Singlereis Wandelen Noord-Portugal - De Minho

8 dagen
niveau 2.5 van 3
vliegtuig
beoordeling: 8.8
vanaf € 1.249,- p.p.
Prijs per persoon gebaseerd op vertrekdatum
07-10-2024. Excl. reserveringskosten (€ 17,50 p.p.,
max. € 30,- per boeking), bijdrage SGR (€ 5,00 p.p.) en calamiteitenfonds (€ 2,50 per boeking).
Bekijk prijzen

overnachten bij Belgen in een kleinschalig, landelijk gelegen buitenverblijf
voor iedere deelnemer een eigen tent-lodge 
ontbijt, lunch en diner inbegrepen

route: glooiend tot flink stijgend over veelal onverharde paden. Per wandeldag wordt ca. 8-14 km afgelegd in ca. 4 tot 6 uur. Hoewel de hoogteverschillen niet al te groot zijn, wandelen we in de bergen en dus zelden vlak. 
groep: minimaal 7 / maximaal 8 reizigers

Wandelen én genieten in de groene Minho
In het noorden van Portugal, op de grens met Spanje, ligt de prachtige Minho-streek. De Minho omvat de weelderige groene kust 'Costa Verde' en het Nationaal Park Peneda-Gerês. We logeren bij een Belgisch koppel in hun unieke eco-lodge met biologisch zwembad en genieten van heerlijke maaltijden. Joëlle en Dirk verwelkomen ons op hun domein, waar de 'lodges' - elegante cottages uit tentzeil - verspreid liggen over de wilde bloementuin. Aangezien het om een kleine groep gaat van maximaal 8 deelnemers, heeft iedereen een eigen 'lodge'. Je voelt je meteen thuis in dit charmante en natuurlijke verblijf, omringd door groene heuvels. Weg van het massatoerisme, prachtige wandelingen maken en genieten, dat is wat we deze week gaan doen!
 

Dag 1
Heenreis
Vandaag begint onze singlereis in het mooie Portugal! Als de tijd zo blijft, vliegen we al heel vroeg in de ochtend van Amsterdam naar Porto. Bij aankomst staat de minibus al klaar om ons naar Ponte da Barca te brengen, een pittoresk dorp met nauwe straatjes geschilderd in diverse granietkleuren. Na een rit van ruim een uur komen we aan in de eco-lodge in Ponte da Barca. Geniet van het uitzicht op het terras of ga relaxen aan het biologische zwembad. 's Avonds genieten we van ons eerste diner, dat opgediend wordt onder een pergola van druivenranken.
 

Dag 2
Ermida (ca. 11 km / 5 uur, 330 m stijgen en 350 m dalen)
Het prachtige uitzicht vanuit de lodge verleidt ons om de natuur in te trekken en dat doen we dan ook! We wandelen in een heuvellandschap. In deze streek van herders bestaat nog de 'vezeira', waarbij elke familie om de beurt een herder levert om de kuddes van het hele dorp te hoeden. Tot enkele decennia geleden trokken de boerenfamilies met hun vee heen en weer tussen de zomer- en winterdorpen. Getuigen hiervan in het landschap zijn de kleine nederzettingen van iglo-achtige hutten, ook wel 'brandas' genoemd. Vandaag wandelen we in de hoogvlaktes van Ermida, waar enkele lokale koeienrassen grazen. We zien zeker het Barrosa-rund, dat vroeger werd gebruikt als trekdier. Ook zien we de Garranos, de lokale wilde paarden.  
 

Dag 3
Porto Bom (ca. 10 km / 4 uur, 180 m stijgen en 320 m dalen)
Vandaag starten we wat dichter bij de accommodatie. Na een ritje van 10 minuutjes komen we aan in het dorpje Porto Bom. We wandelen naar een reuzeschommel 'Baloiço de Oural'. Laat je meezweven in de lucht en geniet ondertussen van het prachtige uitzicht van Braga tot aan de zee. Vervolgens wandelen we terug naar onze eco-lodge via rurale wegen en paden en passeren we kleine gehuchtjes, waar we de tuintjes kunnen bewonderen van de lokale bevolking. Het zijn goed georganiseerde groentetuinen. Bijna elk gezin kweekt nog zijn eigen aardappelen, boerenkool en tomaten.  

Dag 4
Langs de Rio Vez (ca. 14 km / 4-5 uur, 85 m stijgen en 85 m dalen)
Vandaag vertrekken we vanaf een oude Romeinse brug over de Rio Vez, gelegen in het dorpje Vilela. De Rio Vez is een van de weinige rivieren in de Minho die zijn bron heeft in Portugal. Via een mooi wandelpad, een ecovia, lopen we langs de oever van deze rivier. Dit pad wordt veel gebruikt door vissers. Ze vissen o.a. op forel, zalm en karpers. Oude watermolentjes en mooie kleine 'lagoas' vormen het thema van deze wandeling. Het is heerlijk uitrusten aan de waterkant of neem lekker een verfrissend plonsje.
 

