Singlereis Wandelen Vikos en Meteora

8 dagen
niveau 2 van 3
vliegtuig
beoordeling: 9.1
vanaf € 1.249,- p.p.
Prijs per persoon gebaseerd op vertrekdatum
04-06-2024. Excl. reserveringskosten (€ 15,00 p.p.), bijdrage SGR (€ 5,00 p.p.) en calamiteitenfonds (€ 2,50 per boeking).

1-persoonskamer inclusief!
verblijf in gezellige familiehotels
combinatie van natuur en de lokale cultuur

route: bergachtig landschap, wandelroutes onregelmatig vlak, stijgend en dalend. Per dag wordt gemiddeld ca. 13 km afgelegd in ca. 4 tot 4,5 uur.
groep: minimaal 11 / maximaal 25 reizigers

Kloven en kloosters in het noorden van Griekenland
Griekenland heeft meer te bieden dan eilanden en strand. Op het vasteland kan elke echte wandelaar zijn hart ophalen, het biedt enkele unieke gebieden voor onvergetelijke tochten. Deze week combineert natuur met cultuur, we slapen in door familie gerunde hotelletjes en eten in traditionele tavernas. Ver van de gebaande paden ervaren we authentiek Griekenland.

Eerst bezoeken we de Meteora kloosters, met recht onderdeel van het UNESCO werelderfgoed. Op torenhoge rotsen, zwevend tussen hemel en aarde, balanceren middeleeuwse kloosters op de top. Te voet zwerven we tussen deze zuilen, door een groen woud met afgelegen kloosters en kapelletjes.

Hierna reizen we af naar de imposante Vikos kloof, volgens het Guinness Book of Records de diepste kloof ter wereld, een must voor elke wandelaar. Drie dagen lopen we door het nationale park, verblijven we in een traditioneel bergdorpje en worden we verrast met adembenemende uitzichten.

De week wordt begleid door een ervaren begeleider die meestal ook fungeert als gids. Aangezien deze reis pittige wandeltochten bevat verwachten we van alle deelnemers een goede conditie, gezondheid en uitrusting. De routes zijn voor fervente wandelaars goed te doen, echter de paden zijn allesbehalve vlak en er zal vaak gestegen en gedaald worden. Maar, de spectaculaire omgeving is ongeëvenaard en maakt elke vermoeidheid meer dan goed.

Dag 1
Amsterdam-Thessaloniki met Transavia
In de ochtend vliegen we van Amsterdam naar Thessaloniki (onder voorbehoud van wijzigingen). Bij aankomst in Thessaloniki staat de bus al voor ons klaar. De transfer naar Kalambaka duurt ca. 4 uur. We stoppen onderweg in het plaatsje Litochoro, een gemoedelijk dorpje aan de voet van de machtige Olympus, de troon van Zeus. Na de lange transfer arriveren we bij de Meteora, een gebied met immense verticale monoliet-rosten en kloosters balancerend op de top. Van verre zijn de kloosters al zichtbaar en in het donker met schijnwerpers verlicht. 

Noot: bij aankomst in de avond dineren we in Thessaloniki en rijden we daarna door naar Kalambaka.

Dag 2
Wandeling Kalambaka - Kastraki - Kalambaka (ca. 12 km/4 uur)
Het gebied van de iconische Meteora leent zich uitstekend voor een schitterende tocht door het woud van rotsen. De route loopt globaal rondom de reusachtige Alsos zuil, met onderweg vele heremieten grotten, spelonken, kapelletjes en natuurlijk kloosters. Vervolgens lopen we onder de gigantische pilaar door met daarboven het klooster Agia Triada, dat ooit gebruikt is als locatie voor de James Bond film ’For your eyes only’. Het uitzicht vanaf het balkon is overweldigend. Veel heiligdommen zijn amper toegankelijk en alleen te bereiken met touwladders, de monniken worden dan in rieten mandjes omhoog gehesen. De Meteora is behalve een UNESCO Werelderfgoed ook een Nationaal Park. Er valt genoeg te genieten van de flora en fauna. Roofvogels zweven hoog boven ons van rots naar rots, schuwe landschildpadden en vossen schuilen tot het donker diep in het bos. Het enige geluid is de echo van voetstappen, het geruis van de wind en kwetterende vogeltjes. ’s Avonds staat een lange tafel gedekt in een traditionele taverna en kunnen we met een ouzo proosten op het een prachtige eerste dag.

