekkelijk te maken. Het is een ideaal gebied om met de fiets te verkennen. Fraaie dorpen met lintbebouwing en mooie historische stadjes met leuke musea worden afgewisseld door een weids landschap met molens en authentieke stolpboerderijen.

Accommodatie De Woudhoeve
De uitvalsbasis van de reis is de groepsaccommodatie De Woudhoeve, gelegen in een landschap van weilanden, akkers en bollenvelden in Oosterblokker. Het is een mooie, luxe groepsaccommodatie, die beschikt over 14 slaapkamers (uitgerust met comfortabele boxspringbedden) met een eigen badkamer. De tuin biedt een verrassend uitzicht op de uitgestrekte weilanden waar tuinbouw plaatsvindt en koeien grazen. De gezamenlijke ruimte is uitgerust met een ruime zithoek met tv en geluidsinstallatie. Er is tevens een ruime keuken en een gezellige bar aanwezig. Vanuit de zithoek heeft u zicht op het ruime terras en het grote speelveld met een jeu-de-boules-baan, een tafeltennistafel en een reuze-schaakbord. Op ca. 6 kilometer afstand ligt Schellinkhout met een prachtig strandje. 

De kamers van de Woudhoeve hebben allemaal de naam van een dorp/stad gekregen welke aan de Westfriese Omringdijk ligt. Deze dijk is een provinciaal monument, 126 km lang en aangelegd rond het jaar 1320 door de verbinding van verschillende dijken. Destijds was Westfriesland nog een eiland in de Zuiderzee, maar door drooglegging en inpoldering heeft het zijn huidige vorm gekregen. 

Vijf dagen rust en gezelligheid
Alle fietsroutes vertrekken vanuit de accommodatie en komen daar ook weer terug. De reisleider fietst met alle tochten mee. Alle maaltijden, inclusief koffie, thee en iets lekkers zijn inbegrepen. 

Dag 1
heenreis
Heenreis naar Oosterblokker per eigen vervoer. Bij aankomst in De Woudhoeve rond 13.30 uur staat de koffie of thee klaar en ontmoet u de reisleider en andere deelnemers. Na een korte introductie over de reis, bestemming en de fietsroute van vandaag, stappen we op de fiets voor een eerste kennismaking met het West-Friese landschap.

De fietstocht (ca. 36 km/2,5 uur) voert ons door het buitengebied van Hoorn, om vervolgens, via het historische centrum van dit havenstadje en de dijk langs het Markermeer, terug te fietsen naar Oosterblokker. Het eerste deel brengt ons door diverse dorpen met de voor West-Friesland kenmerkende lintbebouwing en stolpboerderijen. In dit agrarisch gebied is veel fruitteelt. De rit gaat verder ten westen van de snelweg A7. Via Wognum fietsen we door een polderlandschap met veel groen, water en rust. De kronkelende Rijndijk, waar soms ook midden op het fietspad schapen liggen te rusten, brengt ons uiteindelijk in Zuidermeer en daarvandaan gaan we naar Hoorn. In het centrum is het plein de Roode Steen, waar ook het Westfries Museum is gevestigd, een mooie plek om even een drankje te doen. Terug in De Woudhoeve wacht ons een heerlijke warme maaltijd.

Dag 2
naar Medemblik (ca. 48 km / 3 uur)
Vandaag een prachtige fietstocht dwars door West-Friesland naar Medemblik. Eerst wel even een fotostop bij het Beatles Monument in Blokker. Herinnert u zich het optreden dat de Beatles daar in 1964 gaven? We fietsen door een omgeving waar weilanden, bollenvelden en akkers elkaar afwisselen. Zowel in de lente, zomer en nazomer zorgt een bloemenzee voor prachtig gekleurde velden, terwijl in het najaar veel velden vol staan met allerlei groentegewassen. 

Het monumentale dorp Twisk, met talrijke antieke stolpboerderijen, is als een soort van openluchtmuseum waar de tijd lijkt stil te staan. Kenmerkend voor deze vierkante boerderijen is het piramidevormige dak, waaronder de boerenfamilie woonde en waar het vee stond, met de hooiberg en de werktuigen. Mogelijk zien we in Twisk al de historische museumstoomtram Hoorn-Medemblik. Via Opperdoes, beroemd om ’het lekkerste aardappeltje ter wereld’, de Opperdoezer Ronde, fietsen we door naar Medemblik. Met een rijke historie en vijf moderne havens die veel watersporters trekken, zijn het verleden en heden nauw verbonden in dit gezellige stadje aan het IJsselmeer. Fietsend over de Oosterdijk met prachtige vergezichten over het water, komen we aan bij de Koopmanspolder waar we weer landinwaarts verder gaan. Via een enorm gebied met glastuinbouw en het dorp Hoogkarspel met zijn karakteristieke watertoren, komen we weer terug bij onze accommodatie.

