De 10 mooiste fietsroutes in Drenthe

Drenthe heeft het allemaal! Drenthe wordt ook wel dé natuurprovincie van Nederland genoemd. Niet vreemd als je bedenkt dat deze provincie maar liefst drie Nationale Parken bezit. Dus hup, op de fiets voor de mooiste fietsroutes in Drenthe!

Fietsen in Drenthe

Oké, drie Nationale Parken dus. Maar er is meer! Want als we het alleen over de Drentse natuur zouden hebben, zouden we de provincie tekort doen. Drenthe is ook cultuur. Indrukwekkende oorlogsmonumenten, museumdorp Orvelte, leuke steden, prehistorische grafheuvels en natuurlijk de mysterieuze hunebedden. Ze vertellen alle een bijzonder verhaal, dat u middels fietsen in Drenthe écht beleeft.

Hoeveel kilometer er aan fietspaden door Drenthe gaat weten we niet precies, maar het is sowieso ruim 2.000 kilometer. Er zijn dan ook heel wat mooie fietsroutes door Drenthe te vinden en uit te stippelen. Een aantal hiervan vindt u in deze blog ‘De 10 mooiste fietsroutes in Drenthe’.

Top 10 fietsroutes in Drenthe

Hieronder volgen de tien mooiste fietsroutes van Drenthe. Deze routes leiden u langs de mooiste plekjes van de provincie. Perfect voor een actief en ontspannen dagje uit op de fiets.

Fietsroute 1 – Hunebed Highway

Op wie heeft de Route 66 geen aantrekkingskracht? Drenthe heeft haar eigen Route 66 in de vorm van de Hunebed Highway. Deze route tussen Zuidlaren en Coevorden rijgt 47 van de 52 hunebedden die Drenthe bezit als een ketting aan elkaar. De Hunebed Highway is een van de meest afwisselende fietsroutes in Drenthe naar Borger met zijn Hunebedcentrum, het kasteel van Coevorden, Kamp Westerbork, monumentendorp Orvelte, de eindeloze heidevelden van het Balloërveld en Nationaal Park Drentsche Aa.

Fietsroute 2 – Nationaal Park Dwingelderveld

Het eerste Nationale Park van Drenthe dat we in deze blog onder de loep nemen is het Dwingelderveld. Een gebied dat u nog écht kan betoveren en bestaat uit uitgestrekte heidevelden, veenmoerassen en bossen. Het Nationaal Park Dwingelderveld is het grootste aaneengesloten natte heidegebied van West-Europa, met een enorme diversiteit aan flora en fauna, waaronder zeldzame vogels en vlinders. Een biddende torenvalk, jubelende veldleeuwerik en overstekende adder zijn hier geen uitzondering.

Drenthe.nl heeft een van de leukste fietsroutes Drenthe vanuit Dwingeloo door het Dwingelderveld gebied uitgestippeld. Vooral in augustus, wanneer de heide volop bloeit, is deze route een aanrader. Neem tijdens de route een kijkje in de oudste draaibare radiotelescoop ter wereld.

Fietsroute 3 – Nationaal Park Drents Friese Wold

Sommige Drentse dorpen zijn zo mooi, dat ze de titel ‘beschermd dorpsgezicht’ hebben. Diever is er daar één van. In dit dorp start deze 46 km lange Drents-Friese Wold Fietsroute van Drenthe.nl. Fiets door een zee van bos en kraaiheide (tip: deze bloeit in het voorjaar op haar mooist!), word stil bij het gerestaureerde onderduikershol in het Wapserzand en luister naar de geluiden van kikkers en zangvogels.

Fietsroute 4 – Van Gogh fietsroute

Op de fiets met Van Gogh, ook dat kan in Drenthe. Drenthe.nl zette in totaal drie fietsroutes door Drenthe uit, waarbij u in de voetsporen van Van Gogh treedt. De fietsroute Vincents Aankomst is er daar één van. Al fietsend maak je kennis met het Drentse landschap dat iets meer dan honderd jaar geleden deze schilder fascineerde.

Op enkele locaties onderweg zijn doorkijkpanelen geplaatst, waar je het beeld van toen en nu mooi kunt vergelijken. Hier worden ook luisterverhalen vertelt over Vincents tijd in Drenthe. De route start en eindigt in Hoogeveen.

Fietsroute 5 – Fochteloërveen

Fervent vogelspotter? Het Fochteloërveen is waar u wil zijn. In dit laatste hoogveengebied van Europa hoort u in het voorjaar de roep van kraanvogels die elkaar het hof maken en spot u in het najaar duizenden rustende ganzen op het Esmeer.

Neem in de vele uitkijktorens en –hutten de verrekijker bij de hand. Wie weet spot u de bijzondere grauwe klauwier of het schuwe paapje. Natuurmonumenten stippelde een 30 km lange fietsroute door het Fochteloërveen uit, vanuit Veenhuizen langs o.a. de vogelkijkhut bij de Brunstingerplas en een 18 meter hoge uitkijktoren.

