De 10 mooiste wandelroutes in Limburg

Limburg is bourgondisch genieten. Én actief genieten, want er zijn honderden mooie wandelroutes door Limburg te vinden. Wij zijn verzot op dit stukje Nederland dat, hoe zuidelijker je komt, hoe meer als buitenland aanvoelt. Een rijkdom aan verschillende landschappen, met bossen, stuifduinen, beekdalen, krijtrotsen, kastelen, schilderachtige dorpen en sfeervolle steden. Ontdek het te voet met deze top 10 mooiste wandelroutes in Limburg.

Wandelen in Limburg

“Voor wandelen in Limburg moet je in het zuidelijke deel van de provincie zijn.” Fout! We horen het vaak, maar het is alles behalve waar. Tuurlijk, Zuid-Limburg is prachtig. Maar Noord-Limburg en Midden-Limburg zijn net zo mooi.

Hier liggen zelfs een aantal Nationale Parken, namelijk De Maasduinen, De Meinweg en De Groote Peel. Hier en daarbuiten zijn tal van mooie wandelroutes in Limburg uitgezet. De mooiste, die zetten we hieronder op een rijtje per streek. Met een langeafstandsroute door de hele provincie om warm te lopen.

Wandelroute Limburg Totaal – Het Pieterpad

Het Pieterpad is een van de meest bekende wandelroutes van Nederland. Hoewel dit langeafstandspad start in Groningen, willen we het toch in deze blog onder uw aandacht brengen. Het slotstuk ligt namelijk in Limburg. Maar liefst zes dagetappes, variërend in lengte van 17 tot 23 kilometer, brengen u van Swolgen in Noord-Limburg naar de Sint Pietersberg in het uiterste zuiden van het land.

Proef onderweg de lekkerste asperges en de gezelligheid van o.a. Roermond en Maastricht. Kapelletjes, bossen, mijnen en grotten, kastelen, heide en de Maas… er is genoeg te zien.

Wandelroutes in Noord-Limburg

Ontdek en kijk uw ogen uit. Noord-Limburg heeft een schat aan landschappen. We overdrijven niet als we u beloven dat u in minder dan twee uur door wel vier totaal verschillende ansichtkaarten kunt lopen. Er zijn bossen, stuifduinen, beekdalen, Maasoevers en Peellandschappen. Er zijn piepkleine oude dorpjes en bruisende steden. Er zijn bourgondische trekpleisters en tal van plaatsen waar de historie nog echt voelbaar is. Maak uw hoofd dus lekker leeg tijdens een van de wandelroutes in Noord-Limburg.

Wandelroute Noord-Limburg 1 – Nationaal Park De Maasduinen

Nationaal Park De Maasduinen is Noord-Limburg op z’n mooist. Het gebied is ongeveer 4.500 hectare groot en wordt internationaal geprezen om de unieke landschapsvormen, flora en fauna. Het bezoekerscentrum in Well is het vertrekpunt van diverse routes.

Persoonlijk vinden we de wandeling om het Reindersmeer (ca. 8 km) de mooiste. We wanen ons zelfs even in Scandinavië wanneer een landschap met kleine lagunes, strandjes en bos zich ontvouwt. De route is in te korten tot 4 en 2,5 km.

Wandelroute Noord-Limburg 2 – Mookerheide en Mookerplas

Ontdek over een lengte van 5 km alle highlights van de Mookerheide tijdens de Twee schansenroute van Natuurmonumenten. Dompel u onder in de historie van het jachtslot en wandel door oude bossen en glooiende heidevelden, terwijl u meer dan eens wordt getrakteerd op geweldige panorama’s.

Tijdens het wandelen kunt u zelfs Schotse hooglanders tegen het lijf lopen. Maar ook andere dieren als vlinders, zandhagedissen en spechten.

Tip: in augustus bloeit de heide hier prachtig paars.

Wandelroute Noord-Limburg 3 – Landgoed Arcen

Aan de zuidrand van het Maasdorp Arcen ligt een van de bekendste kastelen van ons land; Kasteel Arcen. De 10 km lange wandelroute Landgoed Arcen doorkruist de oude landgoederen van het kasteel. Een uitstekende bewegwijzering, mooie uitkijkpunten en afwisselend landschap maken dit een populaire route.

