De 12 mooiste wandelroutes in de Eifel

Wir lieben die Eifel! Want wat een heerlijke vakantiestreek voor actievelingen is dat. Afgelopen zomer gingen we hier op ontdekking. Om met een berg aan informatie en enthousiasme terug te keren, die we graag delen. In deze blog zetten we de 12 mooiste wandelroutes in de Eifel voor u op een rijtje! Stapt u mee?

Wandelen in de Eifel

Bij het noemen van een mooie Duitse wandelstreek of Duits wandelgebied wordt de Eifel opvallend weinig genoemd. Vaak wordt er gedacht aan het Zwarte Woud, de Harz en het Sauerland. Zonde! Want de Eifel is minstens zo mooi. En bovendien nog dichtbij huis ook. Afhankelijk van waar u in de Eifel uw stappen gaat zetten, is het zo’n 1,5 uur rijden van de Nederlandse grens.

Wat maakt wandelen in de Eifel dan zo mooi? Waar wij echt van hebben kunnen genieten is de rust. Er is gewoonweg zoveel vierkante kilometers aan groen, dat we tijdens onze wandeltochten soms niemand tegenkwamen. Dit is natuurlijk wel een beetje afhankelijk van welke route u kiest.

De Eifel bestaat uit drie (wandel)regio’s, elk met zijn eigen karakter: de Noord-Eifel, de Vulkaan Eifel en de Zuid-Eifel.

De mooiste wandelroutes in de Noord-Eifel

We trekken allereerst de wandelschoenen aan in de Noord-Eifel. Een gebied dat zich grofweg uitstrekt tussen de Belgische grens in het westen en de Rijnvallei in het oosten. Hier vinden we het enige Nationale Park van de Eifel. En nog veel meer natuurparken voor een goed gevulde actieve vakantie.

Het westelijk deel behoort tot het natuurreservaat Hoge Venen, één van de laatste hoogvenen van Europa. Het natuurreservaat bestaat onder meer uit bossen, heidevelden en graslanden en vormt het thuis van edelherten, lynxen, wilde zwijnen, korhoenders en nog veel meer wild. Het groene hart wordt gevormd door de Rureifel, een gebied met bossen, stuwmeren en goudgele velden vol narcissen en heidebrem.

In het zuidoosten bevindt zich de Kalkeifel, bekend om zijn geplooide kalkbanken, orchideeën en fossielen. Met als afsluiter de beboste hoogten van Schneifel en Hoge Eifel. Kortom, ontzettend veel fraais waardoor het selecteren van de mooiste wandelroutes in de Eifel nog helemaal niet zo eenvoudig is.

Wandelroute 1 – Perlenbachtal & Fuhtsbachtal (ca 14 km)

Wanneer u na de winter weer toe bent aan kleur en warmte, dan is de Narzissenroute door het natuurreservaat Perlenbachtal en Fuhrtsbachtal de beste keuze uit de selectie wandelroutes Noord-Eifel. Geniet tijdens dit 14 kilometer lange rondje van een heerlijk voorjaarszonnetje, dalen met miljoenen wilde narcissen en kristalblauwe beken.

Wandelroute 2 – Eifelsteig, van Roeten naar Monschau (ca 17 km)

We kunnen en willen er niet omheen: de Eifelsteig, het paradepaardje van de Eifel. Wat ons betreft is dit een van de mooiste routes van Duitsland en misschien zelfs van Europa. Te meer omdat de route meestal verloopt over onverharde paden en verrast met fantastische panorama’s en een grote landschappelijke diversiteit.

De route van Roeten naar Monschau is officieel etappe 2 van de Eifelsteig. Hadden we het net over die onverharde paden, het eerste gedeelte van deze dagtocht voert juist over asfaltwegen. Niet getreurd, het indrukwekkende landschap om u heen maakt het ruimschoots goed. Het laatste gedeelte leidt wél over wandelpaden en brengt u na 17 kilometer wandelen in het romantische Monschau. Vooral de zwart-witte vakwerkhuizen langs de rivier en de met bloemen versierde bruggen zijn een plaatje. Nog energie over? Wandel dan zeker naar de middeleeuwse burcht die boven Monschau uittorent.

Wandelroute 3 – Eifelsteig, van Einruhr naar Gemünd (ca 21 km)

Er lopen heel wat mooie wandelroutes door Nationaal Park Eifel. Toch kiezen we voor deze route, onderdeel van de Eifelsteig. Deze 21 kilometer lange tocht loopt dwars door het Nationale Park, met zicht op de stuwmeren Obersee en Urftsee. Hierna is het op en neer over de Dreiborner Hoogvlakte en het dal van de Urft. Maakt u nog even tijd voor een cultureel bezoek aan het spookdorp Wollseifen en Kamp Vogelsang?

