Singlereis Zeilen en Fietsen Zeeland - 5 dagen

5 dagen
niveau 1 van 3
eigen vervoer
beoordeling: 9.4
vanaf € 495,- p.p.
Prijs per persoon gebaseerd op vertrekdatum
05-08-2024. Excl. reserveringskosten (€ 17,50 p.p.,
max. € 30,- per boeking) en bijdrage SGR (€ 5,00 p.p.).
Bekijk prijzen

fietsen langs de oevers van de Oosterschelde
alle maaltijden inbegrepen
enthousiaste bemanning
route: we fietsen routes van ca. 25 tot 30 kilomter. De fietstochten zijn voor iedereen met een normale conditie goed te doen. Vanwege de beperkte mogelijkheden om de fietsen aan boord te krijgen en mee te nemen is het alleen mogelijk om bij deze reis gebruik te maken van normale fietsen en dus GEEN e-bikes. 
groep: minimaal 6 / maximaal 11 reizigers.

Vijf dagen genieten van de schoonheid van de Zeeuwse Delta
De Zeeuwse Delta is het resultaat van de eeuwenoude strijd tussen mens en zee. Het inpolderen van schorgebieden en weer prijs moeten geven van eerder gewonnen land wisselen elkaar doorlopend af. Het is een wereld van getij, wind en vooral water, veel water. Door het getij is het landschap altijd anders. Bij eb ziet u de platen en slikken, bij vloed is het een spel van wind en water. Achter de dijken herinneren karrevelden, inlagen en kreekgebieden aan het leven van de Zeeuwen met de zee.

We beginnen de dag meestal met een mooie fietstocht. Daarbij volgen we hoofdzakelijk de oevers van de Oosterschelde. Soms binnendijks, soms buitendijks. Aan het begin van de middag wacht het historische zeilvrachtschip ‘de Stoere Eenvoud’ u op. U geniet van de rust en de lunch. Wij hijsen de zeilen en vervolgen uw tocht. ’s Avonds liggen we in de haven en hebben we toegang tot douches en verdere sanitaire voorzieningen.
 

Dag 1
Varen van Tholen naar de Bergsediepsluis. Fietstocht van de Bergsediepsluis naar Yerseke (ca. 30 km/3 uur) en zeilen van Yerseke naar Zierikzee
Voor deze singlereis in Nederland verwachten we u om 10.00 uur in de oude Handelshaven van het stadje Tholen aan boord van de Stoere Eenvoud. Na de kennismaking, het aan boord nemen van de fietsen en het verdelen van de slaapplaatsen vertrekken we richting de Bergsediepsluis. Onderweg serveren we een vroege lunch. De Bergesdiepsluis is de toegang tot de Oosterschelde. Net voorbij de sluis leggen we even aan om u met fiets af te zetten voor een fietstocht van ca. 30 km naar het vissersplaatje Yerseke. De weg voert o.a. over de Oesterdam met een prachtig uitzicht over de Oosterschelde en het verdronken land van Zuid-Beveland. In de vissershaven van Yerseke ziet u de Stoere Eenvoud al liggen. De fietsen laten we daar achter. Terwijl u geniet van een late lunch en welverdiende rust zeilen we het schip langs de droogvallende platen, door de Zeelandbrug naar het havenstadje Zierikzee. In Zierikzee is er de mogelijkheid om te douchen en op te frissen terwijl wij de avondmaaltijd klaarmaken. ’s Avonds is een bezoek aan de vele terrasjes in dit stadje altijd de moeite waard.

Dag 2
Fietstocht van Zierikzee naar Burghsluis (ca. 25 km/2,5 uur) en zeilen van Burghsluis naar Colijnsplaat
Na het ontbijt vertrekt u voor een fietstocht vanuit Zierikzee. Deze tocht voert u langs de kwelders en inlagen aan de oevers van de Oosterschelde over het eiland Schouwen-Duiveland. We passeren de Plompe Toren, een restant van het dorp Koudekerke dat rond 1583 door de zee werd overspoeld en fietsen tenslotte via het gezellige vakantie dorp Burgh Haamstede door het duingebied naar het haventje van Burghsluis. Daar ligt de Stoere Eenvoud u alweer op te wachten. We serveren een stevige lunch en zetten het zeil richting het voormalige vissershaventje Colijnsplaat. In Colijnsplaat is er weer alle gelegenheid om te douchen. ’s Avonds maken we het vooral gezellig aan boord. We doen spelletjes of luisteren naar elkaars verhalen.

Dag 3
Zeilen van Colijnsplaat naar Middelburg
Dit is een rustdag voor de benen. Vandaag gaan we alleen zeilen, dus de fietsbroek kan in de koffer blijven. We zeilen een mooie tocht vanuit Colijnsplaats, over de Oosterschelde, weer door de Zeelandbrug naar de Zandkreekdam. Via de sluis in deze dam komen we op het Veerse meer. Voor de watersnoodramp was het Veerse meer een onderdeel van de Oosterschelde. Nu is het een prachtig meer met talloze eilandjes, schitterende oevers en gezellig veel watersport. Via de Veerse sluis bij het stadje Veere verlaten we het meer en varen we het laatste stukje op de motor naar Middelburg. Deze stad is een bezoek meer dan waard. In de 16e en 17e eeuw was Middelburg één van de rijkste en belangrijkste steden van de Republiek en dat is te zien aan de prachtige statige panden. We liggen met het schip op slechts een steenworp afstand van het bruisende centrum.

