Singlereis Wandelen in Thüringen

7 dagen
niveau 2
trein
vanaf € 820,- p.p.
Prijs per persoon gebaseerd op
vertrekdatum 11-07-2022.
Excl. reserveringskosten (€ 12,50 p.p.), bijdrage SGR (€ 5,00 p.p.) en calamiteitenfonds (€ 2,50 per boeking).
Bekijk prijzen

inclusief treinreis naar Bad Blankenburg v.v.
inclusief verblijf in een 1-persoonskamer
meelopende reisleiding

route: wandelingen met meelopende reisleiding door flink heuvelachtig en soms licht bergachtig terrein (Bad Blankenburg ligt op 220 meter hoogte, wandelingen gaan tussen 220-600 meter, de bergen om u heen bereiken toppen van + 1000 meter maar zo hoog komt u niet). Per wandeldag wordt gemiddeld 13 km (1 x 20 km) afgelegd.
groep: minimaal 8 / maximaal 12 reizigers.

In het voetspoor van Friedrich Fröbel
Thüringen: een deelstaat van Duitsland, zo ongeveer in het midden van het land. Bij Nederlanders relatief onbekend misschien, maar toch hoogst bezienswaardig. Vanwege de cultuur in de steden die daar mooi op een rijtje liggen: de Thüringer Städtekette met plaatsen als de hoofdstad Erfurt, Gotha, Weimar en Jena. Maar ook door de natuur, waarbij het Thüringerwald en het voorland daarvan een flinke duit in het zakje doet. Het middelgebergte, globaal tussen Eisenach en Bad Blankenburg, wordt onderling verbonden door Duitslands oudste (uit 1829!) langeafstandswandeling: de Rennsteig.

Deze standplaatsreis in het voorland van het Thüringerwald is het provinciestadje Bad Blankenburg met ca. 6000 inwoners. In die plaats staat alles in het teken van Friedrich Fröbel, de later wereldberoemd geworden Duitse opvoedkundige, zó beroemd dat zijn achternaam een werkwoord werd! Hij werd geboren (in 1782) in Oberweißbach naast Bad Blankenburg en studeerde aan de universiteit van Jena. Hij is feitelijk de uitvinder van de eerste kleuterschool, met de bouw van een Kindergarten in… Bad Blankenburg in 1840!

De grootste trekker van de Bad Blankenburg is feitelijk de hele wijde omgeving ervan! Dit deel van Thüringen heeft een prachtig heuvel- tot bergachtig landschap. Bijna letterlijk als we de deur van het verblijf uitlopen, zijn we in het Rinne- en het Schwarzatal. Bezienswaardig en opgenomen in een van de wandelingen is verder Schloss Schwarzburg, eens zomerresidentie van de Schwarzburgse graven. En tussendoor al die lokale attracties is er de pure natuur van Thüringen: loof- en naaldbos met soms open plekken van heide en weiden waardoorheen kleine bergriviertjes stromen.

Het verblijf is in een mooi en comfortabel Gästehaus-Hotel annex conferentiecentrum: het Evangelisches Allianzhaus Bad Blankenburg, dat behoort tot de protestantse kerk. De naam dateert uit 1886 toen er in het gebouw voor het eerst de internationale conferentie “Miteinander von Christen” gehouden werd. In 2010 werd een jarenlange reconstructie en modernisering afgesloten maar het gebouw heeft wel de ambiance en de sfeer die het vroeger had behouden. De gerieflijke accommodatie biedt uitsluitend kamers met faciliteiten, en verder twee restaurants, een café en en een terras. En letterlijk de buurman van het verblijf is, echt waar, de oudste kleuterschool ter wereld!

Dag 1
Elk Nederlands station-Bad Blankenburg per trein (vertrek ochtend, aankomst einde van de middag). Te voet van het station naar het Evangelisches Allianzhaus (15 min.).

Dag 2
Wandeling (ca. 14,5 km/4,5 uur) over de Fröbel Wanderweg naar Keilhau en terug met onderweg de Fröbelblick (een hoog uitkijkpunt met een mooi uitzicht over het heuvelachtige landschap en het dal van de Rinne) en de Kesselberge.

Dag 3
Wandeling (ca. 11,5 km/3,5 uur) over de Lavendelweg rondom Bad Blankenburg. Door de bodem en het klimaat is de topografie er ideaal voor het groeien van lavendel, dat ook 200 jaar lang bedrijfsmatig uitgevoerd werd in Groß en Klein Gölitz, Burg Greifenstein en Watzdorf (alle routeplaatsen van de wandeling) maar uiteindelijk verloren aan Frankrijk.

Dag 4
Bad Blankenburg, vrij. Gelegenheid voor een bezoek aan het stadje: het Friedrich Fröbel Museum, het Rathaus met het Stadtmuseum, de Sankt Nikolaskirche. Alternatief: de regionale hoofdstad Erfurt, met in het centrum opvallend veel vakwerkpanden, interessante plekken om te bezoeken zijn de 125 meter lange met huizen bebouwde Krämerbrücke, de Dom en de Fischmarkt met de vele terrasjes.

Dag 5
Wandeling (ca. 12 km/4,5 uur Naturlehrpfad Heinrich Cotta van Bad Blankenburg door het dal van de Schwarza naar Eberstein en Schweitzerhaus en terug. Onderweg veel informatietableaus over het landschap en de natuur.

Dag 6
Wandeling (ca. 20 km/6 uur) van Bad Blankenburg naar Schwarzburg en terug door het dal van de rivier de Schwarza. In Schwazburg staat het monumentale Schloß Schwarzburg, in de Middeleeuwen gebouwd door de Graven van Schwarzburg-Rudolstadt en in de 17e eeuw in compleet barokke stijl omgebouwd. Interieur (Museum, Kaisersaal) en het omliggende park zijn tegen entree te bezoeken. De lengte van de wandeling is met de helft te reduceren door de trein Schwarzburg-Bad Blankenburg terug te nemen (reistijd ca. 20 min.).

Dag 7
Bad Blankenburg-Elk Nederlands Station per trein (vertrek ochtend, aankomst einde van de middag).

Evangelisches Allianzhaus Bad Blankenburg

ligging: aan de rand van de provincieplaats Bad Blankenburg, op slechts 3 minuten lopen van de Markt verwijderd, bijna direct grenzend aan de natuur, aan de voorkant met een mooi uitzicht over het stadje en aan de achterkant op Burg Greifenstein.
faciliteiten: 2 restaurants, café, terras, sauna, liften aanwezig.
kamers: 1- en 2-persoonskamers met douche en toilet.
maaltijden: ontbijt en diner (Thüringer Küche) in het verblijf. Vegetarisch mogelijk, opgeven bij boeking. Versnaperingen voor onderweg zijn te koop in winkels in het centrum van Bad Blankenburg, 3 min. lopen.



Wat is er inbegrepen?
Vertrekdatum
Prijs


inclusief:
* elk Nederlands of Belgisch station-Bad Blankenburg v.v. per trein incl. zitplaatsreservering
* 6 overnachtingen in 1-persoonskamer met douche en toilet, inclusief ontbijt en avondmaaltijd
* Nederlandse (meereizende en meelopende) reisleider
* toeristenbelasting

optioneel (direct bij boeking te reserveren):
* korting 2-persoonskamer (indien met 2 personen geboekt binnen 1 boeking) € 60,-
* reis- en annuleringsverzekering

exclusief:
* overige maaltijden (onderweg)
* bijdrage SGR en Calamiteitenfonds
* reserveringskosten
Bekijk prijzen

Anderen bekeken ook