Wandelroutes in Midden-Limburg

Van één naar twee Nationale Parken. Daar hebben we meteen het verschil tussen Noord-Limburg en Midden-Limburg te pakken. Qua landschap maakt het elkaar niet veel. Ook hier vindt u bossen, beekdalen, heidevelden en dorpen. Laten we snel van start gaan met de mooiste wandelroutes in Midden-Limburg.

Wandelroute Midden-Limburg 1 – Nationaal Park De Groote Peel

Nationaal Park De Groote Peel is het kleinste nationale park in Nederland. Wat niets wil zeggen over de schoonheid ervan. De geschiedenis van de turfwinning is hier duidelijk zichtbaar. Het is een van de dingen die het gebied zo speciaal maakt. Wat wij, naast de natuur, zo aantrekkelijk vinden aan De Groote Peel zijn de vele vlonderpaden en knuppelbruggen die verspreidt door het Nationaal Park liggen. Perfect om door het moerasrijke gebied te trekken, zónder natte voeten te krijgen.

De route die ons het meest aanspreekt – de 6 km lange Mussenbaanroute – maakt graag gebruik van die knuppelpaden en volgt daarnaast ook oude peelbanen. Spot op de grens van Limburg en Brabant de grutto en vele andere vogelsoorten die hun thuis in De Groote Peel hebben vanuit de vogelkijkhut en uitkijktoren die u passeert.

Wandelroute Midden-Limburg 2 – Nationaal Park De Meinweg

Door naar het volgende Nationaal Park: De Meinweg. Dit park ligt op de grens van Nederland en Duitsland, even voorbij Roermond. De Meinweg heeft een voor Nederland uniek terrassenlandschap. Hierdoor zijn twee beekdalen gevormd, met daartussenin bossen, heidevelden en vennetjes. In het gebied leven allerlei verschillende dieren, waaronder wilde zwijnen en adders.

Wij trekken de wandelschoenen graag aan voor een internationale dagwandeling van 17 km. Een sportieve route door Limburg én Duitsland door o.a. de bossen van natuurreservaat Luzekamp en de vochtige gebieden Melickerven en Herkenboscherven. Onderweg steekt u twee keer de ‘IJzeren Rijn’ over, een voormalig spoorwegtracé tussen Antwerpen en de Ruhr. Al met al een veelzijdige wandelroute door Midden-Limburg.

Tip: bekijk hier nog een aantrekkelijke wandelvakantie door Limburg en de Duitse grensstreek.

Wandelroute Midden-Limburg 3 – het Leudal

U zou haast denken dat met twee Nationale Parken u het mooiste van Midden-Limburg wel hebt benoemd. Toch is er nóg een prachtig natuurgebied hier: het Leudal. Ook wel de ‘Tuin van Limburg’ genoemd en zo’n 900 hectare groot. De beekdalen hier zijn fotogeniek. Tussen de bomen kronkelen de Zelsterbeek en Leubeek zich een weg. Het water heeft de beekdalen in de loop der eeuwen zo diep uitgesleten, dat er een soort ravijnen zijn ontstaan. Een perfect decor voor o.a. de ijsvogel.

Een actief dagje knopenlopen doet u met de ca. 14 km lange wandelroute Leudal. Een gezonde uitdaging in de natuur, die ook heel wat culturele momentjes in zich heeft, zoals een stop bij de St. Ursulamolen, kastelen, de op een heuvel gelegen St. Servaaskapel en café Busjop waar het volgens de verhalen lange tijd geleden spookte.

Wandelroutes in Zuid-Limburg

Karakter! Dat is wat Zuid-Limburg heeft. De sfeervolle steden, de spannende mergelgrotten, het golvende groene heuvelland, de lokale gastronomie, verscholen kapelletjes, goudgele kastelen… en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Dit deel van Nederland, dat soms aanvoelt en oogt als buitenland, is gemaakt om te voet te ontdekken.

Er lopen dan ook heel veel wandelroutes in Zuid-Limburg. Smalle, bijna verborgen paadjes door bossen en het Krijtland. Maar ook verharde wandelroutes langs de Maas en door gezellige stadsharten. Of themaroutes om de calorieën eraf te wandelen en erbij te smullen.

