Wandelvakantie Eifelsteig Noord

8 dagen
niveau 2 van 3
trein óf
eigen vervoer
beoordeling: 8.5
vanaf € 669,- p.p.
Prijs per persoon gebaseerd op vertrekdatum
31-12-2024. Excl. reserveringskosten (€ 17,50 p.p.,
max. € 30,- per boeking), bijdrage SGR (€ 5,00 p.p.) en calamiteitenfonds (€ 2,50 per boeking).
Bekijk prijzen

inclusief lunchpakket op de wandeldagen
bagagetransport inbegrepen
tip: ook als treinreis te boeken!

route: tijdens deze reis wandelt u etappe 1 t/m 6 van de Eifelsteig. De wandelingen gaan over heuvelachtig terrein (ca. 250-600 m.). De paden gaan afwisselend over hoogvlaktes en door rivierdalen met daartussen soms korte maar stevige stijgingen en dalingen. Per wandeldag wordt gemiddeld 19 km afgelegd.
minimum aantal reizigers: 2
aankomst: dagelijks van 1 januari t/m 31 december
hond mee: het is bij deze reis mogelijk om uw hond mee te nemen, indien u dit bij boeking aangeeft in het veld 'opmerkingen'. Eventuele extra kosten dienen ter plaatse betaald te worden.

Wandelreis met Hohes Venn, Monschau en Rurstausee
Voor eens en voor altijd willen we afrekenen met het onterechte imago van het Duitse woord "Steig". Dat betekent gewoon pad of wandelpad, en heeft dus echt niks te maken met al dan niet constant stijgen of omhooggaan!

De Eifelsteig is een zorgvuldig samengestelde wandelroute door het prachtige heuvellandschap tussen de oude steden Aken en Trier. Het eerste, en voor Nederlanders meest dichtbije, deel kent alleen maar klinkende namen… De hoogvlakte Hohes Venn, oftewel Hoge Venen, waar de Eifelsteig een snipper Duits- sprekend België meepikt. Monschau, het door Nederlanders veel bezochte Eifel- stadje, waar het door-de-week gelukkig rustiger is dan in het weekend. Het National Park Eifel, hoewel de Eifel één groot park lijkt, is alléén het noordelijkste deel zo door de regering aangewezen. De Rurstausee, het stuwmeer van de Rur (Roer - jawel die van Roermond!) zo prachtig in de heuvels van dat nationale park ingebed. Markant is dat de wandelroutes in deze Eifelsteig-reis vaak dicht langs riviertjes gaan: de Rur, de Urft en de Olef.

De markering van de magnifieke Eifelsteig is typisch Duits te noemen: 100% nauwkeurig bewegwijzerd met bordjes en informatie. U kunt niet fout lopen en blijft steeds letterlijk van alles op de hoogte. Dat alles is echte Deutsche Gründlichkeit!

De totale Eifelsteig met 15 dagtrajecten is bij Aktiva Tours opgebouwd in 3 verschillende individuele reizen: noord (8 dagen), midden (5 dagen) en zuid (8 dagen).

Deze wandelvakantie is ook te boeken per trein.

 title=

Dag 1
heenreis
Vandaag reist u op eigen gelegenheid naar het starthotel van deze wandelreis in Duitsland in Aken of Kornelimünster (afstand Utrecht-Aken ca. 200 km). Het is zeker de moeite waard om een kort bezoek te brengen aan Aken. In het centrum van deze voormalige keizerstad staat een van de beroemdste kathedralen van Europa: de Dom van Aken. Deze kerk is gebouwd door Karel de Grote in de 8e eeuw. De invloedrijke heerser ligt er ook begraven en op de bovenste galerij bewondert u zijn marmeren troon. Bekijk ook de oude binnenstad met authentieke gebouwen zoals het historische stadhuis van Aken.

Treinreis
Wanneer u de treinreis bij Aktiva Tours boekt dan reist u vanaf elk Nederlands of Belgisch station naar het station van Aken (Hbf). Vanaf het station in Aken reist u op eigen gelegenheid naar het hotel in Aken of Kornelimünster (buskaartje niet inbegrepen, ter plaatse te betalen).