Dag 3
Wandeling Vlachava - Kalambaka (ca. 14 km/5 uur) 
Na het ontbijt rijden we per bus of taxi (ca. 25 minuten) naar het hoger gelegen dorp Vlachava. We beginnen op de top, over een breed pad slingert de route over een heuvelkam langzaam omlaag. Vanaf hier hebben we een mooi uitzicht over de Meteora in de verte. Door een dicht bos van eiken- en kastanjebomen moeten we eerst enkele beekjes oversteken voordat we bij het afgelegen Ypapantis klooster arriveren. Met een korte klim overbruggen we bijna 200 meter in hoogte, meteen na de top hebben we plotseling een panorama over het hele gebied. Via het oudste en grootste Meteoron klooster dalen we verder af over een eeuwenoud geplaveid pad naar Kalambaka. 

Dag 4
Transfer naar Ioannina (ca. 2,5 uur) en evt. stadswandeling (ca. 5 km) ter plaatse 
We pakken onze spullen en vertrekken naar het westen. We rijden parallel aan de Romeinse Via Egnatia over hoge bergpassen met fantastische vergezichten. Onderweg stoppen we kort bij Dodoni, een rustige historische plaats met een intact amfitheater. Rond lunchtijd rijden we het schitterende Ioannina binnen. Deze stad heeft een rijke geschiedenis en is sinds de oudheid een kruispunt geweest van vele beschavingen, getuige de Byzantijnse en Orthodoxe kerken, moskeeën en synagogen. Maak hier zeker met wat reisgenoten een stadswandeling door de nauwe straatjes van de ommuurde oude stad, langs de oevers van het meer en voorbij drukke terrasjes op het plein.
 

Dag 5
Wandeling Oxia-Monodendri/Agia Pareskevi (ca. 4 km/1,5 uur)
Na het ontbijt vertrekken we naar het hart van het Aoös Nationale Park (transfer ca. 1 uur). Hier ligt de indrukwekkende Vikos kloof met daaromheen de pittoreske Zagori dorpjes. In Oxia houdt de weg op, hier ligt een adembenemend uitzichtpunt over de diepe Vikos kloof. Het pad leidt ons door 'het stenen woud', een gebied met opgestapelde leistenen, door wind en tijd geboetseerd als torentjes van plakjes steen. We komen al snel aan in Monodendri, ooit een belangrijke plaats en een knooppunt van 'kalderimi', geplaveide ezelspaden. Nu bestaat het dorp uit een dorpstaverna, een café, een supermarktje, een eeuwenoude plataan en ons hotel. We lopen nog even op en neer naar het Agia Pareskevi klooster, dat ook hoog boven de kloof hangt en wederom een fantastisch uitzicht biedt. Fervente wandelwaars kunnen nog een extra route van zo'n 10 km lopen, heen en weer naar het dorpje Ano Pedina.

Dag 6
Vitsa - Dilofo - Vitsa - Monodendri (ca. 13 km/5 uur) 
We worden in de ochtend naar het dorpje Vitsa gebracht. Het dorp mengt zich gemakkelijk met de omgeving, tussen de overdadige tuinen liggen herenhuizen van kenmerkende architectuur, dikke muren van dolomiet en kalksteen, dakpannen van plakken leisteen en eikenhouten balkons. Vanaf de dikke plataan vertrekken we voor een wandelavontuur. Meteen dalen we zo'n 250 meter over een oude stenen trap van duizend treden. Deze fotogenieke trap slingert als een slang, langs de uitgehouwen bergwand, naar beneden. Eenmaal bij de rivier steken we over via de elegante stenen boogbrug van Misiou. In de Zagoria bevinden zich meerdere stenen boogbruggen, eeuwenoude bouwwerken die alle paden met elkaar verbinden. Tot aan Dilofo wandelen we door dichte bossen van eikenbomen en platanen, volgen smalle sporen en lopen over geplaveide paden overdekt met mos. Met een rondje komen we weer uit in Vitsa en hier kunnen we bijkomen en eventueel iets eten. Een klein uurtje verderop ligt Monodendri, de laatste loodjes zijn het steilst en dus zwaarst. Geniet van een frappé, een verfrissende koude koffie, op een van de terrasjes van het centrale plein bij terugkomst.

