Fietsvakantie Zuid-Zweden deel 3

12 dagen
niveau 1.5 van 3
eigen vervoer
beoordeling: 8
vanaf € 1.589,- p.p.
Prijs per persoon gebaseerd op vertrekdatum
31-10-2024. Excl. reserveringskosten (€ 17,50 p.p.,
max. € 30,- per boeking), bijdrage SGR (€ 5,00 p.p.) en calamiteitenfonds (€ 2,50 per boeking).
Bekijk prijzen

verblijf in goede hotels en B&B's inclusief ontbijt
bagagevervoer tussen de accommodaties inbegrepen
met hoogtepunten als Kristianstad, Malmö en Helsingborg
route: over het algemeen vlak, maar af en toe een heuvel is zeker niet ondenkbaar. Iedereen met een redelijke conditie kan deze route afleggen. Het grootste gedeelte van deze routes voert over fietspaden, de rest loopt over rustige wegen. Hierbij is het grootste deel verhard, op enkele stukken kunt u gravel tegen komen. Per fietsdag wordt er ca. 27-65 km gefietst.
minimum aantal reizigers: 1
aankomst: dagelijks van 1 april t/m 31 oktober

Zuid-Zweden: een paradijs voor fietsliefhebbers
Dat er heerlijk en veilig gefietst kan worden in Nederland, Duitsland en België is u vast niet onbekend, maar ook Zweden is door de 'European Cycling Federation' uitgeroepen tot een van de meest fietsvriendelijke bestemmingen van Europa. De duidelijk gemarkeerde routes en goed begaanbare wegen zorgen er voor dat u ontspannen van de prachtige omgeving kunt genieten. In het zuiden van Zweden lopen twee van die fijne routes waar we tijdens deze reis gebruik van maken, namelijk de Sydostleden en aansluitend de Sydkustleden. De Sydostleden is 274 km lang en wordt na de Kattegattleden beschouwd als tweede nationale fietsroute van Zweden. Het traject strekt zich uit tussen het groene Växjö en de kleurrijke kustplaats Simrishamn en biedt een keur aan verschillende landschappen. Van de uitgestrekte bossen, weilanden en diverse meren in het heuvelachtige Småland tot de kustlijn met vele zandstranden in het zuidelijker gelegen Skåne; uitgekeken raakt u hier nooit. De daaropvolgende Sydkustleden is ca. 260 km lang en loopt van Simrishamn naar het levendige Helsingborg. Onderweg is ook hier van alles te zien en te doen: van uitzicht op de blauwe Oostzee, de schitterende stranden van de 'Zweedse Rivièra' en pittoreske vissersdorpen tot de raadselachtige Zweedse Stonehenge 'Ales Stenar' en de reuring van grotere steden als Malmö en Landskrona. Verveling is onmogelijk op de Zweedse 'leden'!

Deze reis is ook op te splitsen in 2 delen, zie Zuid-Zweden deel 1 en Zuid-Zweden deel 2.
 

Dag 1
heenreis
U reist op eigen gelegenheid naar de groenste stad van Europa: Växjö. De stad wordt niet alleen zo genoemd omdat de natuur overal dichtbij is (in de omgeving vindt u ca. 200 meren en 23 natuurreservaten), maar ook omdat er veel aandacht wordt besteed aan duurzaamheid. Zo ontving Växjö bijvoorbeeld de titel 'Voedselhoofdstad' van de Zweedse regering, omdat de restaurants veel gebruik maken van producten uit de directe omgeving. Indien u tijd heeft, wandel dan langs de winkels in de Storgatan of bezoek de Kathedraal, het kasteel van Teleborg of maak een wandeling door het stadspark Linnéparken. 

Tijdens deze reis heeft u de mogelijkheid om uw auto in Växjö op te laten halen en te laten parkeren. Aan het einde van de reis wordt uw auto vanaf de parkeerplaats naar het afgesproken punt in Helsingborg gereden, zodat u weer naar huis kunt. De kosten hiervoor bedragen € 300,-.   

Dag 2
van Växjö naar Urshult (ca. 59 km) 
Vanuit Växjö volgt u de rode Sydostleden-borden in zuidelijke richting naar het kleine dorp Urshult. Wanneer u de watertoren van Växjö bereikt, bevindt u zich op 203 meter boven zeeniveau en dat is tevens het hoogste punt van dit lange-afstands-fietspad. Daarnaast is deze watertoren bijzonder, omdat het bij het kleinste geluid een duidelijk hoorbare echo voortbrengt. Kijk dus niet vreemd op als er iemand staat te zingen of een muziekinstrument bespeelt wanneer u langsfietst. Verder op de route is het heerlijk toeven aan de waterkant van het Åsnen meer, een van de grootste meren van Zweden. Wie weet heeft u geluk en spot u een hert of zelfs een eland!

