Wandelvakantie Eifelsteig Zuid

8 dagen
niveau 2
eigen vervoer óf
trein
vanaf € 561,- p.p.
Prijs per persoon gebaseerd op
vertrekdatum 31-12-2022.
Excl. reserveringskosten (€ 12,50 p.p.), bijdrage SGR (€ 5,00 p.p.) en calamiteitenfonds (€ 2,50 per boeking).
Bekijk prijzen

inclusief lunchpakket op de wandeldagen
bagagetransport inbegrepen
tip: ook als treinreis te boeken!
verblijf in gastvrije familiehotel

route: heuvelachtig, routes wisselend over hoogvlaktes en door rivierdalen, daartussen soms korte maar stevige stijgingen en dalingen. Per wandeldag wordt 17-27 km afgelegd.
minimum aantal reizigers: 2
aankomst: dagelijks van 1 januari t/m 31 december

Eifelsteig | Wanderreisen in der Eifel - REISE-KARHU

Wandelreis door het Gerolsteiner Land en de Vulkaneifel
Voor eens en voor altijd willen we afrekenen met het onterechte imago van het Duitse woord "Steig". Dat betekent gewoon pad of wandelpad, en heeft dus echt niks te maken met al dan niet constant stijgen of omhooggaan!

De Eifelsteig is een zorgvuldig samengestelde wandelroute door een prachtig heuvellandschap tussen de oude steden Aachen en Trier. Halverwege de route, voorbij Gerolstein, verandert het landschap van karakter. Markant zijn er de ruim 800 rondvormige vulkanische kratermeren, Maaren genoemd, die nu geen kwaad meer doen want ze zijn al sinds duizenden jaren inactief. Bekend van de Eifel is dat die streek bosrijk is en een variatie kent aan naald- en loofbomen, en het Staatsforst Gerolstein en het Staatsforst Wittlich bij Manderscheid zijn daar sprekende voorbeelden van. Het zuidelijkste - en voor Nederlanders: "verste" - deel van de 313 lange tocht gaat door een streek waar het accent nóg meer ligt op natuur. Dorpjes en stadjes liggen wat verder uit elkaar en de wandelingen gaan langduriger door het groen. In vergelijking met de andere twee Eifelsteig-reizen zijn de wandelingen iets gematigder. Maar vlak voor Trier maken twee vrij spectaculaire dalingen deel uit van de route.

De markering van de magnifieke Eifelsteig is typisch Duits te noemen: 100% nauwkeurig bewegwijzerd met bordjes en informatie. U kunt niet foutlopen en blijft steeds letterlijk van alles op de hoogte. Het kaartmateriaal lijkt te zijn uitgedacht door wandelaars en natuurbezoekers. Dat alles is echte Deutsche Gründlichkeit!

De totale Eifelsteig met 15 dagtrajecten is bij Aktiva Tours opgebouwd uit 3 verschillende individuele reizen: noord (8 dagen), midden (5 dagen) en zuid (8 dagen).
  
 

Dag 1
Gerolstein, aankomst per eigen vervoer. U kunt uw auto gratis parkeren bij het station, dit is tevens het beginpunt van de wandeling. 

Treinreis
Wanneer u de treinreis bij Aktiva Tours boekt dan reist u vanaf elk Nederlands of Belgisch station naar het station van Gerolstein. Vanaf het station in Gerolstein gaat u op eigen gelegenheid naar het hotel (buskaartje of taxi niet inbegrepen, ter plaatse te betalen). 

Dag 2
Wandeling (ca. 24 km/6,5 uur) van Gerolstein naar Daun. U begint met een eerste pittige klim naar burchtruïne Löwenburg. Hiervandaan een ver uitzicht over de stad Gerolstein. Een bosrijk pad wijst u verder de weg bergopwaarts naar de bergtop Dietzenley op een hoogte van 618 meter. De houten uitzichttoren biedt een blik op de krachtige en bosrijke Vulkaaneifel.  Na deze welverdiende pauze wandelt u licht op en af om Neroth heen. U brengt een kort bezoek aan het kleine Eifel-dorp. Vervolgens het dal in van de Kleine Kyll en meteen weer bergopwaarts naar de volgende heuvel. Op de 652 meter hoge Nerother Kopf voelt u zich als in een sprookjesbos: knoestige grote boomwortels bepalen het beeld. Vooral sfeervol is het hier in de late herfst, als de gekleurde bladeren op de bodem vallen. Door ongerept vulkanisch landschap verder naar Daun.

