Wandelvakantie Elzas en Vogezen

7 dagen
niveau 2
eigen vervoer
vanaf
€ 626 per persoon
Prijs per persoon gebaseerd op
vertrekdatum 31-12-2021.
Excl. reserveringskosten (€ 12,50 p.p.), bijdrage SGR (€ 5,00 p.p.) en calamiteitenfonds (€ 2,50 per boeking).
Bekijk prijzen

inclusief 6 x ontbijt, 5 x lunchpakket (op de wandeldagen) en 4 x diner
gemakkelijk uit te breiden met extra overnachtingen
transfer terug naar uw starthotel

route: heuvel- tot licht bergachtig. Per dag wordt ca. 12- 20 km afgelegd. De route is volledig gemarkeerd.
minimum aantal reizigers: 1
aankomst: dagelijks van 1 januari t/m 31 december

Wandelen door de bergen en bossen van de Elzas
In het zuiden van de Elzas ligt een bergachtig natuurgebied waaraan de Franse regering in 1989 de status van natuurpark gaf: het “parc naturel régional des balcons des Vosges”. Een hele mond vol, en dat mag ook wel want de streek heeft genoeg te bekijken en te beleven. De “ballons” bijvoorbeeld, niets van doen met die feestelijk gekleurde opblaasrubbers maar de lokale naam voor hoge bergen. De ballons in het achterland van Colmar en Kayserberg pieken inderdaad tot ruim 1200 meer, maar de wandelroutes draaien daar een stuk lager omheen en voorbij.

Spiedend van oost naar west gaat het reliëf van de Elzas snel, en hier en daar zelfs abrupt, van laag naar hoog. Eerst is er het vlakke dal van de Rijn, waar vooral landbouw bedreven wordt. Dan de oostelijke flanken van de Vogezen waartegen de vermaarde wijngaarden liggen. En weer iets verder dus de bergen van de Vogezen, op zijn Frans de Vosges. De dagelijkse afstanden van de wandelingen variëren tussen de 15 en 20 kilometer. De hoogteverschillen zijn, cumulatief gezien, elke dag 400 tot 700 meter.

Op kaarten en navigatie zijn twee dingen heel opvallend: de hoogtelijnen liggen er dicht naast elkaar, dus dat betekent stevig klimmen en dalen. De kleur groen overheerst nogal, wat de aanwezigheid van veel bos verraadt. In dat spannende landschap van bergen en bossen is in 1986 een wandelroute uitgezet die in zijn geheel gemarkeerd is: de Tour d’Horizon, die in deze wandelreis gevolgd wordt.

Dat de Elzas een turbulente geschiedenis heeft, is alom bekend. Logisch natuurlijk - de regio was belangrijk door veel steenkool en ijzer en wisselde daardoor vaak van regio en zelfs land. Die laatste beweging was de retour van Duitsland naar Frankrijk bij de Vrede van Versailles in 1919. Deze wandelreis komt door dorpjes die afwisselend Franse dan wel Duitse namen hebben, want in het midden van de Vogezen loopt die voorbije grens van vroeger. De voertaal is er Frans maar er is nog wel degelijk Duitse invloed. Bijvoorbeeld de wijndorpen met vakwerkhuizen met balkons en tuinen rondom met een kleurrijke bloemenzee. En de regionale keuken met typische gerechten zoals de “Choucroute” en natuurlijk de “Flammenkuchen”. En de wijn natuurlijk: de Riesling, Sylvaner en Gewürztraminer.

Over eten en drinken gesproken! Het verblijf is in authentieke restaurants waar de kok in de keuken vaak regionale gerechten bereidt. Op wandeldagen krijgt u een picknicklunch mee. Vier keer is de avondmaaltijd inbegrepen. Uit ervaring is bekend dat flink wandelen en tafelen goed samengaan en bij deze wandelreis door de Vogezen blijkt dat óók een ideale combinatie.

Dag 1
Kaysersberg, aankomst per eigen vervoer. Kaysersberg is een van de mooiste dorpjes in de Elzas met sfeervol gerestaureerde vakwerkhuizen in prachtige kleuren.

Dag 2
Wandeling Kaysersberg - Sankt Alexis (ca. 20 km/6 uur, 540 m dalen en 750 m stijgen). Door beboste heuvels en weilanden naar Lapoutroie, bekend van de eau de vie en de overheerlijke Munsterkaas.

Dag 3
Wandeling Sankt Alexis - Le Bonhomme (bergdorp) (ca. 14 km/6 uur, 810 m stijgen en 550 m dalen) door het gebergte van Brézouard en Bagenelles. 

