Fietsen op Zakynthos: de 5 mooiste fietsroutes

Vergeet de standaard toeristische routes en maak u klaar om écht het mooiste van Zakynthos te zien en te beleven. In deze blog nemen we u virtueel mee op een uniek avontuur, weg van de gebaande paden. We laten u proeven van de bijzondere fietsroutes op Zakynthos die we in petto hebben.

Uitgestippeld door een lokale gids die als geen ander de geheimen van het eiland kent. Langs afgelegen stranden, door olijfgaarden met van die prachtig gevormde bomen en door piepkleine dorpen die door het gros van de vakantievierders vergeten wordt. Fietsen op Zakynthos, een belevenis!

Kunt u goed fietsen op Zakynthos?

Een vraag die ons al veelvuldig is gesteld. We kunnen daar een kort, maar krachtig antwoord op geven: ja. Het landschap van Zakynthos is afwisselend glooiend, heuvelachtig en soms licht bergachtig. De routes die onze specialist uitstippelde zijn ca. 20 tot 47 kilometer lang, met de mogelijkheid om deze in te korten of juist te verlengen.

Wilt u het uzelf graag wat gemakkelijk maken, dan is het huren van een E-bike de perfecte oplossing om Zakynthos actief én ontspannen te ontdekken.

Waarom Zakynthos op de fiets ontdekken?

Bij Zakynthos denken we vaak eerst aan azuurblauwe baaien en zandstranden. Niet zo gek, want Navagio Beach (of Shipwreck Beach) dat zich op dit eiland bevindt, is één van de meest gefotografeerde stranden ter wereld. Maar naast dat blauw, wit en goudgeel is Zakynthos ook heel groen. Sterker nog, Zakynthos draagt de bijnaam ‘Il fiori di Levante’ oftewel ‘Bloem van het oosten’. Een bijnaam die het eiland dankt aan de uitbundige flora en fauna.

En juist over die vruchtbare vlaktes vol olijfgaarden, druivenvelden en fruitbomen ligt een spaghetti aan smalle weggetjes. Steile, soms onverharde paden die niet altijd even geschikt zijn voor de auto. Vandaar dat de fiets (of liever nog de E-Bike) een perfect vervoersmiddel is om Zakynthos te verkennen. Fiets, relax, duik in zee, spot zeeschildpadden, smul van moussaka, proef de Verdia wijnen en bovenal geniet!

De 5 mooiste fietsroutes op Zakynthos

Voor het samenstellen van onze fietsroutes gebruiken wij geen internet. Dat doen we zelf óf we laten het een kenner doen. Voor fietsen op Zakynthos worden onze reisprogramma’s en routes uitgestippeld door Jeroen. Een Nederlander die al lang op Zakynthos woont. En, een echte actieveling die het liefst per fiets of te voet de natuur in trekt en de liefde voor ‘zijn’ eiland overbrengt op al onze gasten. Elke fietsroute Zakynthos van zijn hand is gedetailleerd en bevat leuke feitjes en interessante weetjes; het is alsof hij met u meefietst. Dat is waarom we durven zeggen dat dit de 5 mooiste fietsroutes op Zakythos zijn.

Deze 5 heerlijke routes fietsen, plus Kefalonia en Ithaka verkennen? Bekijk dan onze 15-daagse Fietsreis Eilandhoppen Zakynthos, Kefalonia en Ithaka. Daarnaast bieden we ook een 8-daagse fietsvakantie Zakynthos, Kefalonia en Ithaka aan.

Fietsroute 1 – Langs de Riza dorpjes (ca. 35 km)

‘Zakynthos in een notendop’, zo hadden we deze fietsroute ook kunnen noemen. De tocht geeft een compleet beeld van dit Griekse eiland. Vanaf de kust gaat de route landinwaarts, langs ontelbaar veel druivenstokken richting de Riza dorpen aan de voet van het Vrachionasgebergte. Drakas, Agios Pantes, Fiolitis, Macherado… u rijgt ze al fietsend als een parelsnoer aaneen.

Neem in het laatstgenoemde Riza dorp zeker even een kijkje in de Agia Mavra kerk. De decoraties en fresco’s zijn prachtig, maar het pronkstuk hangt binnen: het icoon van de heilige Mavra. Smalle weggetjes met links en rechts druivenvelden en olijfbomen met karaktervolle stammen voeren daarna terug naar de kust, langs de kleine kustplaatsen Psarou en Amoudi.

Fietsroute 2 – Rondje boerenbinnenland & Laganas (ca. 42 km)

Een dag vol contrasten! Evenals gisteren fietst u over rustige hoofdwegen en smalle weggetjes door de boerenvlakte van Zakynthos. Er heerst hier rust en onderweg ziet u tal van lekkers groeien, zoals druiven, olijven en citroenen.