Dag 3
Wandeling (ca. 23 km/6 uur) van Daun naar Manderscheid.U wandelt eerst door het Kurpark in Daun. Maar stap voor stap begint u met de eerste klim en ziet iets tussen de bomen heen glinsteren. Het is de Gemündener Maar - een vulkanisch meer. Enorme explosies en vuur uit het binnenste van de aarde hebben hier in de Eifel gaten geslagen en bergen opgeworpen. U stapt verder de berg omhoog, tot de top van de kraterrand en u ontdekt een andere maar: de Weinfelder Maar (ook dodenmaar genoemd). Hierboven staat de stenen Dronketoren. Via een smal pad bergafwaarts, naar de Schalkenmehrener Maar. Alle drie de maren samen staan bekend als de Dauner Maren. Achter Schalkenmehren leidt de wandeling u naar het groene dal van de Lieser. U blijft in het lange dal tot de burchtstad Manderscheid. 

Dag 4
Wandeling (ca. 18 km/5 uur) van Manderscheid naar Abtei Himmerod. Zoals de voorafgaande etappe eindigde, begint dit gedeelte van de Eifelsteig: met heel veel rust en idyllische natuur. Op de beboste heuvels van het inmiddels smaller geworden Liesertal wandelt u verder. Ilgenbach is de naam van de volgende begeleider, die zachtjes kabbelend naast de Eifelsteig stroomt en de wandelaars de weg wijst. De bosrijke wandeling wordt slechts kortstondig onderbroken door agrarische velden. Hierbij heeft u een vrij uitzicht op het heuvelachtige landschap en in het bijzonder het plaatsje Großlittgen. Het in de 12e eeuw door de Cisterciënzer gebouwde klooster Himmerod nodigt met zijn indrukwekkende barokke kerk en de gastvleugel van de abdij uit tot rust te komen van deze etappe. Transfer naar Landscheid voor de overnachting.

Dag 5
Wandeling van Abtei Himmerod naar Bruch (ca. 20 km/6 uur). Mooie afwisselende route door het Salmtal. Wandel door het groene landschap en geniet van de bochtige loop van het pad met slechts weinig hellingen. U wandelt voorbij aan historische molens en u kunt uw fantasie de vrije loop laten als u verschillende motieven ontdekt in de rotsformaties langs de weg. De afsluiting van deze zeer natuurrijke etappe vormt het kleine dorpje Bruch, wat door de rustig slingerende rivier wordt gedeeld. Transfer en overnachting in Landscheid.

Dag 6
Transfer naar Bruch met aansluitend wandeling naar Kordel (ca. 27 km/8 uur). De eennalaatste etappe van de Eifelsteig vergt toch weer wat meer conditie. Het is weliswaar het langste gedeelte en heeft ook enkele hoogtemeters te bieden, maar deze verdelen zich prettig op de hele route. In Bruch laat u de burcht aan het Zuidelijke deel van het dorp weer achter u en even later ook het Salmtal. Hierdoor heeft u reeds de eerste noemenswaardige beklimming achter de rug en komt u op het smalle pad en goed aangelegde bospaden op een hoogplateau bij Zemmer. Afwisselend doorkruist u agrarische vlakken maar ook de bossen en loopt hierbij af en toe voorbij aan kleine, romantische dorpjes. In zijn geheel beloofd de tocht een prettige wandeldag te worden en wordt u tussendoor beloond met een houten uitkijktoren met een mooi uitzicht tot aan de Hunsrück. Na het afdalen van de toren gaat u gelijk weer verder naar het Kylltal. Einddoel vandaag is Kordel. Dit traject is in te korten: per trein van Daufenbach naar Kordel. 

* Indien u overnacht in Trier moet u op eigen gelegenheid van Trier naar Kordel v.v. reizen (ca. € 4,20 per enkele reis, 14 minuten met de trein). Deze transferkosten niet inbegrepen.