Dag 3
van Urshult naar Karlshamn (ca. 50 km)
Op de fietsroute van vandaag laat u de groene bossen en weilanden achter u en fietst u in de richting van het kustgebied met zijn vele zandstranden. Neem in Blidingsholm zeker even de tijd voor een stop bij de mooiste en langste stenen boogbrug van Småland, waar het fietspad en de Mörrum rivier, bekend van de enorme hoeveelheid zalm die er gevangen wordt, elkaar kruisen. Eindpunt van vandaag is het charmante kustplaatsje Karlshamn. 

Dag 4
van Karlshamn naar Kristianstad (ca. 65 km)
Maak u klaar voor de langste fietstocht van deze reis langs o.a. Morrüm dat bekend staat als dé hotspot voor zalmvisserij en grote aantallen vissers uit de hele wereld trekt. Verder op de route rijdt u via de langste fietsburg van Europa (760 meter) de stad Sölvesborg in, dat met zijn vele winkels, cafés en restaurants zeer geschikt is om even te pauzeren. Na een welverdiende lunch rijdt u verder naar Kristianstad, waar u vanavond overnacht. Deze stad werd in 1614 gesticht door koning Christian IV van Denemarken en werd oorspronkelijk gebouwd als fort, omgeven door moeras- en drasland dat fungeerde als een natuurlijke barrière tegen de Zweden. Indien u nog wat tijd over heeft raden wij u aan om een kijkje te nemen bij het 'Kristianstad Vattenrike'. Dit ecomuseum is uitgeroepen tot UNESCO's biosfeer reservaat en biedt een kijkje in een uniek waterrijk met unieke flora en fauna.

Dag 5
van Kristianstad naar Brösarp (ca. 52 km)
Na het ontbijt verlaat u Kristianstad en fietst u in zuidelijke richting naar Åhus en de kust. Åhus is een van de best bewaarde middeleeuwse stadjes van Zweden, dus bekijk zeker even de smalle straatjes met pittoreske vakwerkhuizen, de overblijfselen van de stadsmuur en het kasteel dat uit de 12e eeuw stamt. Overnachting in Brösarp. 

Dag 6
van Brösarp naar Simrishamn (ca. 49 km)
De route van vandaag biedt prachtige panorama's op het heuvelachtige landschap en brengt u via kronkelende wegen door akkers, weilanden en bossen. Rijd langs de kerk van Vitaby en de vele appelboomgaarden van Kivik, waar verschillende soorten sappen en ciders worden geproduceerd. En wat dacht u van een korte stop en wandeling naar de heuveltop van Stenshuvud National Park, 97 meter boven zeeniveau, waar u een schitterend uitzicht heeft over zee. Rondom Rörum en Vik bevinden zich veel leuke cafés en restaurants waar u een hapje kunt eten of iets kunt drinken. Niet veel later bereikt u het kleurrijke Simrishamn met zijn schattige pastelkleurige huisjes en bewerkte houten deuren.

Dag 7
van Simrishamn naar Ystad (ca. 53 km) 
U laat de gekleurde huizen en haven van Simrishamn achter u en volgt de rode Sydkustleden-borden zuidwaarts. Even buiten Simrishamn vindt u de bijzondere Horsahallen; rotstekeningen uit de bronstijd waarop o.a. mensen, paarden, zonnewielen en bijlen afgebeeld staan. Verderop passeert u de kleine vissersdorpen Brantevik en Skillinge, beide een stop waard om even te genieten van een drinkpauze en wat gerookte vis uit de haven. Eindpunt van vandaag is het charmante Ystad met zijn kronkelende, geplaveide straatjes en ca. 300 middeleeuwse vakwerkhuizen. Tip: neem een omweg naar de haven van Kåseberga waar u de mysterieuze Ales-stenen vindt. Dit megalitische monument is het Zweedse antwoord op Stonehenge in Engeland.

