Singlereis Wandelen Vikos en Meteora

8 dagen
niveau 2
vliegtuig
vanaf € 1.189,- p.p.
Prijs per persoon gebaseerd op
vertrekdatum 08-06-2022.
Excl. reserveringskosten (€ 12,50 p.p.), bijdrage SGR (€ 5,00 p.p.) en calamiteitenfonds (€ 2,50 per boeking).
Bekijk prijzen

1-persoonskamer inclusief!
verblijf in gezellige familiehotels
combinatie van natuur en de lokale cultuur

route: bergachtig landschap, wandelroutes onregelmatig vlak, stijgend en dalend. Per dag wordt gemiddeld ca. 15 km afgelegd in ca. 4 tot 4,5 uur.
groep: minimaal 10 / maximaal 18 reizigers
noot: deze reis is goed te combineren met de singlereis wandelen Griekenland Menalon Trail die op 16/6 en 19/10 vertrekt. Op aanvraag regelen wij een extra overnachting en de transfer voor u.

Kloven en kloosters in het noorden van Griekenland
Griekenland heeft meer te bieden dan eilanden en strand. Op het vasteland kan elke echte wandelaar zijn hart ophalen, het biedt enkele unieke gebieden voor onvergetelijke tochten. Deze week combineert natuur met cultuur, we slapen in door familie gerunde hotelletjes en zullen eten in traditionele taverna’s. Ver van de gebaande paden ervaren we authentiek Griekenland.

Eerst bezoeken we de Meteora kloosters, met recht onderdeel van het Unesco werelderfgoed. Op torenhoge rotsen, zwevend tussen hemel en aarde, balanceren middeleeuwse kloosters op de top. Te voet zwerven we tussen deze zuilen, door een groen woud met afgelegen kloosters en kapelletjes.

Hierna reizen we af naar de imposante Vikos kloof, volgens het Guinness Book of Records de diepste kloof ter wereld, een must voor elke wandelaar. Drie dagen lopen we door het nationale park, verblijven we in een traditioneel bergdorpje en worden we verrast met adembenemende uitzichten.

De week wordt begleid door een ervaren begeleider die meestal ook fungeert als gids. Aangezien deze reis pittige wandeltochten bevat verwachten we van alle deelnemers een goede conditie, gezondheid en uitrusting. De routes zijn voor fervente wandelaars goed te doen, echter de paden zijn allesbehalve vlak en er zal vaak gestegen en gedaald worden. Maar, de spectaculaire omgeving is ongeëvenaard en maakt elke vermoeidheid meer dan goed.

Dag 1
Amsterdam-Thessaloniki per Transavia
Bij aankomst in Thessaloniki staat de bus al voor ons klaar om ons naar Kalambaka te brengen (transfer van ca. 4 uur). Indien de tijd het toelaat strekken we onze benen in het plaatsje Litochoro. Dit gemoedelijke dorpje ligt aan de voet van de hoogste berg van Griekenland, de Olympus. Hier kunnen we eventueel een klein hapje eten. Aan het begin van de avond (onder voorbehoud van wijzigingen) arriveren we bij de Meteora, een gebied met immense verticale monoliet-rotsen en kloosters balancerend op de top. ’s Avonds staat een lange tafel voor ons gedekt in een traditionele taverne en kunnen we met een ouzo proosten op de komende wandelweek (diner niet inbegrepen)!

Dag 2
Wandeling Kalambaka - Agia Triada - Agios Stefanos - Kalambaka (ca. 12 km/4 uur) en Kalambaka - Kastraki - Kalambaka (ca. 8 km/2,5 uur)
Via een smal paadje tussen de reusachtige rotsen door, overbruggen we met en flinke klim in korte tijd zo’n 250 meter. Vervolgens lopen we onder de gigantische pilaar door met daarboven het klooster Agia Triada, dat ooit gebruikt is als locatie voor de James Bond film ’For your eyes only’. Het volgende klooster dat we kunnen bezoeken is het nonnenklooster Agios Stefanos. Het kloosterkerkje is te bezichtigen en ook het kleine museumpje met eeuwenoude manuscripten en iconen. Het uitzicht vanaf het balkon is overweldigend; wie goed kijkt, ziet het hotel diep beneden. Via een lang licht dalend pad, wandelen we terug naar Kalambaka. Na de lunch volgt de tweede wandeling voor vandaag: Kalambaka-Kastraki-Kalambaka (ca. 8 km/1,5 uur) met halverwege twee maal even klauteren en klimmen, met elk een hoogteverschil van zo’n 150 meter. Het gebied van de iconische Meteora leent zich uitstekend voor een schitterende tocht door het woud van rotsen. De route loopt globaal rondom de reusachtige Alsos zuil, met onderweg vele heremieten grotten, spelonken, kapelletjes en natuurlijk kloosters. Veel heiligdommen zijn amper toegankelijk en alleen te bereiken met touwladders, de monniken worden dan in rieten mandjes omhoog gehesen. De Meteora is behalve een Unesco-werelderfgoed ook een Nationaal Park. Er valt genoeg te genieten van de flora en fauna. Roofvogels zweven hoog boven ons van rots naar rots, schuwe landschildpadden en vossen schuilen tot het donker diep in het bos. Het enige geluid is de echo van voetstappen, het geruis van de wind en kwetterende vogeltjes. 

