Wandelvakantie Eifelsteig Totaal

17 dagen
niveau 2 van 3
trein óf
eigen vervoer
vanaf € 1.659,- p.p.
Prijs per persoon gebaseerd op vertrekdatum
31-12-2024. Excl. reserveringskosten (€ 15,00 p.p.), bijdrage SGR (€ 5,00 p.p.) en calamiteitenfonds (€ 2,50 per boeking).
Bekijk prijzen

inclusief lunchpakket op de wandeldagen
bagagevervoer inbegrepen
verblijf in gastvrije familiehotels

route: tijdens deze reis wandelt u alle etappes (1 t/m 15) van de Eifelsteig. De wandelingen gaan over heuvels (max. ca. 500 m) afgewisseld met dalen van riviertjes en beken, met lichte tot matige hoogteverschillen. Afwisselend bos, akkers en weiland. Per wandeldag wordt gemiddeld ca. 20 km afgelegd. 
minimum aantal reizigers: 2
aankomst: dagelijks van 1 januari t/m 31 december
hond mee: het is bij deze reis mogelijk om uw hond mee te nemen, indien u dit bij boeking aangeeft in het veld 'opmerkingen'. Eventuele extra kosten dienen ter plaatse betaald te worden.

Wandelreis Aken naar Trier  
Voor eens en voor altijd willen we afrekenen met het onterechte imago van het Duitse woord "Steig". Dat betekent gewoon pad of wandelpad, en heeft dus echt niks te maken met al dan niet constant stijgen of omhooggaan!

De Eifelsteig is een zorgvuldig samengestelde wandelroute met een lengte van 313 km door het prachtige heuvellandschap tussen de oude steden Aken en Trier.

Het eerste, en voor Nederlanders meest dichtbije, deel kent alleen maar klinkende namen… De hoogvlakte Hohes Venn, oftewel Hoge Venen, waar de Eifelsteig een snipper Duits-sprekend België meepikt. Monschau, het door Nederlanders veel bezochte Eifel-stadje. Het National Park Eifel, hoewel de Eifel één groot park lijkt, is alléén het noordelijkste deel zo door de regering aangewezen. De Rurstausee, het stuwmeer van de Rur (Roer - jawel die van Roermond!) zo prachtig in de heuvels van dat nationale park ingebed. U loopt vaak dicht langs riviertjes: de Rur, de Urft en de Olef.

De reis gaat verder via Blankenheim, een historisch stadje aan de voet van een slotberg, met straten met kinderkopjes en oude pandjes in zwart- en bruin-witte vakwerkstijl. De Eifelsteig doorklieft letterlijk de plaats en haar omgeving, op de grens van het stroomgebied van de Rijn en de Moezel en ook van de deelstaat Nordrhein- Westfalen en Rheinland-Pfalz. Dit deel van de Eifel wordt ook wel de "Schneifel" genoemd vanwege de witte winters - maar in de andere jaargetijden is het gebied groen, en ook natuurlijk en vriendelijk….

Halverwege de route, voorbij Gerolstein, verandert het landschap van karakter. Markant zijn er de ruim 800 rondvormige vulkanische kratermeren, Maaren genoemd, die nu geen kwaad meer doen want ze zijn al sinds duizenden jaren inactief. Bekend van de Eifel is dat die streek bosrijk is en een variatie kent aan naald- en loofbomen, en het Staatsforst Gerolstein en het Staatsforst Wittlich bij Manderscheid zijn daar sprekende voorbeelden van. Het zuidelijkste - en voor Nederlanders: "verste" - deel van de tocht gaat door een streek waar het accent nóg meer ligt op natuur. Dorpjes en stadjes liggen wat verder uit elkaar en de wandelingen gaan langduriger door het groen. De wandelingen zijn iets gematigder. Maar vlak voor Trier maken twee vrij spectaculaire dalingen deel uit van de route.

De markering van de magnifieke Eifelsteig is typisch Duits te noemen: 100% nauwkeurig bewegwijzerd met bordjes en informatie. U kunt niet fout lopen en blijft steeds letterlijk van alles op de hoogte. Dat alles is echte Deutsche Gründlichkeit!

