Singlereis Fietsen in Drenthe

5 dagen
niveau 1
eigen vervoer
vanaf € 439,- p.p.
Prijs per persoon gebaseerd op
vertrekdatum 04-07-2022.
Excl. reserveringskosten (€ 12,50 p.p.) en bijdrage SGR (€ 5,00 p.p.).
Bekijk prijzen

 4 x ontbijt, lunchpakket en avondmaaltijd inbegrepen
 meefietsende Aktiva-reisleiding
 2-persoonskamer voor alleengebruik met eigen badkamer
route: per fietsdag wordt ca. 60-68 km (op de aankomst- en vertrekdag ca. 26 en 35 km) afgelegd. 
groep: minimaal 7 / maximaal 14 reizigers

Natuur en historie
Lekker er op uit in de natuur. Nergens in Nederland vindt u zoveel ruimte en rust als in Drenthe! Daar zijn ze in Drenthe zuinig op. Vandaar dat de provincie Drenthe gebieden heeft aangewezen als stiltegebied. Drenthe staat bekend om haar mooie natuur. Dus gegarandeerd urenlang fietsplezier. En dan heeft Drenthe natuurlijk ook nog de hunebedden en de vele kleine gezellige (brink)dorpjes. In het museumdorp Orvelte maakt u kennis met “vervlogen tijden”. 

Onze luxe uitvalsbasis
De uitvalsbasis van de reis is de groepsaccommodatie Orvelter Hof. Gelegen in een prachtige landelijke omgeving tussen Orvelte en Witteveen. In deze tot groepsverblijf verbouwde oude boerderij geniet u van elkaars gezelschap, van de vele voorzieningen en van het prachtige weidse uitzicht.

Dag 1
Heenreis per eigen vervoer en fietsroute Orvelte (ca. 26 km/2 uur)
We verzamelen tussen 13.30 en 14.00 uur. Uitleg over de reis en kennismaken met elkaar en de reisleider. We starten vervolgens met een fietsroute in de omgeving van de accommodatie.
We fietsen eerst naar Orvelte. Neem zeker even de tijd voor dit mooie museumdorp, met zijn grote rietgedekte boerderijen aan de smalle klinkerweggetjes, vaak met een eigen ‘huisweide’. De brink ligt nog altijd in het midden, de eeuwenoude bomen groeien gestaag door en op de essen rond het dorp grazen nog altijd schaapskuddes. Voor een kijkje in het Drenthe van rond 1900 kunt u nergens beter zijn dan hier. Vervolgens fietsen we het beekdal van de Westerborkerstroom binnen, een landschap met houtwallen en kleine graslandpercelen met veel ruimte voor natuur. Vervolgens langs een heide met grillige jeneverbessen en het Loomeer. U mag kiezen tussen een verfrissende duik (vergeet uw zwemkleding niet) of een kopje koffie bij de kiosk. Daarna rest nog de terugweg naar Orvelte. Terug van de fietstocht is het lekker genieten en samen kletsen in de fijne accommodatie. 
 

Dag 2
Arnicaroute (ca. 68 km/6 uur)
Vandaag staat de fietsroute ‘Arnica’ op het programma. Deze route is genoemd naar het plantje Arnica, in het Nederlands valkruid, een typisch Drentse plant. We fietsen dwars door de Boerenveensche Plassen, een groot open heidegebied met vennen en veenputten, door het buurtschap Zwartschaap richting de streek Siberië. We komen langs de dorpen Nieuw-Balinge, Gees en Meppen en genieten van de boswachterij Gees, de Mepperdennen en stuifzandgebied Mantingerzand. Als we goed luisteren horen we misschien het gezang van de wielewaal op landgoed Vossenberg. Het letterlijke hoogtepunt van de route is de VAM-berg, De VAM-berg is te beklimmen en daar kunt het Informatiecentrum De Blinkerd bezoeken. Geniet van het uitzicht vanaf het hoogste punt van Drenthe op 56 meter boven NAP.
 

Dag 3
Ellertsveldroute (ca. 60 km/5,5 uur)
Het Ellertsveld was ooit het woeste gebied waar een Drentse sage zich afspeelde. Hier woonden de rovende reuzen Ellert en Brammert. Ook hunebedden komen aan bod tijdens deze afwisselende fietsroute. We starten meteen met een van de mooiste stukjes van de route. We fietsen heerlijk door de bossen van de Boswachterij Sleenerzand. Vennetjes en heide wisselen elkaar af. Na het bos doemt in de verte de kerktoren van Sleen op. Wist u dat dit de hoogste kerktoren van Drenthe is? De idyllische esdorpen Sleen en Noord-Sleen nodigen uit tot het nuttigen van een kopje koffie op het terras. Halverwege de route komen we aan in Emmen. Vervolgens duiken we in het Valtherbos de natuur in. Er liggen hier talloze grafheuvels en 3 hunebedden. Als u goed kijkt, is er zelfs een onderduikershol uit de Tweede Wereldoorlog te vinden. In de dorpen Valthe en Odoorn fietsen we langs prachtige Saksische boerderijen. Moe maar voldaan fietsen we terug naar onze accommodatie waar we heerlijk uit kunnen rusten met een drankje op het terras of binnen in het café, voor we weer samen gezellig aan tafel gaan voor het diner.
 

