Wandelvakantie Eifelsteig Zuid

9 dagen
niveau 2 van 3
trein óf
eigen vervoer
vanaf € 839,- p.p.
Prijs per persoon gebaseerd op vertrekdatum
31-12-2024. Excl. reserveringskosten (€ 17,50 p.p.,
max. € 30,- per boeking), bijdrage SGR (€ 5,00 p.p.) en calamiteitenfonds (€ 2,50 per boeking).
Bekijk prijzen

inclusief lunchpakket op de wandeldagen
bagagetransport inbegrepen
tip: ook als treinreis te boeken!

route: tijdens deze reis wandelt u etappe 10 t/m 15 van de Eifelsteig. De wandelroutes zijn heuvelachtig en gaan afwisselend over hoogvlaktes en door rivierdalen met daartussen soms korte maar stevige stijgingen en dalingen. Per wandeldag wordt 17-27 km afgelegd.
minimum aantal reizigers: 2
aankomst: dagelijks van 1 januari t/m 31 december
hond mee: het is bij deze reis mogelijk om uw hond mee te nemen, indien u dit bij boeking aangeeft in het veld 'opmerkingen'. Eventuele extra kosten dienen ter plaatse betaald te worden.

Wandelreis door het Gerolsteiner Land en de Vulkaneifel
Voor eens en voor altijd willen we afrekenen met het onterechte imago van het Duitse woord "Steig". Dat betekent gewoon pad of wandelpad, en heeft dus echt niks te maken met al dan niet constant stijgen of omhooggaan!

De Eifelsteig is een zorgvuldig samengestelde wandelroute door een prachtig heuvellandschap tussen de oude steden Aachen en Trier. Halverwege de route, voorbij Gerolstein, verandert het landschap van karakter. Markant zijn er de ruim 800 rondvormige vulkanische kratermeren, Maaren genoemd, die nu geen kwaad meer doen want ze zijn al sinds duizenden jaren inactief. Bekend van de Eifel is dat die streek bosrijk is en een variatie kent aan naald- en loofbomen, en het Staatsforst Gerolstein en het Staatsforst Wittlich bij Manderscheid zijn daar sprekende voorbeelden van. Het zuidelijkste - en voor Nederlanders: "verste" - deel van de 313 lange tocht gaat door een streek waar het accent nóg meer ligt op natuur. Dorpjes en stadjes liggen wat verder uit elkaar en de wandelingen gaan langduriger door het groen. In vergelijking met de andere twee Eifelsteig-reizen zijn de wandelingen iets gematigder. Maar vlak voor Trier maken twee vrij spectaculaire dalingen deel uit van de route.

De markering van de magnifieke Eifelsteig is typisch Duits te noemen: 100% nauwkeurig bewegwijzerd met bordjes en informatie. U kunt niet fout lopen en blijft steeds letterlijk van alles op de hoogte. Het kaartmateriaal lijkt te zijn uitgedacht door wandelaars en natuurbezoekers. Dat alles is echte Deutsche Gründlichkeit!

De totale Eifelsteig met 15 dagtrajecten is bij Aktiva Tours opgebouwd uit 3 verschillende individuele reizen: noord (8 dagen), midden (5 dagen) en zuid (8 dagen).

 title=

Dag 1
heenreis
Vandaag reist u op eigen gelegenheid naar Gerolstein voor de start van uw wandelvakantie in Duitsland. U kunt uw auto gratis parkeren bij het station, dit is tevens het beginpunt van de wandeling. 

Treinreis
Wanneer u de treinreis bij Aktiva Tours boekt dan reist u vanaf elk Nederlands of Belgisch station naar het station van Gerolstein. Vanaf het station in Gerolstein gaat u op eigen gelegenheid naar het hotel (buskaartje of taxi niet inbegrepen, ter plaatse te betalen). 

Dag 2
van Gerolstein naar Neroth (ca. 15 km / 4 uur)
Vanuit Gerolstein begint u met een eerste pittige klim naar burchtruïne Löwenburg. Hiervandaan een ver uitzicht over de stad Gerolstein. Een bosrijk pad wijst u verder de weg bergopwaarts naar de bergtop Dietzenley op een hoogte van 618 meter. De houten uitzichttoren biedt een blik op de krachtige en bosrijke Vulkaaneifel. Na deze welverdiende pauze wandelt u licht op en af om Neroth om vervolgens het kleine Eifel-dorp in te lopen.