Dag 2
van Kornelimünster naar Roetgen (ca. 14 km / 4,5 uur)
Vandaag start u met de eerste wandeling. U begint bij het officiële startpunt van de Eifelsteig in Kornelimünster. Meteen aan het begin passeert u het stenen Itertalviaduct - vroeger een spoorwegbrug, tegenwoordig gaat het Vennbahn-fietspad eroverheen. Adem de frisse boslucht in en volg licht bergopwaarts de weg tot een open plek. Voor u ligt het geheimzinnig-idyllische hoogveen Struffelt Heide. U ziet het niet op het eerste gezicht, maar het veen is een enorme wateropslag. Smalle houten paden wijzen u de weg door het beschermde natuurgebied. Geniet van het rustgevende landschap met grassoorten, berken en heide en laat u gedachten de vrije loop. Het glinsteren van het gladde wateroppervlak van de Dreilägerbachstuwdam toont u het volgende routedeel. Op de uitzichttoren kunt u een pauze inlassen boven het meer. Van de vier elementen die de Eifel karakteriseren, voelt water zich vooral goed thuis in deze regio. Een steil pad leidt u naar beneden naar het dal, en gaat vervolgens weer gestaag bergopwaarts. Maar de klim is de moeite waard: U hebt uitzicht op het doel van de dag Roetgen!

Dag 3
van Roetgen naar Monschau (ca. 17 km / 5 uur)
Meteen aan het begin van deze etappe loopt u een spannend grensgebied binnen en steekt in Roetgen het tracé over van de oude Vennbahn, die bij België hoort. Daarachter bent u weer in Duitsland. Beter gezegd in een Duitse exclave - want dit deel van Roetgen wordt helemaal omgeven door België. U passeert de overblijfselen van de Reinartzhof, over de geschiedenis hiervan hoort u onderweg het een en ander. Daarna via een lange rechte weg door de geheimzinnige Hoge Venen. Een beloning staat aan het einde van dit routedeel te wachten: u bereikt op 658 meter het hoogste punt van de Eifelsteig! Het is het Eifel-uitzichtpunt ’Steling’, dat u een ver uitzicht over de Eifel biedt. Nu heeft u echt wel een pauze verdiend! Bij Keizer-Karels-bed kunt u ’keizerlijk’ uitrusten op een grote steen. Vervolgens gaat u verder naar het doel van deze Eifelsteig-etappe: de lakenweversstad Monschau. U wordt ontvangen door romantische vakwerkhuizen in het historische stadsgedeelte. U treft er volop kleine cafés en restaurants. Een specialiteit zijn de ’Monschauer Dütchen’ - echt iets voor zoetekauwen!

Dag 4
van Monschau naar Einruhr (ca. 24 km/7 uur)
Vanuit het vakwerkdorp Monschau gaat u weer op pad. De rivier de Roer, die door de oude lakenweversstad in het dal kabbelt, zal u vandaag steeds vergezellen. Maar eerst wandelt u nog op de heuvel en kijkt u nog een keer terug naar Monschau voordat u het bos induikt. Op en af gaat u nu verder totdat het glinsterende water van de Perlenbachstuwdam u begroet. In het Nationale Park-Tor Höfen kunt u informatie krijgen over de wilde narcissen van de Eifel en een kleine pauze in het café inlassen. 
In een gestaag op en af leidt de Eifelsteig u verder. Het uitzicht vanaf de Wolfsheuvel laat u uw doel zien: Einruhr. 

Dag 5
van Einruhr naar Gemünd (ca. 21 km/6,5 uur)
Vandaag start u in Einruhr, dat u eerst licht bergopwaarts in een grote boog omcirkelt. Het water van de Obersee wijst u de weg, tot u zelfs heel dicht langs de steile rotsoever wandelt. U komt bij de Urftstuwdam. Een imposant en solide historisch bouwwerk en een van de oudste stuwdammen in Duitsland. Slenter over de muur en geniet van het uitzicht over het rustgevende water en het groen van het bos. Hier heeft u ook de gelegenheid voor wat bezinning. De pauze doet u goed, want nu slingert u bergopwaarts en wordt u beloond met een panorama over stuwdam en meren. Niet te geloven, maar helemaal boven aangekomen bevindt u zich midden in een open landschap. Het is de Dreiborner Hoogvlakte. U wandelt verder, langs de verlaten plaats Wollseifen en u ontdekt aan de horizon een solide hoge toren. Hij hoort bij de voormalige NS-Ordensburg Vogelsang. Het gebouwencomplex boezemt respect in en is tegenwoordig een internationale plaats voor tolerantie en diversiteit. Op het terrein bevindt zich ook het Nationale Park-centrum en een tentoonstelling over de geschiedenis van Vogelsang. Een pauze is de moeite waard: u heeft een uniek uitzicht over het Urftmeer en de Dreiborner Hoogvlakte. Na de pauze bergafwaarts naar het dal van de Urft, in de richting van het doel van de etappe Gemünd. 

