Singlereis Wandelen Thüringen

7 dagen
niveau 2 van 3
trein
vanaf € 895,- p.p.
Prijs per persoon gebaseerd op
vertrekdatum 06-11-2023.
Excl. reserveringskosten (€ 15,00 p.p.), bijdrage SGR (€ 5,00 p.p.) en calamiteitenfonds (€ 2,50 per boeking).
Bekijk prijzen

inclusief treinreis naar Bad Blankenburg v.v.
inclusief verblijf in een 1-persoonskamer
meelopende reisleiding

route: wandelingen met meelopende reisleiding door flink heuvelachtig en soms licht bergachtig terrein (Bad Blankenburg ligt op 220 meter hoogte, wandelingen gaan tussen 220-600 meter, de bergen om u heen bereiken toppen van + 1000 meter maar zo hoog komt u niet). Per wandeldag wordt 14, 14, 17 en 18 km afgelegd.
groep: minimaal 8 / maximaal 12 reizigers.

In het voetspoor van Friedrich Fröbel
Thüringen: een deelstaat van Duitsland, zo ongeveer in het midden van het land. Bij Nederlanders relatief onbekend misschien, maar toch hoogst bezienswaardig. Vanwege de cultuur in de steden die daar mooi op een rijtje liggen: de Thüringer Städtekette met plaatsen als de hoofdstad Erfurt, Gotha, Weimar en Jena. Maar ook door de natuur, waarbij het Thüringerwald en het voorland daarvan een flinke duit in het zakje doen. Het middelgebergte, globaal tussen Eisenach en Bad Blankenburg, wordt onderling verbonden door vele wandelingen, waarvan overigens de Rennsteig Duitslands oudste is (uit 1829!).

Deze standplaatsreis in het voorland van het Thüringerwald is vanuit provinciestadje Bad Blankenburg met ca. 6000 inwoners. In die plaats staat alles in het teken van Friedrich Fröbel, de later wereldberoemd geworden Duitse opvoedkundige, zó beroemd dat zijn achternaam een werkwoord werd! Hij werd geboren (in 1782) in Oberweißbach naast Bad Blankenburg en studeerde aan de universiteit van Jena. Hij is feitelijk de uitvinder van de eerste kleuterschool, met de bouw van een Kindergarten in… Bad Blankenburg in 1840!

De grootste trekker van de Bad Blankenburg is feitelijk de hele wijde omgeving ervan... Dit deel van Thüringen heeft een prachtig heuvel- tot bergachtig landschap. Bijna letterlijk als we de deur van het verblijf uitlopen, zijn we in het Rinne- en het Schwarzatal. Bezienswaardig en opgenomen in een van de wandelingen is verder Schloss Schwarzburg, eens zomerresidentie van de Schwarzburgse graven. En tussendoor al die lokale attracties is er de pure natuur van Thüringen: loof- en naaldbos met soms open plekken van heide en weiden waardoorheen kleine bergriviertjes stromen.

Het verblijf is in een mooi en comfortabel Gästehaus-Hotel annex conferentiecentrum: het Evangelisches Allianzhaus Bad Blankenburg, dat behoort tot de protestantse kerk. De naam dateert uit 1886 toen er in het gebouw voor het eerst de internationale conferentie “Miteinander von Christen” gehouden werd. In 2010 werd een jarenlange reconstructie en modernisering afgesloten maar het gebouw heeft wel de ambiance en de sfeer die het vroeger had, behouden. De gerieflijke accommodatie biedt uitsluitend kamers met faciliteiten, en verder twee restaurants, een café en en een terras. En letterlijk de buurman van het verblijf is, echt waar, de oudste kleuterschool ter wereld!

Dag 1
Elk Nederlands station-Bad Blankenburg per trein (vertrek ochtend, aankomst einde van de middag). Te voet van het station naar het Evangelisches Allianzhaus (15 min.) waar we tijdens deze singlereis te gast zullen zijn.

