Singlereis Fietsen Peloponnesos en Zakynthos

11 dagen
niveau 2.5 van 3
vliegtuig
beoordeling: 8.7
vanaf € 1.769,- p.p.
Prijs per persoon gebaseerd op vertrekdatum
31-03-2024. Excl. reserveringskosten (€ 17,50 p.p.,
max. € 30,- per boeking), bijdrage SGR (€ 5,00 p.p.) en calamiteitenfonds (€ 2,50 per boeking).
Bekijk prijzen

1-persoonskamer met ontbijt inbegrepen
gebruik e-bike inclusief
met o.a Athene, Olympia en Zakynthos
route: glooiend tot heuvel- en bergachtig. Per dag wordt tussen de 13 en 82 km afgelegd.
groep: minimaal 12 / maximaal 20 reizigers
LET OP!: voor deze reis dient u een goede basisconditie en voldoende fietservaring te hebben. Ook moet u fysiek in orde zijn, door bijvoorbeeld uw knie voldoende te kunnen buigen en makkelijk een fiets op en af te kunnen stappen. Houd er rekening mee dat u soms lang op het zadel zit en de gehele dag in beweging bent.

Van kust tot kust over eeuwenoude paden
In het zuiden van Griekenland vinden we een immens gebied, als eiland gelegen tussen de bruisende hoofdstad Athene en het populaire eiland Zakynthos: de Peloponnesos. Deze regio heeft het allemaal: prachtige stranden, hoge bergen, grote hoogvlaktes, eindeloze bossen, olijfgaarden, druivenvelden en veel bijzondere archeologische plekken. Op deze unieke reis fietsen we met een e-bike in vijf etappe-dagen van kust tot kust, van oost naar west, over bergen en door valleien. Als kers op de taart, olijf op de feta, verblijven we ook nog op het groene eiland Zakynthos. De laatste dagen fietsen we over smalle weggetjes en genieten we van al het moois dat dit eiland te bieden heeft.

Dag 1
Heenreis
Welkom in Griekenland! Na aankomst in Athene staat onze bus gereed om ons naar het hotel in het centrum van de stad te brengen (duur ca. 1 uur). Letterlijk om de hoek van het hotel ligt het hart van de kunstenaarswijk Psirri. Afhankelijk van de aankomsttijd hebben we wellicht nog voldoende gelegenheid om de omgeving alvast te ontdekken, maar even bijkomen van de reis kan natuurlijk ook.

Dag 2
Acropolis (optioneel) & stadstour 
Het Parthenon is hét symbool van Griekenland. Het wereldberoemde monument waakt al millennia lang trots over de stad. Bewonder het schitterende gebouw en geniet van het uitzicht over de uitgestrekte miljoenenstad. Bezoek ook zeker het nabijgelegen archeologische museum met onder andere beroemde beelden van Athena, Poseidon en Zeus. Meer behoefte aan wat rust? Bezoek dan de wijk Anafiotika; een oase van smalle straatjes en witte huisjes verscholen aan de voet van de Acropolis. Na lunchtijd stappen we op een e-bike en onder leiding van een Atheense gids zien we de hoogtepunten van de Griekse hoofdstad. Natuurlijk stoppen we bij het parlement en zien statige soldaten met pluimbollen op hun schoenen en strak gestreken rokken tijdens de wisseling van de wacht. Naast het parlement vinden we in De Nationale Tuinen een oase van groen, honderden paadjes en kabbelende beekjes.

Dag 3
naar Nafplio (duur ca. 3 uur) en fietstocht Karathona (ca. 13 km)
Na het ontbijt stappen we op een lokale bus (niet inbegrepen) en rijden we langs de Saronische Golf naar Nafplio. Halverwege steken we de brug over het diepe kanaal van Korinthe over en komen daarmee op de Peloponnessos. Nafplio is een heerlijke stad met gezellige smalle straatjes, een bruisend plein en lange boulevard. De vele boetiekjes en winkeltjes maken het een knusse stad om te snuffelen en te shoppen. Tip: vaar met een klein bootje naar het Ottomaanse Bourtzi fort in de baai van de stad of neem een lange trap omhoog naar het middeleeuwse Palamidi fort. Vanaf hier heeft u een mooi panorama over de gehele stad. In de namiddag worden de e-bikes uitgereikt en gaan we meteen op pad voor een inrijdrondje. Over een rustige weg en een heuvel zetten we koers naar het lange zandstrand van Karathona, net buiten Nafplio. Een ideale route om de e-bike te leren kennen. Echt bikkels duiken nog even de zee in, voordat we weer terugfietsen naar het hotel.