Dag 8
van Ystad naar Trelleborg (ca. 47 km)
Vergeet de zonnebrand niet tijdens deze heerlijke fietstocht langs de Zweedse kust. Geniet met volle teugen van de zwoele bries en het uitzicht op de helderblauwe zee. Neem een duik bij het prachtige goudgele strand van Mossby of stop in Smygehuk, het meest zuidelijke punt van Zweden, voor een 'fika' (traditionele Zweedse koffiepauze). De laatste bezienswaardigheid van vandaag is de oude, gereconstrueerde, Vikingburcht Trelleborgen.

Dag 9
van Trelleborg naar Skänor (ca. 27 km)
Op het programma staat een korte tocht, zodat u genoeg tijd heeft om kennis te maken met Skänor-Falsterbo, ook wel de 'Zweedse Rivièra' genoemd. Prachtige witte zandstranden, kristalheldere zee zo ver het oog reikt en gekleurde houten badhuisjes, dat geeft nog eens een zomers gevoel! Ook vogelliefhebbers komen aan hun trekken in Falsterbo. Binnen Europa is het namelijk een van de beroemdste en beste locaties om de vogeltrek waar te nemen. 

Dag 10
van Skanör naar Malmö (ca. 51 km)
Op de pedalen naar een van de tien beste fietssteden ter wereld en derde stad van Zweden: Malmö. Natuurlijk heeft deze metropool veel meer dan alleen maar goede fietspaden, de hoogste wolkenkrabber (190 m) in Scandinavië, de haven, het oude centrum, de prachtige stadsparken en gezellige pleinen als Lilla Torg en Möllevångstorget; er is voor iedere wat wils.

Dag 11
van Malmö naar Landskrona (ca. 57 km)
Van het bruisende en drukke Malmö naar het rustigere Lomma, waar het nieuw gebouwde havengebied oude huizen en geplaveide straten met elkaar verbindt. Wandel over de 600 meter lange pier in Bjärred en breng hier een bezoek aan het badhuis en restaurant. Vervolg de route door het open Zweedse landschap naar Landskrona vergezeld door schitterende uitzichten, waar u in het hart van de stad een van de best bewaarde 16e eeuwse forten van Scandinavië vindt. Indien u tijd over heeft is het een aanrader om de fiets mee te nemen op de boot naar het autovrije eiland Ven. Slingerende fietspaden, gele koolzaadvelden, pittoreske dorpjes en indrukwekkend kliffen; niet voor niets wordt Ven 'de Parel van Öresund' genoemd.

Dag 12
van Landskrona naar Helsingborg (ca. 27 km)
Verder langs de westkust via de pittoreske vissersdorpen Borstahusen en Råå naar Helsingborg, de laatste halte van deze reis. De stad kent een veelbewogen geschiedenis en deze is opmerkelijk goed terug te vinden in de oude stad, bijvoorbeeld bij de middeleeuwse Kärnan toren en de 12e eeuwse Mariakerk. Daarnaast is de stad omgeven door prachtige natuur, kent het vele terrasjes en restaurants en is het tevens een uitstekende plek om lekker te winkelen. Op eigen gelegenheid reist u weer terug naar huis of boekt u nog een nacht in Helsingborg bij?

Fietsvakantie Zuid-Zweden deel 3

Tijdens deze reis verblijft u in sfeervolle hotels en B&B's. Let op: In Urshult overnacht u in een B&B met gedeeld sanitair. Het verblijf is inclusief ontbijt en dinerbuffet in Trelleborg en Malmö, maar het is ook mogelijk om tegen betaling lunchpakketten en diners bij te boeken. Hieronder vindt u de meestgebruikte accommodaties tijdens deze reis. Deze accommodaties zijn onder voorbehoud van wijzigingen. Wanneer een accommodatie niet meer beschikbaar is, wordt er een gelijkwaardig alternatief voor u gereserveerd (in de genoemde plaats of in de nabije omgeving). De definitieve accommodatielijst ontvangt u bij uw reispapieren.

Verlengen van de reis
Deze reis is uit te breiden met een extra overnachtingen in Helsingborg op dag 12. Wanneer u deze wilt boeken, kunt u dit aangeven in het veld 'opmerkingen' tijdens stap 3 van het boekingsproces. Mocht u het reisverloop willen wijzigen en kan dat niet via de website? We helpen u graag, u kunt dit telefonisch aan ons doorgeven via 088-633 20 60 of een mail sturen naar info@aktivatours.nl.
 
