Singlereis Wandelen Paderborner Land

5 dagen
niveau 1.5 van 3
minibus
vanaf € 470,- p.p.
Prijs per persoon gebaseerd op
vertrekdatum 25-10-2023.
Excl. reserveringskosten (€ 15,00 p.p.), bijdrage SGR (€ 5,00 p.p.) en calamiteitenfonds (€ 2,50 per boeking).
Bekijk prijzen

1-persoonskamer inclusief
avondmaaltijd én lunchpakket inclusief
incl. wandelingen op de heen- en terugreisdag
route: per wandeldag wordt ca. 12-21 km (op de aankomstdag ca. 7 km) afgelegd. De reisleiding voert per minibus transfers uit naar het begin- en eindpunt van de wandelingen en loopt dus niet mee; u komt de reisleider onderweg regelmatig tegen en die kan in overleg een eerdere terugtransfer uitvoeren indien omstandigheden (slecht weer, moeilijke route) dat zouden verlangen.
groep: minimaal 6 / maximaal 8 reizigers

In een kleine deelgemeente van de middelgrote stad Paderborn: Neuenbeken (2400 inwoners) is het Missionshaus het meest in het oog springende adres - drie uit de kluiten gewassen gebouwen naast elkaar, waar ca. 90 bejaarde missiezusters hun oude dag slijten. Eén van die gebouwen functioneert sinds ca. 20 jaar als Gästehaus voor bezoekers van buiten: om deel te nemen aan een klein congres, om er een meerdaagse cursus te doen, om er te vergaderen, meestal voor doelgroepen met een kerkelijke of sociale achtergrond. Het aantal bejaarde zusters ging en gaat al jaren achteruit en de vrijkomende ruimte kreeg zo een nieuwe bestemming. Het gastenverblijf kreeg de naam Franz Pfanner naar de stichter van de missie-orde in 1909. Vanaf 1914 functioneert het adres in Neuenbeken nog steeds als laatste woonplaats voor missiezusters “vom kostbaren Blut” die terugkeren uit voornamelijk Zuid-Afrika. Om het af te maken - het verblijf van waaruit Aktiva Tours de wandelreizen in het Paderborner Land uitvoert, heet dus voluit: het ‘Gästehaus Frans Pfanner Haus van de Missionsschwestern vom kostbaren Blut te Neuenbeken, Paderborn’.  

De afstand, over de weg per minibus, naar het wandelgebied vanuit Arnhem bedraagt maar 260 kilometer. En daar in het Paderborner Land blijken verschillende langere en kortere wandelroutes samen te komen - voor de kenners met klinkende namen als de Eggeweg en de Paderborner Höhenweg, de laatstgenoemde zelfs letterlijk voor Missionshaus’ deur. De Viaduktwanderweg is een niet zo flatteuze naam voor een vrij nieuwe wandelroute die een langdurig en spectaculair (uit)zicht biedt over een van de oudste (gebouwd 1851-1853, de tijd van de eerste treinen die toen nog op stoom reden!) en langste (482 meter) spoorwegbruggen van Europa. De Paderwanderung tenslotte is eigenlijk een stadswandeling van pakweg drie uur netto looptijd door het Paderbornse parkgebied waardoor de Pader stroomt met zelfs een heus stuwmeer op de route. En dat terwijl de Pader ontspringt in het zuiden van de stad en al na vier kilometer instroomt in de Lippe - en zich daardoor tot de kortste rivier van Duitsland maakt!

Het reliëf van de omgeving van Paderborn laat zich het beste omschrijven als ‘gemiddeld heuvelachtig’ en is daardoor bijvoorbeeld vergelijkbaar met de Eifel. Het is er echter iets minder bosrijk, naald- en loofbos wisselen wat meer af met open terrein. Dat betekent minder schaduw, maar ook meer vergezichten en vaker een verkoelende wind. Hoewel de reisleider met de minibus altijd in de buurt zal zijn en u als het ware ‘als-bezemwagen-volgt’, zal een appèl om mee te mogen rijden weinig voorkomen. Het is een reis van niveau 1,5 (op een schaal van 1 / 1,5 / 2 / 2,5 / 3) dus voor een ieder met een normale gezondheid en conditie goed te doen.
 

Dag 1
Start van de singlereis. Arnhem Station NS-Paderborn/Neuenbeken (ca. 260 km/3,5 uur) per minibus (11.00-14.30 uur). Inloopwandeling Naturerbe Pfad (ca. 7 km/2,5 uur) vanuit Durbeke en terug, ca. 8 km van Neuenbeken, door het NSG Natuurbeschermingsgebied Egge-Nord door overwegend (beuken-)bebost landschap.
 

