Groepsreis Wandelen in Noordoost Polen

10 dagen
niveau 1 van 3
trein
vanaf € 1.520,- p.p.
Prijs per persoon gebaseerd op vertrekdatum
02-08-2024. Excl. reserveringskosten (€ 17,50 p.p.,
max. € 30,- per boeking), bijdrage SGR (€ 5,00 p.p.) en calamiteitenfonds (€ 2,50 per boeking).
Bekijk prijzen

reis comfortabel per trein naar Polen
ontbijt, lunch en diner inbegrepen
met Nederlandssprekende reisleiding

route: wandelingen door vlak tot glooiend terrein met kleine hoogteverschillen. Per wandeldag wordt ca. 15-20 km en op de fietsdag ca. 55 km afgelegd. 
groep: minimaal 5 / maximaal 12 reizigers.

Door het ongerepte oerbos van het Nationale Park Biebrza
Het noordoosten van Polen is een magnifieke regio voor een wandelvakantie: vanwege de combinatie van natuur en boerenlandschap en de slechts matige hoogteverschillen. Dit gebied, geologisch gezien gevormd tijdens de laatste ijstijd, is uniek in Europa. In de mooie glooiende omgeving, waar waterrijk landschap en kleinschalige landbouw elkaar afwisselen, liggen uitgestrekte natuurgebieden, die niet of nauwelijks door de mens zijn aangetast. Zo ligt daar niet alleen het grootste en best bewaard gebleven laaglandmoerasgebied van Europa: het Biebrza-moeras, maar ook het laatste stukje Europees oerbos: dat van Bialowieza. Beide gebieden zijn bekend om hun enorme vogelrijkdom. Maar ook dieren als de eland, de bever en de otter komen nog veel voor. En zelfs de wolf is nog niet uit het gebied verdreven!

Het dunbevolkte gebied leent zich heel goed voor vele mooie wandelingen. De tochten voeren over fraai en afwisselend terrein met indrukwekkende natuur, charmante dorpjes en kleinschalig boerenlandschap. We wandelen afwisselend door bos en open landschap en varen met een kano over de rivier de Netta. We gaan met een lokale gids op zoek naar wisenten (Europese bizons). En om de cultuur niet te vergeten: we bezoeken enkele kleine oude orthodoxe kerkjes.
 

Dag 1
Vandaag begint onze groepswandelvakantie. In de middag vertrekken we per internationale trein vanuit Deventer. In Duitsland reizen we via Berlijn naar Kostrzyn of Szczecin in het uiterste westen van Polen. Daar stappen we over op de directe nachttrein naar Warschau. Er wordt geslapen in 6-persoons couchettes.

Soms zullen we er voor kiezen om onderweg in Berlijn of Poznan te overnachten in een hotel/pension om ’s ochtends vroeg door te reizen naar Warschau.

Dag 2
Na aankomst in Warschau reizen we verder per minibus naar het diep in het bos gelegen dorpje Bialowieza, het dorpje dat haar naam heeft gegeven aan één van de laatste oerbossen van Europa. Onderweg komen we door kleine dorpjes met houten huisjes en orthodoxe kerkjes.

Dag 3
Wandeling (ca. 15 km/5 uur). In de vroege ochtend neemt een lokale gids ons mee diep het oerbos in waar zonder officiële gids niemand mag komen. Soms lijkt het bos een ware jungle door de vele omgevallen woudreuzen. We zien het lijk van een enorme woudreus. Het gat in het kronendak dat hij na liet, toen hij met donderend geweld het loodje legde, is reeds langgeleden weer gevuld. Op zijn overwoekerde en vermolmde lichaam staat een nieuwe generatie boompjes keurig in een rijtje. Zal één van hen ooit dezelfde omvang halen? De vele dode bomen, sommigen met een diameter van meer dan een meter, vormen een ideale biotoop voor o.a. spechten en uilen. Overal om ons heen zijn bomen vol gaten en hier en daar ontdekken we een spechtensmidse. De bomen hebben een enorme hoogte. De stamvoeten zijn veelal zwaar bemost en de ondergroei is weelderig zoals het in een bos eigenlijk behoort te zijn. Er is kans op wroetsporen van wilde zwijnen en prenten van wolven te ontdekken. Voor de vogelkenners: enkele leuke soorten planten die je tijdens de voorjaarsreis kunt verwachten zijn de withalsvliegenvanger, de kleine vliegenvanger, de taigaboomkruiper en de draaihals. In de middag is er voldoende tijd om zelf of met de groep de zeer uitgestrekte en gevarieerde bossen rondom Bialowieza te verkennen, dan wel te voet of met een huurfiets. Tijdens de najaarsreis, wanneer de bronstijd van de edelherten juist begint, zullen we iets later het oerbos in gaan, zodat we mogelijk het begin van het burlen kunnen meemaken.

