De 10 mooiste wandelroutes in Zuid-Limburg

Zuid-Limburg, een ‘stukje buitenland binnen de landsgrenzen’. Deze titel dankt de streek natuurlijk aan het schilderachtige Heuvelland met adembenemende vergezichten. En dat is nog maar het begin!

De mooiste wandelroutes door Zuid-Limburg hebben we voor u gebundeld in deze blog. Ontspannen tochten door de natuur, maar ook een uitdagende trektocht over de steilste toppen van ons land. Er is voor iedere wandelaar wat wils.

Wandelen in Zuid-Limburg

Wandelen in Zuid-Limburg is ontdekken, genieten, verrast worden én… verliefd worden. Want dat is wat dit unieke stukje Nederland ongetwijfeld met u doet. Hoewel u bij Zuid-Limburg vast meteen denkt aan het groene heuvelland, kunnen we u vertellen dat hier wandelen eigenlijk enorm afwisselend is.

Elk wandelgebied in Zuid-Limburg is uniek. Er zijn hellingbossen met holle wegen, uitgestrekte heidevelden en plateaus. Maar ook piepkleine kapelletjes, voormalige mergelgroeves, oude ruïnes en goudgele kastelen. Wandel door romantische valleien, waar kronkelende weggetjes naar glooiende wijngaarden en gezellige cafés leiden. En… vergeet niet te proeven van een Limburgse vlaai, een lekkernij die energie geeft voor een volgend avontuur.

Top 10 wandelroutes in Zuid-Limburg  

Van pittoreske wandelingen door het Geuldal tot uitdagende tochten door het Vijlenerbos, dit is onze top 10 mooiste wandelroutes in Zuid-Limburg.

Wandelroute 1 – Vaalserberg & Drielandenpunt

Het Drielandenpunt, de Vaalserberg… er zijn maar weinig mensen die Vaals niet kennen. Maar wist u ook dat Vaals een heel gezellig centrum heeft? De 15 kilometer lange Grensroute Gr6 Vaals laat u echt alle leuke plekjes van dit Limburgse plaatsje zien. De route is internationaal en loopt door Limburg, Duitsland en België.

Doorkruis de Vijlenerbossen, sta stil bij kleine kapelletjes en geniet van spectaculaire uitzichten over het Selzerbeekdal. Een van de leukste wandelroutes rond Vijlen in Limburg.

Tip: ontspannen wandelen in Limburg vanuit Vaals? Boek dan de Wandelvakantie Vaalserberg & het Drielandenpunt, met o.a. Grensroute Gr6.

Wandelroute 2 – Brunsummerheide

Tussen het golvende groen van het Zuid-Limburgse heuvelland ligt de Brunsummerheide. Vele recreanten concentreren zich hier op de Schaapskooi, de Sterrenwacht en het Bezoekerscentrum. Maar voor een échte kennismaking met dit grootste heidegebied van Limburg trekt u de wandelschoenen aan en volgt u de 13 km lange donkergroene wandelroute Brunsummerheide.

Een wandeling met volop afwisseling. Wandel onder het zonnetje op zilverkleurige zandvlaktes, koel af in dichtbegroeide naaldboombossen, slenter door geurige paarse heidevelden, luister bij poeltjes naar het concert van kwakende kikkers en sluit af met overheerlijk stuk Limburgse vlaai op het terras.

Tip: de heide bloeit in augustus op haar mooist!

Wandelroute 3 – Mergelland & Krijtland

We hebben de groene heuvels met de Vaalserberg als letterlijk hoogtepunt gehad. En ook de paarse heidevelden van de Brusummerheide. Is Zuid-Limburg dan nóg meer? Zeker! Ga in en rondom Valkenburg wandelen langs mergel en groeves. Voor een klein bedrag koopt u bij Visit Zuid-Limburg drie wandelroutes van 10/13/15 km die tezamen de Krijtwandeling vormen.