Dag 6
van Gemünd naar Steinfeld (ca. 17 km / 5 uur)
Startpunt is Schleiden-Gemünd, waar het riviertje Olef uitmondt in de Urft. Vanaf de monding van de Olef volgt u de loop van de rivier eerst op een gestaag stijgende bosweg. Kronkelende paden leiden u naar een uitzichtpunt: vanaf Kuckucksley kijkt u uit over het uitgestrekte, beboste Olefdal en het plaatsje Olef, uw volgende tussenstop. Vervolgens wandelt u door verstilde bospassages. Achter de plaats Golbach ontvouwt zich het landschap en u kunt al een eerste blik werpen op het doel van de dag: het klooster Steinfeld. Langs de schilderachtige beekjes en licht glooiende weiden aan de rand van het bos komt u een beetje in pelgrimsstemming. Spoedig bereikt u de imposante kloostermuren en gaat nieuwsgierig op zoek naar de toegangspoort. U betreedt het middeleeuwse klooster en wordt omgeven door een devote sfeer van ontspanning en bezinning. 

Noot: het kan voorkomen dat u overnacht in Gemünd. U wordt door de hotelier van/naar de wandeling gebracht.

Dag 7
van Steinfeld naar Blankenheim (ca. 23 km/6,5 uur)
Op deze Eifelsteig-etappe beleeft u de verleden tijd vanaf de Romeinen tot de Middeleeuwen. U laat de stilte van de kloostermuren achter u en wandelt naar beneden naar het dal van de Gillesbach. Na de aansluitende beklimming van de Königsberg wordt u beloond met een prachtig uitzicht. Beschut door dichte boomkruinen wandelt u verder langs de Urft. Vervolgens verder door Nettersheim met zijn natuurcentrum en gelegenheden om te pauzeren. Ontspannen wandelt u verder over het houten pad bij de Römerweiher. Even later heeft u de mogelijkheid om een uitstapje te maken naar het Romeinse tempelcomplex Görresburg. U passeert weiden, schitterend gekleurde vlinders en ook kleine stukken bos. Blankenheim, het doel van de dag, heet u welkom met een imposante burcht. In het middeleeuwse centrum van Blankenheim kunt u om de dag af te sluiten tussen vakwerkhuizen slenteren en nog een andere bron ontdekken: de Ahr ontspringt hier.

Dag 8
terugreis
Vandaag gaat u per trein (niet inbegrepen) terug naar Aken waar uw auto staat geparkeerd waarna deze wandelvakantie in Duitsland er op zit.

Treinreis
Wanneer u de treinreis bij ons boekt dan reist u vanaf het station van Blankenheim terug naar het door u opgegeven station in Nederland of België.

Wandelvakantie Eifelsteig noord | Aken - Blankenheim

Tijdens deze reis verblijft u in middenklasse hotels en pensions inclusief ontbijt en een lunchpakket op de wandeldagen.

jun 2024 | jul 2024 | aug 2024 | sep 2024 | okt 2024 | nov 2024 | dec 2024 |
inclusief:
* 7 nachten verblijf in een 2-persoonskamer
* 7 x ontbijt
* 6 x lunchpakket (op de wandeldagen)
* bagagetransfers (max. 15 kg)
* gedetailleerd routeboek: Eifelsteig (Duits) met routekaarten
* GPS tracks (op aanvraag)

optioneel (direct bij boeking te reserveren):
* treinretour elk Nederlands of Belgisch station-Aken en Blankenheim-elk Nederlands of Belgisch station € 100,-
* toeslag 1-persoonskamer € 190,-**

exclusief:
* eventuele transfers van de Eifelsteig naar het hotel v.v.
* overige maaltijden
* toeristenbelasting
* bijdrage SGR € 5,- per persoon en Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking
* reserveringskosten € 17,50 per persoon (max. € 30,- per boeking)