Dag 4
Wandeling (ca. 15 km/5 uur) met een boswachter op zoek naar de laatste wisenten (bizons) van Europa. Deze Europese bison komt hier nog in het wild voor. De boswachter weet waar deze imposante dieren zich ongeveer ophouden, waardoor de kans groter wordt ze te zien, maar garanties bieden we niet. Na het ontbijt laten we Bialowieza achter ons en gaan we met de bus richting de noordelijker gelegen Biebrzamoerassen. Onderweg brengen we een bezoek aan een uit de 17de eeuw stammende houten moskee. Al in de 16de eeuw vestigden zich hier moslims (de Polen spreken van Tataren), nadat ze hadden meegevochten aan de zijde van de Poolse koning. Tot op de dag van vandaag vinden we hier nog een Tataarse gemeenschap. We kunnen ons tegoed doen aan enkele typische Tataarse lekkernijen. Aan het eind van de dag komen we bij ons volgende onderkomen aan: een kleine voormalige boerderij, heerlijk rustig gelegen op het platteland bij het gehucht Wolka Karwowska niet ver van de Biebrzamoerassen.

Dag 5
Na een goed en stevig ontbijt maken we ons op voor een zeer gevarieerde wandeling (ca. 20 km/6 uur) door het Czerwone Bagno, het ´rode moeras´. Hier kunnen we wandelend tot diep in de Biebrzamoerassen doordringen. De tocht gaat afwisselend door drassige venen en over kurkdroge duinen. Sporen en uitwerpselen verraden de aanwezigheid van o.a. de eland en de wolf. In de avond bij een kampvuurtje, en wellicht onder het genot van een glaasje wodka, valt er nog heel wat na te praten.

Dag 6
Ochtendwandeling (ca. 8 km/ 2,5 uur) over slingerende karrensporen en graspaden door kleinschalig boerenlandschap en bossen naar het meer van Drestwo. Bij het Drestwomeer aangekomen gaat de tocht verder per kano. We volgen de oever van het meer en varen het riviertje de Jegrznia op. Onderweg ziet u mogelijk sporen van bever- en otteractiviteiten. We varen de uitgestrekte rietvelden in nabij de Biebrzamoerassen. Na ca. 12 km, vlak voordat het riviertje in het eindeloze moeras uitmondt, worden we opgehaald. We kunnen naar keuze terugwandelen naar de boerderij of terugrijden met het kanovervoer.

Dag 7
Het Suwalki Landschappark is ruim 6.000 ha groot en is één van de meest pittoreske gebieden van Polen. De talloze meren, het reliëf (de heuvels zijn tot 300 meter hoog) en grote keien zijn de zichtbare sporen van de enorme krachten die de laatste ijstijd op het landschap uitoefende. Het gebied bestaat uit bossen, velden en bloemrijke valleien met af en toe een dorpje. Oude boerderijen en watermolens geven het landschapspark een speciaal karakter. We zullen hier naar hartelust wandelen over gemarkeerde en ongemarkeerde paden (ca. 17 km/5 uur).
Onderweg naar het Suwalki Landschapspark komen we door het stadje Augustow waar we eerst nog even kunnen rondstruinen op de lokale markt. Augustow is een leuk stadje dat ook haar naam heeft gegeven aan het meest uitgestrekte bosgebied van Polen, de Puszcza Augustowska en het kanaal van Augustow, gegraven in het begin van de 19de eeuw. Dit kanaal is een indrukwekkend waterwerk van 102 km lang dat een handelsroute mogelijk maakte vanuit het gebied van de Biebrza via de Baltische staten naar de Oostzee. Zo was men niet meer afhankelijk van de daarvoor gebruikelijke handelsroute door het vijandige Oost-Pruisen. In het idyllische kanaal, dat diverse meertjes en rivieren met elkaar verbindt, bevinden zich 18 sluisjes, allen met de hand bediend. Het kanaal staat op de nominatie voor de UNESCO lijst van Werelderfgoed.
 