En dan komt u aan in Laganas, een populaire badplaats aan de zuidkust van Zakynthos. Hier draait het om ‘zien en gezien worden’. Overdag wordt er voornamelijk geluierd aan het strand en ’s avonds gaan de voetjes van de vloer in een van de vele uitgaansgelegenheden. Maar voor dat het feest hier losbarst, zit u alweer lekker op de fiets voor het laatste gedeelte van de tocht, door een vruchtbare vallei en een stukje langs de kust naar uw accommodatie.

Fietsroute 3 – Kustroute naar Zakynthos-Stad (ca. 20 km)

Fietsen op Zakynthos betekent relatief veel zien in een kort tijdsbestek. Vandaar dat we bij Aktiva Tours onze fietsvakantie Zakynthos combineren met buureilanden Ithaka en Kefalonia. Deze fietsroute brengt u vanaf uw accommodatie naar de haven van Zakynthos-Stad voor de overtocht naar Kefalonia. Uiteraard wordt het bagagevervoer geregeld, want er moeten twee korte klimmetjes worden overwonnen. Begint u bij dat idee al lichtjes te zweten, huur dan voor deze vakantie een E-bike zodat uw vakantie écht vakantie blijft.

Afijn, de route van Alykanas naar Zakynthos-Stad dus. Tijdens dit korte ritje verkent u de oostkust van Zakynthos. De route gaat door het bruisende Planos/Tsilivi, langs de villawijk van Akrotiri en voorbij aan de kaap van Krioneri. Heeft u voordat de veerboot zijn anker licht nog wat tijd over in Zakythos-Stad, schiet dan wat bijzondere kiekjes van de prachtige Byzantijnse Agios Dionysoskerk.

Fietsroute 4 – Van Zakynthos-Stad naar Limni Keri (ca. 21 km)

Welkom terug op Zakynthos! Na een uitstapje op Kefalonia en Ithaka brengt de veerboot u weer terug naar waar dit fietsavontuur begon. Na afgifte van de bagage springt u weer op de fiets voor een gemakkelijk ritje van de haven naar uw accommodatie in Limni Keri.

De drukte van Zakynthos-Stad maakt al gauw plaats voor de rust van de vruchtbare vlaktes van het eiland. En ondanks deze rust zal het u vast niet ontgaan dat er op Zakynthos meer mensen wonen dan op de eilanden waar u de afgelopen dagen vakantie heeft gevierd. Na wat kilometers vlak fietsen wordt de weg glooiend, met even voor Limni Keri een schitterend uitzicht over de baai en het onbewoonde eiland Marathonisi.

Fietsroute 5 – Kiliomeno & Agios Leon (ca. 50 km)

Nog één keertje zweten? Wij waren voor deze fietsroute ontzettend blij dat we een E-Bike onder onze billen hadden. Maar wie weet is deze route voor u als bekwame berggeit met kuiten van marmer wel een peulenschil.

Al vanaf de start stijgt het pad, naar het hoogste dorp van het eiland: Kiliomeno. U bevindt zich nu in de bergen van Zakynthos en zult merken dat het landschap hier wezenlijk verschilt met de vlakte. Een ruige westkust met hoge kliffen, bossen met pijnbomen en sympathieke bergdorpen vormen vandaag het decor. Enthousiastelingen kunnen de route verlengen met twee lussen (elk 15 km) naar de kust.

Lus één brengt u naar Korakonisi, een afgelegen baai waar de zee een enorm oog in de rotspartij heeft gecreëerd. Lus twee leidt naar Porto Roxa, met enkele sfeervolle taverna’s en cafeetjes. Een geweldige plek om vanaf de rotsen in het koele zeewater te duiken. Voor beide lussen geldt: er komen is eenvoudig, maar onderschat de klim terug niet!

Ontdek Zakynthos te voet

Zakynthos staat bol van bijzonder mooie plekjes. Een aantal daarvan zijn alleen bereikbaar te voet. “Onze” Jeroen kent die mooie plekjes als zijn broekzak. En uiteraard wil hij u daar van mee laten genieten. Meer weten? U leest er alles over in het blog “wandelen op Zakynthos”.

Boek uw fietsvakantie op Zakynthos bij Aktiva Tours

Niet alleen op Zakynthos, maar ook op de andere Griekse eilanden organiseert Aktiva Tours de leukste fietsreizen. We hebben een 8-daagse fietsvakantie die Zakynthos, Kefalonia en Ithaka combineert en een 15-daagse fietsreis Eilandhoppen Ionische Eilanden, waarbij u (vanzelfsprekend) meer van Zakynthos ziet. Drie eilanden voor één scherpe prijs. Neem maar eens een kijkje bij onze fietsvakanties Griekenland of onze populaire singlereizen naar Griekenland.

Heeft u nog vragen over fietsen op Zakynthos of één van onze andere reizen? Onze reisadviseurs staan voor u klaar! U kunt uw vragen e-mailen naar info@aktivatours.nl of ze telefonisch aan ons voorleggen via het telefoonnummer +31 (0) 88 633 20 60.

Ervaringen van reizigers

Reizigers beoordelen ons gemiddeld met een:
9,3

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang elke week onze digitale nieuwsbrief met reistips en weetjes!