Wandelvakantie Eifelsteig Noord

8 dagen
niveau 2
eigen vervoer óf
trein
vanaf
€ 529 per persoon
Prijs per persoon gebaseerd op
vertrekdatum 31-12-2021.
Excl. reserveringskosten (€ 12,50 p.p.), bijdrage SGR (€ 5,00 p.p.) en calamiteitenfonds (€ 2,50 per boeking).
Bekijk prijzen

inclusief lunchpakket op de wandeldagen
bagagetransport inbegrepen
verblijf in gastvrije familiehotels
tip: ook als treinreis te boeken!

route: heuvelachtig (ca. 250-600 m.), routes wisselend over hoogvlaktes en door rivierdalen, daartussen soms korte maar stevige stijgingen en dalingen. Per wandeldag wordt gemiddeld 19 km afgelegd.
minimum aantal reizigers: 2
aankomst: dagelijks van 1 januari t/m 31 december

Wandelreis met Hohes Venn, Monschau en Rurstausee
Voor eens en voor altijd willen we afrekenen met het onterechte imago van het Duitse woord "Steig". Dat betekent gewoon pad of wandelpad, en heeft dus echt niks te maken met al dan niet constant stijgen of omhooggaan!

De Eifelsteig is een zorgvuldig samengestelde wandelroute door het prachtige heuvellandschap tussen de oude steden Aken en Trier. Het eerste, en voor Nederlanders meest dichtbije, deel kent alleen maar klinkende namen… De hoogvlakte Hohes Venn, oftewel Hoge Venen, waar de Eifelsteig een snipper Duits- sprekend België meepikt. Monschau, het door Nederlanders veel bezochte Eifel- stadje, waar het door-de-week gelukkig rustiger is dan in het weekend. Het National Park Eifel, hoewel de Eifel één groot park lijkt, is alléén het noordelijkste deel zo door de regering aangewezen. De Rurstausee, het stuwmeer van de Rur (Roer - jawel die van Roermond!) zo prachtig in de heuvels van dat nationale park ingebed. Markant is dat de wandelroutes in deze Eifelsteig-reis vaak dicht langs riviertjes gaan: de Rur, de Urft en de Olef.

De markering van de magnifieke Eifelsteig is typisch Duits te noemen: 100% nauwkeurig bewegwijzerd met bordjes en informatie. U kunt niet fout lopen en blijft steeds letterlijk van alles op de hoogte. Dat alles is echte Deutsche Gründlichkeit!

De totale Eifelsteig met 15 dagtrajecten is bij Aktiva Tours opgebouwd in 3 verschillende individuele reizen: noord (8 dagen), midden (5 dagen) en zuid (8 dagen).

Deze wandelvakantie is ook te boeken per trein.


 eifelsteig

Dag 1
Aken, aankomst per eigen vervoer (afstand Utrecht-Aken ca. 200 km). Overnachting in Aken of Kornelimünster (gem. Aken).  

Treinreis
Wanneer u de treinreis bij Aktiva Tours boekt dan reist u vanaf elk Nederlands of Belgisch station naar het station van Aken (HBF). Vanaf het station in Aken reist u op eigen gelegenheid naar het hotel in Aken of Kornelimünster (niet inbegrepen, ter plaatse te betalen).

Dag 2
Vandaag start u met de eerste wandeling (ca. 14 km/4,5 uur). U begint bij het officiële startpunt van de Eifelsteig in Kornelimünster. Meteen aan het begin passeert u het stenen Itertalviaduct - vroeger een spoorwegbrug, tegenwoordig gaat het Vennbahn-fietspad eroverheen. Adem de frisse boslucht in en volg licht bergopwaarts de weg tot een open plek. Voor u ligt het geheimzinnig-idyllische hoogveen Struffelt Heide. U ziet het niet op het eerste gezicht, maar het veen is een enorme wateropslag. Smalle houten paden wijzen u de weg door het beschermde natuurgebied. Geniet van het rustgevende landschap met grassoorten, berken en heide en laat u gedachten de vrije loop. Het glinsteren van het gladde wateroppervlak van de Dreilägerbachstuwdam toont u het volgende routedeel. Op de uitzichttoren kunt u een pauze inlassen boven het meer. Van de vier elementen die de Eifel karakteriseren, voelt water zich vooral goed thuis in deze regio. Een steil pad leidt u naar beneden naar het dal, en gaat vervolgens weer gestaag bergopwaarts. Maar de klim is de moeite waard: U hebt uitzicht op het doel van de dag Roetgen!

