De 12 mooiste wandelroutes in Drenthe

Drenthe is waanzinnig! Waanzinnig mooi welteverstaan. Deze prachtige, noordelijke provincie wordt vaak dé natuurprovincie van Nederland genoemd. En met maar liefst drie Nationale Parken in haar bezit, kunnen we dit label beslist op Drenthe plakken.

Maar daar blijft het niet bij. Want we zouden Drenthe tekort doen als we het alleen over haar natuurschoon zouden hebben. Drenthe is ook cultuur. Denk aan de mysterieuze hunebedden en karakteristieke brinkdorpen. Ontdek unieke en indrukwekkende verhalen over UNESCO Werelderfgoed en oorlogsmonumenten.

Tijdens wandelroutes door Drenthe ontdekt u het allemaal. Van toeristische trekpleisters als de grootste hunebed van ons land tot stille genietplekjes die enkel voor wandelaars zijn weggelegd. Lees snel verder en ontdek met ons de mooiste wandelroutes van Drenthe.

Wandelroutes Nationale Parken in Drenthe

Drenthe telt drie Nationale Parken: Drentsche Aa, Dwingelderveld en het Drents-Friese Wold. Het Drentsche Aa-gebied staat bekend om zijn kronkelende beekjes en bijzondere esdorpenlandschap. Het Dwingelderveld is het grootste aaneengesloten natte heidegebied van West-Europa en biedt volop mogelijkheden voor recreatie. En dan is daar nog het Drents-Friese Wold, waar bos, heide, stuifzand en vennetjes steeds weer in elkaar overgaan. Kortom, genoeg hectare om van puur natuur te genieten tijdens wandelroutes door bos en heide in Drenthe.

Wandelroute 1 – Drenthepad

Waarom kiezen tussen de drie Nationale Parken van Drenthe? Het Drenthepad rijgt deze natuurgebieden, plus nog veel meer moois aan elkaar. De route is ruim 320 km lang en is uitgestippeld langs en door de mooiste plekjes van de provincie. Officieel telt het Drenthepad 20 etappes, variërend van 12 tot 24 km. Ontdek hier de gratis route en GPS-tracks van Drenthe.nl

Wandelroute 2 – Drentsche Aa

Voor een dagwandeling door de Drentsche Aa is deze gratis wandelroute van 20 km van Staatsbosbeheer een aanrader. Kronkelende beekjes leiden je de weg door een lieflijk beekdal, dat niet voor niets is uitgeroepen tot een van de mooiste landschappen van Nederland. Wandel langs eeuwenoude karresporen, grafheuvels en hunebedden. En zie hoe dotterbloemen, blauwe knopen en orchideeën het landschap kleuren.

Wandelroute 3 – Nationaal Park Dwingelderveld

In het Nationaal Park Dwingelderveld ligt ongeveer 60 km aan wandelpad. Het bezoekerscentrum nabij Ruinen is het begin- en eindpunt van drie rondwandelingen, van 4, 7 en 13 km lengte. Alle uitgezet door Staatsbosbeheer, maar ook Natuurmonumenten heeft heel wat leuke routes uitgestippeld door Dwingelderveld. De wandelroute Kibbelhoek verdient wat ons betreft extra aandacht. Een afwisselende route met bos, heide, waterpartijen en heel veel wollige schapen.

Wandelroute 4 – Nationaal Park Drents-Friese Wold

Sommige Drentse dorpen zijn zo mooi, dat ze de titel ‘beschermd dorpsgezicht’ hebben. Diever is er  daar één van. In dit dorp start één van de wandelroutes door het Nationaal Park Drents-Friese Wold.