Dag(en) Plaats Hotel(s)  
dag 1 Växjö Elite Stadshotellet Het 4-sterren Elite Stadshotellet is centraal gelegen in het centrum van Växjö, op loopafstand van het Linnéparken en het Växjö-meer.
dag 2 Urshult Urshult B&B Deze traditionele B&B is gelegen in het plaatsje Urshult aan het Åsnen meer, een van de grootste meren van Zweden. Alle kamers beschikken over een wastafel, maar het toilet en de badkamer worden gedeeld.
dag 3 Karlshamn Nya Stan B&B  Eva en Jan Rimfjäll heten u van harte welkom in hun Bed & Breakfast in Karlshamn.
dag 4 Kristianstad  Quality Hotel Grand Kristianstad  Het 3-sterren Quality Hotel Grand Kristianstad ligt tegenover de Trefaldighetskyrkan en op 150 m van het centraal station.
dag 5 Brösarp Brösarps Gästgifveri & Spa Een sfeervol gastenverblijf gelegen in het kleine dorpje Brösarp.
dag 6 Simrishamn Hotel Kockska Garden Dit 3-sterrenhotel combineert traditioneel met modern en is gevestigd in een 17e-eeuws vakwerkhuis in het centrum van Simrishamn. 
dag 7 Ystad Hotel Continental du Sud Annika en Bradley verwelkomen u in hun B&B Our House op 10 minuten lopen van het centrum en de zandstranden. 
dag 8 Trelleborg Clarion Collection Hotel Magasinet   Een 3-sterrenhotel in het centrum van Trelleborg op loopafstand van de veerhaven, het station, Trelleborg Museum en het Stora Torget-plein.
dag 9 Skanör Skanörs Gästgifvaregård of Hotel Gässlingen Elegant hotel gelegen op 200 meter van de Oostzee.
dag 10 Malmö Clarion Collection Hotel Temperance  Een 3-sterrenhotel met centrale en rustige ligging op een paar minuten van winkelstraat Södergatan.
dag 11 Landskrona Hotel Öresund Conference & Spa Dit moderne hotel is gelegen in het centrum van Landskrona, op loopafstand van de Citadel. 
dag 12 Helsingborg Clarion Grand Hotel Helsingborg Prijs verlengingsnacht (incl. ontbijt) per persoon: 
2-persoonskamer v.a. € 70,- (prijs op aanvraag) 


jul 2024 | aug 2024 | sep 2024 | okt 2024 |
inclusief:
* 11 overnachtingen in goede hotels en B&B's 
* 11 x ontbijt en 2 x dinerbuffet op dag 8 en 10 
* bagagevervoer tussen de accommodaties
* gedetailleerde kaarten en routebeschrijvingen

optioneel (direct bij boeking te reserveren):
* toeslag diners € 350,-
* toeslag lunchpakketten € 200,-
* toeslag 1-persoonskamer € 1110,-
* huur toerfiets met 7 versnellingen € 290,-
* huur toerfiets met 21 versnellingen € 375,-
* huur e-bike € 525,-
* auto transfer incl. parkeerplaats € 300,- (uw auto wordt voor u door iemand naar het eindpunt gereden en in de tussentijd geparkeerd, u dient uw autosleutels dus achter te laten)

exclusief:
*
heen- en terugreis
* overige maaltijden en dranken
* bijdrage SGR € 5,- per persoon en Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking
* reserveringskosten € 17,50 per persoon (max. € 30,- per boeking)
8

Hele mooie fietsvakantie in twee weken langs de zuidkust van Zweden, goed bewegwijzerd.

Jetty Kruiter, reisperiode juli 2022
inclusief:
* 11 overnachtingen in goede hotels en B&B's 
* 11 x ontbijt en 2 x dinerbuffet op dag 8 en 10 
* bagagevervoer tussen de accommodaties
* gedetailleerde kaarten en routebeschrijvingen

optioneel (direct bij boeking te reserveren):
* toeslag diners € 350,-
* toeslag lunchpakketten € 200,-
* toeslag 1-persoonskamer € 1110,-
* huur toerfiets met 7 versnellingen € 290,-
* huur toerfiets met 21 versnellingen € 375,-
* huur e-bike € 525,-
* auto transfer incl. parkeerplaats € 300,- (uw auto wordt voor u door iemand naar het eindpunt gereden en in de tussentijd geparkeerd, u dient uw autosleutels dus achter te laten)

exclusief:
*
heen- en terugreis
* overige maaltijden en dranken
* bijdrage SGR € 5,- per persoon en Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking
* reserveringskosten € 17,50 per persoon (max. € 30,- per boeking)
Bekijk prijzen

Anderen bekeken ook