Dag 4
Fietsroute Argos & Mycenae (ca. 58 km)
In de morgen stappen we op ons stalen ros en gaan op pad. De rit van vandaag is wat langer, met een klim halverwege. Deze is niet heel steil, maar wel lang, dus onze e-bikes komen goed van pas. Het achterland van Nafplio bestaat uit vele sinaasappelboomgaarden. Over smalle weggetjes zigzaggen we naar Argos, een van de oudste steden ter wereld. Ongeveer 4 millenia geleden woonden hier al mensen. Bij het oude amfitheater draait de route naar het noorden en fietsen we richting de bekende archeologische opgraving Mycenae (entree niet inbegrepen). De leeuwenpoort komt uit op een immens terrein, met bovenop de citadel en haar fantastische vergezichten. Dit was ooit de hoofdstad van een machtig rijk met een onoverwinnelijk leger. Hier vertrok koning Agamemnon in zijn strijd richting Troje, hier komen Griekse mythologie en geschiedenis bijeen. Op de terugweg slingert de route licht dalend door eindeloze sinaasappelboomgaarden en slaperige boerendorpjes.

Dag 5
van Nafplio naar Tripoli (ca. 66 km)
Na het pakken van onze spullen is het tijd om Nafplio achter ons te laten en zetten we koers naar onze volgende overnachtingsplaats Tripoli. Ongeveer één derde van de route is vlak en ca. de helft van de route zal stijgen. De eerste kilometers volgen we langs de kust. Na Mili verlaten we het zeeniveau en klimmen we langzaam maar gestaag omhoog. We volgen een oude spoorlijn over een rustige weg en door verlaten gebied, van gehucht tot gehucht, hoger en hoger. Het uitzicht achter ons is weids en we kijken uit over de baai van Nafplio. Aan de horizon prijkt het eiland Spetses. Eenmaal achter de hoge berg Parthenio passeren we in het dorpje Partheni de top, op een hoogte van 685 meter. Hierna komen we aan op de hoogvlakte van Tripoli, voor Griekse begrippen een grote stad en de grootste in het hart van de Peloponnesos.

Dag 6
van Tripoli naar Vytina (ca. 36 km)
Met opgeladen accu, zowel die van de e-bike als van onszelf, verlaten we Tripoli. De route is de helft korter als die van gisteren. Eén derde zal dalen en de rest zal stijgen, wederom niet steil maar wel gestaag en constant. We verlaten de hoogvlakte en volgen een vallei aan de voet van het Mainalo gebergte. Dit gebied is onderdeel van Natura 2000 en beschermd natuurgebied. We fietsen door dichte donkergroene bossen met spar- en dennenbomen, waarbij de omgeving eerder doet denken aan de Alpen dan aan Griekenland. In het gehucht Alonistena komen we even op adem en kunnen we de zuivere berglucht opsnuiven, in het dorpscafé staat de koffie al klaar. Na deze welverdiende rustpauze volgt nog één laatste klimmetje. Zigzaggend tegen de bergwand passeren we net de grens van 1300 meter hoogte. Daarna leidt een heerlijke afdaling ons Vytina binnen. De rest van de middag kunnen we genieten in het dorp. Alles speelt zich hier af rondom het plein. ‘s Ochtends is er een marktje, vaak spelen oude mannetjes backgammon in het dorpscafé en kinderen fietsen in het rond. Zoals zovele dorpjes in Arkadia is Vytina erg fotogeniek, overal vinden we panden met dikke muren van lokaal gesteente versierd met balkonnetjes van donker beukenhout.

Dag 7
van Vytina naar Stavrodromi (ca. 50 km)
Vandaag staat de meest groene route op het programma, een spectaculaire rit langs kleine traditionele dorpjes. De weg zal meteen klimmen, maar niet voor lang. Na een paar kilometer komen we aan in Magoulliana, het hoogst gelegen dorp in de wijde omgeving en tevens het hoogste punt van deze fietsvakantie. Hoogte staat gelijk aan uitzicht en daar hebben we gelukkig genoeg van, we doen ons tegoed aan een schitterend panorama van 360° rondom. Even verderop vinden we onder een dikke plataan een terrasje, een mooie plek om met een drankje even uit te puffen. Het weggetje naar het volgende dorp zal dalen, afwisselend door dichte bossen en velden met schapen waar we vriendelijk worden toegezwaaid door de herders. Een eindje verder nodigt ook de centrale plataan van Valtesiniko uit voor een korte rustpauze, maar we kunnen ook even een ommetje maken naar een geheim kerkje. Deze ligt verscholen in een grot, verstopt in een nauwe vallei. In het Heilige Nikolaas kapelletje zijn de wanden beschilderd met 14e eeuwse fresco's, een serene en bijzondere plek. De route glooit verder, eerst omlaag en daarna volgt het laatste klimmetje. De afdaling naar Lagkadia is op zijn minst indrukwekkend te noemen: het dorp doemt plotseling op en is erg fotogeniek in een halve cirkel tegen de bergwand gebouwd. Over de hoofdweg zoeven we verder omlaag en eindigen in Stavrodromi, waar we overnachten in appartementen.