Dag 4
Wandeling Le Bonhomme - Orbey (ca. 18 km/6 uur, 790 m stijgen en 690 m dalen) via de Tête des Faux en de twee gletschermeren Lac Blanc en Lac Noir.

Dag 5
Wandeling Orbey - Labaroche (ca. 12 km/4,5 uur, 680 m dalen en 210 m stijgen) door een ongerept natuurgebied.

Dag 6
Wandeling Labaroche - Niedermorschwihr (ca. 12 km/4,5 uur, 450 m stijgen en 200 m dalen) door wijngaarden naar Turckheim en Niedermorschwihr, beide plaatsen met prachtige karakteristieke huizen.

Dag 7
Vertrek per eigen vervoer. In overleg met de hotelier is een transfer mogelijk naar uw geparkeerde auto in Kaysersberg.

Noot
Als gevolg van beschikbaarheid van de hotels kan de route gewijzigd worden. 

Wandelvakantie Elzas en Vogezen **

Tijdens deze reis verblijft u in sfeervolle 2- en 3-sterren familiehotels, alle kamers hebben bad of douche en toilet. De verzorging is op basis van logies en ontbijt, 5 x lunchpakket (nl. op de wandeldagen) en 4 x diner (niet in Kaysersberf /Kientzheim en Niedermorschwir). Hieronder vindt u de meestgebruikte hotels tijdens deze reis. Deze hotels zijn onder voorbehoud van wijzigingen. Wanneer een hotel niet meer beschikbaar is, wordt er een gelijkwaardig alternatief voor u gereserveerd (in de genoemde plaats of in de nabije omgeving). De definitieve hotellijst ontvangt u bij uw reispapieren.

Verlengen van de reis
Deze reis is gemakkelijk uit te breiden met extra overnachtingen. Deze kunt u direct bij boeken opgeven. Mocht u het reisverloop willen wijzigen en kan dat niet via de website? We helpen u graag, u kunt dit telefonisch aans ons doorgeven via 088-633 20 60 of een mail sturen naar info@aktivatours.nl.
 
Dag(en) Plaats Hotel(s) Prijzen verlengingsnacht **
dag 1 Kientzheim / Kayerberg * Hotel de L’Abbaye d’Alspach in Kientzheim
* Hotel les Remparts in Kaysersberg
2-persoonskamer € 112,-
toeslag 1-persoonskamer € 26,-
dag 2 Lapoutroie * Hotel du Faude
* Hotel les Alisiers
2-persoonskamer € 112,-
toeslag 1-persoonskamer € 26,-
dag 3 Le Bonhomme * Hotel de la Poste  2-persoonskamer € 112,-
toeslag 1-persoonskamer € 26,-
dag 4  Orbey * Hotel au bois le Sire
* Hotel les Bruyeres 
2-persoonskamer € 112,-
toeslag 1-persoonskamer € 26,-
dag 5  Labaroche * Hotel la Rochette in Labaroche 2-persoonskamer € 112,-
toeslag 1-persoonskamer € 26,-
dag 6 Niedermorschwihr * Hotel de L’Ange in Niedermorschwihr 2-persoonskamer € 112,-
toeslag 1-persoonskamer € 26,-
** de genoemde prijzen voor de verlengingsnachten zijn per persoon per nacht o.b.v. logies/ontbijt


okt 2021 | nov 2021 | dec 2021 |inclusief:
* 6 overnachtingen in hotels (2-persoonskamer met bad of douche en toilet) logies/ontbijt
* 5 x lunchpakket (nl. op de wandeldagen)
* 4 x diner
* bagagevervoer van hotel naar hotel
* gemarkeerde route
* gratis parkeerplaats bij het hotel
* transfer terug naar de geparkeerde auto (indien mogelijk, in overleg met de hotelier)
* Duits- of Engelstalige routebeschrijving met gedetailleerde kaart (taal- voorkeur doorgeven bij boeking)

optioneel (direct bij boeking te reserveren):
* toeslag 1-persoonskamer € 156,-
* reis- en annuleringsverzekering 

exclusief:
* overige maaltijden (2 x diner) en consumpties =
* toeristenbelasting
* bijdrage SGR
* bijdrage Calamiteitenfonds
* reserveringskosten
Mooie wandeltocht, goede afstanden, supergoede routebeschrijvingen en aardige mensen in de hotels. Ook de hotels waren over het algemeen heel goed.
Gijs van Rozendaal
Bekijk prijzen

Anderen bekeken ook