Dag 3
van Neroth naar Schalkenmehren (ca. 18 km / 6 uur)
De route van vandaag gaat als eerst door het dal in van de Kleine Kyll en meteen weer bergopwaarts naar de volgende heuvel. Op de 652 meter hoge Nerother Kopf voelt u zich als in een sprookjesbos: knoestige grote boomwortels bepalen het beeld. Vooral sfeervol is het hier in de late herfst, als de gekleurde bladeren op de bodem vallen. Door ongerept vulkanisch landschap verder naar Daun. Vervolgens gaat het verder naar de Gemündener Maar - een vulkanisch meer. Enorme explosies en vuur uit het binnenste van de aarde hebben hier in de Eifel gaten geslagen en bergen opgeworpen. U stapt verder de berg omhoog, tot de top van de kraterrand en u ontdekt een andere maar: de Weinfelder Maar (ook dodenmaar genoemd). Hierboven staat de stenen Dronketoren. Via een smal pad bergafwaarts, naar de Schalkenmehrener Maar. Alle drie de maren samen staan bekend als de Dauner Maren.

Dag 4
van Schalkenmeren naar Manderscheid (ca. 17 km / 5 uur)
Achter Schalkenmehren leidt de wandeling u naar het groene dal van de Lieser. Het kleine riviertje kabbelt schilderachtig voort. U deelt het stille dal alleen maar met de natuur en luistert naar het vogelgekwetter en het zachte ruisen van het water. U blijft in het lange dal tot de burchtstad Manderscheid, het doel van de etappe. Kort voor Manderscheid volgt u het rotsachtige pad en kunt u voor het eerst een blik opvangen van de Oberburg Manderscheid.

Dag 5
van Manderscheid naar Abtei Himmerod (ca. 18 km / 5 uur)
Zoals de voorafgaande etappe eindigde, begint dit gedeelte van de Eifelsteig met heel veel rust en idyllische natuur. Op de beboste heuvels van het inmiddels smaller geworden Liesertal wandelt u verder. Ilgenbach is de naam van de volgende begeleider, die zachtjes kabbelend naast de Eifelsteig stroomt en de wandelaars de weg wijst. De bosrijke wandeling wordt slechts kortstondig onderbroken door agrarische velden. Hierbij heeft u een vrij uitzicht op het heuvelachtige landschap en in het bijzonder het plaatsje Großlittgen. Het in de 12e eeuw door de Cisterciënzer gebouwde klooster Himmerod nodigt met zijn indrukwekkende barokke kerk en de gastvleugel van de abdij uit tot rust te komen van deze etappe. Transfer naar Landscheid voor de overnachting.

Dag 6
van Abtei Himmerod naar Bruch (ca. 21 km / 6 uur)
In de ochtend wordt u weer naar Abtei Himmerod gebracht waar u start aan een mooi afwisselende route door het Salmtal. Wandel door het groene landschap en geniet van de bochtige loop van het pad met slechts weinig hellingen. U wandelt voorbij aan historische molens en u kunt uw fantasie de vrije loop laten als u verschillende motieven ontdekt in de rotsformaties langs de weg. De afsluiting van deze zeer natuurrijke etappe vormt het kleine dorpje Bruch, wat door de rustig slingerende rivier wordt gedeeld. In Bruch wordt u weer opgehaald door de hotelier voor de transfer en overnachting in Landscheid.

Dag 7
van Bruch naar Kordel (ca. 27 km / 8 uur)
Na het ontbijt is er een transfer naar Bruch. De een-na-laatste etappe van de Eifelsteig vergt toch weer wat meer conditie. Het is weliswaar het langste gedeelte en heeft ook enkele hoogtemeters te bieden, maar deze verdelen zich prettig op de hele route. In Bruch laat u de burcht aan het Zuidelijke deel van het dorp weer achter u en even later ook het Salmtal. Hierdoor heeft u reeds de eerste noemenswaardige beklimming achter de rug en komt u op het smalle pad en goed aangelegde bospaden op een hoogplateau bij Zemmer. Afwisselend doorkruist u agrarische vlakken maar ook de bossen en loopt hierbij af en toe voorbij aan kleine, romantische dorpjes. In zijn geheel beloofd de tocht een prettige wandeldag te worden en wordt u tussendoor beloond met een houten uitkijktoren met een mooi uitzicht tot aan de Hunsrück. Na het afdalen van de toren gaat u gelijk weer verder naar het Kylltal. Einddoel vandaag is Kordel. Dit traject is in te korten: per trein van Daufenbach naar Kordel. 

* Vanwege de overstromingen in juli 2021 is de Eifelsteig tussen de Deimlinger Mühle en Kordel momenteel niet toegankelijk. Vanaf de Deimlinger Mühle vulgt u de Kyll-Radweg naar Daufenbach (ca. 1,3 km). Hier neemt u de trein naar Kordel of Trier Hbf (afhankelijk van de geboekte accommodatie).
* Indien u overnacht in Trier moet u op eigen gelegenheid van Trier naar Kordel v.v. reizen (ca. € 4,20 per enkele reis, 14 minuten met de trein). Deze transferkosten níet inbegrepen.

