Singlereis Wandelen Moselsteig van Cochem naar Moselkern

5 dagen
niveau 2
minibus
beoordeling: 8,0
vanaf € 495,- p.p.
Prijs per persoon gebaseerd op
vertrekdatum 07-11-2022.
Excl. reserveringskosten (€ 12,50 p.p.), bijdrage SGR (€ 5,00 p.p.) en calamiteitenfonds (€ 2,50 per boeking).
Bekijk prijzen

inclusief ontbijt en diner
op de hele wandeldagen een lange en korte variant
verblijf in 1-persoonskamer inclusief

route: heuvels (max. ca. 500 m) afgewisseld met dalen van riviertjes en beken, met matige tot flinke hoogteverschillen. Het landschap bestaat afwisselend uit bos, akkers en wijnvelden. Per wandeldag wordt gemiddeld ca. 18 km (op de aankomst- en vertrekdag resp. ca. 7 en ca. 11,5 km) afgelegd. Op de dagen 2, 3 en 4 kan er naar wens gekozen worden voor een verkorte variant.
groep: minimaal 6 / maximaal 16 reizigers

Water, wijn en burchten
De Moselsteig is een wandelroute langs het Duitse deel van de Moezel, over een lengte van maar liefst 365 kilometer, slingerend benedenlangs en boven de rivier. Startpunt is Perl, dat tegenover Schengen (ja, van het Europese verdrag uit 1992!) ligt. En eindpunt is Deutsches Eck in Koblenz, het punt waar de Moezel in de Rijn stroomt. De Moselsteig is ’geopend’ in 2014 en kreeg toen direct het keurmerk ’Qualitätsweg Wanderbares Deutschland’. Want behalve wunderbar is de Moezelstreek ook 100% zeker ’wanderbar’!

Tijdens deze reis lopen we het gedeelte van Cochem naar Moselkern. De Moezel is misschien wel de meest meanderende rivier ter wereld, constant ruime en dan weer scherpe bochten makend naar links en naar rechts, waardoor het landschap steeds onverwachte verrassingen toont.

Deze reis wordt uitgevoerd vanuit het kleine plaatsje Landkern: rustig gelegen in het binnenland van de Süd-Eifel, op nog geen 10 kilometer van het bekende Cochem aan de Moezel. Daar in de benedenloop van de rivier vindt de wandereis plaats, langs routeplaatsen die toeristisch gezien allure hebben: Cochem en Treis-Karden zijn immers klinkende namen.

De Moezel vormt de grens tussen de Eifel in het noorden en de Hunsrück in het zuiden. Beide genoemde gebieden zijn buitengewoon bosrijk. De routes langs de oevers van de Moezel daarentegen lopen door meer open terrein, afwisselend over de noord- en de zuidoever, soms op rivierniveau waar ook de dorpjes en stadjes gelegen zijn, dan weer hoog boven het dal met fraaie uitzichten over de wijde omgeving. Het is soms letterlijk lopen langs de wijngaarden. De reis is niveau 2, maar in alle eerlijkheid zijn de standaard routes eerder niveau 2,5 en de verkorte varianten slechts niveau 1,5 (zie: programma).

Dag 1
heenreis en inloopwandeling
Eindhoven Centraal Station-Landkern (ca. 230 km) per minibus (11.00-14.00 uur). Na aankomst een korte informatiebijeenkomst over de reis en de route door de reisleider. Daarna maken we een inloopwandeling (ca. 7 km/2 uur) door het plaatsje en de directe onmgeving, met steeds een mooi uitzicht over het dal met Landkern met de hoge kerktorenspits.

Dag 2
wandeling Cochem-Pommern over de Moselsteig (ca. 17 km/6 uur, verkorting mogelijk tot ca. 9 km/3,5 uur) 
De route heeft twee flinke stijgingen. We wandelen via Klotten, een mooi romantisch wijndorp gelegen aan de monding van de Dortebach. In Klotten staan tal van oude stenen huizen en vakwerkhuizen. Ook bezienswaardig is het knusse centrum met de laat-gotische hallenkerk. De ruïne van burcht Coraidelstein, ook wel Konradstein genoemd, is boven Klotten zichtbaar op de Burgberg. Tegenwoordig is de burcht in particulier bezit en is die gedeeltelijk gerestaureerd. Eindpunt is Pommern, een oud klein wijndorp langs de Moezel met als hoogtepunt het in renaissancestijl gebouwde Burghaus met traptoren.