Dag 8
van Stavrodromi naar Olympia (ca. 60 km)
De ondersteuning van de e-bike hoeft amper aan vandaag. We zullen voornamelijk dalen en onderweg komen we maar een paar heuveltjes tegen. De route slingert de bergen uit, eerst langs de bergflank en daarna met lange rechte stukken. Dankzij de vele rivieren is het landschap vruchtbaar met rondom veel akkers en schaduwrijke loofbomen. We steken eerst de Ladanos rivier over en fietsen vervolgens parallel aan de kolkende Alfeios. Uiteindelijk arriveren we in Olympia, waar ooit de Olympische Spelen zijn begonnen. Zeven eeuwen lang was de stad elke vier jaar het centrum van de Griekse wereld en kwam men van heinde en verre om te strijden ter ere van Zeus. Het terrein bevat oude tempels, badhuizen, stadia en een archeologisch museum. Ondanks dat Olympia een druk bezochte plaats is, zijn de meeste bezoekers 's middags alweer vertrokken, dus voor ons een ideaal tijdstip om de stad te bezoeken.  

Dag 9
van Olympia naar Kilini en overtocht naar Zakynthos (ca. 82 km en 2x 90 minuten per veerboot)
Parallel aan de Alfeios fietsen we richting de kust. De route vandaag is de langste, maar ook de vlakste, dus ideaal om kilometers te maken. In het sympathieke haventje van Katakalo vieren we dat we officieel van oost naar west over de Peloponnesos hebben gefietst, een bijzondere prestatie! Daarna volgen we de wijnroute, zigzaggend door eindeloze druivenvelden. De wijnboeren verbouwen hier vooral de Mavrodafni druif; een zoete zwarte druif die in september geplukt wordt. Het vlakke landschap bestaat uit kaarsrechte wegen tussen de rechthoekige akkers. Dit gebied is een grote groententuin van meloenen, tomaten en komkommers tot courgettes, aubergines en pompoenen. Ons baken is het kruisvaardersfort van Chlemoutsi, dat al sinds de 13e eeuw op de top van een heuvel staat. Aan de voet van deze Frankische vesting ligt Kilini, de veerboothaven voor de overtocht naar Zakynthos. Op de boot zwaaien we de Peloponnesos uit en varen we naar het groene eiland Zakynthos. Ons hotel staat in het centrum van het gezelige hoofdstadje, met 's avonds op het plein genoeg reuring en een hoop gezellige terrasjes.

Dag 10
Rondrit Zakynthos (ca 41 km)
'Fiore de Levante' – de Bloem van het Oosten, zo wordt het groene eiland Zakynthos al eeuwenlang liefkozend genoemd. Vooral in het voorjaar staat alles in bloei, de olijfgaarden worden opgefleurd met een regenboog aan wilde bloemen. Vandaag fietsen we een afwisselende route, zodat we een compleet beeld van Zakynthos krijgen. Eerst loopt de route parallel aan de kust, met meerdere stranden. We steken de vruchtbare vlakte over en fietsen hierna over de oude hoofdweg van dorp naar dorp, van kerktoren naar kerktoren. Aan het dorpsplein van Macherado staat de Agia Mavra kerk met haar beroemde zwarte icoon. Verderop laveert de route weer over smalle weggetjes door olijfgaarden en druivenvelden, terug naar ons hotel waar we afscheid nemen van onze trouwe ijzeren ros. In een taverna in een van smalle straatjes rondom het centrale plein zullen we onze laatste avond vieren en met ouzo proosten op een fantastisch en onvergetelijk fietsavontuur.

Dag 11
Terugreis
Helaas komt er vandaag een einde aan deze schitterende singlereis door Griekenland. Per transfer worden we naar de luchthaven van Zakynthos gebracht en vliegen we terug naar Amsterdam. Καλό ταξίδι = goede reis!

