Singlereis Wandelen Parc du Morvan

8 dagen
niveau 1 van 3
minibus
vanaf € 1.135,- p.p.
Prijs per persoon gebaseerd op vertrekdatum
06-10-2024. Excl. reserveringskosten (€ 17,50 p.p.,
max. € 30,- per boeking), bijdrage SGR (€ 5,00 p.p.) en calamiteitenfonds (€ 2,50 per boeking).
Bekijk prijzen

de mooiste streek van de Bourgogne
inclusief halfpension
Nederlandse reisleiding

route: korte maar pittige stijgingen en dalingen afgewisseld met rivierdalen. Per wandeldag wordt ca. 10-21 km afgelegd.
groep: minimaal 6 /maximaal 8 reizigers

Rust en ruige natuur in de Bourgogne
Gezegd wordt dat de Morvan een zeer goed bewaard geheim van Frankrijk is. Als het ware een eiland van rust en ruige natuur met de lieflijke wijnstreek de Bourgogne daar omheen. De natuur is nadrukkelijk en uitbundig aanwezig met uitgestrekte wouden, afgewisseld met kleine bergmeren en snelstromende riviertjes door nauwe valleien - al met al een hoogst afwisselend landschap. De Morvan is behoorlijk heuvelachtig maar de lange geologische tijdtafel heeft het landschap afgevlakt.
Het reliëf heeft een maximale hoogte van ca. 800 meter, maar is hoog genoeg om wel een dozijn riviertjes te laten ontspringen, zoals de Yonne en de Cure. Tijdens de wandelingen kunnen stijgingen en dalingen, hoewel kortstondig, zo nu en dan venijnig zijn. De Morvan is bosrijk en flinke delen hebben ongerept oerbos dat moeilijk toegankelijk is. Het dierenleven heeft er ongestoord zijn gang kunnen gaan en edelhert, ree en vos kunnen plotseling ons pad kruisen. Daarnaast vinden we er vele soorten vogels die we in Nederland zelden of nooit meer zien.
De naam van de streek verraadt een oud-Keltische afkomst: Morvan betekent namelijk ’Mor Ven’ of Zwarte Woud. Het is er soms stil en verlaten, en na bijna 2000 jaar heeft het weinig aan geheimzinnigheid verloren.
Het is heerlijk rustig op de wandelpaden, onderweg zijn kleine dorpjes waar u heel soms een cafeetje of een bakker aantreft.
De bosrijke Morvan is in het verleden, deels door haar ligging niet al te ver van de hoofdstad, de houtleverancier voor Parijs geweest. Dankzij kanalen en stuwmeren werd het hout getransporteerd naar die - toen al - grote stad, het Canal de Nivernais is er zelfs speciaal voor aangelegd. Aan de rand van de Morvan liggen oude middeleeuwse stadjes waar Vézelay en Avallon er twee van zijn. Er zijn ontelbare wandelpaden en de omgeving biedt vele mogelijkheden om elke dag een afwisselende wandeling te maken. Wandelen door de Morvan is pas echt kennis maken met rust en natuur…

 

Dag 1
Eindhoven-Chalons en Champagne
Start van de singlereis. In Eindhoven wordt u opgewacht door de reisleider. Heenreis Eindhoven Centraal Station-Chalons en Champagne per minibus (ca. 400 km) 11.00-17.00 uur. 

Dag 2
Chalons en Champagne-Pontaubert  
Vervolg van de heenreis. Chalons en Champagne-Pontaubert (ca. 250 km) 09.00-15.00 uur. Rond de middag een stop (ca. 2 uur) bij de mooie druipsteengrotten van Arcy sur Cure (entreekosten niet inclusief) ten noorden van Avallon/Vézelay.


 

Dag 3
Wandeling door het dal van de Cousin (ca. 19 km/5,5 uur) 
De wandseling komt onderweg langs charmante windmolens en pittoreske bruggetjes over snelstromende riviertjes. De brug van Moulin Cadoux en het gehucht Méluzien zijn andere pareltjes om te ontdekken. Stroomopwaarts voeden verschillende zijriviertjes de Couisin met zuiver water.
 

Dag 4
Rondwandeling van Saint Pere naar Vézelay en terug (ca. 14 km/4,5 uur)
Vézelay was al in de vroege Middeleeuwen een van de Franse startplaatsen voor de pelgrimstocht naar Santiago de Compostela. De basiliek boven op de heuvel, uitkijkend over het plaatsje, is nog steeds een belangrijke trekpleister voor pelgrims en toeristen. We kunnen er dan ook vertrekkende pelgrims tegenkomen en spreken die vooraf aan hun pelgrimage een bezoek hebben gebracht aan de basiliek. We beginnen de wandeling in het plaatsje Saint Pere, een dorp met 380 inwoners en een heuse kathedraal (!): de Eglise Notre Dame Saint Pere. De wandeling gaat langzaam stijgend richting het hoog gelegen Vézelay en de basiliek is al van verre te bewonderen. In Vézelay is het mogelijk (een deel van) de Heilige Mis mee te maken met gezang van een nonnenkoor. De wandeling in de middag gaat via de kapel Sainte Croix de la Cordelle en het lieflijke plaatsje Asquin om daarna weer terug te keren in Saint Pere. Hier is de mogelijkheid om de plaatselijke bierbrouwerij te bezoeken en hun bier te proeven!
 

