De 9 mooiste wandelgebieden van Duitsland

Hoe vaak u ook op wandelvakantie in Duitsland bent geweest, er valt altijd wel iets nieuws te ontdekken.

Door het grote oppervlak kent het land een enorme diversiteit. Waar het noorden vlak is en er in rijke handelssteden een maritieme sfeer heerst, is het zuiden waar de Alpen beginnen alles behalve vlak.

Daar én daartussenin liggen fantastische wandelgebieden. We schotelen de mooiste wandelgebieden van Duitsland – en daarmee ook de mooiste wandelroutes van Duitsland – u graag in willekeurige volgorde voor in deze nieuwe vakantie-inspiratieblog.

9x fantastisch wandelen in Duitsland

De top 9 mooiste wandelgebieden van Duitsland hebben we samengesteld op basis van onze eigen ervaringen, kennis, persoonlijk voorkeuren en ons huidige wandelvakantie-aanbod. We hebben met veel plezier en passie de mooiste plekjes van Duitsland te voet verkend en zijn tot deze selectie gekomen. Laat u inspireren!

1. Het Zwarte Woud

Het Zwarte Woud is bij uitstek Duitslands wandelparadijs. We hebben hier al heel wat afgewandeld en tóch staan we elke keer weer versteld van de natuur. Stille bossen, romantische watervallen, bergtoppen met hier en daar een burcht, wijngaarden, heldere meren, mysterieuze kloven, oude boerendorpen… er valt hier zoveel te zien dat we ongetwijfeld nog veel moois vergeten in dit rijtje.

Op wandelgebied is de Schluchtensteig één van onze hoogtepunten van het Zwarte Woud. Deze uitdagende wandelroute slingert zowel over panoramische hoogvlakten als door ruige kloven. Pittig is wandelen in het Zwarte Woud zeker, maar gelukkig staat het ook bekend om de stevige, traditionele maaltijden zodat u de volgende dag weer krachtig aan de start verschijnt.

Uit onze reviews: “De Schluchtenteig is een echte aanrader voor geoefende wandelaars. Hotels waren prima. Bagagevervoer was goed geregeld. Ook contact voor de reis met Aktiva Tours verliep soepel en goed.”.

Hieronder enkele wandelvakanties door het Zwarte Woud, die stuk voor stuk mooie beoordelingen hebben.

2. De Eifel

Even ten zuiden van ons eigen Limburg ligt de Eifel. Een heerlijk wandelgebied dat bekend staat om zijn vulkanische landschappen, zwart-witte vakwerkdorpen, kratermeren, bossen en groene velden.

Wat ons betreft loopt door de Eifelstreek een van de mooiste wandelroutes van Duitsland: de Eifelsteig. Pak dit woord niet verkeerd op; steig betekent gewoon wandelpad en heeft dus niets te maken met constant stijgen/klimmen. Wat de Eifelsteig bijzonder maakt is dat dit bijzondere wandelpad voor slechts 5% over verharde wegen gaat, waardoor u op de meest onontdekte plekjes komt. Het routeboekje is super duidelijk en de route is compleet bewegwijzerd.

Uit onze reviews: “Ik heb de Eifelsteig helemaal gelopen met Aktiva Tours, die dat prima geregeld heeft. Het is een fraaie tocht met veel afwisseling.”.

Hieronder sommen we enkele wandelvakanties door de Eifel op, allemaal met een goede beoordeling van onze klanten.

3. De Moezel

Wie in Duitsland overdag struint door wijngaarden en ’s avonds proeft van het lekkers dat hier geteeld wordt, bevindt zich in de Moezelstreek. Een streek genoemd naar de gelijknamige rivier die groene wijnbergen van elkaar scheidt en waar in pastelkleurige wijndorpen zoals Cochem en Bernkastel-Kues altijd gezelligheid heerst.

De mooiste wandelroute door deze streek is de Moselsteig, een langeafstandswandeling met meer dan 350 wandelkilometers. Soms wandelt u dicht langs de rivier, dan weer klimt u de wijnbergen op. Na elke bocht volgt er weer een verrassing. Zicht op een ridderkasteel bijvoorbeeld of een prachtig panorama over de rivier. De Moselsteig verveelt nooit.

