Singlereis Wandelen Mergelland en de Voerstreek

4 dagen
niveau 1
eigen vervoer
beoordeling: 7,0
vanaf € 390,- p.p.
Prijs per persoon gebaseerd op
vertrekdatum 21-11-2022.
Excl. reserveringskosten (€ 12,50 p.p.) en bijdrage SGR (€ 5,00 p.p.).
Bekijk prijzen

verblijf in een 3 eeuwen oude hoeve annex watermolen
1-persoonskamer inclusief
3 x ontbijt en avondmaaltijd (3-gangen) in plaatselijk restaurant inbegrepen

route: heuvels (max. ca. 200 m.) afgewisseld met dalen van grotere en kleinere riviertjes. Per wandeldag wordt ca. 13-20 km (op de aankomstdag ca. 9 km) afgelegd.  
groep: minimaal 6 / maximaal 9 reizigers.

Grensgevallenreis in de far deep south, 330 inwoners, drie wapenfeiten
Een wandelvakantie in het Limburgse Mergelland en door de Belgische Voerstreek. We verblijven in Mesch, een prachtig gelegen plekje voor deze reis, in het verre zuiden van Nederland. Er wonen zegge en schrijve 330 mensen maar toch kent het dorpje tenminste drie wapenfeiten… Het is het zuidelijkst gelegen plaatsje van Nederland, op 50,76 graden noorderbreedte om precies te zijn. De Sint Pancratiuskerk is er de oudste kerk van ons land, met zelfs enkele delen uit de 9e eeuw. En Mesch is aan het einde van de Tweede Wereldoorlog door de geallieerden als eerste van Nederland bevrijd, op 12 september 1944.

De dalen van de Gulp, Voer en Noor
De landstreken het Mergelland en de Voerstreek zijn behalve fraai ook bijzonder. Limburg is sowieso ’t Stukske Nederland dat ’t schoanste is’ met een bijna buitenlands uitziend landschap van heuvels en kronkelende beken en riviertjes zoals de Gulp, de Voer en de Noor. En schilderachtige dorpjes natuurlijk, soms met huizen in vakwerkstijl, met steevast een kerk en een café in het hartje ervan. De Belgische Voerstreek is een zogenaamde enclave: een geografisch ingeklemd gebied, in dit geval in het noorden met de Nederlandse provincie Limburg en in het zuiden met het Belgische landsdeel Wallonië waar Frans gesproken wordt.

Hekje sluiten
De Voerstreek oogt vergelijkbaar met Zuid-Limburg: dezelfde holle heuvelweggetjes met kruisbeelden en kapelletjes onderweg, en ook dezelfde afwisselende lappendeken van bos, weiden en akkers…. Opvallend is er dat soms stukjes weiland recht of diagonaal overgestoken moeten worden, speciaal daarvoor zijn dan hekjes en poortjes geplaatst die wandelaars even moeten openen en weer sluiten.

Accommodatie uit 1699 
De uitvalsbasis van de reis is de Meschermolen, met een ligging op 200 meter van de Belgische grens. Het is een indrukwekkende boerenhoeve, mooi gelegen aan de Voer, en had voorheen de functie van watermolen. Het gebouw, waarvan de oudste delen sinds 1699 (!) bestaan, is twintig jaar geleden flink onderhanden genomen en bezit nu moderne en functionele appartementen en kamers. Alle kamers die we gebruiken, hebben een eigen badkamer en toilet en worden door één persoon gebruikt. Het ontbijt gebruikt u in de ruime eetkamer van de Meschermolen. De heerlijke avondmaaltijd neemt u in het gastvrije restaurant ’t Piepke op 500 meter lopen (met de groep samen). 

Vier dagen rust en gezelligheid
Alle wandelroutes vertrekken vanuit de Meschermolen en komen daar ook weer terug. De reisleider loopt met alle wandelingen mee. En hoewel op zich het klimaat van ons verre zuiden een beetje vergelijkbaar is met dat in de rest van Nederland, is de natuur er in de lente en de zomer een tikkeltje extra groen en in de herfst extra goudbruin getint. Kortom: op nog geen 200 kilometer van Utrecht bent u vier dagen in een andere wereld van rust, natuur, geschiedenis en gezelligheid.

