Hoe kunt u een GPX-bestand gebruiken tijdens het wandelen of fietsen?

Hoe kunt u een GPX-bestand gebruiken tijdens het wandelen of fietsen?
Een GPX-bestand, ook wel een GPS-exchange format file genoemd, is simpelweg een tekstbestand met geografische informatie. Zoals routes, wegen en waypoints die hierin zijn opgeslagen. Een GPS-toestel wordt dan gebruikt om een GPX-bestand uit te lezen en weer te geven op het scherm. Een GPX-bestand kunt u gebruiken als uw gids op uw smartphone. Wat het net een beetje gemakkelijker maakt wanneer u een route wandelt die niet of slecht bewegwijzerd is.

Hoe maak ik gebruik van een GPX-bestand op mijn mobiel?
Download u een GPX-bestand voor de eerste maal op uw smartphone, dan is de kans reëel dat uw smartphone deze niet kan lezen. Dat komt omdat er geen applicatie op je telefoon aanwezig is die deze gegevens kan lezen. Om gebruik te kunnen maken van deze gps-functie voor uw wandel- of fietsroutes dient u dus een geschikte applicatie te downloaden. Natuurlijk zijn er nog meer applicaties die dezelfde resultaten geven, maar degene die we hier geven zijn vlot in gebruik, gratis en wereldwijd beschikbaar.

Hoe een GPX downloaden en gebruiken met een applicatie?
Wanneer u van ons de GPX-bestanden per mail heeft ontvangen bij uw reisbescheiden dan moet u deze downloaden op uw smartphone. Dit doet u door op het bestand te klikken. Daarna downloadt de GPX vanzelf op je smartphone. Afhankelijk van de browser en het besturingssysteem (Android of iOS), kan de GPX na het downloaden geopend worden.

Een veel voorkomend probleem is het terugvinden of openen van de gedownloade wandel- of fietsroute. Bij de ene smartphone kunt u het terugvinden in de map ‘bestanden’ of een andere locatie in het interne geheugen. De eenvoudigste manier is de GPX meteen openen met de app na het downloaden op uw smartphone. Zo voorkomt u een zoektocht naar uw route. Daarna kunt u meteen aan de slag met de app.

Wandel GPS
U kunt de GPX bestanden ook gebruiken op een GPS-apparaat. GPS-apparaten worden steeds populairder. Eén van de voordelen is dat u de batterij kan wisselen. Hierdoor slijt de batterij van uw smartphone niet, want de locatiebepaling is een grote energievreter voor uw smartphone. Een wandel GPS is ook waterdicht en dus ideaal bij regenweer.

GPX op een Android smartphone
Op een Android smartphone met Chrome-browser, kunt u de GPX meteen openen door te klikken op 'openen met'. Kies daarna de eerder gedownloade wandelapp om de GPX te openen. Indien u de GPX niet meteen open doet, zal u het bestand moeten zoeken in de mappen op uw smartphone.

GPX op een iOS smartphone (Apple)
Op een iPhone kunt u het bestand na het downloaden bekijken bij downloads, via het pijltje rechts bovenaan. Klik daarna opnieuw rechts bovenaan om je app te selecteren. Als u de wandelapp niet vaak gebruikt, kunt u die terugvinden bij 'more' of 'meer'.

Welke GPX app gebruiken
Er zijn veel verschillende apps die u kunt gebruiken. Wij hebben ze allemaal uitgetest en de beste hieronder neergeschreven. Deze apps raden wij aan:

1) GPX Viewer
GPX-viewer doet wat ervan verwacht wordt. U krijgt de GPX te zien op je telefoon als een kaartje. Deze app werkt zeer gemakkelijk en is voor de beginnende gebruiker zeker een goede tool. Deze gpx viewer heeft heel wat opties:

  • een navigatie tool
  • online kaarten
  • GPS locatie
  • GPS Traject viewer
  • rit statistieken

Download voor Android
Download voor IOS


2) Osmand
Osmand is een gratis navigatieapp waarmee u een GPX kan importeren of zelf een route kan plannen zonder knooppunten. Leuk voordeel: u kunt een route importeren via ‘plan a route’ om de route daarna aan te passen. Zo kunt u een kant-en-klare bewegwijzerde lus laten afwijken. Dit is handig omdat de app u ook voorziet van leuke eet- en drinkadressen die zich op en nabij de route bevinden. Hou er rekening mee dat u eerst een kaart van uw regio dient te downloaden. De app geeft u de eerste 7 kaarten gratis. Spraaknavigatie is met deze app ook mogelijk, maar dan moet u eerst Nederlands downloaden via ‘kaarten downloaden’.

Osmand biedt ook de mogelijkheid om naar Google Maps te gaan vanuit de app. Zo kunt u vlot navigeren van uw verblijf naar de startplaats van de route. De fiets- of wandelroute zelf wordt niet op een Google Maps weergegeven.

Osmand is niet de meest gebruiksvriendelijke app. Er is wat gebruikservaring voor nodig. Maar als u er eenmaal mee overweg kunt, is dit een zeer goede fiets- of wandelpartner.

Download voor Android
Download voor IOS

3) Komoot
Met Komoot heeft u een van de grootste GPX providers, dit voor zowel wandelaars als fieters. De app biedt dan ook een heel overzichtelijke navigatie en heeft heel wat troeven. Zo zal het automatisch berekenen hoe zwaar de route is die u heeft gecreëerd of ingeladen. Dit op basis van afstand, hoogteverschil en steiltegraad. De app beschikt ook over spraaknavigatie, offline kaarten en andere leuke snufjes. Voor u kunt beginnen moet u eerst een kaart inladen die dient als plattegrond van uw route. Daarvoor kunt u terecht op de website Komoot.nl of via de app zelf. Wanneer u een account heeft aangemaakt, krijgt u de eerste kaart gratis. Komoot biedt regionale kaarten aan die u eenmalig aankoopt, zoals een hele provincie, België of de hele wereld.

U kunt zich ook abonneren op het maandelijkse Komoot premium pakket. Hierbij krijgt u alle kaarten en voordelen, zoals bijv. sportkaarten en een wandelverzekering.

Download voor Android
Download voor IOS

Ervaringen van reizigers

Reizigers beoordelen ons gemiddeld met een:
8,9

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang 5% korting op de eerstvolgende boeking

Ontvang elke week onze digitale nieuwsbrief met reistips en weetjes!