Dag 4
Rond het Hijkerveld (ca. 62 km/5,5 uur)
Het Hijkerveld behoort tot de grootste heidevelden van Drenthe. Grote delen waren tot in de ijzertijd in gebruik als woongebied. De ijzertijdboeren maakten gebruik van kleine omwalde raatakkers, celtic fields genaamd. Overblijfselen van deze prehistorische akkers liggen op de heide. Ook grafheuvels en oude karrensporen wijzen op vroegere bewoning. Na het Hijkerveld fietsen we richting Assen en Het Drentseche Aa-gebied. Op de terugweg fietsen we langs Herinneringscentrum Kamp Westerbork en over het Heuvingerzand.
 

Dag 5
Door het esdorpenlandschap rond Orvelte (ca. 35 km/3 uur)
Na het ontbijt pakken we onze bagage en leggen deze in de auto, waarna we voor de laatste keer samen op pad gaan. We starten vervolgens met een fietsroute (ca. 35 km/3 uur) in de omgeving van de accommodatie. We fietsen eerst naar monumentendorp Orvelte. Maak tijdens deze route kennis met vrijwel alle facetten van het Drentse esdorpenlandschap: de hoge essen rond de dorpen, de groenlanden langs de beken en het heideveld en de bossen die erop gedijden. We komen langs de esdorpen Oud-Aalden, Benneveld en Noord-Sleen. U waant zich vandaag in vroeger tijden! Einde rond 15.00 uur. We nemen afscheid van elkaar en iedereen keert weer met eigen vervoer huiswaarts.
 

Noot
Het programma is onder voorbehoud van wijzigingen en wordt aangepast aan de weersomstandigheden. Als het bijvoorbeeld te koud, te warm en/of te nat is, dan wordt er voor een alternatief programma gezorgd of wordt er bijvoorbeeld voor een korte fietstocht gekozen in plaats van een langere. We maken veel gebruik van de fietsknooppuntenroutes, waardoor routes gemakkelijk in te korten zijn.
 

Groepsaccommodatie Orvelter Hof

ligging: de luxe groepsaccommodatie Orvelter Hof ligt tussen Orvelte en Witteveen. Deze accommodatie heeft alles voor een fantastisch verblijf. In de knusse loungehoekjes van de sfeervolle woonkamer is het heerlijk om ontspannen bij elkaar te zitten en een glas wijn te drinken.
faciliteiten: er is een ruime woonkamer met grote flatscreen TV en geluidsinstallatie, sfeervolle bar, leestafel en diverse gezellige lounge- en zithoekjes. Een professionele keuken, heerlijk terras op het zuiden en picknicktafels op het gras. Boven is een grote zolder met tafeltennistafel, spelletjes, tv en heerlijke zitzakken. Een mooie speeltuin met speeltoestellen en springkussen (we knijpen een oogje toe als volwassenen weer even kind willen zijn). Gratis WiFi, ook op de slaapkamers.
kamers: boxspring-bedden op alle slaapkamers. De kamers zijn uitsluitend voor alleengebruik. Er is geen lift aanwezig. Iedere kamer heeft een luxe inrichting. Alle kamers zijn voorzien van een eigen toilet, douche en wastafel (behalve de kamertypes Meppen en Witteveen). Bij kamer "Witteveen" wordt de badkamer gedeeld met één andere gast (zie plattegrond hieronder). Kamer "Meppen" verkopen wij aan 1 persoon, of indien gewenst aan meerdere personen (bijv. 2 vriendinnen o.i.d.) binnen één boeking (graag telefonisch of per mail aan ons doorgeven). 
maaltijden: ontbijt, lunch(pakket) en avondmaaltijd inbegrepen. Lunchpakket zelf samenstellen bij het ontbijt.
 inclusief:
* verblijf in een 2-persoonskamer voor alleengebruik met eigen badkamer 
* 4 x ontbijt, lunchpakket en avondmaaltijd
* meefietsende Aktiva-reisleider
* toeristenbelasting
 
optioneel (direct bij boeking te reserveren):
huurfiets € 55,-
* huur e-bike € 125,-
* reis- en annuleringsverzekering

exclusief:
* heen- en terugreis
* bijdrage SGR
* reserveringskosten
Bekijk prijzen

Anderen bekeken ook