Dag 5
Vrije dag in Ponte da Barca
Vandaag een rustige dag. Een dag om te genieten van het mooie verblijf. Maar als u toch nog even de benen wilt strekken, wandelt u vanaf de eco-lodge zo naar het gezellig stadje Ponte da Barca. Deze wandeling staat in de GPS en is gemakkelijk zelfstandig of met een medereiziger te lopen. De GPS kunt u lenen van Joëlle en Dirk. In de late namiddag nemen we tijd voor een bezoek aan de wijnquinta (niet inbegrepen), a Quinta do Cerqueiral. De Vinho Verde wijnen staan al lange tijd bekend om hun fruitige smaak, lage alcoholpercentage en verfrissende kwaliteit. Vinho Verde is een ideale wijn voor bij salade, zeevruchten en Aziatische gerechten, maar kan ook zonder maaltijd of als aperitief gedronken worden.
 

Dag 6
Serra de Penede (ca. 12,5 km / 6 uur, 588 m stijgen en 476 m dalen)
Sistelo is het startpunt voor een mooie tocht in de Serra de Peneda. Tegen de bergflanken liggen geïrrigeerde terrassen voor akkertjes met maïs, rogge en groenten. Op de hellingen rondom groeien bossen. De terrassen, weelderige vegetatie, vele riviertjes en kleine watervalletjes geven het geheel haast een exotisch karakter. Dit gebied wordt daarom ook wel het kleine Tibet van Portugal genoemd. In de piepkleine dorpjes lijkt de tijd te hebben stilgestaan. Tractoren werken niet in dit landschap, hier wordt het land nog bewerkt met os en kar. Maïs heeft in deze streek het landschap veranderd. Voor de irrigatie van de maïsvelden werd een uitgebreid systeem van waterkanalen aangelegd en elke landeigenaar heeft recht op water gedurende een bepaald aantal uren per dag. Niet alleen de maïskorrels worden gebruikt, de stengels worden in torentjes opgestapeld en later gebruikt als veevoer. Tijdens de wandeling komen we een prachtige zwemplaats tegen, waar we ons even kunnen opfrissen.
 

Dag 7
Soajo (ca. 8 km / 4,5 uur, 383 m stijgen en 383 m dalen)
Vandaag maken we een wandeling in de Serra de Soajo en maken we kennis met het echte Portugese boerenleven. Het platteland lijkt hier in eeuwen niet te zijn veranderd. In diverse dorpen vind je hier nog de traditionele graanschuren espigueiros genaamd. Met name in Soajo kunnen we deze bijzondere bouwwerken bewonderen. Deze zijn tot op heden nog in gebruik. De bouwwerken zijn van hout en graniet. De op graftombes lijkende opslagplaatsen staan op zuilen zodat het ongedierte niet bij de voorraad kan komen. De latten zorgen voor voldoende ventilatie waardoor het graan en de maïs de juiste vochtigheidsgraad behouden. Bovenop staat een kruis of een piramide. Tijdens de wandeling komen we ook vele watermolentjes tegen. Deze werden gebruikt om de granen te malen, voor het authentieke brood 'broa' genaamd, dat we zeker ook zullen proeven tijdens deze reis.
                                                                                                                                                                                                                                   
 

Dag 8
Terugreis
Vandaag is de transfer naar de luchthaven voor de vlucht van Porto naar Amsterdam. We nemen afscheid van Joëlle en Dirk. Einde van een heerlijke week in Portugal!
 