De totale Eifelsteig met 15 dagtrajecten is bij Aktiva Tours ook te boeken als 4 verschillende individuele wandelvakanties: noord (8 dagen), midden (5 dagen), zuid (9 dagen) en totaal (17 dagen).

 title=

Dag 1
heenreis
Vandaag begint uw wandelvakantie in Duitsland en reist u op eigen gelegenheid naar het starthotel in Aken of Kornelimünster (afstand Utrecht-Aken ca. 200 km). Het is zeker de moeite waard om een kort bezoek te brengen aan Aken. In het centrum van deze voormalige keizerstad staat een van de beroemdste kathedralen van Europa: de Dom van Aken. Deze kerk is gebouwd door Karel de Grote in de 8e eeuw. De invloedrijke heerser ligt er ook begraven en op de bovenste galerij bewondert u zijn marmeren troon. Bekijk ook de oude binnenstad met authentieke gebouwen zoals het historische stadhuis van Aken.

Treinreis
Wanneer u de treinreis bij Aktiva Tours boekt dan reist u vanaf elk Nederlands of Belgisch station naar het station van Aken (Hbf). Vanaf het station in Aken reist u op eigen gelegenheid naar het hotel in Aken of Kornelimünster (buskaartje niet inbegrepen, ter plaatse te betalen).

Dag 2
van Kornelimünster naar Roetgen (ca. 14 km / 4,5 uur)
Vandaag start u met de eerste wandeling. U begint bij het officiële startpunt van de Eifelsteig in Kornelimünster. Meteen aan het begin passeert u het stenen Itertalviaduct - vroeger een spoorwegbrug, tegenwoordig gaat het Vennbahn-fietspad eroverheen. Adem de frisse boslucht in en volg licht bergopwaarts de weg tot een open plek. Voor u ligt het geheimzinnig-idyllische hoogveen Struffelt Heide. U ziet het niet op het eerste gezicht, maar het veen is een enorme wateropslag. Smalle houten paden wijzen u de weg door het beschermde natuurgebied. Geniet van het rustgevende landschap met grassoorten, berken en heide en laat uw gedachten de vrije loop. Het glinsteren van het gladde wateroppervlak van de Dreilägerbachstuwdam toont u het volgende routedeel. Op de uitzichttoren kunt u een pauze inlassen boven het meer. Van de vier elementen die de Eifel karakteriseren, voelt water zich vooral goed thuis in deze regio. Een steil pad leidt u naar beneden naar het dal, en gaat vervolgens weer gestaag bergopwaarts. Maar de klim is de moeite waard: U hebt uitzicht op het doel van de dag Roetgen!

Dag 3
van Roetgen naar Monschau (ca. 17 km / 5 uur)
Meteen aan het begin van deze etappe loopt u een spannend grensgebied binnen en steekt in Roetgen het tracé over van de oude Vennbahn, die bij België hoort. Daarachter bent u weer in Duitsland. Beter gezegd in een Duitse exclave - want dit deel van Roetgen wordt helemaal omgeven door België. U passeert de overblijfselen van de Reinartzhof, over de geschiedenis hiervan hoort u onderweg het een en ander. Daarna via een lange rechte weg door de geheimzinnige Hoge Venen. Een beloning staat aan het einde van dit routedeel te wachten: u bereikt op 658 meter het hoogste punt van de Eifelsteig! Het is het Eifel-uitzichtpunt ’Steling’, dat u een ver uitzicht over de Eifel biedt. Nu heeft u echt wel een pauze verdiend! Bij Keizer-Karels-bed kunt u ’keizerlijk’ uitrusten op een grote steen. Vervolgens gaat u verder naar het doel van deze Eifelsteig-etappe: de lakenweversstad Monschau. U wordt ontvangen door romantische vakwerkhuizen in het historische stadsgedeelte. U treft er volop kleine cafés en restaurants. Een specialiteit zijn de ’Monschauer Dütchen’ - echt iets voor zoetekauwen!

Dag 4
van Monschau naar Einruhr (ca. 24 km / 7 uur)
Vanuit het vakwerkdorp Monschau gaat u weer op pad. De rivier de Roer, die door de oude lakenweversstad in het dal kabbelt, zal u vandaag steeds vergezellen. Maar eerst wandelt u nog op de heuvel en kijkt u nog een keer terug naar Monschau voordat u het bos induikt. Op en af gaat u nu verder totdat het glinsterende water van de Perlenbachstuwdam u begroet. In het Nationale Park-Tor Höfen kunt u informatie krijgen over de wilde narcissen van de Eifel en een kleine pauze in het café inlassen. In een gestaag op en af leidt de Eifelsteig u verder. Het uitzicht vanaf de Wolfsheuvel laat u uw doel zien: Einruhr. 

