Groepsreis Wandelen in Noordoost Polen

10 dagen
niveau 1
trein
vanaf € 1.195,- p.p.
Prijs per persoon gebaseerd op
vertrekdatum 09-09-2022.
Excl. reserveringskosten (€ 12,50 p.p.), bijdrage SGR (€ 5,00 p.p.) en calamiteitenfonds (€ 2,50 per boeking).
Bekijk prijzen

reis comfortabel per trein naar Polen
ontbijt, lunch en diner inbegrepen
met Nederlandssprekende reisleiding

route: wandelingen door vlak tot glooiend terrein met kleine hoogteverschillen. Per wandeldag wordt ca. 15-20 km en op de fietsdag ca. 55 km afgelegd. 
groep: minimaal 6 / maximaal 16 reizigers.

Door het ongerepte oerbos van het Nationale Park Biebrza
Het noordoosten van Polen is een magnifieke regio voor een wandelvakantie: vanwege de combinatie van natuur en boerenlandschap en de slechts matige hoogteverschillen. Dit gebied, geologisch gezien gevormd tijdens de laatste ijstijd, is uniek in Europa. In de mooie glooiende omgeving, waar waterrijk landschap en kleinschalige landbouw elkaar afwisselen, liggen uitgestrekte natuurgebieden, die niet of nauwelijks door de mens zijn aangetast. Zo ligt daar niet alleen het grootste en best bewaard gebleven laaglandmoerasgebied van Europa: het Biebrza-moeras, maar ook het laatste stukje Europees oerbos: dat van Bialowieza. Beide gebieden zijn bekend om hun enorme vogelrijkdom. Maar ook dieren als de eland, de bever en de otter komen nog veel voor. En zelfs de wolf is nog niet uit het gebied verdreven!

Het dun bevolkte gebied leent zich voor vele mooie wandelingen. De tochten voeren over fraai en afwisselend terrein met indrukwekkende natuur, charmante dorpjes en kleinschalig boerenlandschap. We wandelen afwisselend door bos en open landschap en varen met een kano over de rivier de Netta. We gaan met een lokale gids op zoek naar wisenten (europese bizons). En om de cultuur niet te vergeten: we bezoeken enkele kleine oude orthodoxe kerkjes.

De heen- en terugreis naar Bialystok wordt comfortabel uitgevoerd per nachttrein met (4-persoons) couchette.

Dag 1
Vertrek vanuit Deventer naar Bialystok (vertrek middag, aankomst ochtend) per nachttrein. 

Dag 2
Aankomst in Bialystok. Transfer naar Bialowieza (ca. 95 km). De plaats grenst aan een van de laatste oerbosreservaten van Europa. Onderweg komt u door kleine dorpjes met houten huisjes en orthodoxe kerkjes.

Dag 3
Wandeling (ca. 15 km/5 uur) met een lokale gids door het oerbos van Bialowieza. Soms lijkt het bos een ware jungle door de vele omgevallen woudreuzen. Het bos is een voormalig jachtgebied van de Russische tsaren. Onderweg vertelt de gids over het gebied en de dieren die hier leven.

Dag 4
Wandeling (ca. 15 km/5 uur) met een boswachter op zoek naar de laatste wisenten (bizons) van Europa. Deze Europese bizon komt hier nog in het wild voor. Later op de dag per bus (ca. 2,5 uur) naar de noordelijker gelegen Biebrzamoerassen. Onderweg een bezoek aan een 17e-eeuwse houten moskee. Al in de 16de eeuw vestigden zich hier moslims (de Polen spreken van Tataren) nadat die hadden meegevochten aan de zijde van de Poolse koning. Tot op de dag van vandaag vindt u hier nog een Tataarse gemeenschap! Aan het einde van de dag aankomst bij onze kleine voormalige boerderij, rustig gelegen op het platteland bij het gehucht Wolka Karwowska, niet ver van de Biebrzamoerassen.