Wandelroute 4 – Eifelspur ‘Wasser für Köln’ (ca 17 km)

Met de komst van de ‘Eifelspuren’ zijn er in 2020 heel wat wandelroutes in Noord-Eifel bijgekomen. Deze gethematiseerde wandelroutes zijn perfect voor wie tijdens het wandelen meer zoekt dan alleen rust en ruimte.

De Wasser für Köln-route is zo’n Eifelspur. Tijdens de wandeling ziet en leest u over de imposante ‘waterleiding’ bestaande uit onder meer aquaducten en bronreservoirs, die in de Eifel door de Romeinen werd aangelegd om Keulen - destijds één van de grootste en welvarendste steden in dit deel van Europa – van drinkwater te voorzien.

Wandeltip Noord-Eifel: Heimbach

Groots is Heimbach niet. Deze kleinste stad van Noordrijn-Westfalen telt wat vakwerkhuizen, winkels, cafés en restaurants. En een burcht die, zoals veel van deze stoere bouwwerken, hooggelegen is op een leisteenrots. U zou bijna zeggen dat Heimbach niet bijzonder is. Maar dat is het wel.

Het is namelijk dé uitvalsbasis voor wandelliefhebbers. In het oude station bevindt zich het plaatselijke VVV-kantoor en een informatiepunt over het National Park Eifel. Maak hier uw keuze uit de vele wandelroutes Eifel – Heimbach, waaronder een kloostertocht naar de abdij Mariawald, wandelroutes naar uitzichtpunten over het Nationalpark Eifel en de Rursee of een ronde om het stuwmeer van Heimbach.

Wandelen door de Noord-Eifel met Aktiva Tours

Een greep uit onze wandelvakanties door de Nordeifel, inclusief de mooiste wandelroutes door deze streek:

De mooiste wandelroutes in de Vulkaan Eifel

In het zuidoosten van de Eifel vinden we de Vulkaaneifel. In het verleden vonden hier vulkanische activiteiten plaats, waardoor het landschap bestaat uit meren en kraters. Weet u meteen waar de naam van deze regio vandaan komt. Te midden van dit landschap vol glooiende, groene heuvels en blauwe meren zijn prachtige wandelroutes uitgezet.

Wandelroute 1 – Eifelsteig, van Daun naar Manderscheid (ca 23 km)

Een wandeling dwars door de Vulkaaneifel. De vurige geschiedenis van dit gebied, voelt u af en toe ook in de benen tijdens deze route. Dat de route pittig is, daar valt niet over te twisten. Evenmin als over de schoonheid van dit gebied.

Direct naar de start moet er al flink worden geklommen. Naar de maren Gemünder Maar en Weinfelder Maar. Het glinsterende water, de bloeiende brem en groen in alle tinten zorgen voor een fris kleurenspel. Een smal pad leidt u naar nog zo’n mooi vulkanisch meer: de Schalkenmehrener Maar. Het laatste deel gaat door het stille dal van de Lieser naar burchtstad Manderscheid. 

Wandelroute 2 – Lieser Pfad (ca 74 km)

Hierboven hebben we het al kort over de Lieser gehad, maar deze rivier heeft ook een eigen route: het Lieserpfad. Enkele jaren geleden werd deze route door de lezers van het vakblad Wandermagazin verkozen tot één van de mooiste wandelroutes van Duitsland.

In totaal telt de tocht 74 kilometer, verdeeld over vier dagetappes. Het pad volgt de loop van de rivier, van de bron in Boxberg tot de monding in de Moezel nabij Lieser. Een afwisselende route met diepe kloven, burchtruïnes, wijnheuvels en vulkaanlandschappen.

Wandelroute 3 – VulkaMaar Pfad (ca 27 km)

Alles wat een vulkanisch landschap bijzonder maakt en u dus niet om de hoek bij huis vindt, zit in deze route. De tweedaagse wandelroute Vulka-Maarpfad is letterlijk en figuurlijk een aaneenschakeling van Eifel-hoogtepunten, met o.a. de kloof Wolfsschlucht, de vulkaan Mosenberg, het Windsborn Kratermeer, de Meerfelder Maar en burchtstad Manderscheid. 