Dag 1
Mesch (gem. Eijsden-Margraten), aankomst op eigen gelegenheid (zie: details) tussen 12.30 en 13.00 uur. Uitleg over de reis en de route door de reisleider. Inloopwandeling (ca. 9 km / 2,5 uur) naar Berneau en Moelingen in de Voerstreek, o.a. door het natuurgebied van de Berwijn/Berwinne.

Dag 2
Wandeling (ca. 16 km / 5 uur) naar Mheer met het enorme kasteel midden in het dorp, het natuurgebied Altembroek en 's Gravenvoeren in de Voerstreek.

Dag 3
Wandeling (ca. 20 km / 6 uur) door het unieke hellingbos Savelsbos met vuursteengrotten, het kasteel van Rijckholt, Gronsveld en het Hoogbos.

Dag 4
Uitloopwandeling (ca. 13,5 km / 3,5 uur) door de gemeente Voeren (Voerstreek) naar 's Gravenvoeren, het bos bij Mennekesput, Bois de Groensdael en het buurtschap Schophem, het laatste stuk door het dal van de Voer. Vertrek op eigen gelegenheid om ca. 15.00 uur.

Goed om te weten
Afhankelijk van grensbeperkingen kunnen routes aan de Nederlandse of de Belgische zijde van de grens gelopen worden.
 

de Meschermolen

ligging: ca. 500 m van Mesch (gem. Eijsden-Margraten), precies op de grens van Nederland en België, ca. 10 km ten zuiden van Maastricht. 
faciliteiten: maaltijden (ontbijt in de ruime eetkamer en avondmaaltijd in 't Piepke) inbegrepen. 
kamers: functionele slaapkamers met eigen moderne badkamer/toilet, in/bij een prachtige gerestaureerde oorspronkelijke 17e-eeuwse boerderij annex watermolen gebouwd rondom een binnenhof met een tuin. 6 nieuwere kamers liggen direct buiten de poort en 3 oudere kamers liggen in het historische gebouw aan de binnenhof. Er zijn weilanden rondom en vele dieren (schapen, koeien, paarden, honden, katten, hanen en kippen, die van de eigenaresse alle een eigen naam hebben gekregen!). Ligging aan het beekje de Voer. Er is gratis wifi beschikbaar.
inbegrepen maaltijden: ontbijt in de Meschermolen en 3-gangen avondmaaltijd in Restaurant ’t Piepke (gezamenlijk 500 meter lopen over een autovrij pad) inbegrepen. Vegetarisch mogelijk, opgeven bij boeking.

bereikbaarheid:
per auto:
2 km buiten Eijsden bijna op de grens met België, via de A2 via Maastricht richting Liège afslag 57, navigatie Kommelsweg, gratis parkeren op het ruime eigen parkeerterrein.
per OV: trein via Maastricht naar Eijsden, daarna ca. 2 km (25 min.) lopen.
Alle (4) wandelingen gaan vanuit de Meschermolen. U heeft ter plaatse uw auto dus niet nodig om naar de wandelingen te rijden.inclusief:
* verblijf in 1-persoonskamer (met eigen douche/toilet) op basis van halfpension (= logies + ontbijt + diner)
* meelopende Aktiva-reisleider
* toeristenbelasting

 optioneel (direct bij boeking te reserveren):
* korting 2-persoonskamer (indien met 2 personen geboekt binnen 1 boeking) € 50,- 
* reis- en annuleringsverzekering

exclusief:
* consumpties onderweg
* bijdrage SGR
* reserveringskosten

8 Dit was de tweede keer dat ik met Aktiva op reis ben geweest en beide keren was ik zeer tevreden

anoniem, reisperiode mei 2021

9 Vanuit een zeer leuke accomodatie georganiseerde mooie wandeling vlak bij de grens met België. Wij waren met een groep van 8 personen plus reisleider. Dit aantal maakt dat we echt binding met de groep hadden en veel gelachen hebben.

