Singlereis Wandelen Griekenland Menalon Trail

8 dagen
niveau 2 van 3
vliegtuig
beoordeling: 8.8
vanaf € 1.219,- p.p.
Prijs per persoon gebaseerd op vertrekdatum
12-09-2024. Excl. reserveringskosten (€ 17,50 p.p.,
max. € 30,- per boeking), bijdrage SGR (€ 5,00 p.p.) en calamiteitenfonds (€ 2,50 per boeking).
Bekijk prijzen

1-persoonskamer inclusief
met lokale reisleiding
één van de mooiste en toonaangevendste tochten van Griekenland

route: bergachtig landschap, wandelroutes onregelmatig vlak, stijgend en dalend. Per dag wordt ca. 9-14 km afgelegd in ca. 4-6 uur.
groep: minimaal 11 / maximaal 20 reizigers

Over oude paden door het hart van de Peloponnesos
Diep in het binnenland van de Peloponnesos ligt Arkadia, een onbekend en onbedorven berggebied, ver verwijderd van de gebaande paden. Lokale wandelaars hebben oude paden in ere hersteld en verbonden met elkaar, met als resultaat een magnifieke route. De gehele route is zeer goed aangegeven met bordjes, dus iedereen kan z'n eigen tempo lopen. Om elke hoek is wel een ander uitzicht. We lopen door kloven, langs kloosters, waden door riviertjes en beekjes, wandelen door dichte bossen en bezoeken sympathieke dorpjes. Elke dag is anders, de omgeving verveelt nooit. De 'Menalon Trail' is relatief onbekend en loopt door een nog bijna onontdekt gebied. Toch werd de route meteen na opening al beoordeeld als een van de mooiste en toonaangevende tochten van het land.

Deze week wordt u ondersteund door een ervaren begeleider die ook fungeert als gids. Aangezien deze reis pittige wandeltochten bevat, verwachten we van alle deelnemers een goede conditie, gezondheid en uitrusting. De routes zijn voor fervente wandelaars goed te doen, de paden zijn echter allesbehalve vlak en er zal vaak gestegen en gedaald worden. Maar de spectaculaire omgeving is ongeëvenaard en maakt elke vermoeidheid meer dan goed!

Dag 1
Amsterdam-Athene met Transavia
Op naar Athene voor een mooie actieve singlereis! Meteen na aankomst in Athene stappen we in ons busje. Afhankelijk van de vluchttijd dineren we 's avonds in Chalandri, een buitenwijk van Athene. Bij aankomst 's ochtends lunchen we in het plaatsje Nemea. Hier kunnen we oud-Nemea bezoeken en lopen we in de voetsporen van Heracles. Ooit maakte een onoverwinnelijke leeuw, met gulden vacht en klauwen scherper dan zwaarden, deze stad onveilig. Alleen de goddelijke held Heracles, beschermer van de mensheid en zoon van Zeus, wist de leeuw van Nemea te overmeesteren. Uiteindelijk komen we aan in het charmante dorpje Vytina, ons thuis voor de komende drie nachten.

Dag 2
Wandeling Vytina - Kernitsa (ca. 10 km) 
Na het ontbijt staat een relatief korte route op het programma, een mooie wandeling om de omgeving en elkaar te leren kennen. Vergeet vandaag vooral niet even achterom te kijken, want het uitzicht over Vytina met haar rode daken tegen een achtergrond van vele tinten groen is oogstrelend. Uiteindelijk komen we na een afdaling een oude bekende tegen: de rivier Milaon. Het oude geplaveide pad volgt de stroom onder de schaduw van eiken- en kastanjebomen. Door een enorm rotsblok in de rivier heeft het immer kolkende water een weg gebaand door een smalle en nauwe kloof. We verlaten de Milaon met de gracieuze Tzavarenas brug, een oude stenen boogbrug die Vytina ooit met alle andere dorpen verbond. We moeten even klimmen, maar eenmaal boven uit het bos genieten we van weidse vergezichten rondom. In het gehucht Nymfasia serveert Maria, de eigenaresse van het terras op het dorpsplein, haar eigengemaakte verfrissende limonade van granaatappel. Na een wandeling door een bos van oude eikenbomen, komen we uit bij het nonnenklooster van Kernitsa dat uit de 12e eeuw dateert. Het centrale kapelletje huisvest het miraculeuze icoon van de Heilige Panaghia,die vele wonderen heeft verricht en vooral veel manke wandelaars heeft geheeld. Aan het einde gekomen volgt de transfer terug naar Vytina.
 