Dag 5
van Einruhr naar Gemünd (ca. 21 km / 6,5 uur)
Vandaag start u in Einruhr, dat u eerst licht bergopwaarts in een grote boog omcirkelt. Het water van de Obersee wijst u de weg, tot u zelfs heel dicht langs de steile rotsoever wandelt. U komt bij de Urftstuwdam. Een imposant en solide historisch bouwwerk en een van de oudste stuwdammen in Duitsland. Slenter over de muur en geniet van het uitzicht over het rustgevende water en het groen van het bos. Hier heeft u ook de gelegenheid voor wat bezinning. De pauze doet u goed, want nu slingert u bergopwaarts en wordt u beloond met een panorama over stuwdam en meren. Niet te geloven, maar helemaal boven aangekomen bevindt u zich midden in een open landschap. Het is de Dreiborner Hoogvlakte. U wandelt verder, langs de verlaten plaats Wollseifen en u ontdekt aan de horizon een solide hoge toren. Hij hoort bij de voormalige NS-Ordensburg Vogelsang. Het gebouwencomplex boezemt respect in en is tegenwoordig een internationale plaats voor tolerantie en diversiteit. Op het terrein bevindt zich ook het Nationale Park-centrum en een tentoonstelling over de geschiedenis van Vogelsang. Een pauze is de moeite waard: u heeft een uniek uitzicht over het Urftmeer en de Dreiborner Hoogvlakte. Na de pauze bergafwaarts naar het dal van de Urft, in de richting van het doel van de etappe Gemünd. 

Dag 6
van Gemünd naar Steinfeld (ca. 17 km / 5 uur)
Startpunt is Schleiden-Gemünd, waar het riviertje Olef uitmondt in de Urft. Vanaf de monding van de Olef volgt u de loop van de rivier eerst op een gestaag stijgende bosweg. Kronkelende paden leiden u naar een uitzichtpunt: vanaf Kuckucksley kijkt u uit over het uitgestrekte, beboste Olefdal en het plaatsje Olef, uw volgende tussenstop. Vervolgens wandelt u door verstilde bospassages. Achter de plaats Golbach ontvouwt zich het landschap en kunt u al een eerste blik werpen op het doel van de dag: het klooster Steinfeld. Langs de schilderachtige beekjes en licht glooiende weiden aan de rand van het bos komt u een beetje in pelgrimsstemming. Spoedig bereikt u de imposante kloostermuren en gaat nieuwsgierig op zoek naar de toegangspoort. U betreedt het middeleeuwse klooster en wordt omgeven door een devote sfeer van ontspanning en bezinning. 

Noot: het kan voorkomen dat u overnacht in Gemünd. U wordt door de hotelier van/naar de wandeling gebracht.

Dag 7
van Steinfeld naar Blankenheim (ca. 23 km / 6,5 uur)
Op deze Eifelsteig-etappe beleeft u de verleden tijd vanaf de Romeinen tot de Middeleeuwen. U laat de stilte van de kloostermuren achter u en wandelt naar beneden naar het dal van de Gillesbach. Na de aansluitende beklimming van de Königsberg wordt u beloond met een prachtig uitzicht. Beschut door dichte boomkruinen wandelt u verder langs de Urft. Vervolgens verder door Nettersheim met zijn natuurcentrum en gelegenheden om te pauzeren. Ontspannen wandelt u verder over het houten pad bij de Römerweiher. Even later heeft u de mogelijkheid om een uitstapje te maken naar het Romeinse tempelcomplex Görresburg. U passeert weiden, schitterend gekleurde vlinders en ook kleine stukken bos. Blankenheim, het doel van de dag, heet u welkom met een imposante burcht. In het middeleeuwse centrum van Blankenheim kunt u om de dag af te sluiten tussen vakwerkhuizen slenteren en nog een andere bron ontdekken: de Ahr ontspringt hier.