Dag 8
Vanaf de boerderij maken we een gevarieerde fietstocht (ca. 55 km/4 uur) door voormalig Oost-Pruisen. De tocht gaat zowel door kleinschalig boerenlandschap als uitgestrekte velden van voormalige staatsboerderijen. Maar ook door weelderige bossen, afgelegen boeren gehuchten en natuurlijk langs kraakheldere meren en kleine meanderende riviertjes.

Dag 9
Na het ontbijt rijden we terug naar Warschau, waar we nog even de tijd hebben om de stad te bezichtigen. In de avond stappen we weer op de trein en overnachten hier of in een hotel/pension.

Dag 10
In de loop van de middag keren we terug in Nederland en komt er een einde aan onze groepswandelreis.

Wandelvakantie Noordoost Polen (groepsreis)

In Bialowieza slapen we in een familiepension en/of in een gastenverblijf bij particulieren. Sommige kamers hebben een eigen badkamer, bij anderen is het sanitair op de gang. Er wordt in het pension gegeten.
In Wolka Karwowska verblijven we op een boerderij op het platteland. De boerderij zelf is niet meer als boerderij in gebruik. De schuur is heel stijlvol omgebouwd tot gastenverblijf. Ook zijn er enkele kamers in het authentieke houten woonhuisje, alsof je in een museum slaapt. De meeste kamers hebben eigen badkamers. Er wordt gekookt op een ouderwets fornuis van keramiek, gestookt op hout. U krijgt een goede indruk van hoe men vroeger leefde en soms nu nog steeds leeft in de houten huizen. We zullen er heel gastvrij onthaald worden. Er wordt op 2-persoonskamers overnacht. Tegen een toeslag kan er een 1-persoonskamer gereserveerd worden. De 1-persoonskamers zijn beperkt beschikbaar.
 Wat is er inbegrepen?


inclusief
* Deventer-Warschau v.v. per trein incl. (6-p.) couchette* 
* alle lokale vervoer
* 7 overnachtingen in 2-persoonskamer
* ontbijt, lunch(pakket) en avondmaaltijd (van avondmaaltijd op dag 2 t/m lunchpakket op dag 9)
* excursie met deskundige gids in oerbos
* wisentenexcursie met boswachter
* entreegelden nationale parken
* Nederlandssprekende reisleiding
* kanohuur
* fietshuur dag 8
* plaatselijk vervoer per trein, bus en minibus
* toeristenbelasting

optioneel (direct bij boeking te reserveren):
* toeslag 1- persoonskamer € 125,-

exclusief:
* maaltijden tijdens de heen- en de terugreis
* optionele fietshuur Bialowieza (dag 3 en/of dag 4 in dae ochtend ca. € 8,-
* optionele proeverij Tataarse lekkernijen (dag 4) ca. € 10,-
* toegang Tataarse moskee (dag 4) ca. € 2,2
* bijdrage SGR € 5,- per persoon en Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking 
* reserveringskosten € 17,50 per persoon (max. € 30,- per boeking)

* Noot: wilt u zelf uw heen- en terugreis boeken dan is er een korting van toepassing van € 240,-. Let op dit moet bij het boeken van de reis gemeld worden. Later wijzigen is niet mogelijk. 
inclusief
* Deventer-Warschau v.v. per trein incl. (6-p.) couchette* 
* alle lokale vervoer
* 7 overnachtingen in 2-persoonskamer
* ontbijt, lunch(pakket) en avondmaaltijd (van avondmaaltijd op dag 2 t/m lunchpakket op dag 9)
* excursie met deskundige gids in oerbos
* wisentenexcursie met boswachter
* entreegelden nationale parken
* Nederlandssprekende reisleiding
* kanohuur
* fietshuur dag 8
* plaatselijk vervoer per trein, bus en minibus
* toeristenbelasting

optioneel (direct bij boeking te reserveren):
* toeslag 1- persoonskamer € 125,-

exclusief:
* maaltijden tijdens de heen- en de terugreis
* optionele fietshuur Bialowieza (dag 3 en/of dag 4 in dae ochtend ca. € 8,-
* optionele proeverij Tataarse lekkernijen (dag 4) ca. € 10,-
* toegang Tataarse moskee (dag 4) ca. € 2,2
* bijdrage SGR € 5,- per persoon en Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking 
* reserveringskosten € 17,50 per persoon (max. € 30,- per boeking)

* Noot: wilt u zelf uw heen- en terugreis boeken dan is er een korting van toepassing van € 240,-. Let op dit moet bij het boeken van de reis gemeld worden. Later wijzigen is niet mogelijk. 
Bekijk prijzen

Anderen bekeken ook