Singlereis Wandelen Zakynthos, Kefalonia & Ithaka

11 dagen
niveau 2
vliegtuig
beoordeling: 9,0
vanaf € 1.299,- p.p.
Prijs per persoon gebaseerd op
vertrekdatum 06-10-2021.
Excl. reserveringskosten (€ 12,50 p.p.), bijdrage SGR (€ 5,00 p.p.) en calamiteitenfonds (€ 2,50 per boeking).
Bekijk prijzen

1-persoonskamer inclusief
met lokale Nederlandsprekende reisleiding
verblijf in gezellige familiehotels

route: bergachtig landschap, wandelroutes onregelmatig vlak, stijgend en dalend. Per dag wordt gemiddeld ca. 12 km afgelegd in ca. 4 tot 4,5 uur.
groep: minimaal 8 / maximaal 20 reizigers

Wandelen Zakynthos, Kefalonia & Ithaka
De zuid-Ionische eilanden Zakynthos, Kefalonia en Ithaka zijn de groenste eilanden van Griekenland. Door de poreuze kalkgrond, de natte winters en de zonnige zomers zijn de eilanden bijzonder weelderig en vruchtbaar. De eilanden zijn een waar wandelparadijs. Doordat een wandelnetwerk nog in de kinderschoenen staat, treffen we hier geen platgetreden paden. Speciaal voor ons zijn de allermooiste routes uitgezet, elke dag is anders, andere omgevingen en andere uitzichten. Deze vakantie is een uniek en afwisselend avontuur met prachtige wandelingen op schitterende plekjes, ver weg van de gebaande paden.

We beginnen en eindigen op Zakynthos, het meest bezochte eiland van de drie. We komen aan in het hotel van Andreas en Martina, gelegen pal aan zee. Zodra we de deur uitstappen zitten we tussen de olijfgaarden. Aan de overkant van de horizon ligt Kefalonia, onze volgende bestemming. Kefalonia is één van de grootste eilanden van Griekenland, maar relatief onbekend bij bezoekers. De eilandbewoners houden graag hun stek geheim, hier is geen massatoerisme, authentiek Griekenland bestaat hier nog echt. Het eiland is simpelweg overweldigend; hoge bergen, eenzame baaien, wouden van cipressen, groene zeeën van druivenvelden en kleurige vissershaventjes. Het buureiland Ithaka is met recht een onbedorven wandelparadijs met een ruige vegetatie. De stilte wordt onderweg alleen doorbroken door mekkerende berggeiten. Het eiland is bekend van het klassieke gedicht ’de Odyssee’; iedere reiziger moet ooit Ithaka hebben bezocht.

In 11 dagen hoppen we van plek naar plek. De wandelingen zijn onder begeleiding van een ervaren gids en lopen voornamelijk over ’kalderimia’, eeuwenoude ezelspaden door vergeten gebieden. U dient wel over een goede conditie te beschikken. De wandelingen zijn niet heel lang, maar ze gaan over smalle onverharde paadjes met soms een pittig klimmetje. Mocht u een dag niet willen wandelen, dan kan dat natuurlijk altijd. In de plaatsen waar we verblijven valt genoeg te doen. De nadruk ligt op de eilandsfeer: rust, ontspan, ontdek en vooral geniet! Niets hoeft en alles kan.
De zwaarte van de wandelingen wordt langzaam opgebouwd. Er zal vaak genoeg gestopt worden, voor elk tempo wordt rekening gehouden. Het is geen wedstrijd en aan de omgeving en de verhalen van de gids wordt ook aandacht aan geschonken. Op Zakynthos wordt er begonnen met een korte rondwandeling door de olijfgaarden met amper hoogteverschillen. Daarna volgt een wandeling naar een kerkje bovenop een heuvel (± 140 m). De eerste wandeling op Kefalonia loopt van zeeniveau over een berg (± 450 m). De klim is 5 km, nooit heel steil, terwijl tijdens de afdaling het pad voor een half uurtje steil zal zijn. De wandeling rondom Fiskardo is glooiend, nooit komt het pad heel hoog, maar onderweg zullen meerdere hellingen best wel even pittig zijn. De derde route op Kefalonia zal overwegend dalen, het begint op ± 120 m en meandert langs een heuvelrand tot aan de boulevard in de hoofdstad. Eenmaal op Ithaka kan de eerste route opgedeeld worden, fervente wandelaars beginnen bij het begin en recreatieve wandelaars haken halverwege aan. Het pad is hierna geplaveid en zal vanaf het bergdorpje Anoghi (± 500 m) uiteindelijk in Kioni aan zee eindigen. De route naar het Gidaki strand is heen en weer hetzelfde, waar heen gestegen wordt zal het terug dalen. Twee stijgingen, de eerste over asfalt en de tweede onverhard (beide ± 60 m). De laatste wandeling op Ithaka, begint wederom hoog en eindigt aan zee. Onderweg zijn wel enkele klimmetjes, maar nooit lang en er wordt maximaal 50 m hoogteverschil overbrugt. De laatste wandeling van de reis, inmiddels weer op Zakynthos, loopt vanaf zee naar het bergdorpje Keri (± 200 m) en weer terug, uitgestrekt over zo’n 14 km.
Kortom, de wandelingen zijn medium, niet heel zwaar, maar ook niet heel licht. De paden zullen zeker dalen en klimmen. Het is vooral de eventuele warmte en het onverharde terrein met regelmatig losse stenen die de routes steviger maken. 