Dag 7
Vikos - Monodendri (ca. 14 km/5,5 uur) 
Vandaag vertrekken we vroeg, met een pittige wandeltocht voor de boeg. In het gehucht Vikos loopt het pad naar beneden naar het Panagia-kerkje, gelegen aan de rivier. Dankzij een bron stroomt hier het gehele jaar ijskoud bronwater. Vervolgens lopen we parallel aan de Voidomatis-rivier, in het voorjaar wild stromend door smeltwater, in het najaar met een droge bedding met enorme keien. Hoe verder we de kloof inlopen, hoe smaller en hoger deze wordt. De hoge kliffen en rotsen aan weerszijden reiken tot aan de hemel en maken nietig, de omgeving is groots en overweldigend. Bij de Krini-bron, halverwege de kloof, wordt de picknick verzorgd. Hierna zal het pad steeds meer glooien en soms moeten we van rots naar rots springen. Om de kloof te verlaten moet er weer pittig geklommen worden. In de dorpstaverna vieren we vanavond de laatste reisdag en proosten op de afgelopen mooie wandelweek. 
 

Dag 8
Terugreis
We pakken onze spullen en rijden naar de luchthaven van Thessaloniki voor onze vlucht die in de middag vertrekt (onder voorbehoud van wijzigingen). Een lange transfer, maar prachtige rit. Wanneer de tijd het toelaat maken we een stop in Vergina. Hier ligt de tombe van Phillipus II, de vader van Alexander de Grote. Deze archeologische opgraving, en tevens UNESCO Werelderfgoed, is een bezoekje zeker waard (entree niet inbegrepen).

Goede reis (ΚαλÏταξίδι) en tot ziens op een van onze andere singlereizen!

Singlereis Wandelen Vikos en Meteora

Tijdens deze reis verblijven we in gezellige familiehotels. We verbijven 3 nachten in Kalambaka, 1 nacht in Ioannina en 3 nachten in Monodendri. Het verblijf is inclusief ontbijt. De reisleider zal iedere avond een taverna uitzoeken voor het avondeten. Reken hiervoor ca. € 15,-  per avond (excl. drankjes). Eet u liever ergens anders op eigen gelegenheid, dan is dat uiteraard geen probleem. 

Onderstaand vindt u de meestgebruikte hotels. Deze zijn onder voorbehoud van wijzigingen. Wanneer een hotel niet meer beschikbaar is, wordt er een gelijkwaardig alternatief gereserveerd (in de genoemde plaats of in de nabije omgeving). De definitieve hotellijst ontvangt u bij uw reisbescheiden.
 
dag 1, 2 en 3 Monastri Guesthouse Kalambaka
dag 4 Hotel Palladion Ioannina
dag 5, 6 en 7 Hotel Vikos / Hotel Arktouros Monodendri
Wat is er inbegrepen?
Vertrekdatum
Prijs
Di 04-06-2024
1.249,-
Ma 21-10-2024
1.299,-


inclusief: 
* vlucht Amsterdam-Thessaloniki v.v. per Transavia
* transfer luchthaven-hotel v.v.
* dagelijkse transfers per (mini)bus naar de wandelingen v.v.
* 7 overnachtingen in een 1-persoonskamer
* 7 x ontbijt
* Nederlands- of Engelssprekende lokale reisleiding. U reist samen met de groep zonder begeleiding naar uw vakantieadres en ontmoet de reisleider ter plaatse.

optioneel (direct bij boeking te reserveren):
* ruimbagage € 47,- per enkele reis (20 kg)    

exclusief: 
* eten en drinken onderweg
* bijdrage SGR € 5,- per persoon en Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking
* reserveringskosten € 17,50 per persoon (max. € 30,- per boeking)
9

