Fietsvakantie van de bron van de Elbe naar Dresden

14 dagen
niveau 1
eigen vervoer
vanaf € 1.119,- p.p.
Prijs per persoon gebaseerd op
vertrekdatum 30-09-2022.
Excl. reserveringskosten (€ 12,50 p.p.), bijdrage SGR (€ 5,00 p.p.) en calamiteitenfonds (€ 2,50 per boeking).
Bekijk prijzen

met Nederlandstalige routebeschrijving
bagagevervoer inclusief
verblijf in 3- en 4-sterrenhotels inclusief ontbijt
route: grotendeels over verharde fietspaden en rustige wegen, soms over veldwegen en onverharde fietspaden.
minimum aantal reizigers: 2
aankomst: dagelijks van 1 april t/m 30 september

Fietsreis van Vrachlabi, de bron van de Elbe, naar Dresden via Praag
Een fietsvakantie met als leidraad de Elbe. De start van de tocht is in het Tsjechische Vrchlabi, waar ook de Elbe ontspringt. Van een kabbelend stroompje verandert de Elbe al snel in een stroom. Omzoomd door lange rijen hoge populieren doorsnijdt het water vervolgens het Boheemse bekken, waar eeuwenoude steden als Hradec Kralove, Pardubice en Praag op uw komst wachten. Na Praag fietst u verder naar het eindpunt Dresden via nog meer historische steden en romantische landschappen. U kunt op een sportieve, maar toch ook ontspannen manier van natuur en cultuur genieten; de route is voornamelijk vlak en gaat grotendeels over goed onderhouden fietspaden.

 
 title=

Dag 1
Heenreis
U reist op eigen gelegenheid naar Vrchlabi. Komt u vroeg aan, dan is een wandeling tot aan de bron van de Elbe een leuke dagbesteding. Ook een kijkje bij het plaatselijke waterslot is een aanrader. U kunt uw auto parkeren bij het hotel (ca. € 2,50 per dag) of in de parkeergarage (ca. € 4 per dag).

Dag 2
Vrchlabi - Dvur Kralove (ca. 45 km)
Met de nog kleine rivier aan uw zijde, fietst u de eerste kilometers bergafwaarts. Daarna gaat de tocht door het lieflijke Elbedal naar Hostinne. Met name het marktplein dat door statige, gekleurde huizen wordt omzoomd is een lust voor het oog. Bij de gevel van het raadhuis waken twee enorme houten reuzen over de bedrijvigheid op het plein. Een klimmetje door het bos leidt u vervolgens naar de oudste stuwdam van de Elbe. Daarna volgt Dvur Kralove, uw overnachtingsplaats van vandaag.

Dag 3
Dvur Kralove - Hradec Kralove (ca. 48 km)
Door het Elbedal zet u vandaag koers richting de voormalige koningsstad Hradec Kralove. Al van verre ziet u het kasteel van Kuks liggen. Dit voormalige militaire hospitaal is een stop zeker waard. Slenter door de beeldentuin, waar beelden van Matthias Braun de 12 menselijke deugden en 12 menselijke ondeugden uitbeelden. Via de garnizoensstad Josefov komt u in uw overnachtingsplaats Hradec Kralove aan. Het historische stadshart bestaat uit fris geverfde huizen uit het rijke middeleeuwse en renaissancistische verleden. De statige arcadegalerijen geven het centrum een chique tintje.

Dag 4
Hradec Kralove - Pardubice (ca. 37 km)
Door de uitgestrekte bossen rondom Hradec Kralove fietst u naar Pardubice. Na Kasteel Rabi gaat het verder langs de rivier naar uw overnachtingsplaats. Het marktplein is autovrij en nodigt zeker uit tot het pikken van een terrasje. Of strekt u nog even de benen voor een wandeling naar het kasteel van Pardubice?

Dag 5
Pardubice - Kolin (ca. 57 km)
Langs de traag stromende rivier en ruisende populieren fietst u naar de bekendste stoeterijen van Tsjechië. De stoeterijen zijn al enkele honderden jaren oud en drukken hun stempel op het landschap, met tal van weides omzoomd door witte houten hekken. U overnacht in of nabij Kolin.

Dag 6
Kolin - Nymburk (ca. 33 km)
De Elbe buigt noordwaarts. U verlaat via de rechteroever de stad Kolin. De rivier en een wirwar van kleine, bosrijke weggetjes leidt u vervolgens naar het middeleeuwse Nymburk. Nymburk ontwikkelde zich in de middeleeuwen tot een belangrijke handelsstad onder leiding van Dominicaanse monniken. Deze historie is zeker terug te zien, achter de dikke stadsmuur vindt u een alleraardigst centrum. 