anoniem, reisperiode augustusus 2021
De reis was uitstekend en veilig georganiseerd in de lockdown periode. De maaltijden werden naar de Meschermolen (accommodatie) gebracht en waren zeer smakelijk. Onze reisleidster Ellen krijgt van mij een grote pluim: mooie wandelingen, interessante, korte achtergrondinformatie, koffie/thee onderweg geregeld, gezellig.
Tineke Janssen
Super mooie sfeervolle locatie, de reisleidster had mooie wandelingen uitgezet, wist veel te vertellen over de omgeving en had goed getimede to go stops onderweg. Super dat het zelfs in dit corona tijdperk mogelijk is gebleken met andere een gezellige vakantie te beleven. Mede door de gastvrije ontvangst, goed doordachte tafelopstelling binnen en met respect voor de maatregelen maar met behoud van gezelligheid. Ook heerlijk gegeten, kortom een aanrader deze reis.
Marlies
In de Coronatijd, toch nog een soort buitenland gevoel in Zuid Limburg. Ellen, de reisleidster, was erg behulpzaam, meedenkend en het was leuk dat ze veel wist te vertellen over de omgeving en natuur. Ook waardeer ik het zeer dat ze haar huis ter beschikking stelde als leuke afsluiting met de mogelijkheid voor toiletbezoek op de laatste dag (horeca was dicht). Idyllisch historisch verblijf waar elke kamer anders is met rondscharrelende kippen en dus verse eieren. Prima groep. Ik zou hem zo nog een keer doen.
Anita
Fijne vakantie. Mooi landschap, mooie wandelingen met heel weinig asfalt.Een een heel goede gids, die goed in de gaten hield dat iedereen mee kon komen, en interessante dingen kon vertellen over wat we zoal tegen kwamen. Ook al was alle horeca dicht ivm corona, wist ze het toch zo te plannen dat we ergens warme dranken konden kopen en op bankjes konden zitten. en ook nog toiletten! Het eten was ook goed geregeld: het werd bezorgd door een restaurant uit de buurt.
Petra
Mooie wandelingen en een prachtige locatie in het zuidelijkste puntje van Nederland. De 4-daagse voldeed aan alle aanpassingen, die nodig waren i.v.m. de ?light lockdown? en was dus volledig corona-proof! Een aanrader deze 4-daagse ook in corona-tijd.
Mieneke
Mooie wandelingen, goed hotel, prima reisleider.
P.van Riel
Een leuke reis. Ellen was een enthousiaste en deskundige begeleider. We haddeb een leuke groep en het geluk dat de reis nog plaatsvond voordat de stengere Coronamaatregelen ingingen
Chris Vlietstra
Dit was mijn eerste Aktivareis. Meschermolen is een mooi historisch gebouw met alle moderne comfort. Reisleider Ellen begeleidde ons tijdens prachtige wandelingen in de omgeving en gaf interessante informatie. De maaltijden in ?t Piepke waren prima in een informele omgeving. Ik kwam met ov en niet via station Eijsden, maar met bus 15 naar halte Vroenhof en daarna met belbus 420. Daarna was het nog 700 m naar de Meschermolen.
Ingrid van Sambeek
Alles was fijn. Reisleider, accomodatie, diner, sfeer en omgeving.
Anne de Putter
Vier dagen wandelen door het prachtige Zuid-Limburgse heuvelland onder begeleiding van een deskundige gids die zelf in de nabijheid woont, kan ik iedereen aanraden die over een goede conditie beschikt evenals een paar stevige, goed ingelopen wandelschoenen. Onze laatste wandeldag viel gelijk met de gedeeltelijke lock-down zodat we nog net konden genieten van de lunch in Sint Geertruid en avondmaal in ?t Piepke, voordat alle horeca helaas weer op slot moest....
Madeleine
Korte, maar heerlijke wandelvakantie in prachtig glooiend landschap: - aangenaam kleine wandelgroep, - sprookjesachtige accomodatie met royale ontbijten/lunchpaketten, - gevarieerde wandelingen, meest startend vanaf de accomodatie, - heerlijke diners in gemoedelijk restaurant ?t Piepke (vlakbij), - geweldiige reisleidster, - volledig coronaproof.
Han
Heerlijke korte wandelreis in een prachtige landelijke omgeving onder leiding van een sympathieke reisleidster: - schilderachtige accomodatie met royale ontbijten en lunchpakketten, - aangenaam kleine wandelgroep, - gevarieerde wandelingen, meestal startend vanaf de accomodatie, - heerlijke diners in gemoedelijk restaurant ?t Piekpe, - echt coronaproof.