Wat was de reis mooi! Prachtige, soms wat inspannendere wandelingen in een voor mij van te voren nog onbekend gebied wat zo bijzonder is dat ik het iedereen zou kunnen aanraden. Leuke hotels en mede door de begeleiding en uitleg van onze geweldige, Engels sprekende Griekse gids Apostolis is deze reis nog interessanter geworden. Absoluut een aanrader deze reis

Lucy , reisperiode september 2023
9

Prachtige omgeving! Pittige wandelingen soms, maar de moeite waard. Apostolis onze gids was geweldig. Wist veel van de oorsprong van t gebied en wist de lekkerste restaurants te kiezen. Altijd goede zin en grapjes. We hadden een geweldig leuk gezelschap! Héél fijn geweest!

anoniem, reisperiode september 2023
9

Wat een topper, deze reis! Het Noord-Griekse berglandschap is werkelijk prachtig, totaal verschillend van de Griekse eilanden. Dwalend door het mysterieuze landschap van Meteora, met zijn kloosters gebouwd op rotsformaties, had je totaal geen idee van de vele toeristen die de kloosters via de asfaltweg en bezoeken. Het bergdorpje Monodentri en de inspannende maar fantastische wandeling door de Vikoskloof vormde voor mij het hoogtepunt. Onze reisleider Apostolis kende zijn vak uitstekend, en heeft er alles aan gedaan om ons een heerlijke vakantie te bezorgen. Kortom: een enorme aanrader!

Margret, reisperiode september 2023
9

anoniem, reisperiode september 2023
9

Wat een geweldige reis! We troffen het met onze leuke groep en een uitstekende Griekse reisleider (Apostolis), die beiden al snel aan elkaar gewaagd waren, zowel qua samenwerking als humor. De reisleider kende het gebied als geen ander, was als bergbeklimmer en gids heel ervaren, had zijn zaakjes goed voor elkaar en informeerde ons ook heel goed. Hij lette goed op dat iedereen de soms toch wel pittige wandelingen goed doorkwam, en deed dat alles met veel energie, plezier en humor. Het eerste en laatste (kleine) hotel was prachtig, mooi en rustig gelegen, met hele mooie en luxe hotelkamers. Het tweede in Ioannina oogde gedateerd, maar was desalniettemin schoon en comfortabel, en we verbleven daar ook maar 1 nacht. Ioannina op zich is niet bijzonder, maar is wel prachtig gelegen aan een meer omringd met bergen en met een eiland erin. We zouden daar naartoe varen om een wandeling te maken, maar door de harde wind voeren de pontjes helaas niet. Er bleek niet echt een plan B te zijn, dus hebben we langs de prachtige boulevard geflaneerd, en een ijsje gegeten en nog even het fort bezocht. En aan het eind van de dag zoals altijd een prima restaurant met heerlijk eten. Al met al toch ook weer een leuke dag, die bovendien de nodige ruimte gaf om het lijf te laten herstellen voor de pittige dagen die komen zouden. De gebieden waar we wandelden waren schitterend en gevarieerd. Ik heb nooit geweten dat Griekenland zo spectaculair bergachtig is en ook zo groen. Echt een ander beeld dan de eilanden. In het wandelprogramma zat een prima opbouw, met de zwaarste en wandelingen aan het eind, en als apotheose een duik in een koel bergmeer. Op de dag van de (late) terugvlucht hebben we nog een spectaculair museum in Aigai (Vergina) bezocht waar de vader van Alexander de Grote begraven ligt. Daarna hebben we nog een wandelingetje door Thessaloniki gemaakt en daar een heerlijk afscheidsdiner gehad. Ik kan niet anders zeggen: een aanrader, deze reis!