Dag 1
Amsterdam-Zakynthos met Transavia
Na aankomst op het groene Zakynthos volgt een korte transfer naar ons hotel in Amoudi, mooi gelegen direct aan zee. Om te acclimatiseren kan er meteen een frisse duik in de zee of het zwembad genomen worden. Afhankelijk van de aankomsttijd kunnen we nog even de schoenen uit de koffer halen voor een korte inloopwandeling. De route kronkelt door olijfgaarden, druivenvelden, ranke cipressen en bermen vol wilde bloemen. Het is een ideale gelegenheid om elkaar en de reisleider te leren kennen. De hoteleigenaar Andreas heeft de hele middag in de keuken gestaan en serveert vanavond de lekkerste moussaka van de Ionische Eilanden, aanschuiven hoeft niet, maar het is wel zo gezellig om met zijn allen te dineren.

Dag 2
Rondwandeling Ano Gerakari (ca. 11 km) 
Na het ontbijt gaan we op pad voor de eerste langere wandeling. Over smalle paadjes, onder de schaduw van de alom aanwezige olijfbomen, zullen we klimmen, dalen en weer klimmen, maar nooit voor lang en nooit echt steil. Door het glooiende landschap hebben we op de top van elke heuvel een prachtig uitzicht over de donkergroene zee van olijfgaarden. Het kleine kerkje van Agios Nikolaos is ons doel, als een adelaarsnest gelegen op een heuveltop en al van verre zichtbaar. Op deze heuveltop ligt het traditionele dorpje Ano Gerakari, met een 360° panorama over de gehele oostkust van Zakynthos. Dit is een ideale plek om een pauze te houden onder het genot van een frappé; een koude Griekse koffie. Terug wandelen we over paden die alleen gebruikt worden tijdens de olijfoogst. Rond lunchtijd komen we aan in het hotel en duiken meteen de zee in, terwijl onze gastheer Andreas een watermeloen aansnijdt en de ouzo inschenkt.

Dag 3
Naar Kefalonia en wandeling Karavomilos (ca. 12 km)
Meteen in de ochtend vertrekken we naar het haventje van Agios Nikolaos. Hier stappen we op de veerboot en zetten koers naar Kefalonia. De Aenos, de hoogste berg van het eiland, en tevens van de Ionische eilanden, domineert de zeestraat. Het eiland lijkt zo dichtbij en is toch nog bijna twee uur varen. Bij aankomst stappen we in onze bus en rijden naar Karavomilos. Eenmaal aan de andere kant van Kefalonia kunnen eindelijk de wandelschoenen aan en beginnen we aan een schitterende route. Eerst lopen we door de delta van Sami, een gebied versiert met honderden cipressen. Hierna bezoeken we oud-Vlaghata, een feeëriek ruïnedorp met met mos bedekte vervallen huizen, verlaten en vergeten sinds een zware aardbeving. Hier heeft de tijd sinds de laatste bewoning stilgestaan, met alleen nog de ruïnes als stille getuigen. Het enige teken van leven is het geluid van geitenbellen op de bergflank. De lekkerste geitenkaas van Kefalonia komt dan ook uit dit gebied. Het pad stijgt door een schaduwrijke kloof voordat deze uitkomt op het hoogste punt, met aan de horizon het eiland Ithaka. Moe, maar hopelijk voldaan, komen we aan in Agia Efimia, waar we meteen in het zwembad of de zee kunnen springen.

