Singlereis wandelen Olympus, Pilion & Thessaloniki

8 dagen
niveau 3 van 3
vliegtuig
vanaf € 1.299,- p.p.
Prijs per persoon gebaseerd op vertrekdatum
04-09-2024. Excl. reserveringskosten (€ 17,50 p.p.,
max. € 30,- per boeking), bijdrage SGR (€ 5,00 p.p.) en calamiteitenfonds (€ 2,50 per boeking).
Bekijk prijzen

ontbijt en transfers inbegrepen
met lokale reisleiding
o.a. Olympus, Pilion & Thessaloniki
route: bergachtig landschap, onregelmatig vlak, veel stijgingen en dalingen. U moet dus een goede conditie en wandelervaring hebben. Per dag wordt ca. 6-16 km afgelegd.
groep: minimaal 10 / maximaal 16 reizigers

De troon van Zeus en de tuin van Hera
De hoogste berg van Griekenland is de Olympus. Op deze mythische plek woonden ooit de Twaalf Oympische Goden en op de top bevond zich de troon van oppergod Zeus. Vanaf de kust rijst de berg als één massief op. Het gebied rondom de top, met kliffen, kloven, valleien en bossen, is het oudste Nationale Park van Griekenland. Al wandelend over de paden tussen enorme dennenbomen en hogerop gelegen alpenweiden, zou je niet verwachten dat je in Griekenland bent. Tijdens het eerste gedeelte van de reis bereiden we ons voor in Pilion, een gebied ten zuiden van de Olympus. Dit groene schiereiland aan de Egeïsche zee is door de Goden ooit uitgekozen als hun zomerverblijf en was ooit de tuin van Hera. Met recht is het een goddelijk gebied; weelderige natuur, hoge bergen, beboste flanken, met paarse velden van tijm en lavendel, witte stranden en een turquoise zee. 

Zowel de Pilion als de Olympus zijn een waar wandelparadijs; beide beschikken over een uitgebreid netwerk van paden. Lokale wandelaars hebben de oude geplaveide ezelspaden en elegante stenen boogbruggen, oftewel 'kalderimi's,' in ere hersteld. We nemen de mooiste paden, met om elke hoek een ander uitzicht. We lopen door kloven, waden door riviertjes, wandelen door dichte bossen en bezoeken sympathieke dorpjes. Elke dag is anders, de omgeving verveelt nooit. Als we na een aantal dagen goed zijn ingewandeld, bedwingen we de Olympus via een zigzaggend wandelpad langs de bergwand omhoog. De kers op de taart, de olijf op de feta en de kroon op ons noeste wandelwerk is het bereiken van de Mytikas top, waar heel Griekenland aan onze voeten ligt. De week wordt ondersteund door een ervaren begeleider die ook fungeert als gids.

Aangezien deze reis pittige wandeltochten bevat verwachten we van alle deelnemers een goede conditie, gezondheid en uitrusting. De routes zijn voor fervente wandelaars goed te doen, de paden zijn echter allesbehalve vlak en er zal bijna altijd gestegen en gedaald worden. Maar, de spectaculaire omgeving is ongeëvenaard en maakt elke vermoeidheid meer dan goed!

Dag 1
Heenreis
Welkom op deze singlereis in Griekenland! Meteen na onze vlucht van Amsterdam naar Thessaloniki stappen we in ons busje. Afhankelijk van de aankomsttijd, kunnen we de lange transfer van ca. 4 uur halverwege onderbreken om even de benen te strekken. Bijvoorbeeld op het strand van Katherini kunnen we even lekker uitwaaien en iets kleins eten. We vervolgen onze weg naar Chorefto, waar we de komende 4 nachten verblijven. Het oord ligt aan een lang kiezelstrand, dat zich uitstrekt over twee kilometer. Het is een heerlijk rustig strand met een paar taverna’s, een barretje, een mini-market en verder alleen maar rust. Het hotel waar we overnachten is een klein familiehotel, met Griekse charme gerund. Het ligt pal aan zee, dus het ontbijt wordt geserveerd op het terras met het geluid van de branding op de achtergrond. Mocht de tijd het toelaten, dan nemen we nog even een kijkje bij het volgende strand, dat van Analipsi.

