Singlereis Wandelen Griekenland Menalon Trail

8 dagen
niveau 3 van 3
vliegtuig
vanaf € 999,- p.p.
Prijs per persoon gebaseerd op
vertrekdatum 31-10-2023.
Excl. reserveringskosten (€ 15,00 p.p.), bijdrage SGR (€ 5,00 p.p.) en calamiteitenfonds (€ 2,50 per boeking).
Bekijk prijzen

1-persoonskamer inclusief
met lokale reisleiding
één van de mooiste en toonaangevende tochten van Griekenland

route: bergachtig landschap, wandelroutes onregelmatig vlak, stijgend en dalend. Per dag wordt ca. 9-20 km afgelegd in ca. 4-6 uur.
groep: minimaal 11 / maximaal 18 reizigers

Over oude paden door het hart van de Peloponnesos
Diep in het binnenland van de Peloponnesos ligt Arkadia, een onbekend en onbedorven berggebied, ver verwijderd van de gebaande paden. Lokale wandelaars hebben oude paden in ere hersteld en verbonden met elkaar, met als resultaat een magnifieke route. De gehele route is zeer goed aangegeven met bordjes, dus iedereen kan z'n eigen tempo lopen. Om elke hoek is wel een ander uitzicht. We lopen door kloven, langs kloosters, waden door riviertjes en beekjes, wandelen door dichte bossen en bezoeken sympathieke dorpjes. Elke dag is anders, de omgeving verveelt nooit. De 'Menalon Trail' is relatief onbekend en loopt door een nog bijna onontdekt gebied. Toch werd de route meteen na opening al beoordeeld als een van de mooiste en toonaangevende tochten van het land.

Deze week wordt u ondersteund door een ervaren begeleider die ook fungeert als gids. Aangezien deze reis pittige wandeltochten bevat, verwachten we van alle deelnemers een goede conditie, gezondheid en uitrusting. De routes zijn voor fervente wandelaars goed te doen, de paden zijn echter allesbehalve vlak en er zal vaak gestegen en gedaald worden. Maar de spectaculaire omgeving is ongeëvenaard en maakt elke vermoeidheid meer dan goed!

Dag 1
Amsterdam-Athene per Transavia
Op naar Athene voor een mooie actieve singlereis! Meteen na aankomst in Athene stappen we in ons busje. Halverwege de ongeveer 5 uur durende transfer strekken we onze benen bij het nauwe en diepe kanaal van Korinthe, dat Attika van de Peloponnessos scheidt. Afhankelijk van de vluchttijden kunnen we oud-Nemea bezoeken en lopen we in de voetsporen van Heracles. Ooit maakte een onoverwinnelijke leeuw, met gulden vacht en klauwen scherper dan zwaarden, deze stad onveilig. Alleen de goddelijke held Heracles, beschermer van de mensheid en zoon van Zeus, wist de leeuw van Nemea te overmeesteren. Uiteindelijk komen we aan in het charmante dorpje Lagkadia. Dit is ons thuis voor de komende week. In de traditionele dorpstaverna bij het plein staat een lange tafel gedekt en kunnen we met een ouzo proosten op het komende wandelavontuur. 

Dag 2
Wandeling Lagkadia-Dimitsana (ca. 20 km) 
De eerste wandeling is nog geen onderdeel van de Menalon Trail, maar verbindt wel het begin met het einde. Na een week zullen we een volle cirkel gelopen hebben. Lagkadia is tegen de bergflank aangebouwd en met trappetjes bereiken we het bovenste gedeelte van het dorp. Al zigzaggend lopen we verder omhoog, met achter ons een steeds grootser uitzicht over het dorp. De route gaat verder door de heuvels van Gortyniana Vouna, we volgen een glooiend pad door een ruig en onbewoond gebied. Eenmaal tussen de vruchtbare akkers moeten we de kolkende Lousios rivier oversteken, de wandelschoenen moeten uit, tenzij een boer met tractor ons te hulp schiet met een lift door de rivier. Met nog één klim bereiken we uiteindelijk het dorpje Dimitsana. In het gezellige hoofdstraatje zijn meerdere winkeltjes en natuurlijk een terras waar we kunnen proosten op een geslaagde eerste wandeldag. Transfer terug naar ons hotel.
 

