Singlereis Wandelen Zakynthos, Kefalonia & Ithaka

11 dagen
niveau 2
vliegtuig
beoordeling: 8.6
vanaf € 1.249,- p.p.
Prijs per persoon gebaseerd op
vertrekdatum 31-08-2022.
Excl. reserveringskosten (€ 12,50 p.p.), bijdrage SGR (€ 5,00 p.p.) en calamiteitenfonds (€ 2,50 per boeking).
Bekijk prijzen

1-persoonskamer inclusief
met lokale reisleiding
verblijf in gezellige familiehotels

route: bergachtig landschap, wandelroutes onregelmatig vlak, stijgend en dalend. Per dag wordt gemiddeld ca. 12 km afgelegd in ca. 4 tot 4,5 uur.
groep: minimaal 10 / maximaal 18 reizigers

Wandelen Zakynthos, Kefalonia & Ithaka
De Zuid-Ionische eilanden Zakynthos, Kefalonia en Ithaka zijn de groenste eilanden van Griekenland. Door de poreuze kalkgrond, de natte winters en de zonnige zomers zijn de eilanden bijzonder weelderig en vruchtbaar. De eilanden zijn een waar wandelparadijs. Doordat een wandelnetwerk nog in de kinderschoenen staat, treffen we hier geen platgetreden paden. Speciaal voor ons zijn de allermooiste routes uitgezet, elke dag is anders, andere omgevingen en andere uitzichten. Deze vakantie is een uniek en afwisselend avontuur met prachtige wandelingen op schitterende plekjes, ver weg van de gebaande paden.

We beginnen en eindigen op Zakynthos, het meest bezochte eiland van de drie. We komen aan in het hotel van Andreas en Martina, gelegen pal aan zee. Zodra we de deur uitstappen zitten we tussen de olijfgaarden. Aan de overkant van de horizon ligt Kefalonia, onze volgende bestemming. Kefalonia is één van de grootste eilanden van Griekenland, maar relatief onbekend bij bezoekers. De eilandbewoners houden graag hun stek geheim, hier is geen massatoerisme, authentiek Griekenland bestaat hier nog echt. Het eiland is simpelweg overweldigend; hoge bergen, eenzame baaien, wouden van cipressen, groene zeeën van druivenvelden en kleurige vissershaventjes. Het buureiland Ithaka is met recht een onbedorven wandelparadijs met een ruige vegetatie. De stilte wordt onderweg alleen doorbroken door mekkerende berggeiten. Het eiland is bekend van het klassieke gedicht 'de Odyssee'.

In 11 dagen hoppen we van plek naar plek. De wandelingen zijn onder begeleiding van een ervaren gids en lopen voornamelijk over 'kalderimia', eeuwenoude ezelspaden door vergeten gebieden. U dient wel over een goede conditie te beschikken. De wandelingen zijn niet heel lang, maar ze gaan over smalle onverharde paadjes met soms een pittig klimmetje. Mocht u een dag niet willen wandelen, dan kan dat natuurlijk altijd. In de plaatsen waar we verblijven valt genoeg te doen. De nadruk ligt op de eilandsfeer: rust, ontspan, ontdek en vooral geniet! Niets hoeft en alles kan.
 

Dag 1
Amsterdam-Zakynthos met Transavia
Na aankomst op het groene Zakynthos volgt een korte transfer naar ons hotel. Om te acclimatiseren kan er meteen een frisse duik het zwembad genomen worden. Afhankelijk van de aankomsttijd kunnen we nog even de schoenen uit de koffer halen voor een korte inloopwandeling. De route volgt smalle asfaltweggetjes door de druivenvelden van Marineika. Onderweg passeren we de heuveltop van Lofos Strani, een bijzondere plek waar ooit de lokale dichter Dionysios Solomos het Griekse volkslied heeft geschreven.