Dag 3
Wandeling Kernitsa - Valteseniko (ca. 14 km)
Transfer naar Kernitsa, waar we gisteren zijn geëindigd. Vanaf het klooster van Kernitsa zigzagt het pad verder door velden met schapen en worden we vriendelijk toegezwaaid door de herders. In het dichte dennenbos passeren we het verscholen kerkje van Sfyrida, uitgehouwen in de bergwand en een oase van rust. We kunnen onze waterfles vullen bij de bron, een volle fles hebben we nodig. Een lange klim begint hier namelijk waarbij we 500 meter moeten overbruggen in 5 kilometer. Het eeuwenoude pad eindigt uiteindelijk in Magouliana, het hoogst gelegen dorp van de Peloponnesos. Hoogte staat gelijk aan uitzicht, dus we kunnen hier ons hart ophalen! In het dorpscafé staat de koffie al klaar, we zijn nu halverwege, dus een pauze is verdiend. Het laatste deel van deze etappe is wederom afwisselend en van betoverende schoonheid. Vanuit Magouliana kronkelt de route door wouden en langs beekjes tot aan het volgende dorp Valtesiniko, een prachtige plaatsje dat tegen een helling gedrapeerd ligt.

Dag 4
Wandeling Valteseniko - Lagkadia (ca. 14 km)
We verlaten het inmiddels vertrouwde hotel in Vytina en na een korte rit komen we aan in het dorp van gisteren. Meteen vanuit Valtesiniko wordt het klimmen, tot de ruïnes van een Byzantijnse kasteel bovenop de berg. Uitpuffen doen we met uitzicht over vruchtbare groene velden met ranke populieren en notenbomen. De route glooit hierna door een dicht donkergroen bos van dennenbomen. Zodra het terrein open wordt passeren we enkele dorsvloeren, waar het graan ooit werd verwerkt. Opeens hebben we een indrukwekkend uitzicht over Lagkadia. Dit dorp bestaat uit prachtige oude huizen en is in een halve circel tegen de bergwand aangebouwd. Inmiddels zijn we halvewege de Menalon Trail en staat onze bagage al te wachten bij ons nieuwe overnachtingsadres in Lagkadia.

Dag 5
Wandeling Dimitsana - Stemnitsa (ca. 13 km)
Vanaf het pittoreske Dimitsana zal het pad voor een lange tijd dalen. De route kronkelt langs oude watermolens, ooit gebruikt om stoffen te vollen voor zachte viltachtige textiel waaraan Dimitsana zijn rijkdom dankt. Bij de oude boogbrug van Monoporis begint de nauwe en diepe kloof van de Lousios. We lopen parallel aan de vallei en passeren het afgelegen oude kloostertje van Filosofou dat dateert uit de 10e eeuw na Chr. Het uitzicht over de gehele vallei, met aan weerzijde een hoge klif, is indrukwekkend. Het pad van treden daalt af naar de rivier en hierna klimmen we naar het volgende hoogtepunt: het spectaculair gelegen Agiou Ioannou Prodromou klooster. Het eeuwenoude gebouw is pas zichtbaar zodra we er zijn, hangend tegen een klif, hoog boven de kloof, gecamoufleerd door de rots en bedekt met mos. Als de monnik thuis is zijn we welkom. De laatste kilometers leiden ons uit de kloof, een pittig stukje omhoog. Het dorpje Stemnitsa is ons eindpunt van vandaag. In het dorpscafé kunnen we de benen even laten rusten en nagenieten van een fantastische wandeling.

Dag 6
Wandeling Stemnitsa - Elati (ca. 14 km)
Bij de bakker in Stemnitsa kunnen we voor we op weg gaan nog wat proviand inslaan. Met een verse 'spanakopita' (bladerdeeg broodje met feta en spinazie) halen we het einde wel. Meteen zullen we moeten klimmen, maar we hebben alle tijd en als we af en toe omkijken hebben we weids uitzicht over Stemnitsa en de hoogvlakte van Megalopoli in de verte. We klimmen verder het dorp uit en passeren meerdere kapelletjes, met de mogelijkheid om een kaarsje op te steken of bij de bron onze waterfles te vullen. Deze dichte dennenbossen zijn het toneel geweest van meerdere gevechten tijdens de Griekse onafhankelijksheidsstrijd tegen de Ottomanen. Het pad loopt tot net onder de top van de Pliovouni berg, waar we op 1560 meter het hoogste punt van de week bereiken. Hierna volgt een lange afdaling door schaduwrijke bossen naar het gehucht Elati.