Dag 4
Fietstocht van Middelburg naar Kamperland (ca. 30 km/3 uur) en zeilen van Veere naar Wolphaarsdijk
Deze tocht voert u vanuit Middelburg via ‘de Klok van Arnemuiden’, door het stadje Veere, langs de oevers van het Veerse meer, door de duinen van de Noordzeekust, naar Kamperland. Daar steekt u met het fietspontje over weer terug naar Veere. In Veere ligt de Stoere Eenvoud u weer op te wachten. Na de lunch is er nog best even tijd voor de liefhebbers om een korte wandeling door het eeuwenoude stadje te maken, want het einddoel vandaag is de haven van Wolphaarsdijk en dat is nog slechts een paar uurtjes varen. In Wolphaarsdijk liggen we aan een steiger direct aan het meer. Voor de liefhebbers een prima gelegenheid om nog even heerlijk te zwemmen.

Dag 5
Fietstocht (ca. 25 km/3 uur) van Wolphaarsdijk naar Yerseke. Zeilen van Yerseke naar Tholen.
De laatste fietstocht van deze singlereis brengt u weer terug naar het einde van de fietsetappe op de eerste dag: het vissersplaatsje Yerseke. U fietst over de dijk langs de schorren en de slikken van de Zandkreek, naar de sluis bij Goese Sas. Om vervolgens via Wemeldinge, langs het kanaal door Zuid-Beveland en het natuurgebied Yerseke Moer de haven van Yerseke te bereiken. Daar ligt de Stoere Eenvoud opnieuw te wachten voor de laatse zeiltocht terug naar huis. Aan het einde van de middag passeren we de Bergsediep sluis en verlaten we de Oosterschelde. De zeilen kunnen worden opgedoekt en om ca. 18:00 uur arriveren we weer in onze thuishaven Tholen. We heffen nog één keer het glas op de goede afloop en nemen afscheid van elkaar.

Noot
* door weersomstandigheden (harde wind) kan het noodzakelijk zijn de routes en/of de indeling van de dagen aan te passen
* het is uiteraard altijd mogelijk om een fietsroute over te slaan en met het schip mee te varen

De Stoere Eenvoud

De Stoere Eenvoud is een Zuid-Hollandse Paviljoentjalk. In 1905 als zeilend vrachtschip gebouwd onder de naam ‘De Verwisseling’. In 1934 werden mast en zeilen verwijderd en werd een 40 pk, één cilinder, motor geplaatst. De naam werd veranderd in Zeelandia en met als thuishaven St. Annaland werden voornamelijk bulkgoederen vervoerd over de Zeeuwse en Zuid-Hollandse Stromen. In 1977 werd het schip weer in haar oude luister hersteld. Ze werd weer voorzien van mast, tuigage en zwaarden. Het ruim werd ingetimmerd als passagiers-accommodatie met een grote gezamenlijk leefruimte en 15 slaapplaatsen. En zo ontstond een stoer en sfeervol zeilend passagierschip, waarmee nu al 40 jaar gasten enthousiast worden gemaakt voor het varen onder de bruine zeilen van historisch varend erfgoed. Alle slaapplaatsen bevinden zich in één gemeenschappelijke ruimte. Het schip beschikt over twee toiletten en een douche. De douche gebruiken we alleen voor noodgevallen. In alle havens zijn goede sanitaire voorzieningen.

Wat neemt u mee?
Een warme trui en jas • eventueel regenkleding • warme muts • camera • zonnebrandcrème • zonnebril • zonnehoed • eventueel zwemspullen • stevige schoenen met rubberzolen • waterschoenen • handdoek(en) • toiletspullen • slaapzak of deken • evt. oordopjes voor een goede nachtrust (i.v.m. de gehorigheid op het schip en het feit dat u het slaapgedeelte deelt met de medepassagiers) • een goed boek • natuurlijk een goed humeur.

Wat is er inbegrepen?
Vertrekdatum
Prijs
Ma 05-08-2024
495,-


inclusief:
* 4 overnachtingen op een gedeelde slaapzaal op basis van zelf meegebrachte slaapzak (hoeslaken, kussen en kussensloop zijn voorzien)
* 5 x lunch, 4 x diner, 4 x ontbijt
* gedurende de hele dag koffie/thee, fruit en frisdranken
* elke dag krijgt u een knapzakje mee tijdens de fietstochten
* havengelden en toeristenbelasting
* duidelijk kaartje van de fietstrajecten en routebeschrijving

LET OP: wanneer u een eigen fiets meebrengt, mag dit vanwege de beperkte ruimte alleen een toerfiets zijn en GEEN e-bike. Het is eventueel mogelijk om een toerfiets te huren.