Dag 3
Wandeling Vlachava - Kalambaka (ca. 16 km/5 uur) 
Na het ontbijt rijden we per bus of taxi naar het hoger gelegen dorp Vlachava. We beginnen op de top, over een breed pad slingert de route over een heuvelkam langzaam omlaag. Vanaf hier hebben we een mooi uitzicht over de Meteora in de verte. Door een dicht bos van eiken- en kastanjebomen moeten we eerst enkele beekjes oversteken voordat we bij het afgelegen Ypapantis klooster arriveren. Met een korte klim overbruggen we bijna 200 meter in hoogte, meteen na de top hebben we plotseling een panorama over het hele gebied. Via het oudste en grootste Meteoron klooster dalen we verder af over een eeuwenoud geplaveid pad naar Kalambaka. 

Dag 4
Transfer naar Ioannina (ca. 2,5 uur) en evt. stadswandeling ter plaatse 
We pakken onze spullen en vertrekken naar het westen. We rijden parallel aan de Romeinse Via Egnatia over hoge bergpassen met fantastische vergezichten. Onderweg stoppen we kort bij Dodoni, een rustige historische plaats met een intact amfitheater. Rond lunchtijd rijden we het schitterende Ioannina binnen. Deze stad heeft een rijke geschiedenis en is sinds de oudheid een kruispunt geweest van vele beschavingen, getuige de Byzantijnse en Orthodoxe kerken, moskeeën en synagogen. Maak hier zeker met wat reisgenoten een stadswandeling door de nauwe straatjes van de ommuurde oude stad, langs de oevers van het meer en voorbij drukke terrasjes op het plein.
 

Dag 5
Wandeling Oxia-Monodendri/Agia Pareskevi (ca. 8 km/2 uur)
Na het ontbijt vertrekken we naar het hart van het Aoös Nationale Park (transfer ca. 1 uur). Hier ligt de indrukwekkende Vikos kloof met daaromheen de pittoreske Zagori dorpjes. In Oxia houdt de weg op, hier ligt een adembenemend uitzichtpunt over de diepe Vikos kloof. Het pad leidt ons door ’het stenen woud’, een gebied met opgestapelde leistenen, door wind en tijd geboetseerd als torentjes van plakjes steen. We komen al snel aan in Monodendri, ooit een belangrijke plaats en een knooppunt van ’kalderimi’, geplaveide ezelspaden. Nu bestaat het dorp uit een dorpstaverna, een café, een supermarktje, een eeuwenoude plataan en ons hotel. We lopen nog even op en neer naar het Agia Pareskevi klooster, dat ook hoog boven de kloof hangt en wederom een fantastisch uitzicht biedt.

Dag 6
Vitsa - Dilofo - Vitsa - Monodendri (ca. 15 km/5 uur) 
We worden in de ochtend naar het dorpje Vitsa gebracht. Het dorp mengt zich gemakkelijk met de omgeving, tussen de overdadige tuinen liggen herenhuizen van kenmerkende architectuur, dikke muren van dolomiet en kalksteen, dakpannen van plakken leisteen en eikenhouten balkons. Vanaf de dikke plataan vertrekken we voor een wandelavontuur. Meteen dalen we zo’n 250 meter over een oude stenen trap van duizend treden. Deze fotogenieke trap slingert als een slang, langs de uitgehouwen bergwand, naar beneden. Eenmaal bij de rivier steken we over via de elegante stenen boogbrug van Misiou. In de Zagoria bevinden zich meerdere stenen boogbruggen, eeuwenoude bouwwerken die alle paden met elkaar verbinden. Tot aan Dilofo wandelen we door dichte bossen van eikenbomen en platanen, volgen smalle sporen en lopen over geplaveide paden overdekt met mos. Met een rondje komen we weer uit in Vitsa en hier kunnen we bijkomen en eventueel iets eten. Een klein uurtje verderop ligt Monodendri, de laatste loodjes zijn het steilst en dus zwaarst. Geniet van een frappé, een verfrissende koude koffie, op één van de terrasjes van het centrale plein bij terugkomst.

