De Rhein Radweg; langs de mooiste oevers van Europa's belangrijkste rivier

De Rijn is niet de langste rivier van Europa, die liggen allemaal in Rusland en andere Oost-Europese landen. De Rijn, of Rhein zoals hij eigenlijk heet, is wel de belangrijkste, en dat al eeuwenlang: economisch, militair en voor de scheepvaart. Een rivier die in de geschiedenis de grens was van wisselende volken en landen: van vroeger de Romeinen met de Germanen, tot in het Europa van nu van Duitsland en Frankrijk.

Veel te zien en te bezoeken
800 kilometer lang stroomt de Rijn door Duitsland en een bijzonder fraai deel is dat tussen Mainz en Keulen (Köln). Niet alleen landschappelijk, met groene heuvels aan weerszijden van de rivier, deels begroeid door op de zon gerichte wijngaarden. Maar ook cultureel: met de onnoemelijk vele burchten en kastelen, vaak stoer en strategisch gelegen op de hellingen van de heuvels, wijd uitkijkend over de Rijn en verder. Met de knusse wijnstadjes zoals Rüdesheim, Lahnstein en Bad Honnef. En met de vele uitzichtpunten: zoals de Loreley bij Sankt Goarshausen, waar de Rijn in een scherpe bocht op zijn smalst en diepst is en in vroegere eeuwen ware scheepsrampen plaatsvonden. En de Drachenfels bij Königswinter, feitelijk een top van een dode vulkaan waarop een gelijknamige kasteelruïne staat. Langs de oevers van de Rijn - en soms een klein stukje daar boven - is veel te zien en te bezoeken. De dagelijkse fietsafstanden bij deze reis zijn vrij kort en dus heeft u daar voldoende tijd voor.

Dom, dom, dom…
Op dit deel van de Rheinradweg komt u langs liefst een drietal domkerken (kathedralen): in de start- en eindplaatsen Mainz en Keulen, en ook in Bonn waar het een grieks-orhodoxe variant betreft. De Keulse Dom doorbreekt alle records: de hoofdkerk van het aartsbisdom Keulen is de grootste kathedraal van Duitsland, de hoogte is liefst 157 meter en de oudste delen dateren uit de 13e eeuw. Het is werkelijk ongelooflijk hoe het monumentale bouwwerk de WO-II bombardementen van de Keulse binnenstad overleefde.  Alleen al voor een rondleiding door de Dom zou u in Keulen de reis met een extra dag kunnen verlengen, maar ook bijvoorbeeld voor een museumbezoek. Vermaarde musea in Keulen zijn het Römisch-Germanisches Museum met cultuurschatten uit de Romeinse tijd en, van een heel andere orde, het Imhoff-Schokoladenmuseum van Lindt, een lekkere publiekstrekker!

Beethoven in 1770 geboren in Bonn
In 2020 was het precies 250 jaar geleden dat Beethoven, misschien wel Duitslands beroemdste componist ooit, geboren werd in Bonn. Hier is veel aandacht aan geschonken, zowel in musea als in de openbare ruimte.

Bekijk onze fietsvakanties over de Rhein Radweg:

Ervaringen van reizigers

Reizigers beoordelen ons gemiddeld met een:
8,9

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang elke week onze digitale nieuwsbrief met reistips en weetjes!