Deze 9 kilometer lange route van Natuurmonumenten wordt uitstekend beoordeeld en is een populaire keuze voor wandelroutes Drenthe van 10 km. Wandel over een tapijt van kraaiheide (tip: deze bloeit in april/mei op haar mooist!), luister naar de geluiden van kikkers en zangvogels bij de bospoel en wordt stil bij onderduikershol ‘De Wigwam’. Met een beetje geluk ziet u op een warme voorjaarsdag een hazelworm op het pad liggen te zonnen of een boommarter uit een nestholte naar u spieken.

Wandelroutes door overige natuurgebieden in Drenthe

Of er naast de drie Nationale Parken nog meer mooie streken in Drenthe zijn? Absoluut! De Hondsrug is zo’n bijzonder gebied, met heuvelachtige landschappen en dichte bossen. Het is een esdorpenlandschap, wat betekent dat er oude boerendorpen zijn ontstaan rondom de hoger gelegen zandgronden. Het gebied is ontstaan tijdens de voorlaatste ijstijd. Zelfs nu nog zijn er tijdens mooie wandelroutes in Drenthe sporen van deze periode te zien. Zoals zwerfkeien en hunebedden.

Een andere populaire wandelstreek in Drenthe is het Ballooërveld, waar u zo ver het oog reikt heide ziet. Spaarzaam afgewisseld met dennenbossen, zandverstuivingen en veenmeertjes. Hier wandelen is u even in een andere wereld begeven. Als laatste noemen we het Fochteloërveen, op de grens van Drenthe en Friesland. Een hoogveengebied met een unieke flora en fauna.

Wandelroute 5 – Het Oertijdpad

Een populaire keuze voor een wandelroute Drenthe van ca. 15 km is het Oertijdpad. Deze wandelroute is er eentje met digitale gids. Deze rondwandeling start (hoe kan het ook anders?) bij het Hunebedcentrum in Borger. Over het mammoetpad wandelt u naar hunebedden en de eerste boerderijen in deze regio.

Tip: bekijk onze 5-daagse Wandelvakantie langs de hunebedden. Uw hotels zijn gereserveerd, het bagagevervoer wordt geregeld en de routes ontvangt u op papier en/of digitaal.

Wandelroute 6 – Boswachterspad Hondsrug

Nog zo’n fantastische wandelroute over de Hondsrug. Is het niet net alsof u zich in een schilderij bevindt? Wandel over vroegere stuifduinen, geniet van het uitzicht bij het Hemelriek en laat de meanderende Anderse Diep u naar houtwallen van dikke, kromme eiken begeleiden. In het voorjaar kan zomaar een ree tevoorschijn springen. In de herfst schieten de paddenstoelen uit de grond en kleurt de natuur prachtig rood/oranje. Een mooie wandelroute Drenthe voor het hele jaar rond.

Tip: bekijk onze 5-daagse Wandelvakantie over de Hondsrug. Uw hotels zijn gereserveerd, het bagagevervoer wordt geregeld en de routes ontvangt u op papier en/of digitaal.  

Wandelroute 7 – Boswachterspad Ballooërveld

Het Drenthe van eeuwen geleden. U beleeft het tijdens de 9km lange wandeling in de voetsporen van de boswachter over het Ballooërveld. In augustus staat de heide vol in bloei. Maanden eerder, namelijk in het voorjaar, zijn het dotterbloemen en orchideeën die de beekranden kleuren. Bijzonder is dat in dit gebied de grootste kudde van Drenthe graast. De schaapskudde van het Ballooërveld bestaat uit 400 Drentse heideschapen. Op een informatiebord bij de schaapskooi staat waar u de kudde die dag kunt vinden.

Wandelroute 8 – Noord-Drenthe – De Horst

Op de grens met Groningen is de wandelroute De Horst een van de mooiste wandelroutes door Noord Drenthe. Alleen al het beginpunt: het dorp Peize. Zoveel rust en landelijkheid! Het mooiste deel loopt door De Onlanden, waar naast de otter zich tal van vogelsoorten thuis voelen. Beklim zeker de 26 meter hoge uitkijktoren. Wie weet spot u een vos, ree of zelfs een zeearend.  