Dag 2
Rondwandeling Giri, Agia Marina en Kalamaki (ca. 14 km)
Na het ontbijt gaan we op pad en ervaren we middels drie wandelroutes de mooiste plekken. Globaal gezien bestaat Zakynthos uit drie landschappen: de bergen, de vruchtbare vlakte en het strand en vandaag bezoeken we ze alledrie. Onze eerste halte is het gehucht Giri, dat tevens het hoogstgelegen dorpje van het eiland is. De route slingert over glooiende heuveltoppen, met plots een adembenemend uitzicht over de immense vlakte in het oosten. We staan op het dak van het eiland, met ook vergezichten over de blauwe zee in het westen. Hierna dalen we af en beginnen in het dorpje Agia Marina aan de tweede wandeling. Het pad kronkelt al dalend door olijfgaarden en druivenvelden. Overal staan ranke cipressen en bermen vol wilde bloemen. Door het glooiende landschap hebben we om elke hoek een ander uitzicht over een donkergroene zee van olijfbomen. Het kleine kerkje van Agios Ioannis is ons doel, een ideale plek voor een pauze onder genot van een frappé: een koude Griekse koffie. De derde wandeling volgt het lange zandstrand van Kalamaki. De schoenen kunnen uit want in de branding is het zand het zachts. Het strand is beschermd, reusachtige Caretta Caretta zeeschilpadden leggen in de zomer op dit strand hun eieren. Via een natuurgebied met duinen en wuivende eucalyptusbomen verlaten we de kust en komen aan bij onze eindbestemming. De rest van de dag kunnen we luieren aan het zwembad en nagenieten van drie schitterende wandelingen.

Dag 3
Naar Kefalonia en wandeling Karavomilos (ca. 12 km)
Meteen in de ochtend vertrekken we naar het haventje van Agios Nikolaos. Hier stappen we op de veerboot en zetten koers naar Kefalonia. De Aenos, de hoogste berg van het eiland, en tevens van de Ionische eilanden, domineert de zeestraat. Het eiland lijkt zo dichtbij, maar is toch nog bijna twee uur varen. Bij aankomst stappen we in onze bus en rijden naar de charmante haven van Agia Efimia. Na een lunch op de kade kunnen eindelijk de wandelschoenen aan en beginnen we aan een schitterende route. Eerst lopen we omhoog, langs de flanken van de Dinati berg. Het enige teken van leven is het geluid van geitenbellen op de bergflank. De lekkerste geitenkaas van Kefalonia komt dan ook uit dit gebied. Het pad stijgt door een schaduwrijke kloof voordat deze uitkomt op het hoogste punt, met aan de horizon het eiland Ithaka. Hierna bezoeken we oud-Vlaghata, een feeëriek ruïnedorp met met mos bedekte vervallen huizen, verlaten en vergeten sinds een zware aardbeving. Hier heeft de tijd sinds de laatste bewoning stilgestaan, met alleen nog de ruïnes als stille getuigen. Via de delta van Sami, een gebied versierd met honderden cipressen, arriveren we aan de kust. Via het kustpad komen we moe maar voldaan aan in Sami, waar me meteen de zee in kunnen springen.

Dag 4
Rondwandeling Fiskardo (ca. 13 km)
Kefalonia is een groot eiland en biedt vele gezichten. Vandaag bezoeken we het noorden. Erisos is een adembenemend mooi stukje eiland, met dichte bossen en afgelegen witte strandjes met glashelder water. De weg naar het noorden is al een avontuur op zich, een kronkelende weg tegen de bergflank aangeplakt. Natuurlijk stoppen we even voor een foto boven het beroemde Mirtos-strand, het meest gefotografeerde strand van Kefalonia. De wandelroute begint en eindigt in het pittoreske plaatsje Fiskardo, een mondain haventje met grote jachten en zeilboten. Het dorp bestaat uit pastelkleurige huizen uit Venetiaanse tijden, een kleurrijk geheel gelegen tussen het blauwe water en de groene heuvels. We wandelen via het verlaten dorpje Psilitrias, door bossen met wilde aardbeienstruiken en mastiekbomen, naar het verste puntje van het eiland. Hierna passeren we de afgelegen strandjes van Kamilia en Emblissi, uiteraard hebben we voldoende tijd voor een verfrissende duik in het azuurblauwe water. Eenmaal terug in Fiskardo kunnen fervente wandelaars nog een kort rondje naar de oude vuurtoren lopen, voordat we weer teruggaan naar ons hotel.