Dag 7
Nymburk - Praag (ca. 57 km)
U volgt de rivier westwaarts door het vlakke bekken. De route leidt u over veldwegen en verharde wegen langs de rivier. Onderweg is zelfs nog een fietsmuseum te bekijken, dat naast het openlucht museum ligt. Aan het einde van de route ligt de Gouden Stad Praag op uw komst te wachten. Op de Karelsburg proberen vele musici en kunstenaars een zakcentje te verdienen. Neem ook zeker een kijkje bij de Vituskathedraal, in de Joodse wijk en in het Gouden Straatje.

Dag 8
Praag
Vandaag heeft u een vrije dag in Praag, de hoofdstad en tevens een van de oudste steden van Tsjechië. De stad heeft veel te bieden qua cultuur, denk daarbij aan het imposante burchtcomplex Hradcin en de bijzondere kloosters en de paleizen van de adel. Neem ook af en toe pauze op een gezellig terras. Daarnaast kunt u in Praag ook prima winkelen.

Dag 9
Praag - Melnik (ca. 50 km/5 uur)
Tijd om weer op de pedalen te stappen. Vlak buiten Praag ligt al het eerste slot van deze route: Troja, waarvan de prachtige kasteeltuinen een bezoek waard zijn. Daarna door naar het prachtige slot Veltrusy. Eenmaal de historische Moldau-sluis voorbij ziet u het op een heuvel gelegen Melnik al van verre liggen. De stad ligt in een mooi landschap waar de rivieren de Elbe en Moldau samenstromen. De barokke gebouwen die aan het marktplein staan bezitten allemaal grote wijnkelders... heerlijk om even een glaasje te proeven!

Dag 10
Melnik - Litomerice (ca. 55 km/5 uur)
Vandaag heeft u de keuze uit twee verschillende routes. De eerste route gaat langs de Elbe, de andere route buigt juist van de rivier af. Kiest u voor het vlakke pad langs de Elbe, dan vormen met name weides en akkerland het decor. De andere route leidt u door het heuvelland naar de voet van de berg Rip. Volgens de legende woonde hier oervader Cech. Uiteindelijk komen de routes samen in Roudnice nad Lebem, een prima plek voor een lunchstop. Hierna gaat de route verder via Theresienstadt. Deze 18e eeuwse vestingstad deed in de Tweede Wereldoorlog dienst als concentratiekamp, waaraan het haar trieste bekendheid dankt. Aan het einde van de route ligt Litomerice, een van de mooiste steden van Tsjechië. Stoere stadsmuren beschermen het centrum dat vol staat met kleurrijke barokke gebouwen en gebouwen uit de renaissance.

Dag 11
Litomerice - Decin  (ca. 52 km/5 uur)
Een fraaie tocht door het romantische landschap van het Boheemse Middelgebergte. Hoewel dit bosrijke gebied zeer heuvelachtig is, is het vlak langs de Elbe heerlijk ontspannen fietsen. De brede Elbe buigt nu naar het noorden af, waar zij zich miljoenen jaren geleden door het zandsteengebergte een doorbraak heeft verschaft, wat de meest bizarre rotsformaties heeft opgeleverd. Onderweg komt u langs de kleine brouwerij Breznak. Een verfrissend drankje mag hier niet ontbreken. Langs het slot van Decin fietst u de stad binnen, voor een laatste overnachting op Tsjechische bodem.

Dag 12
Decin - Pirna (ca. 46 km)
Een grensverleggende route! Ook vandaag wijkt u niet van de zijde van de Elbe, waar het zo heerlijk vlak fietsen is, ondanks de vele hoge heuvels links en rechts. Al snel volgt de grens. Het Duitse kuuroord Bad Schandau nodigt uit tot een stop. Daarna neemt u de ferry de rivier over en fietst u langs de vesting Burg Königstein met schitterende uitzichten op het Elbedal. U hoeft niet helemaal naar boven te fietsen, u kunt gemakkelijk de bus naar de vesting nemen. Overnachting in/nabij Pirna.