Dag 2
Wandeling Paderborner Höhenweg (ca. 21 km/6 uur), een panoramatour rondom Neuenbeken, door het wondermooie Beketal en een punt met uitzicht op het Klein Viadukt met 11 gemetselde bogen, beneden in het Dunetal. De route loopt verder via de bizar gevormde boom  ‘die Buche mit den zwei Beinen’, het pestkerkhof uit de 17e eeuw, het mausoleum van de glasfabrikantenfamilie Uhden en de boskerk Sankt Marien.
 

Dag 3
Wandeling Pader Wanderung (ca. 12 km/3,5 uur) door het groene deel van de stad Paderborn, langs de oevers van de kortste rivier van Duitsland. De route start vanaf het station Kasseler Tor en gaat via het stuwmeer de Padersee naar het punt waar de Pader uitmondt in de Lippe. Een rustpauze is mogelijk bij Schloss Neuhaus. Route terug via de Rochuskapelle naar de mooie oude middeleeuwse binnenstad. De belangrijkste blikvanger van de stad is de romaans-gotische kathedraal. Detail: de Pader Wanderung zag in 2015 het licht bij de 115e Duitse Wandeldag en was in 2017 de eerste wandeling van Duitsland die het predikaat ‘Qualitäts Stadtwanderung’ ontving.
 

Dag 4
Wandeling over de Eggeweg (ca. 20 km/6 uur van de in totaal 72 km lange wandelklassieker). Startplaats: de Holzhauser Externsteine met formaties van zandsteen die tot de meest unieke en bizarre van Duitsland behoren, via het Silbertal bij Horn naar Kasteel Iburg dat hoog boven Bad Driburg (eindplaats) ligt.
 

Dag 5
Wandeling over de Viadukt Wanderweg (ca. 12 km/3,5 uur van de in totaal 30 km lange wandelroute) van Durbeke naar Altenbeken met een langdurig en maximaal uitzicht op het tussen 1851-1853 gebouwde Groß Viadukt met een lengte van bijna 500 meter, met 24 gemetselde bogen, mooi ingebed in het bosrijke heuvellandschap. Paderborn/Neuenbeken- Arnhem Station NS per minibus (13.30-17.00 uur) waarna er een einde komt aan de wandelreis voor singles.
 

Missionshaus Paderborn-Neuenbeken

(Gästehaus Franz Pfanner van het Missionshaus Schwestern vom kostbaren Blut te Paderborn-Neuenbeken)
ligging: aan de doorgaande hoofdstraat van Neuenbeken (maar daar wel ca. 100 meter van verwijderd door de grote P-plaats die er voor ligt), een voorstadje van Paderborn. Er is een bushalte voor de deur met een busverbinding naar Paderborn Bahnhof. Het Missionshuis ligt direct aan de Paderborner Höhenweg en op max. 15 min. minibusafstand van de overige wandelingen.
faciliteiten: kleinschalig restaurant (voor max. ca. 30 - eigen - gasten) voor avondmaaltijd en ontbijt, gastenhuiskamer exclusief voor de Aktiva Tours-groep met zitgelegenheid, televisie, spelletjes en een koelkast met dranken (zelf pakken en afrekenen), receptie, kloostermuseum, kloosterwinkeltje, een grote (groente- en fruit-)tuin rondom.
kamers: functionele en propere 1-persoonskamers met 1-persoonsbed, gemakkelijke stoel en een schrijftafel met een bureaustoel. Alle kamers hebben een eigen douche en toilet.  
maaltijden: inbegrepen zijn avondmaaltijd (3-gangen), ontbijt (buffet) én lunchpakket (zelf samen te stellen van het ontbijtbuffet).      
 Wat is er inbegrepen?
Vertrekdatum
Prijs
Wo 12-04-2023 (niet meer beschikbaar)
€ 470,-
Wo 17-05-2023 (niet meer beschikbaar)
€ 470,-


inclusief:
* Arnhem Station NS-Paderborn/Neuenbeken v.v. per minibus
* verblijf in 1-persoonskamer (eigen douche/toilet) inclusief avondmaaltijd, ontbijt en lunchpakket (zelf samen te stellen van het ontbijtbuffet)
* Nederlandssprekende meereizende Aktiva-reisleiding
* transfers per minibus
* route-uitleg

optioneel (direct bij boeking te reserveren):
* korting 2-persoonskamer (indien met 2 personen geboekt binnen 1 boeking) € 30,- 
* reis- en annuleringsverzekering

exclusief:
* bijdrage SGR en Calamiteitenfonds
* reserveringskosten
 
Bekijk prijzen

Anderen bekeken ook