Dag 5
Rondwandeling Krani Argostoli (ca. 11 km)
De bus brengt ons in de ochtend naar de hoogvlakte van Valsemata, zowel letterlijk als figuurlijk het centrum van het eiland. Hier vinden we de belangrijkste kerk van Kefalonia: De Agios Gerasimos kerk. Genoemd naar patroonheilige van het eiland, de Heilige Gerasimos, die in het naastgelegen klooster ligt opgebaard. Nadat we door de nonnen zijn gezegend verlaten we de hoogvlakte en lopen door de druivenvelden van het vermaarde Robola wijnhuis. Op de laatste heuvel staat een lange muur van grote vierkante blokken. Deze 'muur van Krani' is ongeveer 3 millenia oud en fungeerde ooit als afscheiding om een oude stad te beschermen. Hierna dalen we af richting de hoofdstad van Kefalonia, Argostoli, die al van verre zichtbaar is. Argostoli is een bruisende en gezellige stad van statige lanen met palmbomen, smalle winkelstraatjes en levendige pleinen. De stad is eeuwenlang Venetiaans geweest en de Italiaanse invloeden zijn overal aanwezig. Op de centrale 'piazza' komt men bijeen om te flaneren, te zien en vooral gezien te worden. Eenmaal aan zee lopen we door het Koutavos park, over de boulevard, langs de groentemarkt en de oude Drapano-dam.

Dag 6
Naar Ithaka en wandeling Katheron (ca. 11 km)
’s Ochtend varen we naar het mythische eiland Ithaka, ooit uitgebreid beschreven door Homerus. Wie ooit de Odyssee heeft gelezen, heeft van Ithaka gehoord, het boek draait om de reis van koning Odysseus terug naar zijn eiland. Een tocht van 10 jaar vol ontberingen, obstakels en stormen; ons avontuur is wat korter en hopelijk zonder tegenslagen. Meteen als we voet aan wal zetten valt het lome tempo op. Alles gaat hier rustig aan, geen haast, geen drukte. Vanuit de haven van Piso Aetos worden we per minibus naar het hooggelegen klooster van Katheron gebracht, waar onze wandeling vandaag start. De enige monnik zal ons uitzwaaien en een goede reis wensen. De komende wandeling is vooral dalend. Het pad loopt over de flanken van de Neriton-berg, met rondom weidse vergezichten over de Ionische Zee. Recreatieve wandelaars kunnen de eerste, zwaardere etappe, overslaan door in het slaperige dorp Anoghi te beginnen. Sophia, de uitbaatster van het dorpscafé maakt heerlijke cake en de beste Griekse koffie. Zodra de groep in Anoghi weer compleet is, vervolgen we het oude pad richting de kust. Het schilderachtige Kioni, met haar pastelkeurige huisjes, is idyllisch gelegen aan een natuurlijke haven. Hier eindigt de route, er kan worden gezwommen in de haven of geluncht op de kade. Aan het einde van de middag worden we opgepikt door een privéboot en naar Vathi gebracht, het hoofdstadje van Ithaka. Ons hotel ligt aan het water.

Dag 7
Vrije dag of rondwandeling Gidaki (ca. 9 km)
Vandaag hebben we een vrije dag, maar vervelen hoeven we ons allerminst. Er zijn veel mogelijkheden om zelf eens op pad te gaan. De allermooiste manier om van de grillige kust te genieten is per kayak, ook geschikt voor beginners. Onder begeleiding van een ervaren instructeur peddel je verscholen grotten binnen en kom je op strandjes waar niemand anders kan komen. Een andere tip: het Filiatro-strand, met genoeg schaduw van de olijfbomen, die tot aan het water reiken. Het water is glashelder en de koude frappé-koffie aan de strandbar verkwikkend. Een andere aanrader is een bezoek aan het archeologische museum, met keur aan lokale vondsten daterend van Myceense tot Romeinse tijden. Natuurlijk kunt u ook aanhaken voor een ochtendwandeling naar het afgelegen Gidaki-strand. Dit paradijselijke strand is alleen te voet of per boot te bereiken. ’s Middags hebben we nog voldoende tijd om Vathi te ontdekken. Verdwaal in de vele smalle steegjes en geniet van het bruisende centrale pleintje, het kloppende hart van het eiland.

