Wandelvakantie Via Francigena - deel 2 - van Siena naar Viterbo

11 dagen
niveau 2.5 van 3
eigen vervoer
vanaf € 1.069,- p.p.
Prijs per persoon gebaseerd op vertrekdatum
01-10-2024. Excl. reserveringskosten (€ 15,00 p.p.), bijdrage SGR (€ 5,00 p.p.) en calamiteitenfonds (€ 2,50 per boeking).
Bekijk prijzen

verblijf in kleinschalige hotels, b&b's of een agriturismo
ontbijt en 2 x diner inbegrepen 
wandel over een van de oudste pelgrimswegen van Europa
route: de Via Francigena is uitstekend gemarkeerd door middel van een rood-witte markering en gaat grotendeels over boswegen en onverharde wandelpaden, in Italië 'strade bianche' genaamd. Per dag wordt er ca. 9 tot 25 km afgelegd. De dalingen, stijgingen en dagafstanden zijn soms flink, u dient dus over een goede conditie te beschikken en wandelervaring te hebben.
minimum aantal reizigers: 1
aankomst: dagelijks van 1 april t/m 31 oktober

Pelgrimspad door het glooiende landschap van Toscane en Lazio
De Via Francigena is een van de oudste pelgrimspaden in Europa. Het is een middeleeuws netwerk van paden dat reizigers van de Britse eilanden, de Lage Landen en Frankrijk naar Rome leidde. Tijdens het eerste deel van de reis wandelt u vanuit Siena kilometers over de legendarische 'strade bianche', daarna volgen de iconische groene Val d'Arbia en de Val d'Orcia en prachtige dorpjes als Bagno Vignoni met zijn Romeinse baden en Radicofani, wiens fort het zuiden van Toscane domineert. Zodra u Lazio binnenwandelt zult u versteld staan van de schoonheid van het meer van Bolsena en gecharmeerd zijn van het oude stadscentrum van het ommuurde Viterbo. Aan de innerlijke mens wordt ook zeker gedacht. U doorkruist de wijngaarden waar de 'Brunello di Montalcino' gemaakt wordt, wandelt langs verschillende productiezones van de kaassoort 'Cacio di Pienza' en passeert tussen Bolsena en Montefiascone een van de belangrijkste gebieden voor de productie van extra virgine olijfolie. Een heerlijke reis op meerdere fronten! 

Dag 1
Heenreis
Uw reis start in Siena, waar u op eigen gelegenheid naartoe reist (afstand Utrecht-Siena ca. 1400 km). Deze stad is gebouwd op een heuvel, vol kleine smalle straatjes en een groot aanbod aan monumenten, paleizen en kerken. De Piazza del Campo, het schelpvormige centrale plein in de stad, wordt niet zonder reden vaak het mooiste plein van Italië genoemd. Op het plein vinden we o.a. het Palazzo Pubblico, een paleis in gotische stijl dat werd gebouwd tussen 1297 en 1310. Het paleis doet nog steeds dienst als stadhuis. 

Noot: Indien u wenst kunnen wij voor u de vlucht van Amsterdam naar Pisa en van Rome naar Rotterdam met Transavia incl. luchthaventransfers voor u regelen (niet mogelijk in juli en augustus). U kunt dit bij boeking aan ons doorgeven via het veld 'opmerkingen'. We nemen dan zo snel mogelijk contact met u op om de mogelijkheden en de prijs te bespreken.

Dag 2
Siena - Lucignano (ca. 21 km/7 uur, 130 meter stijgen en 300 meter dalen)
Tijd om de wandelschoenen aan te trekken! U verlaat Siena via de zuidelijke stadspoort en daalt over landelijke wegen af naar de vallei van de Arvia. Vergeet niet om even achterom te kijken om van het prachtige uitzicht over het imposante Siena te genieten. Door het glooiende Toscaanse landschap wandelt u via Cuna met zijn unieke middeleeuwse graanburcht naar Lucignano waar u vanavond zult verblijven. Het diner is vanavond inbegrepen.

Dag 3
Lucignano - Buonconvento (ca. 14 km/5 uur, 150 meter stijgen en 200 meter dalen)
U vervolgt uw wandelreis over de Via Francigena door de Ombrone-vallei. Via een netwerk van boerenweggetjes en met cipressen omzoomde strade bianche wandelt u door de Toscaanse heuvels naar Buonconvento. Het is een klein dorpje dat nog voor een deel ommuurd is door de oude stadsmuren uit de 13e eeuw en is volgens velen het mooiste dorpje van Italië. Wanneer u een wandeling maakt door de smalle straatjes zult u meteen merken dat het tempo hier een stuk lager ligt dan in Nederland. De belangrijkste straat van Buonconvento is de Via Soccini. Deze historische straat verdeelt het dorp in tweeën en loopt van een van de stadspoorten tot het einde van het historische deel. Aan deze straat zijn onder andere het Palazzo Ricci-Soncini, de kerk SS. Pietro en Paolo en het Palazzo Farmentani te vinden.