Dag 7
Wandeling Elati - Vytina (ca. 9 km)
Nog één dag om van de groene bergen van Arkadia te genieten. Later in de ochtend vertrekken we met de taxi naar waar we gisteren zijn geëindigd, het kerkje van Elati. Met een lichte wandeling voltooien we de Menalon Trail. De route kronkelt al dalend door het dichte bos, alleen het geruis van de bladeren verstoort de stilte. Via een krakend bruggetje steken we de Milaon rivier over, die we het komende uur zullen volgen. Onderweg passeren we meerdere bronnen en vervallen watermolens. De omgeving is koel met beekjes en veel schaduw. Na een kort klimmetje de vallei uit, komen we aan in Vytina, waar we de week begonnen zijn en kunnen proosten op een onvergetelijke wandelweek!

Dag 8
Terugreis
We pakken onze spullen en rijden rechtstreeks naar de luchthaven van Athene voor de vlucht naar Amsterdam per Transavia. Goede reis (Καλό ταξίδι) en tot op een volgende singlereis!

Singlereis Wandelen Griekenland Menalon Trail

Tijdens deze reis verblijft u in goede hotels in een 1-persoonskamer met eigen badkamer en toilet. Onderstaand vindt u de meestgebruikte hotels. Deze onder voorbehoud van wijzigingen. Wanneer een hotel niet meer beschikbaar is, wordt er een gelijkwaardig alternatief gereserveerd (in de genoemde plaats of in de nabije omgeving). 

Dag 1 t/m 3 Thea Mainalou Hotel in Vytina
Dag 4 t/m 7 Maniatis Hotel in Lagkadia
Wat is er inbegrepen?
Vertrekdatum
Prijs
Do 12-09-2024
1.219,-


inclusief: 
* Amsterdam-Athene v.v. per Transavia
* handbagage (max. 40 x 30 x 20 cm)
* transfer luchthaven-accommodatie v.v.
* 7 overnachtingen in een 1-persoonskamer incl. ontbijt 
* transfers naar de wandelingen (indien nodig) v.v.
* Nederlands- of Engelssprekende lokale reisleiding. U reist samen met de groep zonder begeleiding naar uw vakantieadres en ontmoet de reisleider ter plaatse.

optioneel (direct bij boeking te reserveren):
* cabinebagage (max. 55 x 35 x 25 cm) € 20,- per enkele reis
* ruimbagage (max. 20 kg) € 47,- per enkele reis

exclusief: 
* eten en drinken onderweg
* diners (ca. € 20 per dag als u met de reisleider mee gaat eten, die regelt iedere avond een leuk restaurant voor de groep, u kunt er ook voor kiezen om op eigen gelegenheid te gaan eten).
* drankjes tijdens het diner
* voor nieuwe boekingen vanaf 7 maart 2024 toeristenbelasting € 3,- tot 6,- per kamer per nacht (ter plaatse te betalen)
* bijdrage SGR € 5,- per persoon en Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking
* reserveringskosten € 17,50 per persoon (max. € 30,- per boeking)
10

Een tocht die 6 dagen door verschillende landschappen loopt, prachtige variatie. Onze gids had met zijn briefings aan het einde van de dag, zijn weersvoorspellingen en mooie verhalen een positief aandeel in deze supervakantie. Een absolute aanrader!

Willem van der Velden, reisperiode april 2024
10

Apo heeft zeer goed gedaan om ons een tempo te laten hiken, goed geinformeerd voor tijdens en na de wandelingen zodat ik goed voorbereid kon zijn. Menalon is natuurschoon.

anoniem, reisperiode april 2024
9

Een super goed georganiseerde vakantie mooie soms pittige wandelingen, een enthousiaste gids en een heel gezellige groep wandelaars heeft deze vakantie onvergetelijk gemaakt. De taxi stond elke dag netjes klaar om ons weg te brengen en in de middag weer op te halen. De gids heeft ons veel vertelt over de omgeving waar we liepen. Ook de restaurants die we bezochten waren erg goed. Een echte aanrader.