Wandelroute 4 – Im Tal der wilden Endert (ca 21 km)

Van Ulmen naar Cochem; van de Eifel naar de Moezel. Met het Ulmener Maar als startpunt wandelt u door het ongerepte dal van de Endert naar Cochem. Van de ooit 28 watermolens die in dit dal stonden, zijn er nog enkele bewaard gebleven. Een mooie plek voor een picknick. Dat de tocht enige jaren geleden door het vakblad Wandermagazin tot ‘mooiste wandelweg van Duitsland’ werd verkozen, heeft onder meer te maken met het passeren van de zeven meter hoge waterval Rausch.

Wandelen door de Vulkaaneifel met Aktiva Tours

Een greep uit onze wandelvakanties door de Eifel, inclusief de mooiste wandelroutes door deze streek:

De mooiste wandelroutes in de Zuid-Eifel

We sluiten af met wandelroutes door de Zuid Eifel (Südeifel), daar waar Duitsland, België en Luxemburg samenkomen. Het gebied is eigenlijk één groot natuurpark, met een grote landschappelijke diversiteit. Van bloemrijke akkers tot mysterieuze rotslandschappen en van lieflijke rivierdalen tot ruige bossen. Dit alles wordt verbonden door tal van wandelroutes in de Zuid-Eifel.

Wandelroute 1 – Nat’Our Routen

Op de grens van Luxemburg met Duitsland ligt Natuurpark Our. Door de schitterende natuur van dit park vinden we een zestal grensoverschrijdend mooie wandelingen. De één wat pittiger dan de ander, alle met een uniek thema.

Nat’Our Route 4 – Ourtalschleife – is zeker aan te bevelen. De uitzichten vanaf punt Waldhof-Falkenstein over de slingerende rivier de Our en het stuwmeer van Vianden zullen u zeker bijblijven.

Ook interessant is Nat’Our Route 6, een rondwandeling langs oude smokkelpaadjes door het grensgebied. Door de eeuwenoude eikenbossen van het Kammerwald en het zicht op het kasteel van Vianden plakken wij het label ‘sprookjesroute’ op deze ronde.

Wandelroute 2 – Felsenweg 6, Teufelsschlucht (ca 17 km)

Het meest bekende natuurwonder van de Zuid-Eifel moet zeker in ons rijtje toproutes voorkomen. Tijdens de wandelroute Felsenweg 6 komt u langs dit natuurlijke hoogtepunt: de Teufelsschlucht. Deze Duivelskloof (letterlijk vertaald) met zijn bizarre rotsformaties is 28 meter diep en op het smalste stuk maar 1 meter breed. Ook op de route ligt de Liboriuskapelle, met een fraai uitzicht op het Luxemburgse Echternach.

Wandelroute 3 – Eifelsteig, van Kordel naar Trier (ca 17 km)

Een avontuurlijke wandelroute! Want onderweg wachten onder meer spelonken en hangbruggen. Maar voordat u daar bent, geniet u na de start van het gekabbel van de Kyll in het gelijknamige dal. De laatste kilometers voeren boven de Moezel door een bijna mediterraan landschap naar de eeuwenoude Romeinse stad Trier, met de stadspoort Porta Nigra, de basiliek en de gezellige Hauptmarkt met heel wat terrasjes en knusse cafeetjes. 

Wandelroute 4 – Irsen Pfad (ca 12 km)

We sluiten af met een korte wandelroute door één van de meest ongerepte dalen van de Eifel over het Irsen Pfad. De rust die in deze schilderachtige vallei heerst is ongekend. Hier hoort u nog het gezoem van bezige bijen, kevers en hommels. Ziet u volop vlinders, libellen en met wat geluk zelfs bevers.

Wandelen door de Südeifel met Aktiva Tours

Een greep uit onze wandelvakanties door de Zuid-Eifel, inclusief de mooiste wandelroutes door deze streek:

Boek uw wandelvakantie in de Eifel bij Aktiva Tours

De ideale reispartner! Dat wil Aktiva Tours voor u zijn. Met 25 jaar aan ervaring en passie voor actieve vakanties, weten wij voor iedereen de perfecte wandelvakantie, fietsvakantie of ander type vakantie samen te stellen. Van gezellige singlereizen tot individuele wandelvakanties met bagagevervoer, we hebben het allemaal. Bekijk hier ons aanbod en vindt uw ideale wandelvakantie in Duitsland.

Overige wandelgebieden in Duitsland

Naast de Eifel zijn nog heel veel andere mooie wandelgebieden in Duitsland. Benieuwd naar alle Duitse toppers op wandelgebied? Lees dan de blog “Mooiste wandelgebieden Duitsland”.  

Ervaringen van reizigers

Reizigers beoordelen ons gemiddeld met een:
8,9

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang elke week onze digitale nieuwsbrief met reistips en weetjes!