Dag 13
Pirna-Dresden (ca. 24 km/2 uur) 
Een korte etappe via het prachtige kasteel van Pillnitz naar Dresden. Langs het water bereikt u deze stad, ook wel liefkozend het 'Florence aan de Elbe' genoemd. Bezienswaardig is onder meer het verhoogde terras aan de zuidoever van de Elbe, de Brühlsche Terrasse. Ook de Hofkirche (de koninklijke kathedraal), de befaamde Semper Opera en de Frauenkirche (de grootste barokke protestantse kerk van Duitsland) mag u eigenlijk niet overslaan. Zonder twijfel het beroemdste bouwwerk van Dresden is het barokke Zwinger, een complex met interessante musea, een fraai binnenplein, poorten, paviljoens en galerijen. Tijd voor wat ontspanning? Plof dan neer op een zonnig terras aan de Altmarkt. Dit bruisende plein staat namelijk bekend om zijn sfeervolle cafeetjes waar u kunt smullen van de Saksische keuken. Likt u straks uw vingers af van de omelet Dresdner eierschecke of toch culinair genieten van de kartoffelsuppe?

Dag 14
Terugreis
Na het ontbijt komt de reis ten einde en reist u op eigen gelegenheid terug naar huis. Optioneel kunt u de terugtransfer naar Vrchlabi (inclusief fiets) bij ons boeken. U wordt dan om 09.00 uur bij het hotel opgehaald. Of verlengt u uw reis nog met een nachtje?

Fietsvakantie van de bon van de Elbe naar Dresden

Tijdens deze reis verblijft u in de onderstaande 3- en 4-sterrenhotels. De hotels en de volgorde ervan zijn onder voorbehoud van wijzigingen. Wanneer een accommodatie niet meer beschikbaar is, zullen wij een gelijkwaardig alternatief voor u reserveren. Alle kamers zijn voorzien van douche en toilet. Het verblijf is inclusief ontbijt, tegen een toeslag kunt u ook de diners bijboeken. 


Verlengen van de reis
Deze reis is gemakkelijk uit te breiden met extra overnachtingen in alle plaatsen. Deze kunt u direct bij boeken opgeven. Mocht u het reisverloop willen wijzigen en kan dat niet via de website? We helpen u graag, u kunt dit telefonisch aan ons doorgeven via 088-633 20 60 of een mail sturen naar info@aktivatours.nl.
 
Dag(en) Plaats Hotel(s) Prijzen verlenginsnacht **
dag 1 Vrchlabi Hotel Gendorf 2-persoonskamer € 50,-
toeslag 1-persoonskamer € 87,50
dag 2 Dvur Kralove            Hotel Safari
Penzion Za Vodou
Hotel Central
-
dag 3 Hradec Kralove Hotel Nove Adalbertinum
Hotel U Královny Elišky
-
dag 4 Pardubice Hotel Zlata Stika -
dag 5 Kolin Hotel Theresia
Penzion Kaftan
-
dag 6 Nymburk Hotel Ostrov
Penzion U Anny Šmejdířky
-
dag 7 en 8       Praag Hotel Pivovar
Hotel Expo
Hotel Carol
2-persoonskamer € 57,-
toeslag 1-persoonskamer € 31,-
dag 9 Melnik Penzion u Zámku
Apartmány v Podzámči I. en II.
Hotel Olympionik
-
dag 10 Litomerice Hotel Apollon
Hotel Roosevelt
-
dag 11 Decin Hotel Ceska Koruna
Hotel Kocanda
-
dag 12 Pirna
Romantik Hotel Deutsches Haus
-
dag 13 Dresden Hotel Privat
Hotel Elbflorenz
Ringhotel Residenz Alt Dresden
2-persoonskamer € 63,-
toeslag 1-persoonskamer € 37,-
** de genoemde prijzen zijn per persoon per nacht inclusief ontbijt


mei 2022 | jun 2022 | jul 2022 | aug 2022 | sep 2022 |

Wat is er inbegrepen?


inclusief:
* 13 overnachtingen in een 2-persoonskamer
* 13 x ontbijt
* bagagevervoer van hotel naar hotel
* gedetailleerde fietskaart met goede markering en Nederlandstalige routebeschrijving
* GPS-data op aanvraag

optioneel (direct bij boeking te reserveren):
* toeslag halfpension € 276,-
* toeslag 1-persoonskamer € 252,-
* huur toerfiets met 21 versnellingen incl. fietstassen € 145,-
* huur e-bike met 8 versnellingen incl. fietstassen € 285,-
* transfer terug naar beginpunt in Vrchlabi (inclusief bagage en eigen fiets) € 275,- per gezelschap voor max. 4 personen (ter plaatse te betalen)
* reis- en annuleringsverzekering

exclusief:
* parkeerkosten in Vrchlabi
* bijdrage SGR en Calamiteitenfonds
* reserveringskosten
Bekijk prijzen

Anderen bekeken ook