Dag 8
van Blankenheim naar Mirbach (ca. 18 km / 5,5 uur)
De wandeling begint vandaag met een verrassing: onder een huis in het oude stadscentrum van Blankenheim ontspringt de Ahr. Vanaf hier leidt de Eifelsteig u in de richting van het bos. U volgt op en af het historische Broodpad. Wat heeft dat eigenlijk te betekenen? Vroeger werd het gebruikt om brood naar Blankenheim te brengen en het daar te verkopen. Vervolgens verder door bossen en weiden en de horizon wordt langzaam breder. Achter Alendorf bedwingt u stap voor stap een top op 520 meter hoogte. Het is de Kalvariënberg. Hier groeien jeneverbesboompjes. Vanaf de Kalvariënberg is het doel van de etappe bijna al te zien. U volgt de Mirbach, die vrolijk door het dal slingert en u vergezelt naar de plaats.

Dag 9
van Mirbach naar Hillesheim (ca. 26 km / 8,5 uur)
Via smalle bospaden wandelt u langs velden en weiden. Een bijzonder natuurmonument markeert de helft van de wandeltocht: de Dreimühlen-waterval bij Nohn. Na deze pauze leidt de Eifelsteig u verder langs klooster Niederehe naar de burcht Kerpen, die trots boven de plaats troont. Al snel verschijnt Hillesheim,  de misdaadhoofdstad van de Eifel. Loop wat rond door de plaats en stop even in het gezellige Café Sherlock. De route is in te korten naar 18 km: per bus van Kerpen/Eifel naar Hillesheim (vertrek om ca. 17.00 uur, duur ca. 15 min.)

Dag 10
van Hillesheim naar Gerolstein (ca. 20 km / 6,5 uur)
Vanaf de historische stadsmuur van Hillesheim heeft u een prachtig uitzicht over de stad en het Eifel-landschap. Even later wordt u begroet door het idyllische Bolsdorfer Tälchen met zijn meertje, kalksteenrotsen en de Hillesheimer Bach die zich door de weiden kronkelt. Door het open landschap wandelt u verder totdat u de rivier de Kyll oversteekt en vervolgens stap voor stap omhooggaat. U komt aan bij de molensteengrotten bij Roth. Ze ontstonden door de winning van molenstenen midden in de vulkaan Rother Kopf. Vervolgens bergafwaarts naar Gerolstein, waar het Gerolsteiner-bronwater vandaan komt.

Dag 11
van Gerolstein naar Daun (ca. 24 km / 6,5 uur)
U begint met een eerste pittige klim naar burchtruïne Löwenburg. Hiervandaan een ver uitzicht over de stad Gerolstein. Een bosrijk pad wijst u verder de weg bergopwaarts naar de bergtop Dietzenley op een hoogte van 618 meter. De houten uitzichttoren biedt een blik op de krachtige en bosrijke Vulkaaneifel. Na deze welverdiende pauze wandelt u licht op en af om Neroth heen. U brengt een kort bezoek aan het kleine Eifel-dorp. Vervolgens het dal in van de Kleine Kyll en meteen weer bergopwaarts naar de volgende heuvel. Op de 652 meter hoge Nerother Kopf voelt u zich als in een sprookjesbos: knoestige grote boomwortels bepalen het beeld. Vooral sfeervol is het hier in de late herfst, als de gekleurde bladeren op de bodem vallen. Door ongerept vulkanisch landschap verder naar Daun.

Dag 12
van Daun naar Manderscheid (ca. 23 km / 6 uur)
U wandelt eerst door het Kurpark in Daun. Maar stap voor stap begint u met de eerste klim en ziet iets tussen de bomen heen glinsteren. Het is de Gemündener Maar - een vulkanisch meer. Enorme explosies en vuur uit het binnenste van de aarde hebben hier in de Eifel gaten geslagen en bergen opgeworpen. U stapt verder de berg omhoog, tot de top van de kraterrand en u ontdekt een andere maar: de Weinfelder Maar (ook dodenmaar genoemd). Hierboven staat de stenen Dronketoren. Via een smal pad bergafwaarts, naar de Schalkenmehrener Maar. Alle drie de maren samen staan bekend als de Dauner Maren. Achter Schalkenmehren leidt de wandeling u naar het groene dal van de Lieser. U blijft in het lange dal tot de burchtstad Manderscheid.