Erwin, reisperiode september 2023
10

Zeer mooie, gevarieerde reis. Vriendelijke hotels, goede maaltijden, erg aardige mensen. Hotels altijd schoon, goed, ruim. Meteora en Vikos prachtig, twee plaatsen heel verschillend maar beide imponerend en eigenlijk een must om ooit gezien te hebben. Eind oktober wil het nog wel eens regenen daar, maar we troffen een week van allemaal stralende dagen tussen de 20 en 24 graden. Reisleider Yiannis (Engelstalig) did a perfect job. Ook dankzij hem hadden we een fantastische groep. Houd wel rekening met enige kortere maar steile klimmetjes en afdalinkjes

Kees vdH, reisperiode oktober 2022
9

Door de creatieve extra's (lunch bij schoonmoeder chauffeur) en snacks eerste dag en uitstekende lunch meegebracht door de gids in de Vikoskloof is dit een vakantie om niet gauw te vergeten bovenop de toch al mooie (en soms uitdagende) wandeltochten. De laatste accommodatie is er eentje om in te lijsten. Een reis om nog eens over te doen...

adrie van Rijsbergen, reisperiode oktober 2022
9

Een geweldige, uitdagende en goed georganiseerde wandelreis in een bijzondere omgeving. Yiannis is een uitstekende reisleider. De optionele kookworkshop en lunch had ik niet willen missen.

Irene, reisperiode oktober 2022
9

anoniem, reisperiode oktober 2022
Mooie reis en goed verzorgd. Accommodatie, vervoer, eten, chauffeur en reisleider waren prima. Lunch in een dorp in de taveerne van de familie van de chauffeur hele leuke toevoeging. Wandelingen waren mooi en niet te zwaar. Wat mij betreft hadden er iets meer wandelingen in gemogen. Alhoewel Ioannina een heel leuk stadje is had ik ipv deze stad liever een extra wandeling gemaakt. Zeker omdat we de dag erna ook maar een hele korte wandeling hebben gemaakt. Zodoende bleven er maar 4 echte wandeldagen over. De informatie die van te voren per post werd gestuurd had wat mij betreft digitaal gestuurd mogen worden, scheelt papier en is praktischer omdat je alles makkelijk op kan slaan op je telefoon. Maar ik vind de reis zeer de moeite waard, mooi land, vriendelijke mensen en uitstekend verzorgd.
Marja Keizer
2019 Prachtige reis! Goed opgebouwd met pittige Vikos-tocht aan het einde. Dag-tot-dag beschrijving klopt helemaal. Zelfs in toeristische Meteoragebied hele stille paadjes bewandeld. Maaltijden niet meer in hotel Ladias. Dank aan enthousiaste en bekwame reisleider Cindy.
Marijke S
Wat een geweldige vakantie! Hoewel het de eerste keer was dat deze werd gedaan, was daar niets van te merken. Alles was goed geregeld, de hotels, het eten en de wandelingen, allen dik in orde. Een paar van de wandelingen wandelingen waren pittig maar zeer de moeite waard. De wandeling door de Vikos kloof was alsof je Jurassic Park binnen stapte, ongerepte natuur, alleen geluid van het kabbelende water en de vogels, heerlijk! Meteora was tevens indrukwekkend met zijn recht omhoog oprijzende rotsformaties getopt met de oude maar goed onderhouden abdijen. Ook hier waren de wandelingen schitterend! Over de gids kan ik kort zijn, een dikke 10! Al met al was het een heerlijke reis en kan hem iedereen aanbevelen. Loopstokken, een beetje conditie en stevige schoenen zijn overigens wel aan te raden.
Pim
inclusief: 
* vlucht Amsterdam-Thessaloniki v.v. per Transavia
* transfer luchthaven-hotel v.v.
* dagelijkse transfers per (mini)bus naar de wandelingen v.v.
* 7 overnachtingen in een 1-persoonskamer
* 7 x ontbijt
* Nederlands- of Engelssprekende lokale reisleiding. U reist samen met de groep zonder begeleiding naar uw vakantieadres en ontmoet de reisleider ter plaatse.

optioneel (direct bij boeking te reserveren):
* ruimbagage € 47,- per enkele reis (20 kg)    

exclusief: 
* eten en drinken onderweg
* bijdrage SGR € 5,- per persoon en Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking
* reserveringskosten € 17,50 per persoon (max. € 30,- per boeking)
Bekijk prijzen

Anderen bekeken ook