Fietsroute 6 – Historische TT fietsroute

Niet alleen gek van fietsen, maar eigenlijk van alles op twee wielen? Kruip dan in de huid van de oude TT-helden tijdens de gratis fietsroute Tour de TT van Drenthe.nl. De route doet twee vroegere TT circuits aan, waar in 1925 en tussen 1926-1954 werd geracet.

Onderweg zijn er heel wat leuke ‘pitstops’ te ondernemen. Bijvoorbeeld voor een wandeling door boomtoppen over het Boomkroonpad of bij het Hunebedcentrum in Borger.

Fietsroute 7 – Nationaal Park Drentsche Aa

De Drentsche Aa is meerdere malen uitgeroepen tot een van de mooiste landschappen van Nederland. Het Nationaal Park kan het beste worden omschreven als een fotogebiek beekdal, waar kronkelende beekjes u de weg leiden.

Fiets vanuit Rolde langs hunebedden, boerderijen, brinken en grafheuvels. Wat kleuren die orchideeën, blauwe knopen en dotterbloemen het landschap mooi hè? De Fietsroute Drentsche Aa van Drenthe.nl is zo’n 40 kilometer lang.

Tip: ontdek op de fiets de Drentsche Aa en nog veel meer moois van Drenthe tijdens de fietsvakantie Rondje Drenthe. Met uitstekende klantbeoordelingen!

Fietsroute 8 – Mantingerveld

De drie Nationale Parken in Drenthe kennen we allemaal. Maar de Fietsroute Natuur bij Mantinge van Natuurmonumenten zet drie kleine zusjes van deze natuurgebieden in de spotlights. Namelijk De Klencke, Hiemstrastate en het Mantingerveld.

Landgoed De Klencke is omgeven door heide, lange landen en weilanden vol kleurige bloemen. Zet tussen de fietsknooppunten 60 en 61 de fiets even aan de kant om te voet één van de oudste bossen van Nederland in te wandelen: het Mantingerbos.

Tip: geniet met een gezellige singlegroep van fietsroutes door o.a. het Mantingerveld, het Deingelderveld en de Hondsrug tijdens de Singlereis Fietsen in Drenthe.

Fietsroute 9 – De Kop van Drenthe – De Onlanden

Gelegen in het noorden van Nederland, tussen de steden Groningen en Assen, ligt De Onlanden. Naast de otter, vos en ree is dit het thuis van tal van vogelsoorten, zoals lepelaars, kiekendieven, valken en zeearenden.

De onlanden bestaat uit uitgestrekte moeraslanden, meren, graslanden en heel veel kronkelende waterwegen. Daartussen lopen goed onderhouden fietspaden, die Natuurmonumenten aan elkaar heeft geknoopt tot een 30 kilometer lange fietsroute.

De Onlanden is een perfecte keuze voor wie op zoek is naar fietsroutes in Groningen en Drenthe.

Fietsroute 10 – Ellertsveldroute

Drenthe staat naast natuur ook bol van interessante legenden en sages. Eén van die sages speelt zich af op het ooit woeste gebied het Ellertsveld. Hier woonden volgens de verhalen de rovende reuzen Ellert en Brammert. Ontdek dit verhaal tijdens deze 53 km lange dagroute Ellertsveldroute van Drenthe.nl en zet een stap terug in de tijd bij het openluchtmuseum ‘Ellert en Brammert’ in Schoonoord.

Maar de route is meer; de bossen van Boswachterij Sleenerzand vormen het natuurlijke hoogtepunt op de route. En in Emmen is het even fijn terrassen. Een leuke route over de Hondsrug voor jong en oud.

Uw fietsvakantie in Drenthe begint bij Aktiva Tours

Zin gekregen om te gaan fietsen in Drenthe? Wij wel! Wilt u op uw gemak genieten van al het moois dat Drenthe te bieden heeft, dan is het wel zo fijn om overnachtingen bij te boeken.

Bij Aktiva Tours weten we alles van ontspannen vakantie vieren. Reserveert u bij ons een fietsvakantie Drenthe, dan beloven wij dat u onbezorgd kunt genieten.

  • Laat het zoeken van een comfortabel hotel maar aan ons over. Wij reserveren een of meerdere sfeervolle accommodaties, inclusief een lekker ontbijt.
  • Sjouwen met veel bagage of een zware rugzak? Niet bij Aktiva Tours. Fietst u van hotel naar hotel dan regelen wij het bagagevervoer. Een dagrugzakje is genoeg.
  • Goed voorbereid op pad; u ontvangt op papier en/of digitaal knooppuntnetwerken en/of de fietsroutes die we met zorg hebben uitgestippeld.

Heeft u nog vragen over onze fietsvakanties Drenthe of één van onze andere reizen? We helpen u graag op weg!

U kunt ons telefonisch gratis bereiken op het nummer +31 (0)88 633 20 60 of stuur een e-mail naar info@aktivatours.nl.

Tip: nog meer vakantievoorpret op een actieve vakantie? Blader door onze blogbibliotheek of lees de volgende populaire blogs:

Ervaringen van reizigers

Reizigers beoordelen ons gemiddeld met een:
8,9

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang elke week onze digitale nieuwsbrief met reistips en weetjes!