Dag 13
van Manderscheid naar Abtei Himmerod (ca. 18 km / 5 uur)
Zoals de voorafgaande etappe eindigde, begint dit gedeelte van de Eifelsteig met heel veel rust en idyllische natuur. Op de beboste heuvels van het inmiddels smaller geworden Liesertal wandelt u verder. Ilgenbach is de naam van de volgende begeleider, die zachtjes kabbelend naast de Eifelsteig stroomt en de wandelaars de weg wijst. De bosrijke wandeling wordt slechts kortstondig onderbroken door agrarische velden. Hierbij heeft u een vrij uitzicht op het heuvelachtige landschap en in het bijzonder het plaatsje Großlittgen. Het in de 12e eeuw door de Cisterciënzer gebouwde klooster Himmerod nodigt met zijn indrukwekkende barokke kerk en de gastvleugel van de abdij uit tot rust te komen van deze etappe. Transfer naar Landscheid voor de overnachting.

Dag 14
van Abtei Himmerod naar Bruch (ca. 20 km / 6 uur)
In de ochtend wordt u weer naar Abtei Himmerod gebracht waar u start aan een mooi afwisselende route door het Salmtal. Wandel door het groene landschap en geniet van de bochtige loop van het pad met slechts weinig hellingen. U wandelt voorbij aan historische molens en u kunt uw fantasie de vrije loop laten als u verschillende motieven ontdekt in de rotsformaties langs de weg. De afsluiting van deze zeer natuurrijke etappe vormt het kleine dorpje Bruch, wat door de rustig slingerende rivier wordt gedeeld. In Bruch wordt u weer opgehaald door de hotelier voor de transfer en overnachting in Landscheid.

Dag 15
van Bruch naar Kordel (ca. 27 km / 8 uur)
Na het ontbijt is er een transfer naar Bruch. De een-na-laatste etappe van de Eifelsteig vergt toch weer wat meer conditie. Het is weliswaar het langste gedeelte en heeft ook enkele hoogtemeters te bieden, maar deze verdelen zich prettig op de hele route. In Bruch laat u de burcht aan het Zuidelijke deel van het dorp weer achter u en even later ook het Salmtal. Hierdoor heeft u reeds de eerste noemenswaardige beklimming achter de rug en komt u op het smalle pad en goed aangelegde bospaden op een hoogplateau bij Zemmer. Afwisselend doorkruist u agrarische vlakken maar ook de bossen en loopt hierbij af en toe voorbij aan kleine, romantische dorpjes. In zijn geheel beloofd de tocht een prettige wandeldag te worden en wordt u tussendoor beloond met een houten uitkijktoren met een mooi uitzicht tot aan de Hunsrück. Na het afdalen van de toren gaat u gelijk weer verder naar het Kylltal. Einddoel vandaag is Kordel. Dit traject is in te korten: per trein van Daufenbach naar Kordel. 

* Vanwege de overstromingen in juli 2021 is de Eifelsteig tussen de Deimlinger Mühle en Kordel momenteel niet toegankelijk. Vanaf de Deimlinger Mühle vulgt u de Kyll-Radweg naar Daufenbach (ca. 1,3 km). Hier neemt u de trein naar Kordel of Trier Hbf (afhankelijk van de geboekte accommodatie).
* Indien u overnacht in Trier moet u op eigen gelegenheid van Trier naar Kordel v.v. reizen (ca. € 4,20 per enkele reis, 14 minuten met de trein). Deze transferkosten níet inbegrepen.

Dag 16
van Kordel naar Trier (ca. 17 km / 5,5 uur)
Vandaag wordt het spannend: rotsachtig met grotten en zelfs hangbruggen staan u te wachten - en natuurlijk het einddoel: de Romeinse stad Trier! De eerste stappen zet u in het schilderachtige Kylldal. Dan wordt het rotsachtiger, een beek kronkelt steen voor steen door het dal, soms zelfs als kleine waterval. Om u heen oorspronkelijke natuur, wild groen, u voelt zich een beetje alsof u op een expeditie bent. Ontdek brede stenen waarmee u met droge voeten over het water komt. En niet alleen hiermee. Hangbruggen overspannen het glinsterende water hier in het Butzerbachdal. Via een imposante gekleurde rots met ingehouwen trappen verder om uiteindelijk bij het eindpunt te komen, de donkergekleurde Romeinse stadspoort Porta Nigra (= zwarte poort, het grootste Romeinse bouwwerk van Duitsland, bouwjaar 160) in Trier, de oudste stad van Duitsland.