Uit onze reviews: “Mooie reis, diverse uitdagende wandelingen met mooie uitzichten.”.

Hieronder een greep uit onze wandelvakanties door de Moezel.

4. Het Sauerland

Net over de grens en toch helemaal het buitenlandgevoel, dat is een vakantie in het Sauerland.

De streek wordt ook wel het ‘land van duizend bergen’ genoemd, al zou het ‘land van duizend heuvels’ passender zijn geweest, want de hoogste berg is zo’n 843 meter hoog. Naast deze groene heuvelzee bezit het Sauerland ook dichte bossen, meren en karakteristieke vakwerkdorpen.  

De populairste wandelroute is de 154 kilometerlange wandelroute Rothaarsteig. Wilt u niet de hele vakantie wandelen, maar gewoon een dagje te voet er op uit trekken, dan kunnen we Vulkaanpad Wellinghausen (6.7 km) zeker aanrader. Een route door Natuurpark Diemelsee waarbij u het spoor van een uitgedoofde vulkaan volgt. Ook rondom de berg Kahler Asten (842 m) lopen diverse mooie wandelroutes.

Uit onze reviews: “Het open landschap biedt prachtige vergezichten, stevige kuitenbijters, bos, hei en typisch Duitse dorpjes. Na de inspanning volgt de beloning in de vorm van een Weissbier met Himbeer-Käsesahne-Torte.”.

Hieronder onze wandelvakanties door het Sauerland.

5. Beieren

Voor wandelen in Zuid-Duitsland is Beieren de uitgelezen streek. Jaarlijks trekken de mooiste wandelgebieden van Beieren duizenden wandelaars van over de hele wereld.

Het Beierse landschap is zeer divers en varieert van glooiende heuvels en groene weiden tot majestueuze bergtoppen en kristalheldere meren. Dat is ook te merken aan ons aanbod wandelvakanties in Beieren, die variëren van wandelniveau 1,5 tot 3.

Een populaire wandelroute in Beieren is de Altmühltal Panoramaweg. De route doet wat het u belooft: vele stukken bieden fenomenale panorama’s op stoere kastelen en ruige rotsformaties.

Wat Beieren écht anders maakt dan alle andere wandelgebieden in Duitsland, zijn de uitlopers van de Alpen. Vooral de bijna 3.000 meter hoge Zugspitze is een ware wandelmagneet en misschien wel het mooiste wandelgebied in Zuid-Duitsland.

Het is hier heel eenvoudig genieten op grote hoogte wanneer u de kabelbaan naar boven neemt. Echte berggeiten kunnen er ook voor kiezen om te voet de top te bereiken. Voelt u zich aangesproken en daagt u zichzelf graag uit? Wandel dan eens over ‘kammen’ van Beieren naar het Salzburgerland. Een onvergetelijke ervaring!

Uit onze reviews: “Prima! Duidelijke beschrijving, goede hotels en bagagevervoer goed geregeld door de organisatie.”.

Hieronder onze wandelvakanties door Beieren.

6. Thüringen

De ‘longen van Duitsland’, zo wordt het Thüringer Wald ook wel genoemd. Niet zo vreemd wanneer u weet dat deze streek bol staat van fantastische, uitgestrekte oerbossen. Het Thüringer Woud is het grootste natuurpark van de deelstaat Thüringen.

Het gebied barst van de mooie plekjes én wandelroutes. Met maar liefst 10.000 kilometer aan wandelpaden mag je Thüringen meer dan wandelvriendelijk noemen.

Daarnaast zijn er in Thüringen mooie steden boordevol cultuur te vinden. Wissel wandeldagen dan ook zeker af met uitstapjes naar o.a. Weimar, Erfurt en Gotha.

Gezellig met andere singles Thüringen al wandelend verkennen? Goed idee!