optioneel (direct bij boeking te reserveren):
* huur fiets met 7 versnellingen € 50,-

exclusief:
* vervoer naar/van Tholen
* wijnen, (alcoholvrij) bier (€ 1,50 per consumptie)
* bijdrage SGR € 5,- per persoon
* reserveringskosten € 17,50 per persoon (max. € 30,- per boeking)
10

Typisch Hollands weer bracht de laatste dagen in juli een mooie afwisselde fiets/zeil midweek. Voldoende water en wind om te zeilen. Henk en maat Guus zijn ervaren en sociale schippers waar je op je gemak voelt om zelf mee te sturen en op koers te blijven. Elke dag een Westenwind 4-5. Met fietstochten hadden we vaak de wind mee en beleefden we afwisselende tochten op de diverse Zeeuwse eilanden en trotseerden we alle weerelementen van zonnige dagen met prachtige bloemkool luchten tot dikke buien met windvlagen van windkracht 7 bij de Noordzeekust. Naast het Hollandse weer was er ook Hollandse pot, Cora zorgde de hele dag door voor de lekkerste -a la Cora- gerechten en veelal gezonde tussendoortjes. 's Avonds ging men nog even op stap of bleef je gezellig aan boord. Zo werd het weer opnieuw een onvoorspelbaar avontuur op de Stoere Eenvoud. Een aantal stoere foto's op de website en de reis oogt heel anders! Hoop dan dat er meer (oudere)jongeren en mannen deelnemen.

anoniem, reisperiode juli 2023
10

Het was een belevenis de fiets-zeilvakantie op de tjalk de Stoere Eenvoud op de Oosterschelde. De schipper en zijn zeilhulp hebben met de gasten de zeilen gehesen en heerlijk gezeild. Zijn vrouw was echt van alle markten thuis ze waren een goed gesmeerde machine. De Oosterschelde is echt een belevenis. We hebben 4 van de 5 dagen gefietst in de ochtend tot de lunch. De tochten van rond de 35 kilometers waren goed te doen ook bij regen. De routes waren goed voorbereid en klopten. Menigeen waren in gewicht aangekomen dankzij de avondmaaltijden. Het contact met de bemanning was geknutseld en erg prettig. Veel gasten waren vaker meegeweest, dat zegt eigenlijk al genoeg.

anoniem, reisperiode juli 2023
9

Leuke afwisselende reis van zeilen en fietsen rond de Oosterschelde onder een uitstekende begeleiding van de bemanning. Met een meer dan voldoende verzorging van de inwendige mens.

anoniem, reisperiode juli 2023
9

Cora en Henk zijn ZOO attent en zo bezorgd om de deelnemers een ontspannende vakantie te geven. Leuk: bij goed weer op het dek en de woonkamer voor minder goed weer.

anoniem, reisperiode juli 2022
9

Deze reis heb ik in juli gemaakt en ik heb ervan genoten! Het programma is een leuke afwisseling van fietsen, varen en stadjes en dorpjes rond de Oosterschelde. De bemanning is een goed op elkaar ingespeeld team met oog voor de individuele gasten. Ik zag wat op tegen de slaapruimte, maar die bleek prima te doen. De maaltijden waren goed verzorgd, gezond en afwisselend en ook voor fruit en andere lekkere tussendoortjes werd gezorgd! Een aanrader wat mij betreft!

Jolanda, reisperiode juli 2022
9

Ik vond het een heel mooie trip. Door het concept van zeilen en fietsen hebben we echt een groot deel van het Oosterscheldegebied kunnen ervaren. De leiding is in handen van deskundig en prettige mensen.

Martine van Dijk, reisperiode juli 2022
10

Het is een erg leuke reis. De fietsroutes zijn duidelijk en de twijfelpunten worden vooraf besproken. Er wordt erg goed voor de gasten gezorgd. Goed ontbijt, na het fietsen een uitgebreide lunch en lekker avondeten. Dit alles met de nodige variatie. De bedden zijn goed. Ik heb er in ieder geval van genoten. Cora, Henk en Guus bedankt. Jullie doen het geweldig!

Wilma, reisperiode juli 2022
inclusief:
* 4 overnachtingen op een gedeelde slaapzaal op basis van zelf meegebrachte slaapzak (hoeslaken, kussen en kussensloop zijn voorzien)
* 5 x lunch, 4 x diner, 4 x ontbijt
* gedurende de hele dag koffie/thee, fruit en frisdranken
* elke dag krijgt u een knapzakje mee tijdens de fietstochten
* havengelden en toeristenbelasting
* duidelijk kaartje van de fietstrajecten en routebeschrijving

LET OP: wanneer u een eigen fiets meebrengt, mag dit vanwege de beperkte ruimte alleen een toerfiets zijn en GEEN e-bike. Het is eventueel mogelijk om een toerfiets te huren.

optioneel (direct bij boeking te reserveren):
* huur fiets met 7 versnellingen € 50,-

exclusief:
* vervoer naar/van Tholen
* wijnen, (alcoholvrij) bier (€ 1,50 per consumptie)
* bijdrage SGR € 5,- per persoon
* reserveringskosten € 17,50 per persoon (max. € 30,- per boeking)
Bekijk prijzen

Anderen bekeken ook