Dag 4
Rondwandeling Fiskardo (ca. 13 km)
Kefalonia is een groot eiland en biedt vele gezichten. Vandaag bezoeken we het noorden. Erisos is een adembenemend mooi stukje eiland, met dichte bossen en afgelegen witte strandjes met glashelder water. De weg naar het noorden is al een avontuur op zich, een kronkelende weg tegen de bergflank aangeplakt. Natuurlijk stoppen we even voor een foto boven het beroemde Mirtos-strand, het meest gefotografeerde strand van Kefalonia. De wandelroute begint en eindigt in het pittoreske plaatsje Fiskardo, een mondain haventje met grote jachten en zeilboten. Het dorp bestaat uit pastelkleurige huizen uit Venetiaanse tijden, een kleurrijk geheel gelegen tussen het blauwe water en de groene heuvels. We wandelen via het verlaten dorpje Psilitrias, door bossen met wilde aardbeienstruiken en mastiekbomen, naar het verste puntje van het eiland. Hierna passeren we de afgelegen strandjes van Kamilia en Emblissi, uiteraard hebben we voldoende tijd voor een verfrissende duik in het azuurblauwe water. Eenmaal terug in Fiskardo kunnen fervente wandelaars nog een kort rondje naar de oude vuurtoren lopen, voordat we weer teruggaan naar ons hotel.

Dag 5
Rondwandeling Krani Argostoli (ca. 11 km)
De hoofdstad van Kefalonia is Argostoli, een bruisende en gezellige stad van statige lanen met palmbomen, smalle winkelstraatjes en levendige pleinen. De stad is eeuwenlang Venetiaans geweest en de Italiaanse invloeden zijn overal aanwezig. Op de centrale ’piazza’ komt men bijeen om te flaneren, te zien en vooral gezien te worden. De wandeling van vandaag begint en eindigt in de stad. Eerst lopen we over de boulevard, langs de groentemarkt en nemen een foto van de stad vanaf de oude Drapano-dam. Via het Koutavos-park nemen we een smal paadje door een vallei. Al in Myceense tijden werd dit pad gebruikt, getuige de karresporen in het marmer. Boven op de heuvel staat een lange muur van grote vierkante blokken. De muur van Krani is ongeveer 3 millennia oud en fungeerde ooit als afscheiding om de oude stad te beschermen. Rond lunchtijd zijn we weer terug in Argostoli, we kunnen lunchen op de boulevard en nog even genieten van de ontspannen sfeer.

Dag 6
Naar Ithaka en wandeling Katheron (ca. 11 km)
’s Ochtend varen we naar het mythische eiland Ithaka, ooit uitgebreid beschreven door Homerus. Wie ooit de Odyssee heeft gelezen, heeft van Ithaka gehoord, het boek draait om de reis van koning Odysseus terug naar zijn eiland. Een tocht van 10 jaar vol ontberingen, obstakels en stormen; ons avontuur is wat korter en hopelijk zonder tegenslagen. Meteen als we voet aan wal zetten valt het lome tempo op. Alles gaat hier rustig aan, geen haast, geen drukte. Vanuit de haven van Piso Aetos worden we per minibus naar het hooggelegen klooster van Katheron gebracht, waar onze wandeling vandaag start. De enige monnik zal ons uitzwaaien en een goede reis wensen. De komende wandeling is vooral dalend. Het pad loopt over de flanken van de Neriton-berg, met rondom weidse vergezichten over de Ionische Zee. Recreatieve wandelaars kunnen de eerste, zwaardere etappe, overslaan door in het slaperige dorp Anoghi te beginnen. Sophia, de uitbaatster van het dorpscafé maakt heerlijke cake en de beste Griekse koffie. Zodra de groep in Anoghi weer compleet is, vervolgen we het oude pad richting de kust. Het schilderachtige Kioni, met haar pastelkeurige huisjes, is idyllisch gelegen aan een natuurlijke haven. Hier eindigt de route, er kan worden gezwommen in de haven of geluncht op de kade. Aan het einde van de middag worden we opgepikt door een privéboot en naar Vathi gebracht, het hoofdstadje van Ithaka. Ons hotel ligt aan het water.