Dag 3
Wandeling (ca. 17 km/5 uur) van Roetgen naar Monschau. Meteen aan het begin van deze etappe loopt u een spannend grensgebied binnen en steekt in Roetgen het tracé over van de oude Vennbahn, die bij België hoort. Daarachter bent u weer in Duitsland. Beter gezegd in een Duitse exclave - want dit deel van Roetgen wordt helemaal omgeven door België. U passeert de overblijfselen van de Reinartzhof, over de geschiedenis hiervan hoort u onderweg het een en ander. Daarna via een lange rechte weg door de geheimzinnige Hoge Venen. Een beloning staat aan het einde van dit routedeel te wachten: u bereikt op 658 meter het hoogste punt van de Eifelsteig! Het is het Eifel-uitzichtpunt ’Steling’, dat u een ver uitzicht over de Eifel biedt. Nu heeft u echt wel een pauze verdiend! Bij Keizer-Karels-bed kunt u ’keizerlijk’ uitrusten op een grote steen. Vervolgens gaat u verder naar het doel van deze Eifelsteig-etappe: de lakenweversstad Monschau. U wordt ontvangen door romantische vakwerkhuizen in het historische stadsgedeelte. U treft er volop kleine cafés en restaurants. Een specialiteit zijn de ’Monschauer Dütchen’ - echt iets voor zoetekauwen!

Dag 4
Wandeling (ca. 24 km/7 uur) van Monschau naar Einruhr. De Roer, die door de oude lakenweversstad in het dal kabbelt, zal u vandaag steeds vergezellen. Maar eerst wandelt u nog op de heuvel en kijkt u nog een keer terug naar Monschau voordat u het bos induikt. Op en af gaat u nu verder totdat het glinsterende water van de Perlenbachstuwdam u begroet. In het Nationale Park-Tor Höfen kunt u informatie krijgen over de wilde narcissen van de Eifel en een kleine pauze in het café inlassen. 
In een gestaag op en af leidt de Eifelsteig u verder. Het uitzicht vanaf de Wolfsheuvel laat u uw doel zien: Einruhr. 

Dag 5
Wandeling (ca. 21 km/6,5 uur). Vandaag start u in Einruhr, dat u eerst licht bergopwaarts in een grote boog omcirkelt. Het water van de Obersee wijst u de weg, tot u zelfs heel dicht langs de steile rotsoever wandelt. U komt bij de Urftstuwdam. Een imposant en solide historisch bouwwerk en een van de oudste stuwdammen in Duitsland. Slenter over de muur en geniet van het uitzicht over het rustgevende water en het groen van het bos. Hier heeft u ook de gelegenheid voor wat bezinning. De pauze doet u goed, want nu slingert u bergopwaarts en wordt u beloond met een panorama over stuwdam en meren. Niet te geloven, maar helemaal boven aangekomen bevindt u zich midden in een open landschap. Het is de Dreiborner Hoogvlakte. U wandelt verder, langs de verlaten plaats Wollseifen en u ontdekt aan de horizon een solide hoge toren. Hij hoort bij de voormalige NS-Ordensburg Vogelsang. Het gebouwencomplex boezemt respect in en is tegenwoordig een internationale plaats voor tolerantie en diversiteit. Op het terrein bevindt zich ook het Nationale Park-centrum en een tentoonstelling over de geschiedenis van Vogelsang. Een pauze is de moeite waard: u heeft een uniek uitzicht over het Urftmeer en de Dreiborner Hoogvlakte. Na de pauze bergafwaarts naar het dal van de Urft, in de richting van het doel van de etappe Gemünd. 