De korte variant gaat van Klotten naar Pommern.

Dag 3
Wandeling Pommern-Moselkern over de Moselsteig (ca. 17 km/6 uur, verkorting mogelijk tot ca. 12 km/4,5 uur )
We wandelen via de Martberg, Treis-Karden en de indrukwekkende burcht Eltz. Op de Martberg tussen Pommern en Karden bevond zich 180 meter boven de Moezel eens een Keltische nederzetting, vergelijkbaar met een grote stad. In het midden hiervan ontstond een Romeins tempelcomplex. Delen zijn gereconstrueerd en kunnen bezocht worden. Treis-Karden is een gezellig wijnplaatsje met leuke terrasjes en ijssalons. We eindigen vandaag in het wijndorp Moselkern met smalle en steile straatjes, gelegen aan de monding van de Elzbach. Bezienswaardig is het mooie vakwerkraadhuis uit 1673. 

De route heeft 3 flinke stijgingen. De korte variant gaat van Treis-Karden naar Moselkern.

Dag 4
Wandeling Ulmen-Cochem (ca. 18,5 km/5,5 uur, verkorting mogelijk tot ca. 10 km/3,5 uur)
Wandeling constrant door het dal van de Endert. Deze wandeling ’Im Tal der wilden Endert’ is in 2019 door ’Das Wandermagazin’ bekroond als mooiste wandelroute van Duitsland! We starten bij de Kruisridderburcht bij de Ulmener Maar en wandelen via de waterval Rausch en het klooster Maria Martental. Route aaneengesloten dalend van 500 meter naar 100 meter. 

De korte variant gaat van Maria Martental naar Cochem. 

Dag 5
Wandeling Pyrmonter Felsensteig (ca. 11,5 km/3,5 uur) en terugreis
We wandelen vanaf de Pyrmonter Mühle omhoog naar een plateau, vanwaar een weids uitzicht over de omgeving. De route gaat over de Heidberg en verder naar het hoogste punt, de Sammetzkopf, waar een groot kruis staat en een steen met informatie over de omgeving. We lopen het natuurgebied van de Juckelberg binnen en dalen door de bossen af naar het dal van de Elzbach. Het wandelpad passeert regelmatig verschillende steile rotswanden. Aan het einde passeert de wandeling Burg Pyrmont, een fraai gelegen burcht die nog intact is en bezichtigd kan worden. Daarna volgt een laatste flinke afdaling naar de Pyrmonter Muhle (restaurant/terras), waar de Elzbach via een fraaie stroomversnelling een aantal meters omlaag valt. Pyrmonter Mühle-Eindhoven Centraal Station (ca. 230 km) per minibus (14.00-17.00 uur).

Hotel Zur Post

ligging: in de hoofdstraat van het plaatsje Landkern (Süd-Eifel) op ca. 10 km van de Moezel
faciliteiten: klein, gezellig en goed verzorgd hotel van de familie Schaden met ca. 25 kamers, restaurant/ontbijtruimte, bar, achtertuin met terras, wifi.
kamers: altijd met een eigen badkamer met douche en toilet. 
maaltijden: ontbijt en avondmaaltijd inbegrepen; eten en drinken onderweg verkrijgbaar bij winkels in de buurt of in een horecagelegenheid onderweg tijdens de wandelingen. Avondmaaltijd: vegetarisch mogelijk, opgeven bij boeking.inclusief:
* Eindhoven Centraal Station-Landkern en Pyrmonter Mühle-Eindhoven Centraal Station per minibus
* verblijf in een 1-persoonskamer met eigen douche en toilet
* ontbijt en diner
* Aktiva-reisleiding
* transfers per minibus
* Nederlandstalige route-uitleg
* toeristenbelasting

optioneel (direct bij boeking te reserveren):
* korting 2-persoonskamer (indien met 2 personen geboekt binnen 1 boeking) € 55,-
* reis- en annuleringsverzekering

exclusief:
* eten en drinken onderweg
* bijdrage SGR en Calamiteitenfonds
* reserveringskosten

8

anoniem, reisperiode juli 2021

8 Een heel fijne en gezellige reis. Mede door de reisleider en enthousiaste mede wandelaars zijn dit 5 fantastische dagen geweest. Prachtige natuur, met heel mooie wandelingen. Een aanrader !

Josien Mouwen, reisperiode september 2021
Bekijk prijzen

Anderen bekeken ook