Ecolodge in Ponte da Barca

Ligging: deze charmante ecologische accommodatie ligt middenin de natuur in Ponte da Barca. De accommodatie wordt gerund door het sympathieke Belgische echtpaar Dirk en Joëlle. Het bestaat uit 6 eenvoudige vaste tent-cottages ('lodges',) verspreid over het domein, alle voorzien van een eigen voortuintje en zithoek. Naast de 6 lodges zijn er ook 2 'gewone' tweepersoonskamers met sanitair op de kamer en met een terras.
Faciliteiten: de tuin is natuurlijk aangelegd met wilde bloemen. Hiermee proberen Joëlle en Dirk het ecosysteem in stand te houden en de natuur haar gang te laten gaan. De tuin is een paradijs voor vlinders, libellen en wilde bijen. Irrigeren/bewateren beperken ze ook tot een minimum om bewust met de natuurlijke middelen om te springen. De natuurlijke tuin verandert door het seizoen heen dus van zicht en kleur: van de vele kleuren van de bloemenweide in de lente en vroege zomer naar de goudgele tinten van de wilde grassen en kruiden later in het seizoen. Er is een mooie zwemvijver en een terras met ligbedden. Op het domein is ook een kleine wellness waar Joëlle diverse massages aanbiedt. Gezien het goedgevulde programma van deze week, is dit enkel mogelijk op momenten dat zij er voldoende tijd voor heeft.
lodges: de wanden zijn van tentzeil, wat overdag heerlijk luchtig is en veel licht binnenlaat. Zowel de lodge als het meubilair zijn ambachtelijk en uit natuurlijke materialen vervaardigd. Het sanitair is privé, maar ondergebracht in een apart gebouwtje (toegankelijk via de tuin), waar elke lodge zijn eigen badkamertje met douche, wastafel en toilet heeft. Elke deelnemer krijgt een eigen lodge met een tweepersoonsbed. Bed- en badlinnen zijn ter plaatse aanwezig. Tegen een toeslag van 55 euro kunt u ook verblijven in één van de twee kamers met sanitair op de kamer.
Maaltijden: ontbijt in (beperkte) buffetvorm. Tijdens het ontbijt stellen we ook zelf onze picknicklunch (6 x) samen. 6 x diner bij de accommodatie. 1 x diner in een lokaal restaurant (niet inbegrepen).
 Wat is er inbegrepen?
Vertrekdatum
Prijs
Wo 29-05-2024 (niet meer beschikbaar)
€ 1.249,-
Di 02-07-2024
1.249,-
Di 03-09-2024
1.249,-
Ma 07-10-2024
1.249,-


inclusief:
* Amsterdam-Porto v.v. 
* handbagage (max. 40 x 30 x 20 cm)
* transfers luchthaven-Ponte de Barca v.v.
* verblijf in een 1-persoons tent-lodge met uw eigen douche en toilet in een sanitairgebouw
* 7 x ontbijt, 6 x picknicklunch, 6 x diner en water tijdens de maaltijden
* Nederlandssprekende lokale reisleiding. U reist samen met de groep zonder begeleiding naar uw vakantieadres en ontmoet de reisleider ter plaatse. 
* dagelijkse lokale transfers naar de wandelingen v.v.

optioneel (direct bij boeking te reserveren):
* cabinebagage (max. 55 x 35 x 25 cm) € 20,- per enkele reis
* ruimbagage (max. 20 kg) € 31- per enkele reis
* toeslag 1-persoonskamer met eigen douche en toilet op de kamer i.p.v. verblijf in een lodge € 65,-

exclusief:
* overige maaltijden en dranken
* bezoek wijnquinta
* 1x diner in plaatselijk restaurant
* bijdrage SGR € 5,- per persoon en Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking
* reserveringskosten € 17,50 per persoon (max. € 30,- per boeking)
8

De accomodatie lag prachtig op de berg. Fijne gastvrouw en gastheer. Eten was prima. Prachtige wandelingen.

anoniem, reisperiode oktober 2023
9

Geweldig leuke accommodatie. Joelle en Dirk zijn bijzonder gastvrij en behulpzaam. Zelfs in een week waarin het weer wat minder meewerkte, wisten zij er dankzij hun flexibiliteit, gezelligheid en heerlijke maaltijden een heel fijne week van te maken.

anoniem, reisperiode oktober 2023
9

anoniem, reisperiode oktober 2023
9

Een heel mooi gebied om te wandelen. Heel fijne mensen die de accomodatie beheren, de wandeling begeleiden, voor het nodige vervoer zorgen en heerlijke maaltijden bereiden. Goed ingerichte ecolodge met eigen aparte badruimte. Lekker zwembad met natuurwater. Kortom een aanrader.

anoniem, reisperiode oktober 2023
9

anoniem, reisperiode oktober 2023
inclusief:
* Amsterdam-Porto v.v. 
* handbagage (max. 40 x 30 x 20 cm)
* transfers luchthaven-Ponte de Barca v.v.
* verblijf in een 1-persoons tent-lodge met uw eigen douche en toilet in een sanitairgebouw
* 7 x ontbijt, 6 x picknicklunch, 6 x diner en water tijdens de maaltijden
* Nederlandssprekende lokale reisleiding. U reist samen met de groep zonder begeleiding naar uw vakantieadres en ontmoet de reisleider ter plaatse. 
* dagelijkse lokale transfers naar de wandelingen v.v.

optioneel (direct bij boeking te reserveren):
* cabinebagage (max. 55 x 35 x 25 cm) € 20,- per enkele reis
* ruimbagage (max. 20 kg) € 31- per enkele reis
* toeslag 1-persoonskamer met eigen douche en toilet op de kamer i.p.v. verblijf in een lodge € 65,-

exclusief:
* overige maaltijden en dranken
* bezoek wijnquinta
* 1x diner in plaatselijk restaurant
* bijdrage SGR € 5,- per persoon en Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking
* reserveringskosten € 17,50 per persoon (max. € 30,- per boeking)
Bekijk prijzen

Anderen bekeken ook