Dag 2
Wandeling van Chorefto naar Zagora en terug (ca. 14 km)
Iedereen zal gretig zijn om de wandelschoenen te testen, en dat komt goed uit, want met deze stevige tocht zijn we de gehele dag onderweg. Na een stukje langs de kust wandelen we omhoog de berg op tot een hoogte van 500 meter. We verlaten zeeniveau en beginnen aan een pittige klim. Het pad slingert omhoog door dichte bossen afgewisseld met appel- en kersenboomgaarden. Het dorpje Pouri is de eerste halte waar we even op adem kunnen komen met een koffie op het dorpsplein. Het pad vervolgt zich al glooiend naar het pittoreske Zagora. Het dorp mengt zich gemakkelijk met de omgeving. Tussen de overdadige tuinen liggen herenhuizen van kenmerkende architectuur met dikke muren van dolomiet en kalksteen, dakpannen van plakken leisteen en eikenhouten balkons. Via een geplaveid pad dalen we af, terug naar de kust. We hebben ruim de tijd om van de weidse uitzichten te genieten en bij terugkomst in Chorefto een verfrissende duik in de zee te nemen. 

Dag 3
Wandeling van Makrinitsa naar Chania (ca. 14 km)
Na het ontbijt stappen we in onze bus en worden we naar Makrinitsa gereden. Vanaf de dikke plataan op het centrale plein wandelen we richting het dorp Portaria en volgen we een pad dat de Centaur-route wordt genoemd. In de Griekse mythologie komen deze half mens/half paard vaak voor, met Pilion als hun geboortegrond. In Portaria is de laatste gelegenheid voor een kop koffie en om proviand in te slaan. De rest van de dag komen we geen bebouwing meer tegen, de stilte overheerst. De route zal stijgen en slingert door de dichte bossen met oude beuk- en walnootbomen, de heuvels zijn bedekt met een deken van groen. We wandelen in een rustig tempo, genieten van de omgeving en passen ons aan aan het lokale motto 'siga siga', oftewel 'langzaam langzaam'. Eindpunt van de route is Chania, het hoogst gelegen dorp van de Pilion en ooit een belangrijke plaats en een knooppunt van kalderimi's. Na een verkoelend drankje bij de taverna van Jorgos, worden we opgehaald en teruggebracht naar ons hotel. 

Dag 4
Wandeling van Chania naar het strand van Agios Ioannis (ca. 16 km)
Vandaag pakken we de draad weer op bij de taverna van Jorgos, waar we gisteren geëindigd zijn. De route zal overwegend dalen en is dus minder inspannend, maar ook naar beneden wandelen blijft natuurlijk opletten. Het bos is weer dicht begroeid, met nu vooral veel eikenbomen. Hoe verder we in het bos ingaan, hoe idyllischer de omgeving. Paarse libellen zweven boven kabbelende beekjes, klimop hangt als lianen aan de dikke platanen en we zien velden vol groene varens en zwarte vuursalamanders met felgele stippen. Het schilderachtige tafereel wordt compleet bij de watervallen van Porou Zagoras. Hier stroomt het Felouka riviertje door de nauwe vallei, met meerdere stroomversnellingen en watervalletjes. Niets is fijner dan de voeten even te verwennen met fris bronwater. Bij het kapelletje van Pigi Panaitsa kunnen we picknicken en wegdromen bij de serene stilte. Via de dorpjes Makrirrachi en Anilio komen we uit op het lange strand van Agios Ioannis. Hier hebben we voldoende tijd om heerlijk te zwemmen in het heldere water, voordat we naar ons hotel teruggebracht worden.

