Wandelreis Moselsteig Urzig-Cochem

8 dagen
niveau 2 van 3
eigen vervoer óf
trein
vanaf € 637,- p.p.
Prijs per persoon gebaseerd op
vertrekdatum 22-10-2022.
Excl. reserveringskosten (€ 12,50 p.p.), bijdrage SGR (€ 5,00 p.p.) en calamiteitenfonds (€ 2,50 per boeking).
Bekijk prijzen

veel te zien en te beleven
verdeeld in 4 segmenten van elk een week
inclusief dagelijks bagagevervoer van hotel naar hotel
route: glooiend tot heuvelachtig. Per wandeldag wordt gemiddeld ca. 15 km afgelegd.
minimum aantal reizigers: 2
aankomst: dagelijks van 24 maart t/m 31 oktober.

Wandelreis van Schengen naar Koblenz
Waar de rivier de Moezel, zoals wij die noemen, door Duitsland stoomt, heet die "Mosel" en dát is daar haar échte naam. En een "Steig" heeft helemaal niets met stijgen en dalen te maken maar betekent in het Duits gewoon (wandel-)pad of -route.

De Moselsteig is een langeafstandswandeling van maar liefst 365 kilometer lang, verdeeld over 21 wandeldagen. Om deze totaalroute voor een grotere groep reizigers bereikbaar te maken, is die verdeeld over vier segmenten van elk een week. De route start in Perl dat tegenover Schengen (Luxemburg) ligt. Een wereldberoemde naam die het dorp natuurlijk niet verdiend heeft met zijn 425 inwoners maar met het daar ondertekende Verdrag van Schengen (1985) op een schip dat lag afgemeerd in….de Moezel! En de Moselsteig eindigt in de historische stad Koblenz, waar de Moezel instroomt in de Rijn. De plek van die confluentie heeft de naam Deutsches Eck.

Het leuke van de Moezel is dat er onderweg zo veel te zien is, want ieder uur volgt er wel weer een nieuwe verrassing. Talloze historische ridderkastelen bijvoorbeekld, vaak stategisch gelegen op een heuveltop. En omdat de rivier zo kronkelig is, verandert het uitzicht permanent.

Het parcours van de Moselsteig is wisselend: soms dicht langs de rivier dus tamelijk vlak, dan weer stijgend naar hoger in de heuvels met prachtig panoramauitzicht over de river en haar omgeving. De markering van de Moselsteig is uitstekend te noemen. 

Dag 1
Ürzig, aankomst per eigen vervoer (afstand Utrecht-Ürzig ca. 350 km). Reizigers die arriveren met eigen auto kunnen deze tegen betaling parkeren bij het hotel.

Treinreis
Indien u de treinreis via Aktiva Tours reserveert, reist u vanaf elk station in Nederland of België naar Ürzig. Vanuit het station van Ürzig gaat u te voet naar uw hotel (en indien dat te ver zou zijn, wordt u door de hotelhouder opgehaald).
 

Dag 2
Wandeling van Ürzig naar Traben Trarbach (ca. 15 km/5 uur) via de wijnberg ‘Erdener Treppchen’ waar bij toeval in 1992 een klein Romeins/keltisch wijnperscomplex (gebouwd midden 3e eeuw) werd gevonden, te bezoeken. Een afsteek is mogelijk naar Kröv, het meest romantische wijnstadje aan de Moezel met het fotogenieke ‘Dreigiebelhaus’ dat drie voorgevels heeft, u kunt er iets eten en drinken. De route gaat tenslotte langs de restanten van Mont Royal, de resten van een 17e militair koninklijk complex van maar liefst 50 hectare, waar toen maar liefst 12.000 soldaten en 3.000 paarden verbleven.
 

Dag 3
Wandeling van Traben Trarbach naar Reil (ca. 15 km/5 uur) via de ruïne van Burg Grevenburg. Reil is een 1000 jaar oud plaatsje met nauwe straatjes en steegjes met vakwerkpanden. De ‘spoorhistorische’ Kanonenbahn is als extra wandeling te maken met als thema de ontsluiting van de Moezel door de spoorwegen.
 

Dag 4
Wandeling van Reil naar Zell (ca. 13 km/4,5 uur) via het voormalige augustijninnenklooster Marienburg gebouwd op een zeer steile wand van de Zeller Hamm. Verder naar Zell met het interessante Wein- und Heimatmusem gevestigd in het Rathaus.
 

Dag 5
Wandeling van Zell naar Neef of Bremm (ca. 25 km/8,5 uur), langste en zwaarste dagetappe van de Moselsteig, met prachtige uitzichten over het Moezeldal o.a. vanaf de Petersberg met het Gipfelkreuz.
 

Dag 6
Wandeling van Neef of Bremm naar Ediger Heller (ca. 14 km/4,5 uur) via het Bremmer Gipfelkreuz, de abdijruÏne van Stuben en de scherpe meander (Moselschleife) bij Calmont waaraan het vroegere romeinse/germaanse heiligdom Calmont is gelegen. Mocht de route te lang zijn dan kunt u deze inkorten door in Bullay de trein te nemen naar Neef. 
 

Dag 7
Wandeling van Ediger Heller naar Cochem (ca. 20 km/6 uur) via het bos Buchsbaumwald en de hoogste top van deze route de Velwigerberg. Bezienswaardigheden van Cochem: de imposante Reichsburg en de mosterd(!)molen Senmfmühle.
 

Dag 8
Te voet naar het station (indien dat te ver zou zijn, wordt u door de hotelhouder weggebracht). Cochem-Ürzig per trein (reistijd ca. 22 min., ca. € 8,-). Vertrek per eigen vervoer.

Treinreis
Indien u de treinreis via Aktiva Tours reserveert, reist u vanuit Cochem direct terug naar Nederland of België.

Moselsteig van Urzig naar Cochem***

Tijdens deze reis verblijft u in middenklasse hotels/pensions. Alle kamers hebben bad of douche en toilet. Uw verblijf is inclusief ontbijt. Het is mogelijk om vooraf voor de wandeldagen een lunchpakket te bestellen (kosten € 10,- per dag). Wat is er inbegrepen?


inclusief:
* 7 overnachtingen in hotels (2-persoonskamer met bad of douche en toilet) logies/ontbijt
* bagagevervoer·
* kaart en routeboek (Duitstalig) met GPS handleiding

optioneel (direct bij boeking te reserveren):
* treinreis elk Nederlands of Belgisch station-Schweich en Urzig-elk Nederlands of Belgisch station (incl. zitplaatsreservering) € 144,- 
* transfer terug naar uw geparkeerde auto in Urzig € 49,-
* toeslag 1-persoonskamer € 125,-
* 6 x lunchpakket op de wandeldagen (te maken van het ontbijtbuffet) € 60,-
* reis- en annuleringsverzekering

exclusief:
* toeristenbelasting (slechts in een klein aantal accommodaties van toepassing, meestal tussen € 0,50 en € 1,50 p.p.p.n.) 
* Cochem - Urzig  per trein (reisduur ca. 20 minuten, vertrek 1 x per uur) 
* bijdrage SGR en Calamiteitenfonds
* reserveringskosten
Bekijk prijzen

Anderen bekeken ook