Dag 5
Wandeling (ca. 20 km/6 uur) door het Czerwone Bagno, het ’rode moeras’. De tocht gaat afwisselend door drassige venen en over kurkdroge duinen. Sporen verraden de aanwezigheid van onder andere de eland die soms te zien is, en de wolf.

Dag 6
Ochtendwandeling (8 km) over slingerende karrensporen en graspaden door kleinschalig boeren landschap en bossen naar het meer van Drestwo. Bij het Drestwomeer aangekomen gaat de tocht verder per kano. We volgen de oever van het meer en varen het riviertje de Jegrznia op. Onderweg ziet u mogelijk sporen van bever- en otteractiviteiten. We varen de uitgestrekte rietvelden nabij de Biebrzamoerassen in. Na ca. 12 km, vlak voordat het riviertje in het eindeloze moeras uitmondt, wordt u opgehaald. We kunnen naar keuze terug wandelen naar de boerderij of terugrijden met het kanovervoer.

Dag 7
Vanaf de boerderij maken we een gevarieerde fietstocht (ca. 55 km) door voormalig Oost-Pruisen. De tocht gaat zowel door kleinschalig boeren landschap als over uitgestrekte velden van voormalige staatsboerderijen. Maar ook door weelderige bossen, afgelegen boeren gehuchten en langs kraakheldere meren en kleine meanderende riviertjes.

Dag 8
Het Suwalki-landschapspark is ruim 6.000 ha groot en is één van de meest pittoreske gebieden van Polen. De talloze meren, het reliëf (de heuvels zijn tot 300 meter hoog) en grote keien zijn de zichtbare sporen van de enorme krachten die de laatste ijstijd op het landschap uitoefende. Het gebied bestaat uit bossen, velden en bloemrijke valleien met af en toe een dorpje. Oude boerderijen en watermolens geven het landschapspark een speciaal karakter. U zult hier naar hartelust wandelen over gemarkeerde en ongemarkeerde paden (ca. 17 km). Onderweg naar het Suwalki-landschappark komt u door het stadje Augustow met het beroemde Kanaal van Augustow. In dit idyllische kanaal, dat diverse meertjes en rivieren met elkaar verbindt, bevinden zich 18 sluisjes, alle met de hand bediend. Het kanaal staat op de nominatie voor de UNESCO-lijst van Werelderfgoed.

Dag 9
Transfer naar en bezoek aan Warschau. Daarna per nachttrein van Warschau naar Deventer (vertrek avond, aankomst middag).

Dag 10
Aankomst in Deventer.

Wandelvakantie Noordoost Polen (groepsreis)

dag 2 t/m 4 - Bialowieza:  een familiepension en/of een gastenverblijf bij particulieren. Sommige kamers hebben een eigen badkamer, bij andere kamers is het sanitair op de gang. Er wordt in het pension gezamenlijk gegeten.
dag 4 t/m 9 - Wolka Karwowska: verblijf op een gastvrije boerderij op het platteland. De schuur is heel stijlvol omgebouwd tot gastenverblijf. Ook zijn er enkele kamers in het authentieke houten woonhuisje. De meeste kamers hebben een eigen badkamer.Wat is er inbegrepen?
Vertrekdatum
Prijs


inclusief
* Deventer-Bialystok v.v. per trein incl. (4-p.) couchette
* 7 overnachtingen in 2-persoonskamer
* ontbijt, lunch(pakket) en avondmaaltijd (van avondmaaltijd op dag 2 t/m lunchpakket op dag 9)
* excursie met lokale gids in oerbos inclusief entreegelden
* wisent-excursie met boswachter
* Nederlandssprekende reisleiding
* kanohuur
* fietshuur dag 8
* plaatselijk vervoer per trein, bus en minibus
* toeristenbelasting

optioneel (direct bij boeking te reserveren):
* toeslag 1- persoonskamer € 85,-
* reis- en annuleringsverzekering 

exclusief:
* bijdrage SGR en Calamiteitenfonds 
* reserveringskosten
Bekijk prijzen

Anderen bekeken ook