Dag 5
Transfer naar Prionia en wandeling naar de berghut Spilios Agapitos (ca. 9 km) 
Met weemoed nemen we afscheid van ons dorp en het weelderige Pilion. Onderweg naar Prionia bezoeken we eerst Volos, een gezellig provinciestadje gelegen aan een baai. Flaneer over de boulevard, drink een kopje koffie op een van de terrasjes aan het water of sla nog wat proviand in. Hierna stappen we op de trein naar Litogoro. Het spoor naar de Olympus loopt door de Tempe vallei, de enige doorgang tussen de twee hoge bergen van de Olympus en de Ossa. Vanwege de strategische ligging is dit dal vaak toneel geweest voor veldslagen, opgetekend in vele verhalen en klassieke sagen. Na de mooie treinrit stappen we in taxi's en worden we naar een Byzantijns klooster gebracht. Vanaf de Heilige Grot van Sint Dionyios gaan we te voet verder, nadat we een kaarsje hebben opgestoken voor een veilige tocht naar de top. We lopen over de E4-wandelroute, steken met een houten bruggetje de Enipeas rivier over en passeren meerdere watervallen. Ondanks de korte route is het een pittige wandeling. We lopen continu bergop, maar zullen regelmatig even stoppen om te drinken en uit te rusten. In de late namiddag komen we aan bij de goed uitgeruste berghut van Spilios Agapitos. De herberg is prachtig gelegen, met vanaf het balkon een weids uitzicht over de Enipeas vallei.

Dag 6
Wandeling van Spilios Agapitos naar Prionia (ca. 13 km)
Vanaf het balkon van de herberg, boven de bewolking, zien we ver in het oosten de Heilige berg Athos liggen. De opkomende zon omringt deze plek met een aura van zonlicht. Na een snel ontbijt vertrekken we bij het eerste licht. Het pad is steil met veel losse stenen en stukken leisteen, de lucht is ijl en het is zwoegen en zweten om vooruit te komen. Zodra het pad naar rechts buigt komen we op een uitgestrekt kaal gebied. Inmiddels zitten we ver boven de boomgrens en zijn op het dak van het Olympus massief, de Troon van Zeus en het huis van de Twaalf Goden. Na de beklimming van de top van Skala of Skolio (deze bedwingen we alleen als alle omstandigheden goed zijn) en het vieren van dit hoogtepunt gaan we weer bergafwaarts. We trekken verder over een pad onderlangs de kroon van Mitikas en dalen af richting de bossen beneden ons. Na een welverdiende lunch vertrekken we met onze bus naar Thessaloniki. Voordat we de snelweg op gaan kunnen we stoppen bij de archeologische opgraving van Dion, ooit de meest vereerde plek van Macedonië. Hier offerde Alexander de Grote voor raad en advies, maar genoot ook van de vele warmwaterbaden, destijds een technisch hoogstandje. Daarna door naar ons hotel in het centrum van de grote stad Thessaloniki.

Dag 7
Stadswandeling Thessaloniki (ca. 7 km)
Een mooie en ontspannen afsluiter in de tweede stad van Griekenland, Thessaloniki. Het is een broedplaats voor jonge artiesten en voor levensgenieters is het dé plek van Griekenland. Juist de crises van de afgelopen jaren heeft ervoor gezorgd dat overal in de stad nieuwe, kleine en alternatieve uitgaansgebieden en ateliers zijn ontstaan. Koffie drinken doe je op een van de terrasjes in de wijk Ladadika en voor verse vis, fruit, vlees en kruiden ga je naar de overdekte Stoa Modiano markt. In Thessaloniki komen oud en modern samen, het is een bruisende stad met een rijke historie. De stad is ten tijde van Alexander de Grote gesticht, net voordat de Griekse cultuur zich uitbreidde naar het oosten. Daardoor is Thessaloniki een kruispunt van culturen geworden en gebleven. Overal staan oude gebouwen: Romeinse bouwerken zoals de Rotonda en de Galeriusboog, Byzantijnse kerken zoals de Agios Dimitrios en de Agia Sophia; het kleine zusje van de Hagia Sophia in Istanboel. We maken een stadswandeling langs de hoogtepunten en de geheime plekjes die de inwoners voor zichzelf houden. Contrasten volgen op korte afstand, tijdens onze ontdekkingsreis door de stad zullen we zien hoe divers Thessaloniki is. De route begint bij de iconische Witte Toren en we lopen door de Moslim, Joodse en Christelijke wijk. 's Avonds vieren we de laatste avond in een traditionele taverna en kijken samen terug op een geslaagd en onvergetelijk wandelavontuur!