Tip: nog meer moois in Zuid-Limburg ontdekken? Lees ons blog Top 10 Wandelroutes Zuid-Limburg.

Wandelroute Zuid-Limburg 1 – Vaalserberg & Drielandenpunt

Wie kent Vaals niet? Het plaatsje staat bekend om het Drielandenpunt en om de Vaalserberg, het hoogste punt van Nederland. Maar het heeft ook een gezellig centrum en dat ontdekt u tijdens de 15 km lange wandelroute Grensroute Gr6 Vaals. Wandel in Limburg, dan weer in Duitsland, dan weer in België door de Vijlenerbossen, langs kapelletjes en door de heuvels met spectaculair uitzicht over het Selzerbeekdal.

Tip: ontspannen wandelen in Limburg vanuit Vaals? Reserveer dan nu de Wandelvakantie Vaalserberg & het Drielandenpunt.

Wandelroute Zuid-Limburg 2 – Brunssummerheide

Tussen de eindeloze groene heuvels waar Zuid-Limburg zo geliefd om is, ligt de Brunsummerheide. De meeste mensen concentreren zich vaak op het Bezoekerscentrum, de Sterrenwacht en de Schaapskooi. Maar voor een échte kennismaking met de Brunsummerheide trekt u de wandelschoenen aan en volgt u de 13 km lange donkergroene wandelroute Brunsummerheide.

Deze route is vele wandelingen in één. Slenteren door geurige paarse heide, zonnebaden op zilverkleurige zandvlaktes, afkoelen tussen naaldbomen, luisteren naar het concert van kwakende kikkers in tal van poeltjes en afsluiten met een kop koffie en Limburgse vlaai.

Tip: de heide bloeit in augustus op haar mooist!

Wandelroute Zuid-Limburg 3 – Mergelland & Krijtland

We hebben de groene heuvels met de Vaalserberg als letterlijk hoogtepunt gehad. En ook het grootste heidegebied van Limburg. Is Zuid-Limburg dan nóg meer? Zeker! Ga in en rondom Valkenburg wandelen langs mergel en groeves. Voor een klein bedrag koopt u bij Visit Zuid-Limburg drie routes van 10/13/15 km die tezamen de Krijtwandeling vormen.

De eerste lus neemt u eeuwen mee terug in de tijd. Stap in de voetsporen van de blokbrekers: stoere kerels die mergel vakkundig zaagden en loswrikten. Lus twee slingert door het hart van Valkenburg en het krijtlandschap richting Sibbe. Aan sfeervolle horeca voor een welverdiende pauze geen gebrek. De laatste lus is er eentje vol onbekende schoonheden, zoals goudgele kerken en kastelen en de groene omgeving van Schin op Geul.

Tip: met een gezellige singlegroep het Mergelland of Krijtland ontdekken? Doen! Bekijk onze Singlereis Wandelen Mergelland en Singlereis Wandelen Krijtland. Ook wanneer u met uw eigen gezelschap wil wandelen in Zuid-Limburg hebben we een leuke wandelreis voor u samengesteld.

Leuke wandelroutes in Limburg vindt u bij Aktiva Tours

De smaak te pakken? Hoogste tijd om de wandelschoenen tevoorschijn te halen en af te reizen naar de meest zuidelijke provincie van Nederland. Voor een ontspannen weekendje ertussenuit of wat langer te voet te genieten van de schoonheid van Limburg. We hebben tal van wandelvakanties in Limburg in ons aanbod, ook als gezellige singlereis en actieve reizen met de feestdagen. Zo compleet mogelijk, zodat u volop kunt genieten van al het moois om u heen.

Meer vakantie-inspiratie vindt u in onze complete blogbibliotheek, vol tips voor wandelvakanties, ervaringen van onze fietsvakanties en heel veel meer.

Heeft u nog vragen over (één van) onze vakanties of wilt u graag persoonlijk contact voor het boeken van een reis, neem dan telefonisch contact met ons op via +31 (0)88 633 20 60 of stuur een e-mail naar info@aktivatours.nl. Onze reisadviseurs helpen u graag verder! 

Ervaringen van reizigers

Reizigers beoordelen ons gemiddeld met een:
9,3

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang elke week onze digitale nieuwsbrief met reistips en weetjes!