Dag 5
Wandeling (ca. 21 km/6 uur) langs het Canal du Nivernais
De wandelroute begint in het dorpje Chevroches bij de grotere plaats Clamency, de route gaat overwegend over vlak terrein. Het kanaal de Nivernais werd gegraven in de 18e eeuw, bedoeld om hout (maar later ook steenkool, graan en wijn) te kunnen vervoeren van de Bourgogne naar Parijs. Het kanaal heeft maar liefst 110 sluisjes om het grote hoogteverschil te kunnen overbruggen. Het Canal du Nivernais behoort tot de mooiste kanalen van Europa en is 180 kilometer lang. We passeren kleine plaatsjes zoals Villiers sur Yonne, Breves en Asnois. Na terugkomst in Chevroches brengen we een bezoek aan Clamency in de wijndriehoek Chablis-Sancerre-Beaune.
 

Dag 6
Wandeling (5+5=10 km/3 uur) naar/bij het kasteel van Bazoches
Wandeling naar het kasteel van Bazoches gelegen in een mooi bosrijk gebied. De bekende militair/civiel-ingenieur o.a. architect van vestingwerken Sebastien de Vauban (1633-1707) ontving het middeleeuwse kasteel als geschenk van Koning Lodewijk XIV na de verovering van Maastricht en mocht dat naar eigen smaak en keuze inrichten. Deze ingenieur, militair en stadsarchitect bouwde 30 forten in heel Noortd-Frankrijk. In het kasteel van Bazoches is de werkkamer van Vauban nog te bezoeken en in Avallon staat zijn standbeeld in het centrum.
 

Dag 7
Dag 7 Pontaubert-Sedan 350 km (09.00-15.00 uur).
Terugreis Pontaubert-Sedan per minibus (ca. 350 km) 09.00-17.00 uur. In de ochtend een stop (ca. 2 uur) bij de Abbaye Fontenay, een voormalig cisterciënzer klooster in 12e eeuwse romaanse bouwstijl, een van de mooiste abdijen van Frankrijk.
 

Dag 8
Sedan-Eindhoven
Vervolg van de terugreis. Sedan-Eindhoven (ca. 250 km) 09.00-13.00 uur.  

Hotel Au Soleil d'Or

ligging: kleinschalig en comfortabel 3-sterrenhotel in Pontaubert, een klein dorpje met ca. 300 inwoners, gelegen tussen Avallon en Vézelay. De afstand van Pontaubert naar het centrum van Avallon bedraagt ca. 5 km.
faciliteiten: het hotel beschikt over een eigen restaurant, een aparte caféruimte en een verwarmd buitenzwembad (geopend t/m oktober).
kamers: gerenoveerde en met smaak ingerichte kamers, die beschikken over een tv en een eigen badkamer met douche en toilet.
maaltijden: ontbijt (in buffetvorm) en diner met 3 gangen (uitgeserveerd, vegetarisch niet altijd mogelijk) inbegrepen.

Wat is er inbegrepen?
Vertrekdatum
Prijs
Zo 06-10-2024
1.135,-
Ma 14-10-2024
1.135,-


inclusief
* Eindhoven-Pontaubert v.v. per minibus
* plaatselijk vervoer per minibus 
* 7 overnachtingen in een kamer met eigen badkamer (2 x op de heen- en terugreis, 5 x in Pontaubert) 
* 7 x ontbijt
* 7 x avondmaaltoijd 
* Nederlandse reisleiding 

exclusief
* bijdrage SGR € 5,- per persoon en Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking
* reserveringskosten € 17,50 per persoon (max. € 30,- per boeking)
inclusief
* Eindhoven-Pontaubert v.v. per minibus
* plaatselijk vervoer per minibus 
* 7 overnachtingen in een kamer met eigen badkamer (2 x op de heen- en terugreis, 5 x in Pontaubert) 
* 7 x ontbijt
* 7 x avondmaaltoijd 
* Nederlandse reisleiding 

exclusief
* bijdrage SGR € 5,- per persoon en Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking
* reserveringskosten € 17,50 per persoon (max. € 30,- per boeking)
Bekijk prijzen

Anderen bekeken ook