7. De Harz

De Harz is gemaakt om te onthaasten. Een groot gedeelte van de streek bestaat uit natuurparken en het goed bewegwijzerde wandelnetwerk bestaat uit meer dan 8.000 kilometer aan paden. Met zoveel kilometers snapt u dat er voor iedere wandelliefhebber wat wils is; korte en lange wandelroutes, smalle, vergeten paadjes en geasfalteerde wegen en gemakkelijke en uitdagende routes.

De meest bewandelde route is de Hexen Stieg, een langeafstandsroute van meer dan 95 kilometer dwars door de Harz. Onderweg trotseert u o.a. de Brocken – de hoogste berg van de Harz – en de kloof Bodetalschlucht met zijn steile rotswanden, bruggen en beekjes.  

Wie kan genieten van natuur én cultuur doet er goed aan (een deel van) de Selketal Stieg te bewandelen. Paden door bossen en langs spectaculaire rotsformaties leiden naar ruïnes, Schloss Ballenstedt en UNESCO-Werelderfgoedstad Quedlinburg met haar vele vakwerkhuizen. Terugreizen naar het beginpunt kan in stijl met de stoomtreinen van de Selketalbahn.

Meer geschikt voor de minder gevorderde wandelaar is de Baudensteig Rundweg Nr. 4 door de bossen van de Harz. Met onderweg een lekkere stop in een berghut. Of de gezinsvriendelijke wandeling rond het grootste stuwmeer van de Oberharzer Wasserregal. Als laatste lichten we de Liebesbankweg er uit. Een wandeling vol romantiek, waarbij wandelaars op 25 punten worden verrast met een object dat is gekoppeld aan het thema liefde.

8. Westerwald

Tussen de grote steden Keulen en Frankfurt, niet eens zo heel ver van de Nederlandse grens, ligt het Westerwald. Ongeveer 3.000 vierkante kilometers aan heuvels, bos, akkers, meren en rivierdalen nodigen wandelaars van alle leeftijden uit om op een relaxte of uitdagende manier kennis te maken met het landschap. Een heel bijzondere route is de 235 km lange Westerwald Steig, die tot de 15 “Top Trails of Germany” behoort.

Uit onze reviews: “In de herfst genieten van de prachtige uitzichten met de tinten geel, oranje en rood. Wandelingen vond ik afwisselend. Hotel was prima.”.

Hieronder een greep uit onze wandelvakanties door het Westerwald.

9. Berlijn & Omgeving

Waar de één graag ver weg van de massa wandelt, kies een ander ervoor om juist de levendigheid op te zoeken. Graag deze twee combineren? Dan is Berlijn vast uw volgende bestemming.

Berlijn is voor een wereldstad opvallend groen, evenals de directe omgeving zoals de Wannsee. Wandel tijdens een stadstour langs bekende bezienswaardigheden zoals Checkpoint Charlie, de Brandenburger Tor, de Reichstag, de Potsdammer Platz en het indrukwekkende Holocaust Monument.

Om de dag daarna de rust van de Wannsee met zijn uitgestrekte loofbossen op te zoeken. Absoluut ook een stadswandeling waard: de statige barokstad Potsdam.

Gezellig met andere singles Berlijn al wandelend verkennen? Goed idee!

De mooiste wandelroutes in Duitsland vindt u bij Aktiva Tours

Waar het mooi wandelen is, daar kunt u met Aktiva Tours vakantie vieren. Of u nu een korte wandelvakantie of een langeafstandswandeling wilt maken, Aktiva Tours heeft een gevarieerd aanbod aan wandelvakanties in Duitsland.

Onze ervaren reisadviseurs helpen u graag bij het uitzoeken van uw ideale wandelvakantie. Wilt u meer informatie over onze wandelvakanties of heeft u vragen over een specifieke route? Neem dan gerust contact met ons op, telefonisch via het nummer +31 (0)88 633 20 60 of per e-mail via info@aktivatours.nl.

Wij kijken er naar uit om u te mogen verwelkomen op één van onze reizen door de mooiste wandelgebieden van Duitsland!

Ervaringen van reizigers

Reizigers beoordelen ons gemiddeld met een:
9,3

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang elke week onze digitale nieuwsbrief met reistips en weetjes!