Dag 8
Terugreis
We pakken onze koffers in en worden naar de luchthaven van Thessaloniki gebracht voor de terugvlucht naar Amsterdam. Hiermee komt er een einde aan deze singlereis.

Singlereis Olympus, Pilion & Thessaloniki

In Chorefto en Thessaloniki verblijven we in 1-persoonskamers in goede hotels. Alle kamers hebben een eigen badkamer met bad en/of douche en toilet. Op dag 5 overnachten we in de goed uitgeruste berghut van Spilios Agapitos, aan de voet van de Olympus. We slapen in stapelbedden in slaapzalen en dienen zelf ons eigen slaapgerei mee te nemen. Het ontbijt is alle dagen inclusief. De reisleider zal iedere avond een taverna uitzoeken voor het avondeten. Reken hiervoor ca. € 15,-  per avond (excl. drankjes). Eet u liever ergens anders op eigen gelegenheid, dan is dat uiteraard geen probleem. 
 
Hieronder vindt u de meestgebruikte accommodties tijdens deze reis. Deze accommodaties zijn onder voorbehoud van wijzigingen. Wanneer een accommodatie niet meer beschikbaar is, wordt er een gelijkwaardig alternatief voor u gereserveerd in de genoemde plaats of in de nabije omgeving. De definitieve hotellijst ontvangt u bij uw reispapieren.
 
dag 1 t/m 4 Hagiati Beach Hotel in Chorefto
dag 5  Berghut van Spilios Agapitos
dag 6 & 7 Hotel Luxembourg in Thessaloniki 
Wat is er inbegrepen?
Vertrekdatum
Prijs
Wo 04-09-2024
1.299,-


inclusief: 
* Amsterdam-Thessaloniki v.v. met Transavia
* handbagage (max. 40 x 30 x 20 cm)
* transfer luchthaven-accommodatie v.v.
* 7 overnachtingen in een 1-persoonskamer **
* 7 x ontbijt
* dagelijkse transfers per taxi, bus of trein naar de wandelingen v.v.
* Nederlands- of Engelssprekende lokale reisleiding. U reist samen met de groep zonder begeleiding naar uw vakantieadres en ontmoet de reisleider ter plaatse.

** Op dag 5 slapen we in een herberg aan de voet van Olympus in stapelbedden in slaapzalen en dienen we zelf ons eigen slaapgerei mee te nemen. 

optioneel (direct bij boeking te reserveren):
* cabinebagage (max. 55 x 35 x 25 cm) € 24,- per enkele reis
* ruimbagage (max. 20 kg) € 47,- per enkele reis 

exclusief: 
* overige maaltijden en dranken
* voor nieuwe boekingen vanaf 7 maart 2024 toeristenbelasting € 3,- tot 6,- per kamer per nacht (ter plaatse te betalen)
* bijdrage SGR € 5,- per persoon en Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking
* reserveringskosten € 17,50 per persoon (max. € 30,- per boeking)
inclusief: 
* Amsterdam-Thessaloniki v.v. met Transavia
* handbagage (max. 40 x 30 x 20 cm)
* transfer luchthaven-accommodatie v.v.
* 7 overnachtingen in een 1-persoonskamer **
* 7 x ontbijt
* dagelijkse transfers per taxi, bus of trein naar de wandelingen v.v.
* Nederlands- of Engelssprekende lokale reisleiding. U reist samen met de groep zonder begeleiding naar uw vakantieadres en ontmoet de reisleider ter plaatse.

** Op dag 5 slapen we in een herberg aan de voet van Olympus in stapelbedden in slaapzalen en dienen we zelf ons eigen slaapgerei mee te nemen. 

optioneel (direct bij boeking te reserveren):
* cabinebagage (max. 55 x 35 x 25 cm) € 24,- per enkele reis
* ruimbagage (max. 20 kg) € 47,- per enkele reis 

exclusief: 
* overige maaltijden en dranken
* voor nieuwe boekingen vanaf 7 maart 2024 toeristenbelasting € 3,- tot 6,- per kamer per nacht (ter plaatse te betalen)
* bijdrage SGR € 5,- per persoon en Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking
* reserveringskosten € 17,50 per persoon (max. € 30,- per boeking)
Bekijk prijzen

Anderen bekeken ook