Dag 17
terugreis
Na het ontbijt reist u per trein (niet inbegrepen) van Trier naar de geparkeerde auto in Aken waarna deze wandelreis in Duitsland ten einde komt.

Treinreis
Wanneer u de treinreis bij Aktiva Tours boekt dan reist u vanaf het station van Trier terug naar het door u opgegeven station in Nederland of België.

Wandelvakantie Eifelsteig Totaal | Aken - Trier

Tijdens deze reis verblijft u in middenklasse hotels en pensions inclusief ontbijt en een lunchpakket op de wandeldagen. 

apr 2024 | mei 2024 | jun 2024 | jul 2024 | aug 2024 | sep 2024 | okt 2024 | nov 2024 | dec 2024 |
inclusief:
* 16 nachten verblijf in een 2-persoonskamer
* 16 x ontbijt
* 15 x lunchpakket (op de wandeldagen)
* bagagetransfers (max. 15 kg)
* gedetailleerd routeboek: Eifelsteig (Duits) met routekaarten
* GPS tracks (op aanvraag)

optioneel (direct bij boeking te reserveren):
* treinretour elk Nederlands of Belgisch station-Aken/Trier-elk Nederlands of Belgisch station € 120,-
* toeslag 1-persoonskamer € 410,-**

exclusief:
* overige maaltijden
* toeristenbelasting
* bijdrage SGR € 5,- per persoon en Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking
* reserveringskosten € 17,50 per persoon (max. € 30,- per boeking)

** Noot: het minimum aantal deelnemers bij deze reis is 2 personen. Wilt u toch alleen boeken dan is er een extra bagagetoeslag van toepassing van € 295,-. 
Perfect georganiseerde wandelvakantie. Hotelhouders waren goed ge?nformeerd over zaken als lunchpakket, bagagevervoer en eventuele transfers. Over het algemeen was de ontvangst vriendelijk en de kamers waren goed, soms zelfs ruim boven verwachting. Alleen het hotel in Hillesheim was wat eenvoudiger. Op een handvol twijfelpunten na is de route perfect gemarkeerd, het is niet nodig om, zoals in Nederland, de kaart en/of de routebeschrijving erbij te houden. Houd er rekening mee dat het hotel in Aken geen eigen parkeerplaats heeft, je moet je auto hier dus (gratis) langs de openbare weg zetten, in een overigens rustige buurt. Neem zelf ook douchegel en shampoo mee. Minpunt: bij het lunchpakket zaten standaard een of twee plastic flesjes water. Weliswaar servicegericht, maar slecht voor het milieu en onnodig: het kraanwater is prima!
Ron van der Goor
Vlekkeloos georganiseerde wandelreis. Overal prima overnacht en ontbeten en fijn dat je (meestal) zelf je lunchpakket kon samenstellen. Het enige minpuntje dat ik kan bedenken is dat er niet of nauwelijks vegetarische avondmaaltijden beschikbaar waren en dat de avondmaaltijden sowieso geen culinaire hoogtepunten waren (maar zeker goed genoeg).
M. Schut
inclusief:
* 16 nachten verblijf in een 2-persoonskamer
* 16 x ontbijt
* 15 x lunchpakket (op de wandeldagen)
* bagagetransfers (max. 15 kg)
* gedetailleerd routeboek: Eifelsteig (Duits) met routekaarten
* GPS tracks (op aanvraag)

optioneel (direct bij boeking te reserveren):
* treinretour elk Nederlands of Belgisch station-Aken/Trier-elk Nederlands of Belgisch station € 120,-
* toeslag 1-persoonskamer € 410,-**

exclusief:
* overige maaltijden
* toeristenbelasting
* bijdrage SGR € 5,- per persoon en Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking
* reserveringskosten € 17,50 per persoon (max. € 30,- per boeking)

** Noot: het minimum aantal deelnemers bij deze reis is 2 personen. Wilt u toch alleen boeken dan is er een extra bagagetoeslag van toepassing van € 295,-. 
Bekijk prijzen

Anderen bekeken ook