Dag 8
Wandeling van Marathia naar Vathi (ca. 12 km)
Het zuiden van Ithaka is onbewoond, een groot gebied zonder wegen en zonder mensen. Wilde geiten hebben de paden gemaakt en we volgen hun spoor tot aan Spiliotissa. Ver van de bewoonde wereld, verscholen in een holte van een rots, ligt het kleine kerkje Spiliotissa. Hier heerst ultieme stilte. Het is een perfecte plek voor een pauze. Geniet van de rust en het uitzicht over de groene zuidkust met de blauwe zee daarachter. Het pad kronkelt verder, langs dikke olijf- en pijnbomen, met overal de geur van wilde kruiden zoals oregano, tijm en salie. Pas in het dorp Perachori zijn we terug in de beschaving. Het dorpscafé is een ideale halte, met een kop koffie zien we Vathi beneden ons liggen. Het pad slingert verder, langzaam dalend tussen de ruïnes van Paliochora, ooit de oude hoofdstad van het eiland. We passeren de ingang van de grot der Nimfen, misschien is dit wel de grot waar Odysseus ooit zijn schat begroef bij terugkeer op Ithaka....De route eindigt op het plein.

Dag 9
Naar Limni Keri op Zakynthos
Na het ontbijt pakken we onze koffers en vertrekken we naar de haven. Met weemoed zullen we afscheid nemen van ons geliefde Ithaka. De veerboot is een groot schip en is van alle gemakken voorzien. Geniet van de veerboot-cruise, met de wind in uw haren op het bovenste dek of in de luwte met een boekje in het zonnetje aan de lijzijde. Via de haven van Poros op Kefalonia en de haven van Kilini op de Peloponnessos, komen we na een lange zeereis terug op Zakynthos. Na een korte transfer worden we in het kleine havenplaatsje Limni Keri opgewacht door de zussen Martha en Daney, zij bestieren onze accommodatie. Voor de deur ligt het natuurgebied/moeras van Keriou; vanwege teerbronnen al een bekende aanlegplaats voor schepen in de oudheid. Vanaf het balkon zien we de baai van Keri, tevens de broedplaats van de beschermde Caretta-Caretta zeeschildpadden. Het strand is vlakbij en niets is dan zo lekker om na de lange reis even te genieten van het water.

Dag 10
Rondwandeling Keri (ca. 13 km)
De laatste wandeling is een afwisselende tocht en voert ons wederom door een prachtig gebied. Met een korte klim verlaten we het dal van Limni Keri. Des te hoger we komen, des te grootser wordt het uitzicht. In het bergdorpje Keri stoppen we voor een koffie bij Dionysia van het dorpscafé op het pleintje. We lopen van kust naar kust en hoog boven de Mizithres-rotsen kijken we uit over de hoge kliffen van de westkust. Zodra we uit de bossen van geurende pijnbomen zijn, zal het pad dalen, met alsmaar een weids panorama over de turquoise baai van Keri. Om de dag en de vakantie af te sluiten, kunnen we eventueel een boottochtje maken (niet inbegrepen). De kustlijn van het schiereiland Keri is simpelweg sensationeel, met hoge kliffen, diepe zeegrotten, glashelderwater van tientallen meters diep, hoge bogen en prachtige strandjes. We kunnen het beschermde en onbewoonde eilandje Marathonisi bezoeken, dat de vorm heeft van een schildpad, een natuurlijke ode aan de zeeschildpadden die hier in het zachte zand van het strand hun eieren leggen. Vanavond kunnen we gewoon 'thuis' eten, de familie Bratis zal met zorg het afscheidsdiner voorbereiden. Oma Tasia bestiert de keuken, Opa Stavros plukt de groenten en de kip, de kleindochters Anastasia en Garalambia serveren en neef Lamos zorgt voor sfeer op zijn accordeon. Alle ingrediënten zijn vers en komen uit eigen tuin, de kippen uit eigen ren, en de huisgemaakte wijn uit eigen vat... die onbeperkt en gratis is. Hoppa!

Dag 11
Zakynthos-Amsterdam met Transavia
Na een enerverende week vol indrukken en belevenissen is het helaas tijd om afscheid te nemen. We worden naar de luchthaven van Zakynthos gebracht voor de terugvlucht naar Amsterdam. Καλό ταξίδι! Goede reis!