De routes zijn ook gratis te downloaden, maar de brochure geeft allerlei interessante achtergrondinformatie. De eerste lus neemt u mee in de voetsporen van de blokbrekers: stoere kerels die mergel vakkundig zaagden en loswrikten.

Lus twee slingert door het krijtlandschap richting Sibbe en het hart van Valkenburg. Aan sfeervolle lunchadressen is hier geen gebrek.

De laatste lus is er eentje vol onbekende schoonheden, met onderweg goudgele kerken en kastelen en de groene omgeving van Schin op Geul.

Tip: met een gezellige singlegroep het Mergelland of Krijtland ontdekken? Doen! Bekijk onze Singlereis Wandelen Mergelland en Singlereis Wandelen Krijtland. Ook wanneer u met uw eigen gezelschap wil wandelen in Zuid-Limburg hebben we een leuke wandelreis voor u samengesteld.

Wandelroute 4 – Hertog Limburg Pad

Het Hertog Limburg Pad is een 140 kilometer lange wandelroute door het oude Hertogdom Limburg. Een wandeling in de voetsporen van de Limburgse hertogen uit de 12e en 13e eeuw door Nederland, België en Duitsland. We mogen het Hertog Limburg Pad met een gerust hart bestempelen als echte natuurroute. Wandel door het groen van de stroomgebieden van de Geul, Gulp, Worm en Vesder, met hier en daar een kasteel of klooster.

Natuur dus, maar ook een tikkeltje avontuur. Deze wandelroute door Epen in Zuid-Limburg is namelijk niet bewegwijzerd. Klinkt als een nadeel, maar zie het als voordeel: onderweg komt u relatief weinig wandelaars tegen.

Niet avontuurlijk aangelegd, maar vanuit een unieke accommodatie in Kerkrade tóch genieten van de schoonheid van dit gebied? Bekijk dan onze Singlereis Wandelen Abdij Rolduc en het Land van Rode

Wandelroute 5 – Routes des Vins (Wijnroute Limburg)

Wijnen! Als u daar net zoveel van houdt als van wandelen, is de Routes des Vins van Visit Zuid-Limburg een aanrader. Vlakbij het drielandenpunt in Vaals, te midden van golvende groene heuvels, liggen twee bijzondere wijndomeinen: Wijndomein St. Martinus en Domein Holset. Waar de één de grootste wijngaard van Nederland en België is, richt de ander zich op exclusieve mousserende wijnen.

Deze Routes des Vins is 11.5 kilometer lang en is door de afwisseling die het biedt een van de meest populaire wandelroutes door het heuvelland van Limburg. Geniet van vergezichten over de glooiende groene heuvels, wandel door het Vijlenerbos en proef naast internationaal bekroonde wijnen ook het karakter van kleine dorpjes.

Wandelroute 6 – Savelsbos

In bossen is het altijd mooi wandelen. Welk seizoen het ook is. Eén van de mooiste bossen van Zuid-Limburg is het Savelsbos. Een smal, grillig hellingbos met ruisende loofbomen, dassenburchten en unieke doorkijkjes op de Zuid-Limburgse heuvels.

En, het Savelsbos heeft nog een extra dimensie, want onder het bos kronkelen de gangen van oude groeves. Diep verborgen in een grot vindt u hier zelfs een prehistorische vuursteenmijn. Met zijn 7 km lengte is deze Savelsbosroute één van de relatief korte wandelroutes door Zuid-Limburg. Geeft u mooi de mogelijkheid om in Sint Geertruid ruim de tijd te nemen voor verrukkelijke streekgerechten en lokale specialiteiten.

Tip: wandel met een gezellige groep door het Savelsbos en ontdek meer van deze streek tijdens de Singlereis wandelen door het Mergelland en de Voerstreek.