Dag 8
van Kordel naar Trier (ca. 17 km/5,5 uur)
Vandaag wordt het spannend: rotsachtig met grotten en zelfs hangbruggen staan u te wachten - en natuurlijk het einddoel: de Romeinse stad Trier! De eerste stappen zet u in het schilderachtige Kylldal. Dan wordt het rotsachtiger, een beek kronkelt steen voor steen door het dal, soms zelfs als kleine waterval. Om u heen oorspronkelijke natuur, wild groen, u voelt zich een beetje alsof u op een expeditie bent. Ontdek brede stenen waarmee u met droge voeten over het water komt. En niet alleen hiermee. Hangbruggen overspannen het glinsterende water hier in het Butzerbachdal. Via een imposante gekleurde rots met ingehouwen trappen verder om uiteindelijk bij het eindpunt te komen, de donkergekleurde Romeinse stadspoort Porta Nigra (= zwarte poort, het grootste Romeinse bouwwerk van Duitsland, bouwjaar 160) in Trier, de oudste stad van Duitsland.

Dag 9
terugreis
Na het ontbijt komt uw wandelreis in Duitsland ten einde en reist u per trein (niet inbegrepen) van Trier naar de geparkeerde auto in Gerolstein. Terugreis per eigen vervoer. 

Treinreis
Wanneer u de treinreis bij Aktiva Tours boekt dan reist u vanaf het station van Trier terug naar het door u opgegeven station in Nederland of België.

Wandelvakantie Eifelsteig Zuid | Gerolstein - Trier

Tijdens deze reis verblijft u in middenklasse hotels en pensions inclusief ontbijt en een lunchpakket op de wandeldagen.

jul 2024 | aug 2024 | sep 2024 | okt 2024 | nov 2024 | dec 2024 |
inclusief:
* 8 nachten verblijf in 2-persoonskamer
* 8 x ontbijt
* 7 x lunchpakket (op de wandeldagen)
* bagagetransfers (max. 15 kg)
* transfer van/naar Bruch en Himmerod
* gedetailleerd routeboek: Eifelsteig (Duits) met routekaarten
* GPS tracks (op aanvraag)
* gratis parkeerplaats bij het station

optioneel (direct bij boeking te reserveren):
* treinretour elk Nederlands of Belgisch station-Gerolstein/Trier-elk Nederlands of Belgisch station € 180,-
* toeslag 1-persoonskamer € 220,-**

exclusief:
* eventuele extra transfers van de Eifelsteig naar het hotel v.v.
* overige maaltijden
* treinreis van Trier naar uw geparkeerde auto in Gerolstein
* bijdrage SGR € 5,- per persoon en Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking
* reserveringskosten € 17,50 per persoon (max. € 30,- per boeking)
* toeristenbelasting

** Noot: het minimum aantal deelnemers bij deze reis is 2 personen. Wilt u toch alleen boeken dan is er een extra bagagetoeslag van toepassing van € 145,-. 
Prima hotels, lekkere ontbijten en lunches en een heel mooie route! Iets pittiger dan we vooraf bedacht hadden, maar evengoed prima te doen. Heerlijk gewandeld en lekker bijgekomen op de overnachtingsplekken.
Marcelin en Hans
We hebben Eifelsteig Midden gelopen met als extra dag naar Daun. Prima hotels geregeld allen de B&B in Leudersdorf viel ons een beetje tegen. Heel vriendelijk maar de zolderverdieping was niet echt fijn. Geen uitkijk naar buiten. Het hotel in Daun was gedateerd en niet echt vriendelijk. Voor de rest heerlijke dagen gehad zonder al te veel (mot)regen.
Fam. Renshoff
inclusief:
* 8 nachten verblijf in 2-persoonskamer
* 8 x ontbijt
* 7 x lunchpakket (op de wandeldagen)
* bagagetransfers (max. 15 kg)
* transfer van/naar Bruch en Himmerod
* gedetailleerd routeboek: Eifelsteig (Duits) met routekaarten
* GPS tracks (op aanvraag)
* gratis parkeerplaats bij het station

optioneel (direct bij boeking te reserveren):
* treinretour elk Nederlands of Belgisch station-Gerolstein/Trier-elk Nederlands of Belgisch station € 180,-
* toeslag 1-persoonskamer € 220,-**

exclusief:
* eventuele extra transfers van de Eifelsteig naar het hotel v.v.
* overige maaltijden
* treinreis van Trier naar uw geparkeerde auto in Gerolstein
* bijdrage SGR € 5,- per persoon en Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking
* reserveringskosten € 17,50 per persoon (max. € 30,- per boeking)
* toeristenbelasting

** Noot: het minimum aantal deelnemers bij deze reis is 2 personen. Wilt u toch alleen boeken dan is er een extra bagagetoeslag van toepassing van € 145,-. 
Bekijk prijzen

Anderen bekeken ook