Alleen op vakantie? Bekijk onze 10 tips

Alleen op vakantie gaan is altijd al een hot topic geweest. Veel mensen durven dit niet, omdat ze bang zijn dat anderen er wat van vinden. En dat terwijl uit onderzoek blijkt dat alleen op stap gaan juist wél een goed idee is.

In deze blog leggen we u uit waarom en geven we u 10 tips om alleen op vakantie te gaan. Daarnaast bespreken we waar u op moet letten als u alleen op vakantie gaat en bieden we het alternatief voor solo reizen.  

Waarom alleen op vakantie gaan?

Het is goed om af en toe alleen te zijn (en ervan te genieten!). Maar uit enquêtes blijkt dat we dat nog helemaal niet zo gemakkelijk vinden. Alleen dineren in een restaurant, naar de bioscoop gaan of alleen op reis door Europa. En dat is jammer, want het biedt juist de unieke kans om uzelf te ontdekken en ontwikkelen.

Alleen op vakantie gaan betekent dat je vrij bent om te doen wat je wilt, wanneer je het wilt en zonder rekening te houden met de wensen en verwachtingen van anderen. Je kunt je eigen tempo bepalen en zoveel of zo weinig interactie hebben als je wilt. Een geweldige manier om de emotionele batterij op te laden en te ontstressen.

Daarnaast geeft het u de kans om uw persoonlijke groei te bevorderen, waarbij u uit uw comfortzone stapt en uitdagingen aangaat die u anders misschien niet zou overwegen.

10 tips voor alleen op vakantie gaan

Laten we direct van start gaan met 10 tips voor wanneer u alleen op vakantie gaat:

 1. Plan een proefweekend
 2. Kies de droombestemming voor uw solo reis
 3. Kies de accommodatie die bij u past
 4. Plan de eerste dagen
 5. Neem niet te veel bagage mee
 6. Geniet van tijd voor uzelf
 7. Zo maakt u gemakkelijk contact
 8. Deel uw reisschema
 9. Vertrouw op uw gevoel
 10. Bewaar waardevolle spullen niet in uw bagage

Tip 1: Plan een proefweekend

Voordat u een solo reis boekt, is het verstandig om een proefweekend te draaien. Ga wat nachtjes weg en onderzoek hoe het is om op reis te zijn zonder gezelschap. Op deze manier doet u niet alleen ervaring op, maar begint u ook met zelfvertrouwen aan uw eerste vakantie alleen.

Tip 2: Kies de droombestemming voor uw solo reis

Kies een bestemming die u altijd al heeft willen bezoeken of – wanneer u er al eens bent geweest – die u nog beter wil leren kennen. Het is belangrijk om te kiezen voor een plek waar u zich op uw gemak voelt en waar u genoeg activiteiten kunt ondernemen die bij u passen.

Ideale bestemmingen voor wie alleen op reis in Europa gaat zijn:

 • IJsland: één van de veiligste landen ter wereld. Bovendien is er ontzettend veel te zien en te ondernemen! Beklim vulkanen, bewonder watervallen en geisers, spot papegaaiduikers en walvissen, ga op stap in Reykjavik en ontspan in een warmwaterbron.
 • Griekenland: dit land heeft voor ieder wat wils. Zowel het vasteland als de eilanden zijn bezaaid met wandelroutes. Soms over levendige boulevards, soms over vergeten ezelspaden door de bergen en naar verscholen baaien. Onze alleen-op-vakantie-tip: Zakynthos. Een eiland waar u kunt wandelen, fietsen, kajakken, zonnen én waar de lokale bevolking u graag meeneemt in uw zoektocht naar lokale lekkernijen en typische gewoontes.
 • Oostenrijk: juist in de natuur, weg van de massa, is het heerlijk tot jezelf komen. En natuur, daar is in Oostenrijk absoluut geen gebrek aan. Voor een uitdaging is een bergtrektocht een avontuurlijke solo reis. Maar geen paniek: er lopen ook relatief eenvoudige trails door de Alpen. 

Tip 3: Kies de accommodatie die bij u past

Er zijn veel verschillende opties als het gaat om accommodaties, van hotels tot hostels en appartementen. Kies de accommodatie die het beste bij u past. Jongere reizigers die het fijn vinden om veel contact te maken met leeftijdsgenoten, kiezen vaak voor een hostel. Als u het fijn vindt om veel contact te hebben met andere reizigers, dan is de keuze voor een hostel de beste.

Bent u gesteld op uw privacy en nachtrust, dan kunt u beter kiezen voor een hotel of appartement. Te meer omdat u hier ook vaak reizigers met dezelfde reiswensen en verwachtingen aantreft.

Tip 4: Plan de eerste dagen

Alleen op vakantie is best spannend. Zorg voor een goede voorbereiding, want dan gaat u met zelfvertrouwen op reis. Ook als u op de bonnefooi wilt reizen, is het raadzaam om een eerste accommodatie vast te leggen en vanuit daar een reisplan te maken. Download vooraf Google Maps, TripAdvisor en Uber, zodat u zich eenvoudig kunt verplaatsen en tips van andere reizigers er op na kunt slaan.