Dag 7
Vikos - Monodendri (ca. 16 km/5,5 uur) 
Vandaag vertrekken we vroeg, met een pittige wandeltocht voor de boeg. In het gehucht Vikos loopt het pad naar beneden naar het Panagia-kerkje, gelegen aan de rivier. Dankzij een bron stroomt hier het gehele jaar ijskoud bronwater. Vervolgens lopen we parallel aan de Voidomatis-rivier, in het voorjaar wild stromend door smeltwater, in het najaar met een droge bedding met enorme keien. Hoe verder we de kloof inlopen, hoe smaller en hoger deze wordt. De hoge kliffen en rotsen aan weerszijden reiken tot aan de hemel en maken nietig, de omgeving is groots en overweldigend. Bij de Krini-bron, halverwege de kloof, wordt de picknick verzorgd. Hierna zal het pad steeds meer glooien en soms moeten we van rots naar rots springen, om de kloof te verlaten moet er weer pittig geklommen worden. In de dorpstaverna vieren we vanavond de laatste reisdag en proosten op de afgelopen mooie wandelweek. 
 

Dag 8
Terugreis
Vroeg in de ochtend (onder voorbehoud van wijzigingen) pakken we onze spullen en rijden we naar de luchthaven van Thessaloniki (ca. 5 uur). Wederom is dit een lange, maar prachtige rit. Zo komen we langs de geboorteplaats van Alexander de Grote, het centrum van het ooit zo grote en machtige Macedonische Rijk. Thessaloniki-Amsterdam per Transavia. 

Goede reis (Καλό ταξίδι)!

Single Reis Wandelen Vikos en Meteora

Tijdens deze reis verblijven we in gezellige familiehotels. We verbijven 3 nachten in Kalambaka, 1 nacht in Ioannina en 3 nachten in Monodendri. Het verblijf is inclusief ontbijt. De reisleider zal iedere avond een taverna uitzoeken voor het avondeten. Reken hiervoor ca. € 15,-  per avond (excl. drankjes). Eet u liever ergens anders op eigen gelegenheid, dan is dat uiteraard geen probleem. inclusief: 
* vlucht Amsterdam-Thessaloniki v.v. per Transavia
* transfer luchthaven-hotel v.v.
* dagelijkse transfers per (mini-)bus naar de wandelingen v.v.
* 7 overnachtingen in een 1-persoonskamer
* 7 x ontbijt
* meelopende Nederlandssprekende reisleider/gids

optioneel (direct bij boeking te reserveren):
* in te checken bagage € 26,- per enkele reis (20 kg)    
* reis- en annuleringsverzekering

exclusief: 
* eten en drinken onderweg
* bijdrage SGR en Calamiteitenfonds
* reserveringskosten
Mooie reis en goed verzorgd. Accommodatie, vervoer, eten, chauffeur en reisleider waren prima. Lunch in een dorp in de taveerne van de familie van de chauffeur hele leuke toevoeging. Wandelingen waren mooi en niet te zwaar. Wat mij betreft hadden er iets meer wandelingen in gemogen. Alhoewel Ioannina een heel leuk stadje is had ik ipv deze stad liever een extra wandeling gemaakt. Zeker omdat we de dag erna ook maar een hele korte wandeling hebben gemaakt. Zodoende bleven er maar 4 echte wandeldagen over. De informatie die van te voren per post werd gestuurd had wat mij betreft digitaal gestuurd mogen worden, scheelt papier en is praktischer omdat je alles makkelijk op kan slaan op je telefoon. Maar ik vind de reis zeer de moeite waard, mooi land, vriendelijke mensen en uitstekend verzorgd.
Marja Keizer
2019 Prachtige reis! Goed opgebouwd met pittige Vikos-tocht aan het einde. Dag-tot-dag beschrijving klopt helemaal. Zelfs in toeristische Meteoragebied hele stille paadjes bewandeld. Maaltijden niet meer in hotel Ladias. Dank aan enthousiaste en bekwame reisleider Cindy.
Marijke S
Wat een geweldige vakantie! Hoewel het de eerste keer was dat deze werd gedaan, was daar niets van te merken. Alles was goed geregeld, de hotels, het eten en de wandelingen, allen dik in orde. Een paar van de wandelingen wandelingen waren pittig maar zeer de moeite waard. De wandeling door de Vikos kloof was alsof je Jurassic Park binnen stapte, ongerepte natuur, alleen geluid van het kabbelende water en de vogels, heerlijk! Meteora was tevens indrukwekkend met zijn recht omhoog oprijzende rotsformaties getopt met de oude maar goed onderhouden abdijen. Ook hier waren de wandelingen schitterend! Over de gids kan ik kort zijn, een dikke 10! Al met al was het een heerlijke reis en kan hem iedereen aanbevelen. Loopstokken, een beetje conditie en stevige schoenen zijn overigens wel aan te raden.
Pim
Bekijk prijzen

Anderen bekeken ook