10 wandelvakantie tips: haal het maximale uit uw reis!

Gaat u binnenkort op wandelvakantie en bent u ter voorbereiding op zoek naar tips? Dan bent u hier aan het juiste adres. In deze blog vindt u 10 praktische wandelvakantie tips, inclusief een paklijst!

We behandelen onder meer hoe u zich in de aanloop naar een wandelvakantie het beste kunt voorbereiden. En wat belangrijke elementen zijn om tijdens de vakantie rekening mee te houden. En uiteraard geven we het antwoord op de meest gehoorde vraag: “wat neem ik mee op wandelvakantie?”.

10 tips om voorbereid op wandelvakantie te gaan

Onderstaande 10 tips zijn het ultieme antwoord op de vraag “hoe kan ik me het beste voorbereiden op een wandelvakantie?”.

We vinden het leuk om onze rijke kennis en wandelervaring met u te delen. Dat doen we telefonisch, per e-mail en persoonlijk op bijvoorbeeld de fiets- en wandelbeurs. En nu dus ook middels deze blog. Laten we de beste wandeltips eerst even kort op een rijtje zetten:

 1. Conditie op peil brengen
 2. Route bepalen
 3. Check de weersvoorspellingen
 4. Zorg voor een goede basisuitrusting
 5. Wandelschoenen zijn een must
 6. Neem voldoende pauze
 7. Respecteer de natuur
 8. Geniet, maar volg ook uw verstand
 9. Houd rekening met uw reisgenoot/reisgenoten
 10. Ga met een gerust gevoel op reis

Hieronder wandelen we u graag door de 10 wandelvakantie tips heen.  

Tip 1. Conditie op peil brengen

Het hebben van een goede conditie is voor een geslaagde wandelvakantie absoluut een vereiste. Zorg dat uw conditie past bij het type wandelvakantie dat u in het vooruitzicht heeft. Vanzelfsprekend is voor bergwandelen een betere conditie vereist dan wanneer u een wandelvakantie Nederland in het verschiet heeft.

Het hebben van een goede conditie verhoogt het vakantie- en wandelplezier en zorgt ervoor dat u alert blijft en met volle teugen van de omgeving kunt genieten.

Wat absoluut een voordeel is, is dat bij vrijwel alle wandelvakanties van Aktiva Tours het bagagevervoer is inbegrepen. Trainen en wandelen met een zware bepakking is dus niet nodig!

Tip 2. Route bepalen

Bij alle wandelvakanties van Aktiva Tours is een duidelijke wandelroute en/of gedetailleerde wandelkaart inbegrepen. Natuurlijk kunt u ervoor kiezen om aan de hand van de wandelkaart een andere route uit te stippelen dan wij vooraf voor u bedacht hebben. Zorg in dit geval zeker ook dat u een alternatieve route kent, mochten de condities of het terrein tegenvallen.  

Tip 3. Check de weersvoorspellingen

Niets is zo veranderlijk als het weer. Dat geldt niet alleen in Nederland, maar ook op uw vakantiebestemming. Lees daarom voor vertrek het weerbericht en wees alert op veranderingen in het weer.

Ervaring telt en leert u het weer interpreteren en verrassingen voorkomen. Op warme dagen is het zaak vroeg te starten om oververhitting te voorkomen.

Tip 4. Zorg voor een goede basisuitrusting

Een goede voorbereiding is het halve werk. Naast een goede conditie is ook een goede uitrusting de ideale basis voor een geslaagde wandelvakantie.

Een goede basisuitrusting bestaat uit:

 • ingelopen wandelschoenen
 • gepaste wandelkleding
 • goed gepakte rugzak (EHBO-set, extra kleding, eten en drinken, opgeladen telefoon en zonnebrandcrème)

Een uitgebreide paklijst vindt u in de laatste alinea van deze blog.

Tip 5. Goede wandelschoenen zijn een must

Het klinkt voor de hand liggend en toch willen we het u op het hart drukken: een geslaagde wandelvakantie valt en staat bij het dragen van goed ingelopen wandelschoenen. Het profiel en de stugge basis van wandelschoenen voorkomen glij- en valpartijen. Desgewenst geven hoge schoenen uw enkels meer stabiliteit.

Daarnaast dragen goede sokken ook bij aan het voorkomen van blaren of andere pijntjes aan uw voeten.

Tip 6. Neem voldoende pauze

Wandelen is ontspannend! Zorg dat het ook ontspannen blijft door onderweg voldoende pauzes in te lassen. Drink goed en eet telkens een beetje in plaats van een flinke maaltijd in één keer. Neem altijd wat extra drinken en eten mee op pad. Door wisselende weersomstandigheden, een omleiding of andere onvoorziene zaken kan een tocht langer duren dan gepland.