Dag 3
Omringdijk (ca. 53 km / 3 uur)
De fietstocht van vandaag volgt een groot deel van de Westfriese Omringdijk. Vanaf onze accommodatie rijden we door de polder naar Oosterleek. Aan het eind van dit dorp loopt de weg iets omhoog en hebben we vanaf de dijk ineens een schitterend uitzicht over het Markermeer. Genietend van de prachtige vergezichten over het water aan de ene kant en het weidse polderlandschap aan de andere kant, volgen we de dijk naar Enkhuizen, een havenstad met een rijk verleden. Als lid van de VOC was het in de 17e eeuw heel welvarend. Stadsmuren, herenhuizen, grachten en kerken herinneren aan deze tijd. Een bezoek aan het Zuiderzeemuseum geeft een goed beeld van het vroegere leven rondom de voormalige Zuiderzee. 

Na Enkhuizen vervolgen we onze route over de dijk, nu uitkijkend over het IJsselmeer. Echt Nederland op z’n mooist; en heerlijk uitwaaien langs het water. Net voor het dorp Onderdijk laten we het IJsselmeer achter ons. Vervolgens nog een fraaie route door het Egboetswater, een verborgen natuurgebied in de West-Friese polder. Terug in De Woudhoeve kunnen we lekker uitrusten met een drankje op het terras of binnen aan de bar.

Dag 4
rondom Hoorn (ca. 65 km / 4 uur)
De route van onze fietstocht voert via het verstedelijkte gebied rond Hoorn en het polderlandschap westelijk ervan, naar de net buiten de West-Friese regio gelegen waterrijke Eilandspolder. Dit beschermde natuurgebied, vroeger het Schermereiland, is uniek gelegen tussen de historische dorpen Grootschermer, Graft, De Rijp en Schermerhorn. De natte gronden zijn in gebruik als weide- en hooiland en vormen een uniek landschap voor vele water- en weidevogels.

Net buiten Schermerhorn staat de Museummolen, één van de 11 overgebleven poldermolens die bijna 400 jaar geleden de Schermerpolder droogmaalden. Toen het nog een eiland was, leefden de inwoners van de visvangst waarbij de walvisvaart in de 17e eeuw veel welvaart bracht. In het dorp De Rijp komt deze geschiedenis tot leven in het Museum In ’t Houten Huis. De raadhuizen die we onderweg tegenkomen zijn blikvangers uit deze Gouden Eeuw. Zin in iets lekkers? Stop dan even in Graft bij het Kleinste Snoepwinkeltje van Nederland voor echt oud-Hollands snoepgoed. 

We fietsen ook nog een klein stukje door de Beemster. Wat hier direct opvalt zijn de eindeloze vergezichten over rechte wegen, weilanden en sloten. Langs de Beemsterringvaart en via het half-verharde Buutschooterpad dwars door de polder, komen we in Scharwoude aan het Markermeer. Nog even 3 kwartier doortrappen en dan zijn we weer terug in onze accommodatie voor alweer onze laatste avond daar.

Dag 5
door De Streek (ca. 30 km / 2 uur)
Vanochtend kunnen we nog een laatste fietstocht maken, maar een stadswandeling in Hoorn of een bezoek aan het Museum van de Twintigste Eeuw behoren natuurlijk ook tot de mogelijkheden. Voordat we vertrekken, checken we in ieder geval uit.

De fietsroute gaat voor een groot deel door De Streek, de strook tussen Hoorn en Enkhuizen. Om nog één keer van de mooie vergezichten over het water te genieten, fietsen we eerst langs weilanden en veelkleurige bollenvelden (afhankelijk van het seizoen) naar Schellinkhout. Hier ligt aan het Markermeer een klein buitendijks natuurgebied met een strandje. Als er een beetje wind staat, is het er een kleurrijk spektakel van kitesurfers. Na een stukje over de dijk, duiken we de polder weer in om uiteindelijk in Hoogkarspel uit te komen. We volgen een deel van de ’straatweg’ tussen Hoorn en Enkhuizen. In 1671 was dit de eerste met klinkers geplaveide straat in het gewest Holland. Onderweg komen we ook nog een aantal prachtige, tot volledige woonhuizen omgebouwde stolpboerderijen tegen. Via het Wijzenddijkje, een waterkering tussen Westwoud en Oosterblokker, komen we uit bij de stellingmolen De Krijgsman. Na een volledige restauratie maalt deze molen weer op wind. Nog een laatste keer langs de ’Beatles’ en dan zit het erop. Bij De Woudhoeve nemen we afscheid en gaat iedereen per eigen vervoer terug naar huis.