Dag 4
Buonconvento - San Quirico d'Orcia (ca. 21,5 km/6 uur, 500 meter stijgen en 300 meter dalen)
Vandaag wisselen de graanvelden zich af met wijngaarden van de wereldberoemde Brunello. De route voert over zandpaden en een paar geasfalteerde stukken die worden gecompenseerd door het schitterende uitzicht over de Val d'Orcia, genoemd naar de rivier die hier stroomt. Het landschap is hier betoverend mooi, niet gek dat UNESCO dit gebied in 2004 op de Werelderfgoedlijst heeft gezet. Tegen het eind van de etappe komt San Quirico d’Orcia in zicht, gelegen boven op een van de vele groene heuvels. Een laatste inspanning brengt u naar de romaanse kerk van het stadje met zijn middeleeuwse straatjes.

Dag 5
San Quirico d'Orcia - Castiglione d'Orcia (ca. 9 km/3 uur, 500 meter stijgen en 300 meter dalen)
Het landschap van de Val d'Orcia is vandaag weer uw decor. Vanuit San Quirico d'Orcia wandelt u over een licht stijgend pad naar het piepkleine ommuurde dorpje Vignoni. Hierna daalt u af naar de Romeinse baden van Bagno Vignoni waar in het openluchtbad nog steeds warm water opborrelt. Vanaf hier wandelt u verder door het mooiste stuk landschap van de hele Via Francigena naar het eindpunt van vandaag Castiglione.

Dag 6
Castiglione d'Orcia - Radicofani (ca. 20 km/6 uur, 950 meter stijgen en 550 meter dalen)
De etappe van vandaag is met een flink aantal hoogtemeters de meest uitdagende van deze reis. Naarmate u Radicofani nadert maken de groene heuvels plaats voor hogere beboste bergen die de vallei omringen. Dit zorgt voor spectaculaire landschappen en vergezichten. Het strategische, op een heuvel gelegen, middeleeuwse vestingstadje met zijn schitterende romaanse kerk is het eindpunt van deze etappe. Het uitzicht vanaf Fort Radicofani is de beloning voor de inspanning van vandaag. Het diner is vandaag inclusief.

Dag 7
Radicofani - Acquapendente (ca. 26 km/7 uur, 220 meter stijgen en 400 meter dalen)
Vanaf Radicofani begint de route meteen te dalen met schitterende uitzichten over het landschap van oneindige heuvels en de uitgedoofde vulkaan Monte Amiata op de achtergrond. Over de oude Via Cassia door de Pagliavallei laat u Toscane achter u en wandelt u Lazio binnen. Er volgt nog een korte klim voordat u Acquapendente binnenloopt. Deze ommuurde stad is het eindpunt van deze etappe. De basiliek van Acquapendente bezit een van de indrukwekkendste romaanse cryptes van heel Italië; deze mag u absoluut niet missen.

Dag 8
Acquapendente - Bolsena (ca. 23 km/7 uur, 220 meter stijgen en 290 meter dalen)
Over een netwerk van zandpaden en grindwegen vervolgt u de route door glooiende velden. Onderweg passeert u het dorpje San Lorenzo Nuovo waar u kunt lunchen op een van de vele terrassen. Bij het verlaten van San Lorenzo krijgt u de eerste uitzichten op het meer van Bolsena. U daalt langzaam af met steeds uitzicht over het diep blauwe water omringd door groene heuvels tot aan het middeleeuwse stadje Bolsena.

Dag 9
Bolsena - Montefiascone (ca. 17 km/6 uur, 580 meter stijgen en 290 meter dalen)
Verder door bossen en olijfgaarden over een route die steeds uitzicht op het meer van Bolsano biedt. U doorkruist een gebied dat beroemd is vanwege de extra vierge olijfolie, die we u aanraden te proeven op een stuk lokaal brood, voordat u in Montefiascone aankomt. De stad met zijn vele renaissance monumenten en beroemde witte wijn, is een van de culturele hoogtepunten van deze reis.  

Dag 10
Montefiascone - Viterbo (ca. 18 km/6 uur, 150 meter stijgen en 460 meter dalen)
Voor de laatste etappe van deze reis keert u terug naar de oude verharde weg van de Via Cassia die u over heuvels voert met charmante uitzichten over Montefiascone en Viterbo. Onderweg komt u langs Bagnaccio, waar u kunt ontspannen in het thermale water voordat u verder gaat naar Viterbo, de eindbestemming van dit deel van de Via Francigena. Viterbo's historische centrum is een van de best bewaarde middeleeuwse steden van Midden-Italië en heeft daarom een aantal bijzondere bezienswaardigheden die zeker de moeite waard zijn om te bezoeken. Het 'Palazzo dei Papi' oftewel pauselijk paleis was in de 13e eeuw ongeveer twee decennia lang de residentie van de paus, of zijn toevluchtsoord bij onrust in Rome. De zuilen van het paleis waren afkomstig uit een Romeinse tempel. Op zes kilometer van het stadscentrum, op de weg Teverina, bevindt zich de archeologische site van Ferento, met overblijfselen uit de Etruskische tijd, de Romeinse tijd en de middeleeuwen. Er is een goed bewaard gebleven Romeins theater.