Tip 7. Respecteer de natuur

De wandelvakanties van Aktiva Tours voeren u vaak buiten de gebaande paden. Hier valt u een ongerepte natuur ten deel. Natuurlijk is het zaak om de natuur zo mooi en ongerept te houden. Laat geen afval achter in de natuur, pluk geen bloemen of planten en geef grazers of andere dieren de ruimte. Zo houden we de wereld samen mooi.

Tip 8. Geniet, maar volg ook uw verstand

Als kennisexperts stippelden we de mooiste wandelroutes voor u uit. Misschien lonkt onderweg een zijpad of olifantenpaadje naar u. Maar is dit pad zo mooi als het lijkt? Wanneer dit pad geen onderdeel is van een officiële wandelroute, kan het zomaar zijn dat er verderop onaangename verrassingen als losse ondergronden en steile afgronden liggen.

Een selfie maken vanaf een fantastisch uitzichtpunt? Een goed idee, maar let op waar u gaat en staat. Vandaar de wandeltip: geniet, maar houd ook uw hoofd erbij.

Tip 9. Houd rekening met uw reisgenoot/reisgenoten

Met wie gaat u op wandelvakantie? Reist u alleen, gaat u met het gezin of kiest u voor de gezelligheid van een wandelgroep? Bij al onze groepswandelreizen vermelden we het wandelniveau. Zo kan een ieder inschatten welke wandelvakantie bij hem of haar past.

Reist u met een eigen gezelschap of uw gezin, bedenk dan wat het doel van uw wandelvakantie is. De top van een berg halen is bijvoorbeeld leuk, maar niet tegen elke prijs. Het gaat om een fantastische wandelvakantie beleven met elkaar. Stem elke wandeltocht af op de capaciteit van de minst ervaren wandelaar van uw groep.

Tip 10. Ga met een gerust gevoel op reis

Regel uw wandelvakantie goed. Bij Aktiva Tours heeft u de mogelijkheid om voorafgaand aan de vakantie een reisverzekering af te sluiten. Voor vrijwel al onze wandelvakanties is een standaard reisverzekering voldoende om met een gerust gevoel op reis te gaan.

Betreft uw wandelvakantie een hiking door de bergen, dan doet u er goed aan om te kiezen voor een extra dekking. Doe gerust navraag bij onze medewerkers naar de reisverzekering die het beste bij uw vakantie en wensen past. Wij helpen u graag.

Paklijst voor wandelvakantie

“Wat neem ik mee op wandelvakantie?”. Om die veelgestelde vraag goed te kunnen beantwoorden is het type wandelvakantie de belangrijkste factor. Zoals u zich kunt voorstellen is de paklijst voor een wandelvakantie waarbij u in een tent overnacht vele malen uitgebreider dan wanneer u in een hotel overnacht.

Het aanbod wandelreizen van Aktiva is ruim en divers, toch is de basis vrijwel altijd gelijk. Al onze wandelvakanties zijn inclusief:

 • verblijf in goede hotels/accommodaties
 • bagagevervoer wanneer u wandelt van hotel naar hotel
 • uitgebreide wandelroutes en wandelkaarten

Daarom veranderen we voor het samenstellen van de inpaklijst de vraag “wat neem ik mee op wandelvakantie?” naar “wat heeft u nodig voor een wandelvakantie van Aktiva Tours?”.  

Hieronder de paklijst voor een wandelvakantie met verblijf in hotels en B&B’s:

 • Lichtgewicht dagrugzak of daypack
 • Passende wandelkleding (het is fijn om tijdens het wandelen meerdere laagjes te
 • dragen zodat u eenvoudig kunt anticiperen om wisselende weersomstandigheden)
 • Regenjas
 • Goede, ingelopen wandelschoenen
 • Wandelsokken
 • Pet, muts of goed
 • Zonnebril
 • Zonnebrandcrème
 • Mobiele telefoon, bij voorkeur een smartphone die ook kan fungeren als GPS en kompas
 • Powerbank
 • Waterfles
 • EHBO-setje
 • Voldoende eten en drinken voor onderweg
 • Optioneel: wandelnavigatie/GPS – zakmes – handschoenen

 

Alles over wandelvakanties bij Aktiva Tours

Kan wat u betreft de voorpret niet snel genoeg beginnen? Wandel eens door ons complete aanbod wandelreizen. Vast en zeker zitten er een paar wandelvakanties tussen die uw hart sneller doen kloppen.

Heeft u nog vragen over onze wandelvakanties of een van onze andere actieve vakanties? We helpen u graag op weg! U kunt ons bellen op het telefoonnummer 088 633 20 60. Mailen naar info@aktivatours.nl mag natuurlijk ook. We nemen zo snel mogelijk contact met u op.

Ervaringen van reizigers

Reizigers beoordelen ons gemiddeld met een:
9,3

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang elke week onze digitale nieuwsbrief met reistips en weetjes!