Tip 5: Neem niet te veel bagage mee

Het is de inkopper van deze tips voor alleen op vakantie, maar zie het als een friendly reminder: wanneer u alleen reist, moet u de bagage ook zelf tillen. Reis dus licht en neem niet te veel mee. Gaat u voor een langere tijd alleen op vakantie, doe dan zo nu en dan een wasje in het hotel of in een wasserette. En ruil boeken in voor een e-reader. Uw schouders zullen u dankbaar zijn.

Tip 6: Geniet van tijd voor uzelf

Geniet van de tijd die u hebt voor uzelf. Ontdek nieuwe plekken, maak kennis met nieuwe culturen, proef het ongewone een doe soms gewoon even niets. U hoeft geen rekening te houden met anderen, dus vul uw vakantiedagen met wat u plezier oplevert.  

Tip 7: Zo maakt u gemakkelijk contact

Wanneer u alleen op vakantie gaat, staat u doorgaans meer open voor contact met andere reizigers en de lokale bevolking. En geloof ons, dat is verrijkend! Wissel ervaringen uit (misschien doet u nog nieuwe reisideeën op!) of reis samen een stukje verder. Vindt u het lastig om contact te maken met anderen, dan is onze tip om een excursie te boeken. Grote kans dat u in de groep iemand aantreft met dezelfde (reis)interesses als u.

Tip 8: Deel uw reisschema

Voor elke reis raden we aan om reisgegevens te delen met het thuisfront. Dat is voor wie alleen op vakantie gaat niet anders, maar misschien wel extra belangrijk. Aan de ene kant geeft het thuisblijvers rust en zekerheid. Aan de andere kant weten zij ook direct waar u bent in geval van nood.

Tip 9: Vertrouw op uw gevoel

Luister altijd naar uw gevoel. Dit betekent natuurlijk niet dat u uitdagingen uit de weg moet gaan. Het kan juist heel verfrissend zijn om uit uw comfortzone te stappen. Anders wordt het wanneer u zich in bijvoorbeeld een accommodatie of stadsdeel niet veilig voelt. Verander dan de reisplannen. Vertrouw op uzelf en ga gewoon lekker op pad.  

Tip 10: Bewaar waardevolle spullen niet in uw bagage

Stop in uw koffer of backpack geen waardevolle spullen, maar bewaar deze in een dagrugzakje of op een andere manier op uw lichaam. Zo kunt u uw grotere bagagestuk met een gerust hart in het ruim van een bus achterlaten bijvoorbeeld. Bagage-tip: neem een selfie-stick mee. Het zou zonde zijn om uzelf niet vast te leggen in al die prachtige plaatjes.

Bonus-tip om alleen op vakantie te gaan in Nederland

Al een idee waar u dat proefweekendje waar we het bij tip 1 over hadden wilt gaan draaien? In ons blog ‘De 10 populairste vakantiebestemmingen in Nederland’ vindt u vast iets wat u aanspreekt.

Waar moet je op letten wanneer je alleen op vakantie gaat?

Wanneer je langere tijd gaat reizen, kun je je soms alleen voelen. Gelukkig ontmoet je altijd wel nieuwe mensen, maar om het gevoel van eenzaamheid te verdrijven kun je ook een reisdagboek of een reisblog schrijven. Leuk om te lezen voor familie en vrienden, een herinnering voor later en u voelt zich al snel niet meer alleen.

Evenals bij het boeken van iedere vakantie is het belangrijk om u bewust te zijn van de omgeving en de situaties waarin u terecht komt. Zorg dat u altijd voldoende geld bij u heeft voor onvoorziene omstandigheden. En lees u voor nieuwe bestemmingen in, in de gewoonten, wetten en regels van uw vakantiebestemming.

Toch liever niet alleen op vakantie? Reis met Aktiva Tours

Als u het idee om alleen op vakantie te gaan na het proefweekend nog steeds niet prettig vindt, dan is een singlereis hét alternatief voor een solo vakantie.

Wij bieden een compleet assortiment singlereizen aan, speciaal voor alleenreizenden die samen de wereld willen ontdekken. Van het verre Vietnam tot het om-de-hoek-Zeeland en van fietsen tot zonnen, ons aanbod singlereizen is meer dan divers.

Onze singlereizen zijn géén dating- of koppelreizen; we beleven het mooiste van onze vakantiebestemming in ongedwongen sfeer.   

Meer vakantietips?

Meer vakantievoorpret en informatief vakantieleesvoer? Lees dan ook onze andere blogs vol reistips, waaronder:

Ervaringen van reizigers

Reizigers beoordelen ons gemiddeld met een:
8,9

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang elke week onze digitale nieuwsbrief met reistips en weetjes!