Dag 11
Terugreis
Na het ontbijt komt er een einde aan uw wandelvakantie en reist u op eigen gelegenheid weer terug naar huis of met het openbaar vervoer naar uw auto in Siena. 

Noot: Indien u wenst kunnen wij voor u de transfer tussen Viterbo en Siena regelen. U kunt dit bij boeking aan ons doorgeven via het veld 'opmerkingen'. We nemen dan zo snel mogelijk contact met u op om de prijs te bespreken.

Wandelvakantie Via Francigena - deel 2 - van Siena naar Viterbo

Tijdens deze reis verblijft u in 3-sterrenhotels, in een B&B of in een agriturismo (in enkele kleine dorpjes zijn geen hotels beschikbaar). Enkele accommodaties beschikken over een eigen zwembad en restaurant. Alle kamers hebben bad of douche en toilet. Hieronder vindt u de meestgebruikte accommodaties tijdens deze reis. Deze hotels zijn onder voorbehoud van wijzigingen. Wanneer een accommodatie niet meer beschikbaar is, wordt er een gelijkwaardig alternatief voor u gereserveerd (in de genoemde plaats of in de nabije omgeving). De definitieve hotellijst ontvangt u bij uw reispapieren.

Verlengen van de reis
Deze reis is gemakkelijk uit te breiden met extra overnachtingen. Deze kunt u direct bij boeken opgeven. Mocht u het reisverloop willen wijzigen en kan dat niet via de website? We helpen u graag, u kunt dit telefonisch aan ons doorgeven via 088-633 20 60 of een mail sturen naar info@aktivatours.nl.
 
Dag(en) Plaats Hotel(s) Prijzen verlengingsnacht**
dag 1 Siena Hotel Chiusarelli 2-persoonskamer € 75,-
dag 2 Monteroni d'Arbia Hotel Borgo Antico  
dag 3 Buonconvento Hotel Il Ghibellino  
dag 4  San Quirico d'Orcia B&B Locanda del Sorriso  
dag 5 Castiglione d'Orcia B&B Il Vecchietta  
dag 6 Radicofani Agriturismo La Selvella  
dag 7 Acquapendente Albergo Toscana 2-persoonskamer € 42,-
dag 8 Bolsena Agriturismo Le Vigne  
dag 9 Montefiascone Hotel Urbano V  
dag 10 Viterbo Hotel Palazzo Riario 2-persoonskamer € 48,-
** de genoemde prijzen voor de verlengingsnachten zijn per persoon per nacht inclusief ontbijt

 

apr 2024 | mei 2024 | jun 2024 | jul 2024 | aug 2024 | sep 2024 | okt 2024 |
inclusief:
* 10 nachten verblijf in een 2-persoonskamer
* 10 x ontbijt
* 2 x diner (dag 2 en 6)
* bagagetransfer van hotel naar hotel
* u ontvangt bij deze reis geen routebeschrijving, u volgt de route via een app en heeft dus een smartphone nodig voor deze reis

optioneel (direct bij boeking te reserveren):
* toeslag 1-persoonskamer v.a. € 610,-

exclusief:
* eventuele parkeerkosten in Siena
* vlucht Amsterdam-Pisa en Rome-Rotterdam met Transavia incl. luchthaventransfers (op aanvraag, niet in juli en augustus)
* transfer terug van Viterbo naar Siena op dag 11 (is goed te doen per openbaar vervoer, privétransfer op aanvraag)
* overige maaltijden en dranken
* toeristenbelasting (ca. € 12,- per persoon, ter plaatse te betalen)
* bijdrage SGR € 5,- per persoon en Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking
* reserveringskosten € 17,50 per persoon (max. € 30,- per boeking)
inclusief:
* 10 nachten verblijf in een 2-persoonskamer
* 10 x ontbijt
* 2 x diner (dag 2 en 6)
* bagagetransfer van hotel naar hotel
* u ontvangt bij deze reis geen routebeschrijving, u volgt de route via een app en heeft dus een smartphone nodig voor deze reis

optioneel (direct bij boeking te reserveren):
* toeslag 1-persoonskamer v.a. € 610,-

exclusief:
* eventuele parkeerkosten in Siena
* vlucht Amsterdam-Pisa en Rome-Rotterdam met Transavia incl. luchthaventransfers (op aanvraag, niet in juli en augustus)
* transfer terug van Viterbo naar Siena op dag 11 (is goed te doen per openbaar vervoer, privétransfer op aanvraag)
* overige maaltijden en dranken
* toeristenbelasting (ca. € 12,- per persoon, ter plaatse te betalen)
* bijdrage SGR € 5,- per persoon en Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking
* reserveringskosten € 17,50 per persoon (max. € 30,- per boeking)
Bekijk prijzen

Anderen bekeken ook