Petra Boer, reisperiode april 2024
9

Net terug van een geweldige wandelreis. De reis was zeer goed georganiseerd en de lokale gids was zeer bekwaam en behulpzaam. De wandeingen zijn soms best pittig, maar de classificatie 2 uit 3 lijkt helemaal terecht. Er worden voldoende pauzes ingelast tijdens de wandelingen, vooral tijdens de zwaardere stukken. De regio is echt heel mooi in het voorjaar. Bloeiende bomen en planten. Mooie kloven, riviertjes enz. 100% genieten! Wat mij betreft een echte aanrader.

anoniem, reisperiode april 2024
9

Mooie, gevarieerde wandelingen. Paar dagen echt wel pittig. Zeer ervaren, prettige, attente gids. Fijne accommodaties. Ik vond de communicatie geen enkel probleem, soms even navragen wat precies bedoeld wordt. Fijn dat zelfs de laatste (reis-) dag nog een leuke plek bezocht werd en we de kans kregen nog even in zee te springen.

anoniem, reisperiode april 2024
8

Gevarieerde wandeling in een prachtig gebied onder uitstekende begeleiding

anoniem, reisperiode april 2024
9

Sportieve wandelvakantie onder begeleiding van een bevlogen professionele Griekse berggids. Apostoli (Apo voor ingewijden) is medebedenker van de wandelpaden van de Melanon Trail en genoot er zichtbaar van deze trail met ons te delen en lopen. Hij verraste ons met een Grieks souvenir en trakteerde ons aan het einde van de de laatste wandeldag op een heuse bergceremonie met toeters en (champagne)bellen! Ook veel lof voor Theo, de chauffeur, die ons elke dag kundig naar het startpunt bracht van de wandeling, en aan Jeroen, die deze twee Griekse pro’s heeft gecontracteerd voor meerdere wandelreizen in Griekenland. Ik kijk nu al uit naar de volgende keer!

Linda Sikkema , reisperiode oktober 2023
8

Goed georganiseerde reis met prachtige en afwisselende wandelingen.

anoniem, reisperiode oktober 2023
8

I had a very nice walking holiday in Greece; Peloponnese. Beautiful area and beautiful walks. Super guide who knows a lot about the area, took everyone's wishes into account as much as possible, kept good contact with the group, always tuned in to our wishes and guided us very well along all the trails, 75 km long. We had our own driver, very friendly man, who made sure we always arrived safely at the next village or our hotel. I would definitely recommend this trip. Well organised and really beautiful hikes.

anoniem, reisperiode oktober 2023
9

Mooie reis. De wandeling op het pad is afwisselend: je loopt door verschillende mini-eco-systemen. Langs riviertjes, door loof- en naaldbossen en het drogere griekse landschap. Sommige stukken zijn behoorlijk pittig: er zijn stukken die behoorlijk steil dalen of stijgen. De reis is goed georganiseerd: transport is netjes geregeld met een goede chauffeur. De gids begeleidt de wandeling en de reis goed en geeft aanvullende informatie over de omgeving, de natuur en de historie. Het hotel is gewoon goed. Nette kamer. Ontbijt is prima. Lakgadia is een charmant klein dorpje: je kan er prima eten en drinken. Het weer in de herfst was absoluut niet perfect. Het kan regelmatig regenen. Maar het zorgt er wel voor dat de luchten absoluut geweldig zijn als de zon dan weer doorbreekt.

Anton de Wit, reisperiode oktober 2023
8

anoniem, reisperiode oktober 2023
9

Een goed georganiseerde reis in een top wandelgebied. Vanuit één hotel georganiseerd is een prima optie. Verbeterpunten: de wandeling van de eerste dag is te kort en te saai. De gids probeerde met alle macht de groep van 18 bij elkaar te houden. Dit werkt niet en is storend. Ook is hij vaak onduidelijk in zijn aanwijzingen.

Tom Gerritsen, reisperiode oktober 2023
inclusief: 
* Amsterdam-Athene v.v. per Transavia
* handbagage (max. 40 x 30 x 20 cm)
* transfer luchthaven-accommodatie v.v.
* 7 overnachtingen in een 1-persoonskamer incl. ontbijt 
* transfers naar de wandelingen (indien nodig) v.v.
* Nederlands- of Engelssprekende lokale reisleiding. U reist samen met de groep zonder begeleiding naar uw vakantieadres en ontmoet de reisleider ter plaatse.

optioneel (direct bij boeking te reserveren):
* cabinebagage (max. 55 x 35 x 25 cm) € 20,- per enkele reis
* ruimbagage (max. 20 kg) € 47,- per enkele reis

exclusief: 
* eten en drinken onderweg
* diners (ca. € 20 per dag als u met de reisleider mee gaat eten, die regelt iedere avond een leuk restaurant voor de groep, u kunt er ook voor kiezen om op eigen gelegenheid te gaan eten).
* drankjes tijdens het diner
* voor nieuwe boekingen vanaf 7 maart 2024 toeristenbelasting € 3,- tot 6,- per kamer per nacht (ter plaatse te betalen)
* bijdrage SGR € 5,- per persoon en Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking
* reserveringskosten € 17,50 per persoon (max. € 30,- per boeking)
Bekijk prijzen

Anderen bekeken ook