Dag 6
Wandeling (ca. 17 km/2,5 uur). Startpunt is Schleiden-Gemünd, waar het riviertje Olef uitmondt in de Urft. Vanaf de monding van de Olef volgt u de loop van de rivier eerst op een gestaag stijgende bosweg. Kronkelende paden leiden u naar een uitzichtpunt: vanaf Kuckucksley kijkt u uit over het uitgestrekte, beboste Olefdal en het plaatsje Olef, uw volgende tussenstop. Vervolgens wandelt u door verstilde bospassages. Achter de plaats Golbach ontvouwt zich het landschap en u kunt al een eerste blik werpen op het doel van de dag: het klooster Steinfeld. Langs de schilderachtige beekjes en licht glooiende weiden aan de rand van het bos komt u een beetje in pelgrimsstemming. Spoedig bereikt u de imposante kloostermuren en gaat nieuwsgierig op zoek naar de toegangspoort. U betreedt het middeleeuwse klooster en wordt omgeven door een devote sfeer van ontspanning en bezinning. 

Dag 7
Wandeling (ca. 23 km/6,5 uur) van Kloster Steinfeld via Nettersheim naar Blankenheim. Op deze Eifelsteig-etappe beleeft u de verleden tijd vanaf de Romeinen tot de Middeleeuwen. U laat de stilte van de kloostermuren achter u en wandelt naar beneden naar het dal van de Gillesbach. Na de aansluitende beklimming van de Königsberg wordt u beloond met een prachtig uitzicht. Beschut door dichte boomkruinen wandelt u verder langs de Urft. Vervolgens verder door Nettersheim met zijn natuurcentrum en gelegenheden om te pauzeren. Ontspannen wandelt u verder over het houten pad bij de Römerweiher. Even later heeft u de mogelijkheid om een uitstapje te maken naar het Romeinse tempelcomplex Görresburg. U passeert weiden, schitterend gekleurde vlinders en ook kleine stukken bos. Blankenheim, het doel van de dag, heet u welkom met een imposante burcht. In het middeleeuwse centrum van Blankenheim kunt u om de dag af te sluiten tussen vakwerkhuizen slenteren en nog een andere bron ontdekken: de Ahr ontspringt hier.

Dag 8
Vandaag gaat u per trein (niet inbegrepen) terug naar Aken waar uw auto staat geparkeerd. 

Treinreis
Wanneer u de treinreis bij ons boekt dan reist u vanaf het station van Blankenheim terug naar het door u opgegeven station in Nederland of België.

Wandelvakantie Eifelsteig noord | Aken - Blankenheim

Tijdens deze reis verblijft u in middenklasse hotels/pensions.  Alle kamers hebben bad of douche en toilet. De verzorging is op basis van logies en ontbijt, en lunchpakket op de wandeldagen. 

okt 2021 | nov 2021 | dec 2021 |inclusief:
* verblijf in 2-persoonskamer (eigen douche/toilet) op basis van logies/ontbijt
* 6 x lunchpakket (op de wandeldagen)
* bagagetransfers (max. 15 kg)
* gedetailleerd routeboek: Eifelsteig met routekaarten en GPS tracks

optioneel (direct bij boeking te reserveren):
* treinretour elk Nederlands of Belgisch station-Aken/Blankenheim-elk Nederlands of Belgisch station € 93,-
* toeslag 1- persoonskamer € 145,-
* reis- en annuleringsverzekering

exclusief:
* overige maaltijden
* toeristenbelasting
* bijdrage SGR en Calamiteitenfonds
* reserveringskosten
Alles was keurig netjes geregeld met de hotels en bagagevervoer. Hotels varieren van enigszins gedateerd tot heel modern. Alles bij elkaar ben ik dik tevreden.
Ger Stouten
Erg goed georganiseerd v.w.b. reis en hotels. Uitstekende bewegwijzering. Fantastische vergezichten, rijk aan historie, idyllische dorpjes. Waardering hotels (max 5 sterren): Aaken 2 redelijk Roetgen 2 redelijk Monschau 4.5 uitstekend Einruhr 3 goed Gem?nd 4.5 uitstekend Steinfeld 4.5 uitstekend Blankenheim 3.5 goed+
Peter Groenewoud
Bekijk prijzen

Anderen bekeken ook