Single Reis Wandelen Zakynthos, Kefalonia & Ithaka

Tijdens deze reis verblijven we in gezellige (familie)hotels inclusief ontbijt. De reisleider zal iedere avond een taverna uitzoeken voor het avondeten. Reken hiervoor ca. € 14,-  per avond (excl. drankjes). Eet u liever ergens anders op eigen gelegenheid, dan is dat uiteraard geen probleem. De hieronder genoemde hotels zijn onder voorbehoud van wijzigingen. Wanneer een accommodatie niet meer beschikbaar is, zullen we een gelijkwaardig alternatief voor u reserveren.
 
dag 1 & 2  Varres in Bochali op Zakynthos
dag 3 t/m 5 Remezzo of Kyma in Sami op Kefalonia
dag 6 t/m 8  Mentor in Vathi op Ithaka
dag 9 & 10 Porto Tsi Ostrias in Lemni Keri op Zakynthos
Wat is er inbegrepen?
Vertrekdatum
Prijs


inclusief: 
* vlucht Amsterdam-Zakynthos v.v. met Transavia
* transfer luchthaven-accommodatie v.v.
* 10 overnachtingen in een 1-persoonskamer met eigen badkamer inclusief ontbijt
* dagelijkse transfers per minibus, taxi en ferry naar de wandelingen v.v.
* Nederlands- (vertrek 4/5 gegarandeerd) of Engelssprekende lokale reisleiding. U reist samen met de groep zonder begeleiding naar uw vakantieadres en ontmoet de reisleider ter plaatse.

optioneel (direct bij boeking te reserveren):
* korting 2-persoonskamer (indien met 2 personen geboekt binnen 1 boeking) € 100,-
* in te checken bagage € 27,- per enkele reis (20 kg)
* reis- en annuleringsverzekering

exclusief: 
* eten en drinken onderweg
* bijdrage SGR en Calamiteitenfonds
* reserveringskosten
8

Fantastische reis. Combi eilanden, wandel vakantie. Volgens mij zijn moeilijkheidsgraad van sommige wandelingen op het randje. Ik ben twee maal niet meegeweest.

anoniem, reisperiode augustus 2022
8

anoniem, reisperiode augustus 2022
9

Voor mij was deze reis 100%. Goed georganiseerd. Yiannis is een perfecte reisleider en bovendien een gezellig persoon. De wandelingen waren erg leuk en goed uitgestippeld. Verder is de kanotocht op zee en de bootreis op de laatste dag een echte aanrader. Het gezamenlijk dineren was erg leuk en goed. Ik zou deze reis wellicht opnieuw overwegen.

Ronald Kruis, reisperiode augustus 2022
10

Het was een super vakantie mede door de mooie eilanden Kefalonia en Ithaka en natuurlijk was onze Griekse gids geweldig goed met groot organisatie talent!

Maya Sluyter, reisperiode augustus 2022
8

anoniem, reisperiode augustus 2022
10

Leuk reis en Reisbestemming, Gezellige groep,en Fijne begeleiding

anoniem, reisperiode mei 2022
9

Prachtige wandelingen onder de bezielende begeleiding van onze reisleider Jeroen die telkens net even meer deed dan je verwachtte! Interessante verhalen, extraatjes en natuurlijk de eigenhandig vrijgemaakte oeroude geitenpaadjes met als beloning de meest fantastische uitzichten. Genoten!

Annelies van Keulen, reisperiode mei 2022
9

Geweldige reis met erg enthousiaste reisleiding. Een echte aanrader!

anoniem, reisperiode mei 2022
9

Een prachtige reis over 3 eilanden. De wandelingen zijn afwisselend en goed te doen. Het programma is vol en er is veel te zien, maar je kunt altijd een dagje uitrusten. De hotels zijn prima, en zwemmen is vaak mogelijk in zee of het zwembad. Elke avond is er weer een taverne te vinden waar je best goedkoop kunt eten. En het is nog lekker ook! Reisleider Jeroen is geweldig en heeft heel goed voor ons gezorgd. Deze reis is echt een aanrader als je van mooie wandelingen, afwisselende eilanden, prachtige uitzichten en lekker eten houdt.

Willeke , reisperiode mei 2022
9

Een fantastische reis met prachtige wandelingen over de ionische eilanden, perfect geregeld. Genoten van de wandelingen, het gezelschap en topper Jeroen, de locale gids, die vol passie de mooiste plekken op zijn eilanden heeft laten zien. Genoten! Absolute aanrader.

Fanny, reisperiode mei 2022
Bekijk prijzen

Anderen bekeken ook