** Noot: het minimum aantal deelnemers bij deze reis is 2 personen. Wilt u toch alleen boeken dan is er een extra bagagetoeslag van toepassing van € 90,-. 
8

Mooie, soms uitdagende wandelingen in een groene, heuvelachtige omgeving langs comfortabele en vaak verrassende overnachtingsplekken.

anoniem, reisperiode april 2024
10

We hebben de Eifelsteig Noord (zes etappes) met heel veel plezier gelopen. De route is schitterend en afwisselend. De overnachtingsplaatsen zijn uitstekend.

anoniem, reisperiode augustus 2023
8

Prachtige wandelingen in de frisse groene en afwisselende landschappen. Mooie kleine hotels met vriendelijke eigenaren.

anoniem, reisperiode juli 2023
8

De Eifel is een heerlijk wandelgebied, meestal brede wandel wegen, soms een stijl en smal pad. De gemoedelijke hotels zijn gastvrij en schoon en in de avond rustig.

anoniem, reisperiode juni 2023
8

Wandelreis Eifelsteig is een aanrader. Goed bewegwijzerd en niet te zwaar,dus voor veel mensen haalbaar

Annemie Smet, reisperiode mei 2023
9

Samen met een vriendin koos ik deze reis uit, eigenlijk in eerste instantie vanwege de schappelijke prijs en de leuke fotootjes. We hebben enorm genoten, de hotels waren stuk voor stuk verrassend, de wandelingen waren heerlijk en behoorlijk pittig, de bewegwijzering was geweldig. Als we al verkeerd liepen, kwam het door onze eigen onoplettendheid/vermoeidheid. We willen zo snel mogelijk verder met de rest van de Eifelsteig, we hebben het lange afstandswandelen helemaal te pakken. Het gebied is nog wel erg aangedaan door de overstromingen van vorig jaar. Dat heeft gevolgen voor het betalingsverkeer, vaak contant, horeca en treinreizen, deels niet mogelijk.

Wilma Ferwerda, reisperiode juli 2022
8

Heerlijk gewandeld, route perfect aangegeven. Hotels over het algemeen voldoende tot goed.

anoniem, reisperiode maart 2022
Alles was keurig netjes geregeld met de hotels en bagagevervoer. Hotels varieren van enigszins gedateerd tot heel modern. Alles bij elkaar ben ik dik tevreden.
Ger Stouten
Erg goed georganiseerd v.w.b. reis en hotels. Uitstekende bewegwijzering. Fantastische vergezichten, rijk aan historie, idyllische dorpjes. Waardering hotels (max 5 sterren): Aaken 2 redelijk Roetgen 2 redelijk Monschau 4.5 uitstekend Einruhr 3 goed Gem?nd 4.5 uitstekend Steinfeld 4.5 uitstekend Blankenheim 3.5 goed+
Peter Groenewoud
inclusief:
* 7 nachten verblijf in een 2-persoonskamer
* 7 x ontbijt
* 6 x lunchpakket (op de wandeldagen)
* bagagetransfers (max. 15 kg)
* gedetailleerd routeboek: Eifelsteig (Duits) met routekaarten
* GPS tracks (op aanvraag)

optioneel (direct bij boeking te reserveren):
* treinretour elk Nederlands of Belgisch station-Aken en Blankenheim-elk Nederlands of Belgisch station € 100,-
* toeslag 1-persoonskamer € 190,-**

exclusief:
* eventuele transfers van de Eifelsteig naar het hotel v.v.
* overige maaltijden
* toeristenbelasting
* bijdrage SGR € 5,- per persoon en Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking
* reserveringskosten € 17,50 per persoon (max. € 30,- per boeking)

** Noot: het minimum aantal deelnemers bij deze reis is 2 personen. Wilt u toch alleen boeken dan is er een extra bagagetoeslag van toepassing van € 90,-. 
Bekijk prijzen

Anderen bekeken ook