Wandelroute 7 – Wandelroute Miljoenenlijn

Spot u naast vogels en andere fauna ook graag treinen? Dan is de Miljoenenlijn-route u op het lijf geschreven. Deze 8 kilometer lange wandelroute staat in het teken van deze historische spoorlijn. Historisch betekent in dit geval niet verleden tijd, want regelmatig tuft er door de Zuid-Limburgse heuvels en dalen nog een authentieke stoomtrein over dit traject.

Op deze wandelroute vanuit Simpelveld passeert u onder meer het station en het erfgoedpark van de Miljoenenlijn. Maar ook dichte stroken bos en glooiende akkerlanden.

Wandelroute 8 – Langeafstandswandeling RivierPark Maasvallei

Deze wandeling werd in april 2021 verkozen tot ‘beste wandelroute van de Benelux’. Twijfelen of we de 137 km langeafstandsroute RivierPark Maasvallei moesten opnemen in deze top 10 wandelroutes Zuid-Limburg hoefden we dus niet.

Rode draad van deze wandelroute door Nederland en België is de Maas. De rivier vormde in de loop der eeuwen het Limburgse land. Een gebied met een eigen gezicht en met een wirwar van stroomgeulen, grindbanken, oeverwallen, dijken en uiterwaarden. Op de oever werden historische steden en sfeervolle Maasdorpen gesticht, wat deze route ook een heerlijk bourgondisch en cultureel tintje geeft.

Wandelroute 9 – Herdenkingswandeling Gulpen

Twee wandelroutes rond Gulpen in Limburg laten u letterlijk en figuurlijk stilstaan bij de Tweede Wereldoorlog. Eén daarvan is deze herdenkingsroute met een lengte van bijna 14 km. De wandeling leidt u door Eys, het Eyserbos, Wijlre en Gulpen en draagt de titel ‘om niet te vergeten’.

Op de route liggen twaalf herdenkingsmonumenten. Bij ieder monument hoort een audioverhaal dat gratis te beluisteren is en u een bijzondere, heldhaftige of tragische oorlogsgebeurtenis vertelt.

Wandelroute 10 – Dutch Mountain Trail

De Dutch Mountain Trail is niet de langste, maar zeer zeker wel de zwaarste wandeling van Nederland. Een ruige wandeltocht van 100 kilometer lengte, die vanuit Kerkrade over de ‘Seven Summits’ (de 7 steilste toppen van Nederland) naar Maastricht loopt.

Snelstromende beken, rotspartijen, groene weides, spectaculaire panorama’s… deze uitdagende wandelroute door Limburg kan absoluut concurreren met een ‘echte’ bergwandeling. Durft u de uitdaging aan? 

Boek uw wandelvakantie in Zuid-Limburg bij Aktiva Tours

Wat denkt u ervan? Zuid-Limburg is toch veel te mooi om niet te gaan verkennen? We hebben heel wat mooie vakanties voor u op de plank liggen, inclusief overnachtingen, bagagevervoer waar nodig en mooie wandelroutes door Zuid-Limburg.

Natuurlijk over de Vaalserberg, door het geprezen heuvelland en door het relatief onbekende oud Hertogdom Limburg. Fijn op pad met uw eigen gezelschap of de gezelligheid van een singlegroep ervaren, ons vakantieaanbod Limburg is er voor iedereen.

Wandelroutes in Zuid-Limburg combineren met een wandeling door de rest van Limburg? Bekijk dan ons aanbod wandelvakanties in Limburg. Meer vakantie-inspiratie vindt u in onze complete blogbibliotheek, zoals bijvoorbeeld de blog ‘Wandelvakantie Tips’.

Heeft u nog vragen over (één van) onze vakanties of wilt u graag persoonlijk contact voor het boeken van een reis, neem dan telefonisch contact met ons op via +31 (0)88 633 20 60 of stuur een e-mail naar info@aktivatours.nl. Onze reisadviseurs helpen u graag verder!

Ervaringen van reizigers

Reizigers beoordelen ons gemiddeld met een:
8,9

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang elke week onze digitale nieuwsbrief met reistips en weetjes!