Dag 7
vrije dag of rondwandeling Gidaki (ca. 9 km)
Vandaag hebben we een vrije dag, maar vervelen hoeven we ons allerminst. Er zijn veel mogelijkheden om zelfs eens op pad te gaan. De allermooiste manier om van de grillige kust te genieten is per kayak, ook geschikt voor beginners. Onder begeleiding van een ervaren instructeur peddel je verscholen grotten binnen en kom je op strandjes waar niemand anders kan komen. Een andere tip: het Filiatro-strand, met genoeg schaduw van de olijfbomen, die tot aan het water reiken. Het water is glashelder en de koude frappé-koffie aan de strandbar verkwikkend. Een andere aanrader is een bezoek aan het archeologische museum, met keur aan lokale vondsten daterend van Myceense tot Romeinse tijden. Natuurlijk kunt u ook aanhaken voor een ochtendwandeling naar het afgelegen Gidaki-strand. Dit paradijselijke strand is alleen te voet of per boot te bereiken. ’s Middags hebben we nog voldoende tijd om Vathi te ontdekken. Verdwaal in de vele smalle steegjes en geniet van het bruisende centrale pleintje, het kloppende hart van het eiland.

Dag 8
Wandeling van Marathia naar Vathi (ca. 12 km)
Het zuiden van Ithaka is onbewoond, een groot gebied zonder wegen en zonder mensen. Wilde geiten hebben de paden gemaakt en we volgen hun spoor tot aan Spiliotissa. Ver van de bewoonde wereld, verscholen in een holte van een rots, ligt Het kleine kerkje Spiliotissa. Hier heerst ultieme stilte. Het is een perfecte plek voor een pauze. Geniet van de rust en het uitzicht over de groene zuidkust met de blauwe zee daarachter. Het pad kronkelt verder, langs dikke olijf- en pijnbomen, met overal de geur van wilde kruiden zoals oregano, tijm en salie. Pas in het dorp Perachori zijn we terug in de beschaving, het dorpscafé is een ideale halte, met een kop koffie zien we Vathi beneden ons liggen. Het pad slingert verder, langzaam dalend tussen de ruïnes van Paliochora, ooit de oude hoofdstad van het eiland. We passeren de ingang van de grot der Nimfen, misschien is dit wel de grot waar Odysseus ooit zijn schat begroef bij terugkeer op Ithaka....De route eindigt op het plein.

Dag 9
Naar Limni Keri op Zakynthos
Na het ontbijt pakken we onze koffers en vertrekken we naar de haven. Met weemoed zullen we afscheid nemen van ons geliefde Ithaka. De veerboot is een groot schip en is van alle gemakken voorzien. Geniet van de veerboot-cruise, met de wind in uw haren op het bovenste dek of in de luwte met een boekje in het zonnetje aan de lijzijde. Via de haven van Poros op Kefalonia en de haven van Kilini op de Peloponnessos, komen we na een lange zeereis terug op Zakynthos. Na een korte transfer worden we in het kleine havenplaatsje Limni Keri opgewacht door de zussen Martha en Daney, zij bestieren onze accommodatie. Voor de deur ligt het natuurgebied/moeras van Keriou; vanwege teerbronnen al een bekende aanlegplaats voor schepen in de oudheid. Vanaf het balkon zien we de baai van Keri en tevens broedplaats voor de beschermde Caretta-Caretta zeeschildpadden. Het strand is vlakbij en niets is zo lekker om na de lange reis even te genieten van het water.