Singlereis Fietsen Peleponnessos en Zakynthos

Tijdens deze reis verblijven we in gezellige (familie)hotels inclusief ontbijt. Op dag 7 slapen we in Stravodromi in appartementen met een gezamenlijke badkamer (mannen en vrouwen gescheiden). Ieder heeft uiteraard wel een eigen kamer. De reisleider zal iedere avond een mogelijkheid uitzoeken voor het avondeten. Reken hiervoor ca. € 20,-  per avond (excl. drankjes). Eet u liever ergens anders op eigen gelegenheid, dan is dat uiteraard geen probleem. De hieronder genoemde hotels zijn onder voorbehoud van wijzigingen. Wanneer een accommodatie niet meer beschikbaar is, zullen we een gelijkwaardig alternatief voor u reserveren.
 
dag 1 & 2  Arion Hotel in Athene
dag 3 & 4 Park Hotel Nafplio in Nafplio
dag 5 Anaktorikon Boutique Hotel in Tripoli
dag 6 Thea Mainalou Hotel in Vytina
dag 7 Allotino Appartemens in Stravodromi (eigen kamer met gedeelde badkamer)
dag 8 Neda Hotel in Olympia
dag 9 & 10 Strada Marina Hotel in Zakynthos-Stad
Wat is er inbegrepen?
Vertrekdatum
Prijs


inclusief: 
* vlucht Amsterdam-Athene en Zakynthos-Amsterdam met Transavia
* transfer luchthaven-accommodatie v.v.
* 9 overnachtingen in een 1-persoonskamer met eigen badkamer (gedeelde badkamer op dag 7) inclusief ontbijt
* bagagevervoer tussen de accommodaties
* gebruik e-bike (met fietstas en helm)
* 2x overtocht per veerboot naar Zakynthos
* Nederlands- of Engelssprekende lokale reisleiding. U reist samen met de groep zonder begeleiding naar uw vakantieadres en ontmoet de reisleider ter plaatse.

optioneel (direct bij boeking te reserveren):
* ruimbagage € 38,- per stuk (max. 20 kg) per enkele reis

exclusief: 
* overige maaltijden, dranken en entreegelden
* lokale bus naar Nafplio (dag 3)
* voor nieuwe boekingen vanaf 7 maart 2024 toeristenbelasting € 3,- tot 6,- per kamer per nacht (ter plaatse te betalen)
* bijdrage SGR € 5,- per persoon en Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking
* reserveringskosten € 17,50 per persoon (max. € 30,- per boeking)

8

Mooie fietsreis, wel ervaring vereisd met fietsen in de bergen. Natuur en stilte bijzondere ervaring. Zwemmen in de zee. Heerlijke ervaring.

Kim Ebbelaar , reisperiode maart 2024
9

Wanneer je van fietsen houdt, dan is dit een topreis. Goed opgebouwd qua afstanden en heel afwisselend. Een reisleider die goed de weg weet, veel weet te vertellen, hij is het sausje van deze reis.

anoniem, reisperiode maart 2024
8

Een heerlijke mooie uitdagende Fietsreis met veel verschillende landschappen en dorpjes. Laatste vlakke stuk naar de pont naar Zakynthos saai.

anoniem, reisperiode maart 2024
9

Een hele toffe 1ste fietstocht in de bergen. Onder begeleiding van gids Jeroen een geweldige ervaring.

Jacqueline Nabuurs, reisperiode maart 2024
9

Na afgelopen september eilandhoppen op de fiets over de Ionische eilanden gedaan te hebben, had ik al het vertrouwen dat deze reis ook weer mooi zou zijn. En inderdaad, alles was weer tot in de puntjes verzorgd, met leuke verrassingen van onze reisleider Jeroen. Prima hotels, goeie fietsen en mooie fietsroutes.

Tineke, reisperiode maart 2024
9

Een prachtige reis met e-bike over wegen met weinig verkeer en met een kundige en prettige reisleider Jeroen.

Anton van Seventer, reisperiode maart 2024

inclusief: 
* vlucht Amsterdam-Athene en Zakynthos-Amsterdam met Transavia
* transfer luchthaven-accommodatie v.v.
* 9 overnachtingen in een 1-persoonskamer met eigen badkamer (gedeelde badkamer op dag 7) inclusief ontbijt
* bagagevervoer tussen de accommodaties
* gebruik e-bike (met fietstas en helm)
* 2x overtocht per veerboot naar Zakynthos
* Nederlands- of Engelssprekende lokale reisleiding. U reist samen met de groep zonder begeleiding naar uw vakantieadres en ontmoet de reisleider ter plaatse.

optioneel (direct bij boeking te reserveren):
* ruimbagage € 38,- per stuk (max. 20 kg) per enkele reis

exclusief: 
* overige maaltijden, dranken en entreegelden
* lokale bus naar Nafplio (dag 3)
* voor nieuwe boekingen vanaf 7 maart 2024 toeristenbelasting € 3,- tot 6,- per kamer per nacht (ter plaatse te betalen)
* bijdrage SGR € 5,- per persoon en Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking
* reserveringskosten € 17,50 per persoon (max. € 30,- per boeking)

Bekijk prijzen

Anderen bekeken ook