De hoogtepunten van de Bodensee

De Bodensee is het op twee na grootste meer van Europa en de fietsroute om het meer heen is 273 km lang. Het grootste gedeelte van de fietsroute is gelegen in Zuid-Duitsland, maar er liggen ook delen in Oostenrijk en Zwitserland.

De route is volledig bewegwijzerd en loopt grotendeels over aangelegde fietspaden langs de oevers van het meer, waardoor het heerlijk relaxed fietsen is. Bovendien liggen er tal van gezellige stadjes en dorpjes aan de kades, met uitnodigende terrasjes en restaurants en vaak ook leuke strandjes. Fijn om af en toe even te stoppen voor een drankje, een lunch of een ijsje.

U kunt natuurlijk ook een frisse Radler nemen. Wist u dat dit drankje speciaal gemaakt is voor fietsers? In 1922 kwam een Duitse eigenaar van een kroeg waar regelmatig dorstige fietsers een tussenstop maakten op het idee om bier met vruchtensap te mengen, om zo een lekker verfrissend en dorstlessend drankje aan zijn klanten te kunnen aanbieden. En het waren ook deze fietsers die hem inspireerden in het bedenken van een naam voor dit dorstlessende drankje. Radler is afgeleid van het Duitse woord Fahrrad, wat fiets betekent. Door het frisse karakter van Radler is het tegenwoordig ook in Nederland een populair drankje, en niet alleen bij fietsers.

De ‘Bodensee-Radweg’ is ook voor beginners en gezinnen goed te doen, want het fietspad is meestal vlak en uitstekend aangelegd. Op de route ligt af en toe een klimmetje dat wat meer inspanning vergt, maar deze inspanning wordt dan weer beloond met een lange afdaling waarbij u weer even op adem kunt komen.

Konstanz
Deze stad ligt direct aan de oevers van de Bodensee en combineert historisch met hip: gezellige terrassen, mooie winkels, hippe restaurants en een fijne sfeer. Rondom de haven is het gezellig druk, bootjes varen in en uit, toeristen flaneren langs de waterkant en lokale bewoners picknicken aan de kade. Vanaf de haven loop je direct de historische stad in, door een wirwar van nauwe straatjes met historische panden.

Stein am Rhein
Dit historische stadje ligt op het punt waar de Rijn overgaat in de Bodensee. Je komt ogen te kort om alle prachtige muurschilderingen te bekijken die aangebracht zijn op de authentieke gebouwen. Daarnaast zijn de meeste gebouwen voorzien van prachtige uithangborden.

Rheinfall
Deze watervallen in de buurt van Schaffhausen zijn de grootste watervallen van Europa. Over een breedte van 150 meter en een hoogte van 23 meter storten zich honderden liters water per seconde over de rotsen. Een waar schouwspel!

Lindau
De ligging van deze stad is uniek. Op een eiland in de Bodensee, dat door een dam en een brug is verbonden met het vasteland. Het is een levendige stad met veel bezienswaardigheden met ook hier weer veel mooie handbeschilderde gebouwen. Over de boulevard is het heerlijk flaneren met een ijsje in de hand.

Pfanderbahn Bregenz
Stap in Bregenz in de grote gondel en binnen zes minuten staat u op 1064 meter hoogte met een prachtig uitzicht over de stad, de Bodensee en 240 Oostenrijkse, Duitse en Zwitserze Alpentoppen. U kunt er ook een rondwandeling van een halfuurtje maken langs een klein dierenparkje. Een echte aanrader bij goed weer!

Bekijk hier alle reizen naar de Bodensee!

Ervaringen van reizigers

Reizigers beoordelen ons gemiddeld met een:
8,9

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang elke week onze digitale nieuwsbrief met reistips en weetjes!