Dag 10
Rondwandeling Keri (ca. 13 km)
De laatste wandeling is een afwisselende tocht en voert ons wederom door een prachtig gebied. Met een korte klim verlaten we het dal van Limni Keri. Des te hoger we komen, des te grootser wordt het uitzicht. In het bergdorpje Keri stoppen we voor een koffie bij Dionysia van het dorpscafé op het pleintje. We lopen van kust naar kust en hoog boven de Mizithres-rotsen kijken we uit over de hoge kliffen van de westkust. Zodra we uit de bossen van geurende pijnbomen zijn, zal het pad dalen, met alsmaar een weids panorama over de turquoise baai van Keri. Om de dag en de vakantie af te sluiten kunnen we eventueel een boottochtje maken (niet inbegrepen). De kustlijn van het schiereiland Keri is simpelweg sensationeel, hoge kliffen, diepe zeegrotten, glashelderwater van tientallen meters diep, hoge bogen en prachtige strandjes. We kunnen het beschermde en onbewoonde eilandje Marathonisi bezoeken, dat de vorm heeft van een schildpad, een natuurlijke ode aan de zeeschildpadden die hier in het zachte zand van het strand hun eieren leggen. Vanavond kunnen we gewoon ’thuis’ eten, de familie Bratis zal met zorg het afscheidsdiner voorbereiden. Oma Tasia bestiert de keuken, Opa Stavros plukt de groente en de kip, de kleindochters Anastasia en Garalambia serveren en neef Lamos zorgt voor sfeer op zijn accordeon. Alle ingrediënten zijn vers en komen uit eigen tuin, de kippen uit eigen ren, en de huisgemaakte wijn uit eigen vat... die onbeperkt en gratis is. Hoppa!

Dag 11
Zakynthos-Amsterdam met Transavia
Na een enerverende week vol indrukken en belevenissen is het helaas tijd om afscheid te nemen. We worden naar de luchthaven van Zakynthos gebracht voor de terugvlucht naar Amsterdam. Καλό ταξίδι Goede reis !

Single Reis Wandelen Zakynthos, Kefalonia & Ithaka

Tijdens deze reis verblijven we in gezellige (familie)hotels. Alle kamers hebben eigen douche en toilet. Het verblijf is op basis van logies en ontbijt. De reisleider zal iedere avond een taverna uitzoeken voor het avondeten. Reken hiervoor ca. € 14,-  per avond (excl. drankjes). Eet u liever ergens anders op eigen gelegenheid, dan is dat uiteraard geen probleem. De hieronder genoemde hotels zijn onder voorbehoud van wijzigingen. Wanneer een accommodatie niet meer beschikbaar is, zullen we een gelijkwaardig alternatief voor u reserveren.
 
dag 1 & 2  Clear Horizon in Amoudi op Zakynthos
dag 3 t/m 5 Gonatas in Agia Efimia op Kefalonia
dag 6 t/m 8 Mentor in Vathi op Ithaka
dag 9 & 10 Porto Tsi Ostrias in Lemni Keri op Zakynthos


 

Vertrekdatum
Prijs


inclusief: 
* vlucht Amsterdam-Zakynthos v.v. met Transavia
* transfer luchthaven-accommodatie v.v.
* 10 overnachtingen in een 1-persoonskamer met eigen badkamer inclusief ontbijt
* dagelijkse transfers per minibus, taxi en ferry naar de wandelingen v.v.
* meelopende Nederlandssprekende reisleider

optioneel (direct bij boeking te reserveren):
* korting 2-persoonskamer (indien met 2 personen geboekt binnen 1 boeking) € 100,-
* in te checken bagage € 26,- per enkele reis (20 kg)
* reis- en annuleringsverzekering

exclusief: 
* eten en drinken onderweg
* bijdrage SGR en Calamiteitenfonds
* reserveringskosten

9 Een actieve reis naar 3 eilanden met elk haar eigen karakter, stuk voor stuk mooie natuur. De reis biedt ook voldoende rustmomenten. Onze uitstekende reisleider Jeroen kent de bestemming op zijn duimpje, kan heel goed improviseren en geeft prima tips. Een absolute aanrader om er 11 dagen helemaal tussenuit te zijn.

Tineke Janssen, reisperiode oktober 2021
Bekijk prijzen

Anderen bekeken ook