Dag 3
Wandeling Dimitsana - Stemnitsa (ca. 15 km)
Transfer naar Dimitsana, vanaf waar de Menalon Trail start. Meteen zal het pad voor een lange tijd dalen. Het pad kronkelt langs oude watermolens, ooit gebruikt om stoffen te vollen voor zachte viltachtige textiel, hieraan dankt Dimitsana zijn rijkdom. Bij de oude boogbrug van Monoporis begint de nauwe en diepe kloof van de Lousios. We lopen parallel aan de vallei en passeren het afgelegen oude kloostertje van Filosofou dat dateert uit de 10e eeuw na Chr. Het uitzicht over de gehele vallei, met aan weerzijde een hoge klif, is indrukwekkend. Het pad van treden daalt af naar de rivier en hierna klimmen we naar het volgende hoogtepunt, het Agiou Ioannou Prodromou klooster, dat spectaculair is gelegen. Het eeuwenoude gebouw is pas zichtbaar zodra we er zijn, hangend tegen een klif, hoog boven de kloof, gecamoufleerd door de rots en bedekt met mos. Als de monnik thuis is zijn we welkom. De laatste kilometers leiden ons uit de kloof, een pittig stukje omhoog. Het dorpje Stemnitsa is ons eindpunt van vandaag. In het dorpscafé kunnen we de benen even laten rusten en nagenieten van een fantastische wandeling. Transfer terug naar ons hotel.

Dag 4
Wandeling Stemnitsa - Elati (ca. 18 km)
Vandaag vertrekken we vroeg voor een lange tocht. Meteen zullen we moeten klimmen, maar we hebben alle tijd en als we af en toe omkijken hebben we een weids uitzicht over Stemnitsa en de hoogvlakte bij Megalopoli in de verte. We klimmen verder het dorp uit en passeren meerdere kapelletjes, met de mogelijkheid om een kaarsje op te steken of bij de bron onze waterfles te vullen. De dichte dennenbossen zijn het toneel geweest van meerdere gevechten tijdens de Griekse onafhankelijksheidsstrijd tegen de Ottomanen. Het pad loopt net onder de top van de Pliovouni berg en hierna volgt een lange afdaling door schaduwrijke bossen naar het dorpje Elati. Met taxi's worden we teruggebracht naar ons hotel in Lagkadia.

Dag 5
Wandeling Elati - Vytina (ca. 9 km)
Vandaag zijn we bijna halverwege de trail en doen we het even rustig aan. Later in de ochtend vertrekken we met de taxi naar waar we gisteren zijn geëindigd, het kerkje van Elati. De route kronkelt al dalend door het dichte bos, alleen het geruis van de bladeren verstoort de stilte. Via een krakend bruggetje steken we de Milaon rivier over, die we het komende uur zullen volgen. Onderweg passeren we meerdere bronnen en vervallen watermolens. De omgeving is koel met beekjes en veel schaduw. Na een kort klimmetje de vallei uit, komen we aan in Vytina. De rest van de middag kunnen we genieten in het dorp, met bijvoorbeeld een lunch op het plein. Alles speelt zich af rondom de oude plataan, met 's ochtends een marktje en 's middags rondfietsende kinderen en backgammon spelende oude mannetjes in het dorpscafé. Het dorp is net zo fotogeniek als veel dorpjes in Arkadia, met veel statige panden met dikke muren van lokaal gesteente met balkonnetjes van donker beukenhout. Transfer terug naar ons hotel.