Korte wandelroutes in Drenthe

Naast de lange wandelroutes van 10-15 kilometer, lopen er door de mooie natuurgebieden van Drenthe ook tal van korte wandelroutes. Met zorg uitgestippeld voor de minder geoefende wandelaar, de beginnende wandelliefhebber en families. Hieronder geven we u een aantal opties van wandelroutes in Drenthe van maximaal 5 km.

Wandelroute 9 – Boomkroonpad

Loop letterlijk en figuurlijk in de wolken in Drenthe. Hoog tussen de bomen op de Hondsrug vindt u het Boomkroonpad. Een uniek pad van 125 meter lang, op 22.5 meter hoogte. Zo kunt u het bos eens vanuit een geheel ander perspectief bekijken.

Wandelroute 10 – Wolvenspoor

Dwars door het hart van Drenthe loopt de mooie wandelroute Wolvenspoor van ca. 5 km lengte. Een avontuurlijke wandeling over slingerpaadjes door dichte bossen en over heidevelden. Dan weer over houten bruggen en vlonders over vennetjes en watertjes. Er is zoveel afwisseling dat zelfs de kleinsten zullen vinden dat de wandeling voorbij is gevlogen. De route is enkel geschikt voor wie goed ter been is.

Wandelroute 11 – Melkwegpad Drenthe

Het Melkwegpad Drenthe is niet alleen mooi qua natuur, maar ook zeer leerzaam. De route gaat door de boswachterij Hooghalen, langs het voormalig Kamp Westerbork en de radiosterrenwacht. Wandelend over het 2,5 kilometerlange Melkwegpad krijgt u feitjes en weetjes over ons planetenstelsel voorgeschoteld en komt u langs enorme telescopen. Door het bos wandelt u weer terug naar het beginpunt.

Wandelroute 12 – Plankenpad Dwingelderveld

Voor kinderen is er niets zo leuk als afwisseling en uitdaging tijdens een wandelroute. In het Nationaal Park Dwingelderveld hebben ze dat helemaal begrepen. Hier loopt het Plankenpad, een avontuurlijk pad dat afgelopen jaar volledig is vernieuwd. Na elke bocht wacht weer een nieuwe verrassing en een nieuw vergezicht.

Leuke wandelroutes in Drenthe vindt u bij Aktiva Tours

Wandelen in Drenthe is een echte aanrader. Maar we snappen, even heen en weer rijden naar Noord-Nederland voor een paar uurtjes wandelen is dat niet. Daarom bieden wij u meerdaagse wandelarrangementen Drenthe aan. Diverse leuke wandelvakanties, die één ding gemeen hebben: u onbezorgd laten genieten.

  • Laat het zoeken van een comfortabel hotel maar aan ons over. Wij zorgen dat u overnacht in sfeervolle accommodaties en reserveren er een lekker ontbijt voor u bij.
  • Sjouwen met een zware rugzak? Niet bij Aktiva Tours! Bij onze arrangementen waarbij u van hotel naar hotel wandelt is het bagagevervoer inbegrepen. Een dagrugzakje is genoeg!
  • Nooit meer mis lopen; u ontvangt op papier/digitaal knooppuntnetwerken en/of leuke wandelroutes in Drenthe.

Heeft u nog vragen over een wandelvakantie Drenthe of één van onze andere reizen? We helpen u graag op weg! U kunt ons telefonisch gratis bereiken op het nummer +31 (0)88 633 20 60 of stuur een e-mail naar info@aktivatours.nl.

Tip: meer leuke wandelblogs lezen? Ontdek alle geheimen voor een succesvolle wandelvakantie in ons blog ‘Wandelvakantie tips’.

Ervaringen van reizigers

Reizigers beoordelen ons gemiddeld met een:
8,9

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang elke week onze digitale nieuwsbrief met reistips en weetjes!