Dag 2
Wandeling (ca. 14,5 km/5 uur) over de Fröbel Wanderweg. Route met tussen Kleingölitz en Grossgölitz bijzonder fraaie uitzichten op de groene weiden. Route via het uitzichtpunt Fröbelblick, de ronde gemetselde Baroptoren die zo uit een sprookjesboek lijkt te komen (toegang en beklimming van binnen mogelijk), door het Ilmtal naar het gehucht Kelhau, alwaar een Freie Fröbelschule, een Fröbelinternat en een Evangelische Dorfskirche, en over een kamweg boven de rotsen via de Kesselberg terug naar Bad Blankenburg. Diverse informatieborden geven een goed beeld van het leven en werk van Friedrich Fröbel. 

Dag 3
Wandeling (ca. 14 km/4,5 uur) over de Lavendel Wanderweg rondom Bad Blankenburg. Route via Burg Greifenstein, een prachtige pauzeplek met een uitzichttoren en een buitenterras. Door de bodem en het klimaat is de topografie er ideaal voor het groeien van lavendel, dat ook 200 jaar lang bedrijfsmatig uitgevoerd werd in Groß en Klein Gölitz, maar uiteindelijk verloren aan Frankrijk. In Groß Gölitz is een Skulpturenpark met grote houten beelden van mensen te bezichtigen. 

Dag 4
Bad Blankenburg, vrij. Gelegenheid voor een bezoek aan het stadje: het Friedrich Fröbel Museum, het Rathaus met het Stadtmuseum, de Sankt Nikolaskirche. Alternatief: de regionale hoofdstad Erfurt, met in het centrum opvallend veel vakwerkpanden. Interessante plekken om te bezoeken zijn de 125 meter lange met huizen bebouwde Krämerbrücke, de Dom en de Fischmarkt met de vele terrasjes.

Dag 5
Wandeling (ca. 17 km/5,5 uur) Perle des unteren Schwarzatal en het Naturlehrpfad Heinrich Cotta, beide deel uitmakend van de Panoramaweg. Route via de rotspartij Ingoklippen en de rotsen van Griesbachfelsen. Route terug door het dal van de Schwarza met de romantische watervalletjes van Chysopras-Wehr en langs de 12e-eeuwse ruïne van Burg Eberstein (Burg Tannenfals).
 

Dag 6
Wandeling (ca. 18 km/5,5 uur) over het vervolg van de Panoramaweg, via het plaatsje Schwarza met een plein met diverse horecagelegenheden. De terugreis naar Bad Blankenburg kan  naar keuze per bus of lokaal treintje (de Oberweißer Bergbahn met een spectaculair tandradbaantje).

Dag 7
We stappen op de trein in Bad Blankenburg en reizen naar het door u opgegeven station in Nederland (vertrek ochtend, aankomst einde van de middag). Hopelijk tot ziens op een van onze andere wandelreizen voor singles!

Evangelisches Allianzhaus Bad Blankenburg

ligging: aan de rand van de provincieplaats Bad Blankenburg, op slechts 3 minuten lopen van de Markt verwijderd, bijna direct grenzend aan de natuur, aan de voorkant met een mooi uitzicht over het stadje en aan de achterkant op Burg Greifenstein.
faciliteiten: 2 restaurants, café, terras, sauna, lift aanwezig.
kamers: 1- en 2-persoonskamers met douche en toilet.
maaltijden: ontbijt en diner (Thüringer Küche) in het eigen restaurant. Vegetarisch mogelijk, opgeven bij boeking. Versnaperingen voor onderweg zijn te koop in winkels in het centrum van Bad Blankenburg, 3 min. lopen.



Wat is er inbegrepen?


inclusief:
* elk Nederlands of Belgisch station-Bad Blankenburg v.v. per trein incl. zitplaatsreservering
* 6 overnachtingen in 1-persoonskamer met douche en toilet, inclusief ontbijt en avondmaaltijd
* Nederlandse (meereizende en meelopende) reisleider
* toeristenbelasting

optioneel (direct bij boeking te reserveren):
* korting 2-persoonskamer (indien met 2 personen geboekt binnen 1 boeking) € 60,-

exclusief:
* overige maaltijden (onderweg)
* bijdrage SGR € 5,- per persoon en Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking
* reserveringskosten € 15,- per persoon (max. € 25,- per boeking)
Bekijk prijzen

Anderen bekeken ook