Het programma is onder voorbehoud van wijzigingen. Afhankelijk van bijvoorbeeld de weersomstandigheden kan het door de reisbegeleider worden aangepast. Mocht u een keer korter willen fietsen dan de beschreven route, dan zijn er altijd mogelijkheden deze in te korten. De reisbegeleider kan u hier over adviseren.

De Woudhoeve

ligging: in Oosterblokker, in de kop van Noord-Holland, centraal in de historische driehoek Hoorn, Medemblik en Enkhuizen. 
faciliteiten: de gezamenlijke ruimte is uitgerust met een ruime zithoek met tv en geluidsinstallatie waar u een tablet of smartphone op aan kunt sluiten. Aangrenzend aan de gezamenlijke ruimte is een ruime keuken. Voor de keuken is genoeg tafelruimte gecreëerd om met de hele groep gezamenlijk te eten of een spel te spelen. In de hoek tegenover de keuken staat een bar. De gehele accommodatie is rook- en huisdiervrij. Er is gratis wifi beschikbaar.
kamers: functionele, ruime slaapkamers voor alleengebruik met eigen moderne badkamer en toilet.
maaltijden: ontbijt en uitgebreide avondmaaltijd (in buffetvorm) inbegrepen. 4 x lunchpakket (zelf samenstellen bij het ontbijt). Vegetarisch mogelijk, opgeven bij boeking.

Extra informatie: we gaan ervan uit dat u uw eigen fiets meeneemt, tegen betaling is een huurfiets op aanvraag bij te boeken.

inclusief:
* verblijf in een 1- persoonskamer 
* 4 x ontbijt, lunchpakket en uitgebreide avondmaaltijd
* meefietsende Aktiva-reisleider
 
optioneel (direct bij boeking te reserveren):
huurfiets 3 versnellingen € 55,-
* huurfiets e-bike € 120,-
* reis- en annuleringsverzekering

exclusief:
* heen- en terugreis
* consumpties bij het diner en in de avond
* bijdrage SGR
* reserveringskosten

8 Een geweldige accommodatie en super fietsbegeleider. Mooie fietsroutes

Gerda van Geel , reisperiode mei 2021

8 Heel leuk weekje, leuke fietsroutes. Accommodatie was erg gehorig.

Annelies Harinck, reisperiode juni 2021

9 Het was een korte maar goed verzorgde fietsreis .Hierbij werd rekening gehouden met de coronaregels . Mooie fietstochten gemaakt door noord Holland . Reisleiding fietste mee ,gaf veel informatie. tochten werden van te voren doorgenomen voor als je evt alleen wilde fietsen, de bezienswaardigheden onderweg en leuke koffie en evt lunchstops. Kortom een aanrader. Gezellige groep met uiteenlopende leeftijden , maar met hetzelfde fietstempo(gewone fietsen)

anoniem, reisperiode juni 2021

8 Mooie omgeving, veel water, bruggetjes, molens en akkerbouw. Ruime accomodatie, netjes, mooie kamer met goed bed. Jammer dat er in het dorpje weinig te beleven is. Prima reisleiding! Leuke fietstochten!

anoniem, reisperiode juni 2021

8 Het zijn mooie fietstochten door landelijk gebied met mooie steden en dorpjes waar het niet al te druk is

Klaas brus, reisperiode augustusus 2021
Reisgezelschap was gezellig en de fietsweek o.l van Hanneke was PERFECT geregeld. Voor herhaling vatbaar. Mooie omgeving gezien.
marga overbeek
Mooie accommodatie in een landelijke omgeving. Prachtige tochten. De catering verdient alle lof want de maaltijd is toch een belangrijk onderdeel van de vakantie. Zeker na een inspannende fietstocht.
van Doorn
Alles was goed Het onderkomen, het eten ,de leider,de routes.
Heleen Vink
De reis was geweldig alles klopte mooi onderkomen, geweldig eten,goed programma en goede leiding.
H.M. Vink
Accomodatie perfect. Voor mij ?n nieuwe ervaring : ?n fietsreis! Maar prima bevallen. Interessante plekken die we bezochten. Soms wel ?n aardig stukje langs de weg, wat ik jammer vond. ?n Kleine tip voor de reisleider: iets meer vertellen over de bijzonderheden die we op de weg tegen kwamen. Maar ik zal zeker weer voor Aktiva Tours kiezen. Groet Hellen.
Hellen Verschoor-Conens
Prima accommodatie. Zeer geschikt voor deze doelgroep. Aan een enkele fietstocht zou nog iets gesleuteld kunnen worden qua route.
Wim
Heerlijk om na al die maanden thuis zijn nu vijf dagen ?coronaproof? weg te kunnen! Hele goede accommodatie, geweldige reis begeleider en een hele leuke groep. West-Friesland had meer te bieden dan je zou denken . .
Marij
Bekijk prijzen

Anderen bekeken ook