Dag 7
Wandeling (ca. 17 km/5,5 uur) van Kordel, via Burg Ramstein naar Trier. Vandaag wordt het spannend: rotsachtig met grotten en zelfs hangbruggen staan u te wachten - en natuurlijk het einddoel: de Romeinse stad Trier! De eerste stappen zet u in het schilderachtige Kylldal. Dan wordt het rotsachtiger, een beek kronkelt steen voor steen door het dal, soms zelfs als kleine waterval. Om u heen oorspronkelijke natuur, wild groen, u voelt zich een beetje alsof u op een expeditie bent. Ontdek brede stenen waarmee u met droge voeten over het water komt. En niet alleen hiermee. Hangbruggen overspannen het glinsterende water hier in het Butzerbachdal. Via een imposante gekleurde rots met ingehouwen trappen verder om uiteindelijk bij het eindpunt te komen, de donkergekleurde Romeinse stadspoort Porta Nigra (= zwarte poort, het grootste Romeinse bouwwerk van Duitsland, bouwjaar 160) in Trier, de oudste stad van Duitsland.

Dag 8
Terugreis per trein (niet inbegrepen) van Trier naar de geparkeerde auto in Gerolstein. Terugreis per eigen vervoer. 

Treinreis
Wanneer u de treinreis bij Aktiva Tours boekt dan reist u vanaf het station van Trier terug naar het door u opgegeven station in Nederland of België.

Opmerking:
De schade aan infrastructuur o.a. (houten) wandelbruggen als gevolg van het Hochwasser van midden juli is in de Süd-Eifel relatief groot o.a. ten zuiden van Manderscheid en in de omgeving van Kordel. De reis Eifelsteg Zuid kan wel geboekt worden maar de mogelijkheid bestaat dat op enkele dagen of dagdelen een alternatieve route gevolgd moet worden. Ook kan het zijn dat in sommige plaatsen twee keer in plaats van één keer overnacht wordt en er een transfer wordt uitgevoerd. Definitieve informatie leest u in de reisbescheiden.

Wandelvakantie Eifelsteig Zuid | Gerolstein - Trier

Tijdens deze reis verblijft u in middenklasse hotels en pensions inclusief ontbijt en een lunchpakket op de wandeldagen. 

okt 2022 | nov 2022 | dec 2022 |

Wat is er inbegrepen?


inclusief:
* verblijf in 2-persoonskamer op basis van logies/ontbijt
* 6 x lunchpakket (op de wandeldagen)
* bagagetransfers (max. 15 kg)
* gedetailleerd routeboek: Eifelsteig (Duits) met routekaarten en GPS tracks
* gratis parkeerplaats bij het station

optioneel (direct bij boeking te reserveren):
* treinretour elk Nederlands of Belgisch station-Gerolstein/Trier-elk Nederlands of Belgisch station € 145,-
* toeslag 1-persoonskamer € 149,-**
* reis- en annuleringsverzekering

exclusief:
* overige maaltijden
* treinreis van Trier naar uw geparkeerde auto in Gerolstein
* bijdrage SGR en Calamiteitenfonds
* reserveringskosten
* toeristenbelasting

** het minimum aantal deelnemers bij deze reis is 2 personen. Wilt u toch alleen boeken dan is er een extra bagagetoeslag van toepassing van € 38,-. 
Prima hotels, lekkere ontbijten en lunches en een heel mooie route! Iets pittiger dan we vooraf bedacht hadden, maar evengoed prima te doen. Heerlijk gewandeld en lekker bijgekomen op de overnachtingsplekken.
Marcelin en Hans
We hebben Eifelsteig Midden gelopen met als extra dag naar Daun. Prima hotels geregeld allen de B&B in Leudersdorf viel ons een beetje tegen. Heel vriendelijk maar de zolderverdieping was niet echt fijn. Geen uitkijk naar buiten. Het hotel in Daun was gedateerd en niet echt vriendelijk. Voor de rest heerlijke dagen gehad zonder al te veel (mot)regen.
Fam. Renshoff
Bekijk prijzen

Anderen bekeken ook