Dag 6
Wandeling Vytina - Magouliana (ca. 17 km)
Vytina ligt aan een hoofdweg en is een van de grootste dorpen in de omgeving, een ideale plek om proviand aan te vullen. Vergeet niet soms even om te kijken, het uitzicht over het dorp met rode daken tegen een achtergrond van groen in vele tinten is oogstrelend. Uiteindelijk komen we na een afdaling een oude bekende tegen, de rivier Milaon, het oude geplaveide pad volgt de stroom onder de schaduw van eiken- en kastanjebomen. Door een enorm rotsblok in de rivier heeft het altijd kolkende water zich een weg gebaand door een smalle en nauwe kloof. We verlaten de Milaon met de gracieuze Tzavarainas brug, een oude stenen boogbrug die Vytina ooit met alle andere dorpen verbond. Weer moeten we klimmen, eenmaal boven en uit het bos, kunnen we genieten van weidse vergezichten rondom. In het gehucht Nymfasia serveert Maria, de eigenaresse van het terras op het dorpsplein, haar eigengemaakte verfrissende limonade van granaatappel. De route gaat weer verder door een bos van oude eikenbomen, waarna we uitkomen bij het nonnenklooster van Kernitsa, daterend uit de 12e eeuw. Het centrale kapelletje huisvest het icoon van de Heilige Panaghia, die vele wonderen heeft verricht en vooral veel manke wandelaars heeft geheeld. Het pad zigzagt verder, over velden met schapen, waar we vriendelijk worden toegezwaaid door herders. Het eeuwenoude pad passeert meerdere bronnen en eindigt uiteindelijk in Magouliana, het hoogstgelegen dorp van de Peloponnessos. Hoogte staat gelijk aan uitzicht, dus we kunnen hier ons hart ophalen. Met taxi's worden we terug gebracht naar ons hotel in Lagkadia.

Dag 7
Wandeling Magouliana - Lagkadia (ca. 20 km)
Nog één dag om van de groene bergen van Arkadia te genieten. Ook de laatste etappe is weer afwisselend en van een betoverende schoonheid. Vanaf het kerkje van Magouliana kronkelt de route verder, door wouden en langs beekjes, tot aan het volgende dorp Valtesiniko. Ook dit prachtige plaatsje is weer tegen een helling gedrapeerd, men vaart wel met de ligging tussen de bossen. Hout hakken en hout bewerken zijn de meest gangbare beroepen. Vanaf Valtesiniko wordt het klimmen tot het Byzantijnse kasteel boven het dorp. Uitpuffen kunnen we met het uitzicht over vruchtbare groene velden met ranke populieren en notenbomen. De route wordt hierna glooiend door een dicht donkergroen bos van dennenbomen. Zodra het terrein open wordt, passeren we enkele dorsvloeren, waar het graan ooit werd verwerkt. De afdaling naar Lagkadia is indrukwekkend, het dorp bestaat uit prachtige oude huizen die in een halve circel tegen de bergwand zijn aangebouwd. In de dorpstaverna vieren we onze laatste avond en we proosten op een onvergetelijke wandelweek. 

Dag 8
Terugreis
We pakken onze spullen en rijden rechtstreeks naar de luchthaven van Athene voor de vlucht naar Amsterdam per Transavia. Goede reis (Καλό ταξίδι) en tot op een volgende singlereis!

Hotel Maniatis

ligging: het hotel ligt op steenworp afstand van het schilderachtige dorpsplein van Lagkadia. Lokale winkels en tavernes liggen allemaal op loopafstand.
faciliteiten: er is een receptie, restaurant, bar en gratis wifi.
kamers: de kamers zijn modern ingericht en beschikken allemaal over een badkamer met bad/douche en toilet.Wat is er inbegrepen?
Vertrekdatum
Prijs


inclusief: 
* Amsterdam-Athene v.v. per Transavia
* transfer luchthaven-accommodatie v.v.
* 7 overnachtingen in een 1-persoonskamer incl. ontbijt 
* taxitransfers naar de wandelingen (indien nodig) v.v.
* Nederlands- of Engelssprekende lokale reisleiding. U reist samen met de groep zonder begeleiding naar uw vakantieadres en ontmoet de reisleider ter plaatse.

optioneel (direct bij boeking te reserveren):
* in te checken bagage € 32,- per enkele reis (max. 20 kg)

exclusief: 
* eten en drinken onderweg
* diners (ca. € 15 per dag als u met de reisleider mee gaat eten, die regelt iedere avond een leuk restaurant voor de groep, u kunt er ook voor kiezen om op eigen gelegenheid te gaan eten).
* drankjes tijdens het diner
* bijdrage SGR € 5,- per persoon en Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking
* reserveringskosten € 15,- per persoon (max. € 25,- per boeking)
Bekijk prijzen

Anderen bekeken ook