Han Verdijsseldonck
Onder begeleiding van een topgids, die ons veel vertelde van de omgeving, waren de wandeling afwisselend in een prachtige omgeving. Sommige paden waren wat lastig te belopen doordat het uitgesleten (grove) grindpaden waren. De accommodatie Meschermolen is een mooie oude hoeve. Ontbijt was goed, echter kan de hygiene beter. Eetcaf? ?t Piepke was top. Al met al een fijne vier dagen wandelvakantie.
Han Fransen
* echt heel mooie wandelingen * schitterende natuur * gezellige accommodatie * lekker avondeten * heel goede reisleidster
Hans Uijttewaal
Prachtige authentieke verblijfplaats. Prachtige wandelingen, veel onverhard, enthousiaste reisleider, leuke locatie voor het diner! Kortom een aanrader, 4 dagen lijken een week!
Els van ?t Klooster
Reis is uitgevoerd volgens programma, prima reisleidster, accommodatie mooi gelegen , hygi?ne laat te wensen over. Zelf had ik een zeer kleine kamer no.7 totaal geen comfort kon mijn toilet spullen nergens kwijt.
. Prima reis
Fantastische minivakantie. Ondanks de hitte heerlijk gewandeld, aangepast programma, met een gezellige groep.
Sophieke
waren mooie wandelingen met een gids ,was een aardige man die zorgzaam was en steeds op de achtergrond aanwezig was. dit was namelijk mijn eerste keer voor de single wandelreis.voor herhaling vatbaar. Het logeeradres was een mooie locatie ,was goed verzorgd. al waren de 3 honden en de kraaiende hanen wel erg aanwezig. gr Rina
Rina Oudshoorn
Reisleidster was zeer goed. Vertelde interessante feitjes over de omgeving. routes waar mooi en goed. Hotel was voldoende. Kamer was goed. Het ontbijt ook. Was alleen jammer dat er honden in de ontbijtzaal af en toe rond liepen. Het avond eten was zeer goed.
jolande Zijlstra
Het was een mooie wandelreis. Prima verblijf in de Meschermolen, leuk terras en lekker eten bij ?t Piepke. En een gezellige groep medewandelaars onder leiding van Ellen. We liepen zoveel mogelijk over onverharde paden met onderweg voldoende pauzemogelijkheden. M?t kruisbessenvlaai en na afloop een Val-Dieu Blond. Heerlijk!
Anneke Doeven
Korte vakantie dicht bij huis maar toch het gevoel er even helemaal uit te zijn. De Meschermolen is een mooie landelijke locatie. Het eten in het Piepke is uitstekend. De wandelingen waren mooi. Vooral die door het Savelsbos. Goed geregeld door de reisleider.
Marc
Heerlijke dagen in een prachtige omgeving, mooie wandelingen, aangenaam gezelschap en logeren op de sfeervolle historische boerenhoeve Meschermolen. Het weer werkte ook goed mee met een stralende blauwe lucht. Het eten in eetcaf? ?t Piepke was boven verwachting goed. Zeer aan te raden! Zeker in het kersenseizoen!
Astrid
Het waren heerlijke dagen in een prachtige streek, mooie wandelingen, aangenaam gezelschap en logeren op de sfeervolle historische hoeve Meschermolen. Het eten in gezellig eetcaf? ?t Piepke was boven verwachting goed.
a
Prachtige omgeving, gezellige gids, goede accommodatie, mooi weer. Het was vooral heerlijk om er even uit te zijn na de coronatijd.
Alice Jonker
Het was een leuke groep. We hebben heerlijk in een mooie omgeving kunnen wandelen. Het was fijn dat de reisleider ons de mogelijkheid bood om de route evt. aan te passen. De accommodatie en het ontbijt waren ook goed verzorgd. En ik heb tijdens een Aktiva tours reis, nog nooit zo lekker gegeten. Het eten in het Cafe het Piepke was heerlijk.
Gery
Prima bevallen. De reisleidster vertelde een hoop informatie en de accommodatie was ook prima. Wel gezellig tussen de kippen en de honden. Je had geen wekker nodig want je werd gewoon wakker gekukeld door de hanen.
Stef Bakker
Het pr?chtige Zuid-Limburgse landschap waar je omgeven wordt door tarwe, spelt, kersen- en morellenbomen, weides vol klaprozen en stilte, doet je de adem inhouden. En dat in combinatie met een heerlijk verblijf in Mesch, aan de Meschermolen.
beersma
Geweldig mooie en afwisselende reis. Zuid Limburg is prachtig. Goed hotel, lekker eten (en biertjes). Alles klopte (ondanks de Corona maatregelen. (Zie ook review en foto&#8217,s op fb)
Ineke Domhof
Bekijk prijzen

Anderen bekeken ook